2018-06-03 135 瀏覽
時下好多少女都喜歡吃souffle pancake,本人唔算好鐘意食甜,所以好少去食甜品今日行開elements 既the pantry,見到menu 有好多pancake 㨂既然一場黎到,係openrice 又見到咁多食評係關於甜品,索性留返個肚食甜品啦~因為今日no lunch ,所以過左黎食early dinner,六點鬆少少就過左黎坐低了雖然時間尚早,但係餐廳都有幾檯客食緊。到後來我食完呢餐飯埋單仲要有人係門口等位所以如果係weekend 夜晚黎食飯,大家不妨訂位啦 呢個係前菜黎,highly recommend大家叫!我唔係太鐘意食生既人黎,而且魚油高例如三文魚呢類魚輕輕辣一辣更加香!更加好味!呢個三文魚外皮係熟既,但係係一個冷盤黎,外表都係唔熱既,痴左d 黑芝麻個心就生架啦連埋d 酸酸既sauce同埋roe 食真係好好味架!呢個菜$98,係覺得份量少左dd,有d 唔夠喉啦~呢個係海膽意粉,因為本人好鐘意食海鮮,所以連意粉都要叫個海鮮item 黎食唔平架,要$288,但係海膽既份量一d 都唔多老實講呢個意粉都幾令我失望。一來份量係太少啦,二來個意粉味道好悶呀個味就係忌廉味,其

所以如果係weekend 夜晚黎食飯,大家不妨訂位啦
三文魚

呢個係前菜黎,highly recommend大家叫!

個心就生架啦

連埋d 酸酸既sauce同埋roe 食真係好好味架!

呢個菜$98,係覺得份量少左dd,有d 唔夠喉啦~
海膽意粉

唔平架,要$288,但係海膽既份量一d 都唔多

老實講呢個意粉都幾令我失望。

一來份量係太少啦,二來個意粉味道好悶呀

個味就係忌廉味,其實都唔太好食⋯⋯

當個海膽食完之後就覺得d 意粉一d 都唔特別

唔知道$288 到底值在哪⋯⋯
tiramisu souffle pancake

其實黎pantry 食都係因為想食甜品,就係依家仲hit 緊既souffle pancake!!

我叫左呢個係tiramisu pancake,幾錢唔記得,好似一百頭既價位

因為我無去過第二度食,所以唔知好食既pancake 係幾錢

呢個pancake 好味!!

好有蛋香,咖啡味好香,加埋朱古力粉好好味!!

souffle pancake 既口感同普通pancake 一d 都唔同,好soft 又彈彈的

同埋呢個甜品係會食得飽人架!頭先食完個意粉都覺得唔夠飽,仲擔心洗唔洗叫多個pizza 食

但係一食埋呢個甜品,我同同行友人都飽曬lu!

唔怪得個個都鐘意食souffle pancake,原來真係幾好味
2018-04-28
三文魚
tiramisu souffle pancake
2018-05-29 139 瀏覽
因為夜晚買咗飛係度睇戲,所以諗住早啲嚟食dinner。揀咗間係戲院隔離嘅西餐,見到餐牌好似唔錯咁,就入咗去!餐牌中英對照,好貼心,更加加分嘅位係自己用平板下單,店員先簡介食物推介,之後我哋可以睇下平板嘅食物相啱唔啱心水先叫。我哋總共叫咗4樣嘢!分別係炸軟殼蟹沙律、香煎味噌銀鱈魚配炒薯仔&炒雜菜、Meat Gourmet Pizza同埋Tisamisu On Pancakes。先嚟嘅係沙律,沙律份量一啲都唔細,沙律菜有我最愛嘅火箭菜同羽衣甘藍,加上柚子沙律汁好開胃,主角軟殼蟹好香脆,熱辣辣,同埋好大隻,好好食!再嚟香煎味噌銀鱈魚配炒薯仔&炒雜菜,雖然魚好細舊,比較上唔算話好抵食,但係味道就好好,醬汁微甜,有啲日式醬汁嘅味道,燒過後更加香,仲有甘筍、菜同薯蓉都好好食,因為魚味道偏濃,所以薯蓉嘅味道就偏淡,平衡返,兩者配搭好夾!Meat Gourmet Pizza,餡料好豐富,第一次食牛小排肉同雞柳嘅pizza,好惹味!Pizza 有8件,2個人嚟講真係好大份,我哋2個人都係慢慢食先食得完,不過又真係好好味嘅!最後就係個Tisamisu On Pancakes,呢個真係必食!第一次食panc

最後就係個Tisamisu On Pancakes,呢個真係必食!第一次食pancake,叫Tisamisu 味真係明智選擇,pancake好香同埋唔會扁晒,有少少油膉味,不過唔係好明顯,加上啲咖啡粉同蜜糖配搭,真係好邪惡,食到一半已經好飽肚!

整體黎講,雖然地方唔係話好方便,不過呢間餐廳個人覺得好食,值得再嚟食架!男朋友都話pancake正!
2018-05-14
The pantry每次去圓方睇戲,都好想去試soufflé pancake,但係見到長長嘅人龍,立即卻步,有陣時就食得太飽,冇時間食。今日終於都可以一試啦。 身為一個甜品狂,點可以唔試晒所有soufflé pancake,女仔總係有兩個甜品胃,見到甜品,立即心心眼。。裝修方面,個餐廳嘅俾人一種幾溫馨的感覺,以木為主題嘅裝修,配上牆上的食物,再加上我們坐近窗邊,望着趙進餐廳的日光,心情也豁然開朗。。由於係即叫即製嘅關係,下午時分,餐廳都九成坐滿,我哋點算左一份原味soufflé pancakes, 利用iPad 下單確實方便。最緊要係圖文並茂,望住啲食物嘅圖片,即刻食指大動,不過只可惜等候時間太長啦, 等候差唔多30分鐘,望穿秋水,終於都黎到啦。。📍外型:一份原味soufflé cakes ,總共有三件,每一件大小相若, 每一塊差唔多有兩吋咁高。。-📍搖晃度:五級地震咁震😂,對比起gram同I love you dessert bar,唔算係好震。-📍口感:-每件班戟都好鬆軟,仲有有蛋香,能夠食呢個甜品,真係好治癒。佢嘅口感有別於am.pm. / bove / i love you d
The pantry

📍外型:
📍搖晃度:
📍口感:
-每件班戟都好鬆軟,仲有有蛋香,能夠食呢個甜品,真係好治癒。佢嘅口感有別於am.pm. / bove / i love you dessert bar的蛋糕質地。
-蛋糕本身綿密細緻,空氣感十足,但也不至於食一陣風。
-另一個亮點:焦糖牛油同蜜糖都配合得天衣無縫😍本身對牛油已經有一份鍾情,呢一款牛油嘅味道好特別,有一種焦糖嘅味道, 再加上楓糖蜜糖獨有嘅清甜,令整個班戟嘅味道昇華,令味道增添不少嘅層次。

暫時係我係香港嘅最❤️
👉🏻口味各人不同🙆🏼
。入口輕盈
。忌廉口感幼滑,奶味香濃
。厚身鬆軟濕潤
。穩定性不夠,濕潤度不平均,一件中間濕潤,一件較乾身
👉🏻口味各人不同🙆🏼
👉🏻純屬個人意見💁🏼
👉🏻只供參考 🙈
👉🏻員工心情不同製成品都略有不同🤣
純粹個人意見:
。蛋香:the Pantry👍
。忌廉幼滑度:Flipper's 👍
。性價比:Bove 👍 am.pm
。鬆軟濕潤:The Pantry👍
。高度: Gram👍
個人喜愛程度:🤤
Bove
am.pm
Aroma dessert cafe

2018-05-19 193 瀏覽
聽講佢既厚班戟好食,所以就黎試。等左大概15分鐘就入得。餐廳裝修簡約且時尚餐廳行電子化,採用平板電腦點餐。可以睇到所有菜式既圖樣,㩒幾個制就點到餐,非常方便。烤大頭虎蝦意大利飯配魷魚、草菇&冬蔭醬蝦好大隻,烤得好香。意大利飯軟硬適中,好香冬蔭功湯既味,配埋旁邊既泰式醬(類似食生蝦個啲),酸酸辣辣,好好食。薯蓉好抵,$45佢保留左啲薯仔粒,令佢有口感啲。Pancake冇想像中咁好食,質地比較實,唔夠鬆軟個人比較鐘意Flipper’s
聽講佢既厚班戟好食,所以就黎試。等左大概15分鐘就入得。

餐廳裝修簡約且時尚

烤大頭虎蝦意大利飯

烤大頭虎蝦意大利飯配魷魚、草菇&冬蔭醬

薯蓉

薯蓉好抵,$45
佢保留左啲薯仔粒,令佢有口感啲。

The  Pantry’s  Pancakes
Pancake冇想像中咁好食,質地比較實,唔夠鬆軟
個人比較鐘意Flipper’s
烤大頭虎蝦意大利飯
2018-05-17 153 瀏覽
weekend 約左男朋友去elements 睇戲睇戲前緊係要填飽個肚仔啦!!!!!!!戲院隔離既the pantry 一直係我地既必選今次我地叫左前菜小食Crispy Wrapped Prawn即係炸蝦卷咁既, 出面有層炸到脆脆既野蝦好實在啊, 啖啖肉配埋個醬好開胃主菜叫左 bolognese fettuccine with onsen egg即係肉醬半熟蛋闊條麵肉醬包實哂d 麵, 撈埋d 蛋汁又係食唔停既一道菜男朋友叫左冬蔭功risotto嘩! 有一隻大蝦, 重點係個飯食落勁大陣冬蔭功味, 好 好 味!不過有dd 辣, 唔係個個食到另外男朋友叫左杯citrus, 用黎送菜解渴一流
weekend 約左男朋友去elements 睇戲
睇戲前緊係要填飽個肚仔啦!!!!!!!
戲院隔離既the pantry 一直係我地既必選

今次我地叫左前菜小食
Crispy Wrapped Prawn
即係炸蝦卷咁既, 出面有層炸到脆脆既野
蝦好實在啊, 啖啖肉
配埋個醬好開胃

即係肉醬半熟蛋闊條麵
肉醬包實哂d 麵, 撈埋d 蛋汁
又係食唔停既一道菜

男朋友叫左冬蔭功risotto
嘩! 有一隻大蝦, 重點係個飯
食落勁大陣冬蔭功味, 好 好 味!
不過有dd 辣, 唔係個個食到

另外男朋友叫左杯citrus, 用黎送菜解渴一流

2018-05-17 167 瀏覽
為咗提早慶祝母親節,兩日前我帶咗媽媽去the pantry食晚餐。我已經係第四次嚟食,不斷翻食再翻食都仲對佢熱情不減😍之前主要係嚟食tea,食甜食為主。佢地嘅pancake暫時係我喺香港食過最有水準嘅一間,我覺得佢優勝之處在於準確拿捏到虛同實嘅平衡,唔會過實似蛋糕或者99%空氣完全無口感。佢地嘅pancake唔平,份量亦唔少,除非你係非常擦得之人,如果唔係就要係甜品同正餐之間取捨。見到佢地餐牌主食有好多款,有唔少都幾吸引,今次帶埋媽媽嚟,食豪啲都無所謂💝。炸西蘭花芝士球就算幾鍾意食芝士,都唔會鍾意食到好漏。第一次食呢個芝士波,佢芝士味唔算好濃,但係適量嘅芝士同西花配合,有咸香味,唔會漏,係好恰當嘅餐前小食。芝士雜果沙律史上最清新嘅沙律。有時候你需要嘅就係生果同菜,呢個沙律嘅汁係蜜糖乳酪,將生果嘅酸甜味帶出嚟,減低菜青味,好食又fresh。雖然有軟芝士,但唔heavy,一切都剛剛好。煎銀鱈魚外皮酥脆,肉嫩入口即溶,真係好好味!d薯蓉正點就係有薯粒,好似手製即整咁,好有口感!個南瓜食落唔似南瓜,唔係稔嘅?可能係特別的品種...?配菜就正常啦!有少少咸,但配埋魚食都okay~窩夫班尼迪首先呢

炸西蘭花芝士球

芝士雜果沙律

煎銀鱈魚

窩夫班尼迪

首先呢,我媽咪開始老啦,所以走咗個煙肉,窩夫都做到外脆內軟,精彩的地方,係牛油香味!!!!!!而個蛋同汁都係同出面食到的差唔多,流心蛋。但係無諗過同窩夫一齊食,都幾新奇!
2018-05-16 131 瀏覽
炸軟殼蟹沙律亂醬汁適中Crispy wrapped prawn皮厚,這個一般黑松露蘑菇意粉香濃黑松露味👍🏻👍🏻Sam Lam I picante腸很鹹, 皮邊有點過火The pantry’s pancakes招牌甜品👍🏻👍🏻

炸軟殼蟹沙律
亂醬汁適中

Crispy wrapped prawn
皮厚,這個一般

黑松露蘑菇意粉
香濃黑松露味👍🏻👍🏻

Sam Lam I picante
腸很鹹, 皮邊有點過火

The pantry’s pancakes
招牌甜品👍🏻👍🏻

2018-05-14 141 瀏覽
之前見人地食依間嘅Pancake已經勁想試,就襯今次同朋友嚟element睇戲會一會佢!環境十分乾淨闊落,餐廳仲安排咗個角落頭梳化位畀我地,坐得舒服,傾計一流!落單係用部pad自助點餐,款款野食都有相睇,唔駛估估下~我地叫咗個小食+2個Main Dish+1個Pancake同埋2杯飲品,分量好足啊,我地2個女仔食到勁飽!!Miso-Marinated Black Cod $168依個係我嘅最愛!魚肉超軟腍,又入味!魚油嘅香味再配埋味噌嘅少少甜味,真係絕配!下次再嚟都會Encore依個!Pancetta Carbonara $155比起個魚,依個Carbonara就相對平凡D~Chicken & Veg Rice Spring Rolls米紙卷都偏清淡D,不過夠多菜,當沙律食都OK!最後就係今餐嘅主角啦~PANCAKE!揀咗原味,但其實一D都唔會Plain!就咁牛油+糖漿+少少Cream已經勁好食!個PANCAKE本身都好鬆軟,入口即融得嚟又唔會好似食空氣咁,推薦!最後仲嗌埋飲品慢慢坐低傾計~拉花都好有心思,讚!絕對可以再嚟!

落單係用部pad自助點餐,款款野食都有相睇,唔駛估估下~

Miso-Marinated Black Cod $168

Pancetta Carbonara $155
比起個魚,依個Carbonara就相對平凡D~

米紙卷都偏清淡D,不過夠多菜,當沙律食都OK!

最後就係今餐嘅主角啦~
PANCAKE!

揀咗原味,但其實一D都唔會Plain!
就咁牛油+糖漿+少少Cream已經勁好食!

最後仲嗌埋飲品慢慢坐低傾計~
拉花都好有心思,讚!
絕對可以再嚟!
  • Miso-Marinated Black Cod
2018-05-13 133 瀏覽
係elements行完街,搵間餐廳食個dinner,場內都幾full,呢間餐廳唔易搵,都幾入下,但入到去望到個景即刻gur晒我地order左4樣野食Calamari squid ink pasta普通墨魚麵,個汁幾特別,好似沙律,加埋蕃茄粒好開胃,唔洗5分鐘清左Bolognese fettuccine同出面肉醬意粉一樣,但用左闊條麵,口感有點新鮮感,又係5分鐘清碟重頭戲tiramisu on pancake第一啖,鬆軟好味,第二啖,香濃幼滑,入口即溶,第三、四啖,仲想再食,食到尾...好飽好飽Chestnut pancake 係聖誕限定,2個pancake同時食,食到我地又飽又滯,但麵堅攙食晒配既咖啡解唔到滯,應該配茶唔係pancake唔好食,係食2個太多太膩

我地order左4樣野食

Calamari squid ink pasta

Bolognese fettuccine

重頭戲tiramisu on pancake

配既咖啡解唔到滯,應該配茶

唔係pancake唔好食,係食2個太多太膩
2018-05-10 132 瀏覽
去佐圓方行街,之前試過呢度間"The pantry"ge pancake,宜家又想食啦!同友人去到餐廳,都幾多人,可能因為假期.waffle benedicts呢度唔單只pancake出色,waffle都好出色!benedicts切開,蛋汁連埋waffle食洗一流@@!而且仲有好多牛油果,同煙肉系旁邊!braised beef rib on the bone超級大份ge beef rib,寫明1kg,我諗就唔只,好大份,雖然系連骨上,但牛肉已經好細心地切好曬一片片比客人食,仲有餐廳ge秘製醬點埋黎食!好正啊!啱曬食肉獸!calamari squid ink pasta呢個墨魚面我好中意!面質好彈牙,而且墨魚汁好香,仲有d番茄莎莎系面頭,好fresh!有dd芥末味,更加開胃,好食!tiramisu on pancakes黎呢度ge重點目的,就係為佐呢度ge tiramisu pancake!好好食!真系好好食!!中意食甜品ge千萬不要錯過!pancake ge質感好正,唔會好流,旁邊仲有d水果伴碟.好開心又食到呢度個pancake,好好食真係.

同友人去到餐廳,都幾多人,可能因為假期.

waffle benedicts

braised beef rib on the bone

calamari squid ink pasta

tiramisu on pancakes

好開心又食到呢度個pancake,好好食真係.
2018-05-10 124 瀏覽
約咗朋友去咗圓方行街同睇戲, 睇戲前食個tea 醫吓肚先, 餐廳係正戲院隔離啱!The Pantry's Pancake ~ 好軟綿綿幾滑好有蛋香, 幾好味Banna Waffles~ 花生醬幾香口 , 燶咗少少但不太大影響 , 都幾脆口! 花生醬再加焦糖食落感覺有啲似食格仔餅咁!雪糕係Vanilla 都幾滑幾香!Pineapple Mint Soda ~ 菠蘿味唔太多, 飲落都幾fresh ! 啱晒用嚟中和一下甜品嘅漏!臨走時見到有即制Pizza , 可以下次再嚟試吓!

臨走時見到有即制Pizza , 可以下次再嚟試吓!
最近工作真係好繁忙,有時走到去九龍站做野,放lunch嗰吓,淨係想要啲甜野安撫下自己勞碌既靈魂。講真,九龍站其實都冇咩選擇,一係就食外賣,一係就圓方啲餐廳。當中我心目中最值得去既就係近戲院既The pantry。 The pantry 樓底好高,環境開揚,有植物同自然色調,同埋每張枱之間都有一定距離,確保返私隱,空間好大,令人放鬆到少少去放飯break。我同同事通常既選擇係夾一個pancake加lunch set,咁就沙律主菜飲品甜品都有都唔洗幾多錢啦,仲有冷壓果汁飲添!果汁由多種水果混合,冷冰冰好refresh,好適合大唔透一直都鍾意又酸又甜既飲品既腦魔👅👅  再唔係都可以選擇飲咖啡/其他飲品,選擇之多,總有一款適合你。食lunch當然都要講下個主菜,近來越來越熱,所以叫返個清新啲意粉就啱哂啦。蜆肉意粉乾爽,蜆肉新鮮,夾埋十分滋味。 不過,當然最令人期待既重頭戲都係個pancake啦。the pancake 招牌班戟,熱辣辣出爐,最純粹地班戟加牛油加少量忌廉,冇朱古力冇綠茶乜乜,味道先夠純粹㗎嘛。入口即融,班戟牛油香入侵每一個味蕾,實在係令人感動既美味,令人充滿精力滿滿又繼續一天既工

食lunch當然都要講下個主菜,近來越來越熱,所以叫返個清新啲意粉就啱哂啦。蜆肉意粉乾爽,蜆肉新鮮,夾埋十分滋味。 不過,當然最令人期待既重頭戲都係個pancake啦。the pancake 招牌班戟,熱辣辣出爐,最純粹地班戟加牛油加少量忌廉,冇朱古力冇綠茶乜乜,味道先夠純粹㗎嘛。入口即融,班戟牛油香入侵每一個味蕾,實在係令人感動既美味,令人充滿精力滿滿又繼續一天既工作💪🏼
蜆肉意粉
冷壓果汁
Latte
2018-04-18
冷壓果汁
  • Pancake
星期六下午 一行四人去左圓方覓食朋友帶左我地去試少女Pancake 😂😂仲有大大份waffle !!.呢間餐廳好處在於咸甜pancake & Waffle 都有!🙆🏻[健康草食者之選]Kale & Ouinoa Salad 羽衣甘藍藜麥嘜嘜嘜沙律🥗好多菜葉同橄欖油面頭鋪左啲藜麥再混左新鮮離莓同車厘茄令成個沙律無咁dry 清甜又juicy 呢個沙律有營養之餘個樣都唔錯不過略嫌佢的藜麥太少如果淨係食呢個係唔夠飽的[少女心之選😂]The All Day係好fluffy 好軟綿綿 充滿空氣感既pancake 影相係靚既望落係吸引既但!呢份all day 真係要等all day(等左30mins以上)好似一般all day breakfast 咁有腸,滑蛋,沙律菜,炒菇等⋯(但無左茄汁焗豆!)why 😭😭😭所有item 都係普普通通咁無咩特別, 塊beacon 好咸如果鍾意疏乎厘口感可以試下咸咸甜甜咁食法都幾新鮮但我都係鐘意普通版 all day breakfast 😂[影相呃 like Waffle 之選]S’more Waffle 嘩,呢個堅靚有個雪糕伴碟再加榛子醬同爆炸糖!Waffle 上
星期六下午 一行四人去左圓方覓食
朋友帶左我地去試少女Pancake 😂😂
仲有大大份waffle !!
🙆🏻

但我都係鐘意普通版 all day breakfast 😂

[影相呃 like Waffle 之選]
S’more Waffle
嘩,呢個堅靚
有個雪糕伴碟再加榛子醬同爆炸糖!
Waffle 上有一大pat 棉花糖醬
成件事好多糖
一定要開心share !

[充實之選]

而且唔會聽到隔離枱講人是非😆
Elements 黎講呢個價錢算係抵

*星期六商場消費滿400可免4小時免費泊車添
2018-05-05
5 分鐘 (堂食)
2018-05-05 93 瀏覽
下午茶點了Mango and coconut pancake Chestnut and fig pancake Rose latteMocha Cappuccino Crab cake 蒜蓉包本來想叫一個牛肉的小食,waiter 話無,提議我們改炸chicken drumstick 首先,個tab真係load唔到,所以叫waiter take order 。但個waiter 非常執著,係要証明個tab無事,攪攪攪用個tab下order ,非常攪笑。員工全部都無笑容,無回應,好奇怪,我們有講唔該的,下午三點,得幾枱客已好唔想做咁。好贊同之前有食評話服務差,都真係幾。講返食物,咖啡好淡,好麻麻。蒜容包好似玫瑰花造型算好食。千萬不要叫crab cake ,$13x 得三小塊,好難食,勁多蟹殼,無蟹肉味,未食完salad 就收左我連個sauce 都未dip..剛分好三塊咋。個drumstick 好離譜,出面黑,入面血淋淋㗎。又burnt 又乾,伏。個chestnut & fig pancake 幾好食,但唔知點解個mango & coconut 就好難食,個pancake 好實,chestnu
下午茶點了
Mango and coconut pancake
Chestnut and fig pancake
Rose latte
Mocha
Cappuccino
Crab cake
蒜蓉包

贊同之前有食評話服務差,都真係幾。

講返食物,咖啡好淡,好麻麻。
蒜容包好似玫瑰花造型算好食。
我連個sauce 都未dip..剛分好三塊咋。
個chestnut & fig pancake 幾好食,但唔知點解個mango & coconut 就好難食,個pancake 好實,chestnut 就好fluffy ,好奇怪。
三個人咁樣價錢,大把選擇!
1 分鐘 (堂食)
{素友開心share}已經係第四次嚟喇!香港最出色嘅疏乎里pancake沒有之一!佢雖然好食但名氣比其他日本過江龍低好多咁咪仲好~我次次嚟都唔洗排隊呢到素食選擇有唔少,佢餐牌會寫邊係素食,就算要求佢地走肉都可以,素友食甜品順道食埋晚飯都無問題(咦?!)推佢地嘅西蘭花芝士波前菜!沙律同所有pancake+waffle 系列今次我地兩個人食咗原味pancake+鮮果沙律,黃昏時段平均消費150。隨post附送餐牌:
{素友開心share}

已經係第四次嚟喇!香港最出色嘅疏乎里pancake
沒有之一!佢雖然好食但名氣比其他日本過江龍低好多
咁咪仲好~我次次嚟都唔洗排隊

隨post附送餐牌:
2018-05-02
  • The Pantry's Pancakes
  • Fried  Broccoli  and  Cheese  Bites
  • Waffle Benedicts
  • Burreta  Cheese  and  Fruit  Salad