2022-04-22 885 瀏覽
今日天氣好,約埋朋友仔一齊去梅窩行下,去到點少得食野,見到有間餐廳主打意大利手工薄脆pizza好似唔錯咁就去試下😊😊Smoked Salmon Salad 煙三文魚同沙律菜好新鮮,雖然調味簡單,但夠清新😋Four Cheese Small Pizza真係又薄又脆,size都好巨型,兩個人都食唔晒,有4種唔同既芝士🧀食落超香口,而且真係食得到唔同芝士既味超驚喜🤩🤩炸薯薯條即炸好脆口,食落又唔會覺得熱氣🤣🤣

Smoked Salmon Salad
煙三文魚同沙律菜好新鮮,雖然調味簡單,但夠清新😋

Four Cheese Small Pizza

炸薯
薯條即炸好脆口,食落又唔會覺得熱氣🤣🤣
2022-04-22
下午茶
2022-04-03 942 瀏覽
Margarita LARGE($169),超大塊,接近成廿吋。越簡單嘅料,如果整出嚟都好好味,咁就證明掂。呢件pizza就係嘞,餅底、茄醬、mozzarella、車厘茄、新鮮羅勒,簡單好味。餅底薄但有咬口,餅邊焗到脆卜卜;茄醬味足;芝士香濃。推介。想飲啤酒,問店員有咩介紹,佢推薦本地手工啤酒,有2款味,咁就各一杯啦(pint 500ml)。Double Haven Lager($68),比較清新,爽口易入口。Double Haven Advanture IPA($68),比較濃味,啱重口味。PS:只收現金、不設加一服務費

PS:只收現金、不設加一服務費
Margarita LARGE
手工啤酒
Margarita LARGE
2022-01-22 1209 瀏覽
為左繼續挑戰去唔同嘅離島行下 所以今日就去左梅窩😆 去之前上網睇下有咩好食 見好多都講呢間the kitchen 所以就黎試下 行到附近已經聞到好香嘅pizza 味 就急不及待好想食😋😋😋 好彩都唔洗等位 ✨Parma ham pizza (small) $159兩個人叫個small size 啦但其實都唔細 有成六片 🤩 parma ham 加上芝士勁香 個薄餅都好脆🤤 配埋啲小蕃茄同火箭菜喺上面冇咁漏 食左三塊都想繼續食🥰✨Salmon & spinach carbonara $148佢寫住所有啲寬麵條都係自家製 所以就叫左一個黎試下 啲麵條都真係唔錯 有嚼口 唔太軟太硬 👍 個carbonara 汁都好香 三文魚份量都唔少😋🥰總體黎講食物味道都好唔錯 侍應都好好態度 又唔洗加一 有消毒提供 環境都好舒服開揚 少少可惜係出面泊左啲大架嘅貨車遮擋左個海景味道❤️❤️❤️❤️價錢❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️❤️❤️💰午餐人均$150
為左繼續挑戰去唔同嘅離島行下 所以今日就去左梅窩😆

環境❤️❤️❤️❤️❤️

💰午餐人均$150
2022-01-16
  • Parma  ham  pizza
  • salmon  &  spinach  carbonara
2021-12-12 1011 瀏覽
再次翻食The Kitchen。Pizza Margheritta Small (8.25/10)Brick oven baked薄底pizza,口感薄脆,蕃茄醬芝士鮮美。Small size已夠2-3人食。Mushroom Pesto (8.5/10) 自家製青醬濃郁惹味,寬身意粉有嚼勁,燒烤菇厚肉多汁。———————————————————————————⭕️總評:梅窩碼頭高質西餐,口味地道,環境幾chill,會翻食✅ 💵Budget: $200 pp (lunch) 📍 The Kitchen (大嶼山)大嶼山梅窩碼頭路18A卓濤軒地下1號舖
再次翻食The Kitchen。

Mushroom  Pesto  Pasta

Mushroom Pesto (8.5/10)
自家製青醬濃郁惹味,寬身意粉有嚼勁,燒烤菇厚肉多汁。
Double  Haven  IPA

———————————————————————————

💵Budget: $200 pp (lunch)

📍 The Kitchen (大嶼山)
大嶼山梅窩碼頭路18A卓濤軒地下1號舖
Double  Haven  IPA
衝著好評而來試試廬山真面目我哋行完山入夜又肚餓咁來~一來到好多野揀,有d外國人係周圍,感覺好chill,有兩隻見慣世面嘅狗仔已經唔係好show我哋乖乖坐係度.見到隔離坐d pizza好大份,兩個人怕食唔哂,所以叫左appetizer入面90蚊嘅pizza blanca, 我問個待應幾大個,佢用手👉👈整左大約一個手臂咁大嘅size, 咁我唸唔係好大應該ok.我哋叫左個sealed tuna steak salad, salmon and spinach Carbonara pasta同pizza blanca.點知..個appetizer來左我O左嘴:原來咁大個!!!個待應問我做咩O嘴,我話好大個!驚訝到笑左!心唸性價比也太高了吧..(開心!XD)個pizza有好香嘅Italian herb, cheese, 重點係皮好似餅乾咁又薄又脆,好好味~我朋友覺得有d咸,但我覺得加埋gweilo啤酒,啱啱好!真係好味又抵食!勁開心!🤣🤣🤣之後來左個salmon pasta, 個pasta 唔會太淋/硬,個人口味鐘意偏硬但因為近海,晚上又有海風,所以d野好快凍la要食快d!!! caronara唔
衝著好評而來試試廬山真面目

我哋行完山入夜又肚餓咁來~

點知..
個appetizer來左我O左嘴:原來咁大個!!!

但因為近海,晚上又有海風,所以d野好快凍la
要食快d!!! caronara唔係好出 但夠salmon 份量唔似出面西餐餐廳得細細碗麵,呢度真係抵食又高質~

待應好貼心,見我哋食完pizza就問我哋要唔要轉個細d嘅碟,我朋友風趣講句:唔會之後個tuna好大唔夠位放呀?

點知!真係!比足兩碟我哋. O.M.G. 我有一種覺得自己真係係意大利嘅感覺..

個sauce好rich, 食到有olive, black vinegar, onion,bell pepper,garlic etc.想像下自己去左意大利嘅舌尖~感到無比幸福

small potato好 好 食!!!必試,好有心機整~
tuna steak係半熟,朋友食到有少少腥味,我就食唔到~我覺得份量好夠!!已經勁飽飽~

最後待應笑我哋:唔係呀!都食得哂呀!同埋叫我哋快d返屋企~
哈哈哈哈~

去好吃的餐廳 令今日大東山一日遊完滿結束!!

• pizza blanca
秋高氣爽又到行山既好季節⛰今日約埋朋友去梅窩銀礦灣走一走。咁行山前當然要醫肚仔先,以免一陣體力不支丫嘛,朝早開10點做埋brunch時段啱啱好。 出咗碼頭左轉經過一堆泥頭車泊位就見到呢間黃店,主打意大利手工薄脆pizza,去到2點都有早餐供應真係相當慵懶既生活😙早餐有egg toast奄列sandwich等等,但估唔到連正餐牌pizza都有得叫,難得入到黎就梗係試招牌野啦。 🍕Gorgonzola Small | $168 | 9/10早前係另一間黃店都試過罕見既藍芝士pizza🧀估唔到呢度都有,唔同既係jacomax配蘋果,呢度係配梨同埋合桃。藍芝士既濃烈鹹香同清甜既香梨超級夾🍐可以平衡到衝擊感,同埋small都勁大份,有成3分1張木檯咁大,邊緣位烤得勁香脆,唔會食到有膩滯感覺。 🍟French Fries | $55 | 8.5/10真係符合哂外國人style,大兜到滿瀉出黎,性價比極高。薯條炸得啱啱好,唔會太乾身🥔外脆但內軟,有薯仔香味而唔會滿口油。 🏜每張檯仲有一個小盆位種咗d觀賞植物,成個感覺都極chill,唯一美中不足既係雖說近海邊,但個seaview比堆泥頭車擋住哂🥲

🍟French Fries | $55 | 8.5/10

2021-11-21
$70 (早餐)
2021-11-07 606 瀏覽
黎得梅窩當然想遠離繁囂尋找聆靜嘅快樂, 揀咗一間近海邊嘅餐廳一路望住風景一路食early lunch🥯🥐🥨香港地要有海景而且周邊冇乜車嘅地方已經越來越少, 而餐廳主要係外籍人士或者係原居民嚟嘅多, 所以完全唔會覺得密質質嘅感覺, 換黎既係好chill休悠既舒適感!😌😌食物黎講我食既其實新鮮就已經好夠, 最重點係杯咖啡, 完全喚醒我整個人!就咁呢個餐百零蚊可以換到個咁嘅風景仲有咩求, 有時人就係需要呢啲恬靜空間去思考人生😌😌題外話佢哋有個狗店主好得意成日行黎行去想你摸佢好得意🌝

題外話佢哋有個狗店主好得意成日行黎行去想你摸佢好得意🌝
2021-10-30 407 瀏覽
矇矇矓矓的週末,遠離煩囂,開車入梅窩嘆正宗義大利🇮🇹 pizza 和 pasta。The kitchen 的薄餅非常 義大利,香港少見。薄。脆。韌。 一試難忘。一如以往,點了大批,可選2個口味:黑松露🍄和 煙三文魚🍣,美味好吃。carbonara 意粉也非常高質,份量也很多。 水準繼續維持,難得🥰

carbonara
pizza
carbonara
pizza
  • pasta
2021-10-13 435 瀏覽
去左銀礦灣staycation住酒店只包早餐無買晚餐上網睇過酒店只得bbq餐又好早收就bookmark左呢間試試2人叫左1個最細嘅pizza1個意粉2杯酒300蚊左右都幾抵個magaritta pizza好crispy 夠晒薄,好似薯片咁脆最細都大過晒pizzahut嘅大批好彩係饀多唔多皮厚唔會好濟個意粉就叫左meatball意粉偏咸,要飲水好多當地居民食唔係遊客店聽講平日都好多人大嶼山人都有推介佢比我
去左銀礦灣staycation

好多當地居民食唔係遊客店
聽講平日都好多人
大嶼山人都有推介佢比我
2021-09-19 446 瀏覽
一到埗即衝去食個午餐。 餐廳位於海邊,不過可惜好多車泊左係前面,阻住左個海景。Raspberry Smoothie好好味!重奶味 又大杯。Burger都幾出色,塊漢堡外脆內juicy。份量好多,2個人2個main都食唔哂😂有狗狗係餐廳/出面,好可愛☺️

Burger都幾出色,塊漢堡外脆內juicy。

份量好多,2個人2個main都食唔哂😂

有狗狗係餐廳/出面,好可愛☺️
2021-09-16
🆃🅷🅴 🅺🅸🆃🅲🅷🅴🅽🇮🇹難得入到梅窩一定要chill吓嘆吓海景食餐好😌店有好多外國人幫襯 好有水準同分量嘅小店🤍﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/𝐹𝑜𝑢𝑟 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝑆𝑚𝑎𝑙𝑙 𝑃𝑖𝑧𝑧𝑎 $168/主打又薄又脆嘅pizza🍕size真係巨型 本身以為食唔晒但係餅底好薄所以輕鬆ko😍芝士有parmesan, smoked cheddar, feta同blue cheese🧀超香口又重手 同一般嘅4 cheese唔同 佢係每款芝士有兩塊 可以認真試到唔同芝士嘅味🤤feta超驚喜原粒舖滿好濃味 blue cheese就好有發霉嘅味好鹹香🫕/𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑃𝑒𝑠𝑡𝑜 𝑃𝑎𝑠𝑡𝑎 $158/價錢偏貴但係分量完全超乎預期🤩雞多肉又juicy🐣醃得入味煎得好香口 有大約7 8舊😌pesto又好豐富嘅松子味🌱表頭嘅芝士多到超邪惡🧀但係食到最後會好多橄欖油有啲油膩🥺自家製homemade闊條麵好滑好al dente 粗啲好有咬口🍝/𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 $45/正常發揮 但係中間手指餅係浸到好濕嗰款🍰/𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 $28/好抵飲 拉花又超有心機☕️﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎🌟整體評分 (滿分: ♡
🆃🅷🅴 🅺🅸🆃🅲🅷🅴🅽

正常發揮 但係中間手指餅係浸到好濕嗰款🍰

/𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 $28/

好抵飲 拉花又超有心機☕️
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
🌟整體評分 (滿分: ♡♡♡♡♡)
味道: ♡♡♡♡♡
環境打卡: ♡♡♡♡
性價比: ♡♡♡♡
Encore指數: ♡♡♡♡♡
4  Cheese  Small  Pizza
Chicken  Pesto  Pasta
梅窩驚喜意大利餐廳🇮🇹[The Kitchen]週末嚟到梅窩relax下🌞行過發現呢一間係海邊 好多人幫襯嘅餐廳 最啱嚟呢到飲返杯啤酒chill下🍻🤤🌟 Pizza: Meat Lover 🍕 ($168) 新鮮出爐嘅pizza連埋個盤送上嚟 熱辣辣♨️呢度個Pizza係薄脆底 有pepperoni 同埋三種 既beacon 🥓真係啱晒我依啲食肉獸🤩佢哋嘅油香滲透晒落個餅底度🍕配埋啲Cherry tomato 🍅中和返肉嘅咸味 啱啱好😋🌟 Paprika Cream Chicken Pasta 🐥🍝 ($158)佢哋醬汁相對黎講偏淡身唔會太辣🌶帶有淡淡既cream同香草味🌱意粉用到Fettuccine 蛋香味重🥚 煮到啱啱好 有Al dente 效果 🤌🏻 🐥雞肉香料味重 但又唔會太咸🧂煮得啱啱好唔會太鞋身🤩🍺 Gweilo Pale Ale ($60)花味較重🌸 適合女仔飲👧🏻🍺 Double Haven Lager ($60) 麥味較重🌾
梅窩驚喜意大利餐廳🇮🇹[The Kitchen]

🌟 Pizza: Meat Lover 🍕 ($168)
新鮮出爐嘅pizza連埋個盤送上嚟 熱辣辣♨️
真係啱晒我依啲食肉獸🤩

佢哋嘅油香滲透晒落個餅底度🍕

煮得啱啱好唔會太鞋身🤩

🍺 Gweilo Pale Ale ($60)
花味較重🌸 適合女仔飲👧🏻

🍺 Double Haven Lager ($60)
麥味較重🌾
Meat  lover  pizza
Paprika  cream  chicken  pasta
2021-08-22
10 分鐘 (堂食)
Meat  lover  pizza
梅窩碼頭附近,看到一間西式bistro The Kitchen,坐無虛席,大半是白人。想知一間西餐有幾authentic,多鬼佬絕對係best indicator,所以即刻去馬。Chicken Parmigiano ($168) (8.5/10)用芝士包裹雞胸肉去烤焗,芝士表層厚厚,想不到,裡面雞胸肉一點也不「鞋」,口感嫩滑,充滿彈性,肉汁非常豐富。果然,chicken breast造得好比雞髀更好食。表層鋪上芝士碎、新鮮蕃茄醬;底層有鮮茄醬煮的手造闊條麵。用的是真新鮮蕃茄,真意大利芝士,絕不是港式artificial那種。Smoked Salmon Salad ($98)(7.5/10) 沙律,最緊要食材新鮮。煙三文魚同沙律菜同相當fresh,調味簡單、清新,盛夏最佳前菜。Gweilo IPA draft (7/10) Gweilo飲過好多次,draft就第一次飲。IPA全名係India Pale Ale,一般酒精濃度稍高,啤酒花香較重。果然,一飲,啤酒花香濃,帶果香,draft冰凍可口,消暑一流。

Smoked  Salmon  Salad

Gweilo IPA draft (7/10)
Gweilo  IPA
Smoked  Salmon  Salad
Gweilo  IPA
2021-07-26 393 瀏覽
梅窩美食推介!好味意大利菜🥰身為一個foodie,wingwing.foodfood出發前就bookmark咗呢間餐廳,係梅窩碼頭行5分鐘就到😚 Pizza係薄底但唔會好似餅乾咁脆,朋友幾鍾意,食多幾塊都唔膩,二個人食small size就啱啱好,3個人以上就可以挑戰大pizza喇~ 仲可以揀兩款味!超鍾意食菠蘿嘅我二話不說就揀咗Ham & Pineapple,酸甜菠蘿加鹹香火腿同芝士,正😚 隔離枱個Truffle+Mushroom都好好食咁。至於意粉,心思思款款都想試,最後揀呢個Pirikara Chicken Pasta,醬汁少少辣而辣味持久,加埋迷迭香同忌廉,醬汁濃郁得嚟層次又豐富,同樣價錢係市區真係好難食到呢個味道同份量。最後食飽飽忍唔住嗌多個自家製嘅Tiramisu,咖啡酒同Mascarpone Cheese味道好balance,食落好滑溜,埋單$3xx 唔算貴。提提你,餐廳只收現金,座位唔多,不過可以帶狗仔嚟一齊食嘢!

梅窩美食推介!
好味意大利菜🥰

2021-07-07 293 瀏覽
呢間pizza店係梅窩幾出名㗎,佢嘅招牌巨大pizza係每次去必食之一😋由於鋪頭唔大,我哋通常會外賣返屋企慢慢嘆!pizza 有分regular 同 large size, 其實regular一啲都唔細,不過叫large會過癮啲,貪佢大過兩個頭🍕🤣 最鐘意佢嘅mushroom pizza, 佢哋嘅餅底低薄底,薄到有啲似餅,有啲脆,mushroom pizza 勁香黑松露味,應該係加咗黑松露油同黑蒜油,唔誇張,一個人可以K.O.半個🤣另外佢哋large size pizza 可以雙拚,任揀兩個味道,咁就可以試多啲其他口味啦😋 我都推介大家食有pear嗰個,好特別,出面好少有得食😁😁

2021-07-01
外賣自取