2023-03-20 122 瀏覽
是日晚餐同屋企人去左the salted pig 食🐷🐷🤤🤤,我最鍾意望住個海食真係好chill chill 😎😎餐廳個Menu 超多選擇,首先叫左二杯好大既Oreo madness,朱古力味好濃同埋d cream好軟,之後個大蝦沙律,酸酸辣辣好開胃 , 跟住叫左個小食併盤黎( 有雞翅,魷魚圈,薯條,豬皮,蒜蓉包,肉丸,豬肋骨,小型漢堡包,酸麵包多士),最啱sharing 食,最後仲有超𦁤超好食既慢煮牛肋骨🤤🤤,食到好飽飽😎😎下次放工一定同朋友再黎gathering 😉😉
Sharing        snack  platter
Beef  short  ribs
2023-03-11
Sharing        snack  platter
Beef  short  ribs
  • Slow-cooked BBQ Baby Back Ribs
  • Sharing  snack  platter
2023-03-19 106 瀏覽
又係老闆請食飯🤭 一行十人嗌哂成嗰lunch menu嘅食物share🤓 跟餐有湯/沙律🥗同飲品🥤前菜嗰吞拿魚芥未蛋黃醬多士配雜菜沙律🥗 嗰前菜做得好高質,係煙燻吞拿魚,完全唔hea🤓唔知係因為佢嗰前菜好突出令我期待太高定點🤔 主菜除咗鹹豬手,無一樣嘢特別好食,令我有記憶點🥹 不過所有食物都唔差嘅😂 只係性價比就有啲低😀忌廉野菌芝士通粉 $118 - 好普通,食落味道有啲淡🤔巴馬火腿火箭菜薄餅 $138 - 好普通嘅pizza🍕無乜料🙃牛肉燈籠椒洋蔥烤餅$148 - 有牛油果醬🥑 口感特別,但味道普通香煎盲鰽魚柳配薯蓉$168 & 燒精選肉眼牛扒(8安士) $248 - 食材同煮得好普通招牌德國鹹豬手 (二人份) $328 - 今日整得最好一定係呢嗰,啲肉好嫩,平時唔係好食豬手嘅我,都再拎嚟食🤭 同埋佢啲配菜好正,真正嘅外脆內軟🤭不過環境又真係幾舒服🤭 好chill嘅一餐lunch🤓

忌廉野菌芝士通粉 $118 - 好普通,食落味道有啲淡🤔

不過環境又真係幾舒服🤭 好chill嘅一餐lunch🤓
2023-03-19 74 瀏覽
今日遊車河遊到入嚟西灣河💙知道呢條街嘅餐廳都好舒服,所以揀左一間而且有outdoor 坐嘅~見到有個tea set 70幾蚊,就嗌左2粉tea set 有個意粉🍝一份cheese cake🍰兩杯咖啡☕️⋯⋯食物加埋個環境一流😍今日揸左車唔飲得酒,chill咖啡一樣好feel💙
今日遊車河遊到入嚟西灣河💙
2023-01-17
下午茶
//小編不是第一次到The Salted Pig用餐,最喜歡它臨海愜意的用餐環境。店内寬敞而有氣氛,推薦坐戶外望着海小酌幾杯~少有地能夠用中文與店員溝通,不會有到西餐廳要講英文的壓力。//⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝▫️ 𝗦𝗵𝗮𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿_$278「很少見到這麼有誠意的小食拼盤,每款食材都很有特色。最推薦的是脆豬肋骨和魷魚圈,炸粉漿輕盈,做到肉質軟嫩同時不失香脆。蕃茄芝士肉丸、迷你牛肉漢堡、酸麵包多士也十分出色,尤其是麵包充滿牛油香~」推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🖤▫️ 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗧𝗼𝗺𝗮𝗵𝘄𝗸_$252「厚切的戰斧牛排,單論賣相絕對一百分!肋眼牛排口感軟嫩,可惜油脂和牛肉分布不太平均。幸好配搭的蘋果醬十分解膩,平衡了肥肉部分的油膩感。」推薦:🧡🧡🧡🧡🖤🖤▫️ 𝗕𝗮𝗰𝗼𝗻 𝗕𝗹𝗼𝗼𝗱𝘆 𝗠𝗮𝗿𝘆_$88「大推這杯別處找不到的特色調酒!不用怕Bloody Mary衝鼻刺激感,又能保留酸甜特質,因為煙肉的咸香完美調適Tabasco帶來的辛辣,開胃非常。」推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🧡.環

▫️ 𝗦𝗵𝗮𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿_$278

推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🧡

環境:🧡🧡🧡🧡🧡🧡
服務:🧡🧡🧡🧡🧡🖤
抵食:🧡🧡🧡🧡🖤🖤
🍽The Salted Pig (西灣河店)
🚪@thesaltedpighk
📍 西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下GB8-10號舖
📍 沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓702號舖
📍 葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531及540號舖
📍 九龍灣宏照道38號Megabox11樓12號舖
用餐優惠
試食活動
2023-03-15 57 瀏覽
中午chill一chill , 難得舊同事今日中午過嚟搵我食lunch , 咁耐冇見當然要搵一個可以食嘢又可以舒舒服服坐低傾計嘅地方,今日就揀咗鯉景灣The Salted Pig.碎牛肉芝士肉汁薯條個人認為聚餐必吃薯條,份量算多,碎牛肉微微鹹,味道適中,芝士薯條有拉絲效果。蒜辣橄油大蜆意粉蒜味濃郁啱曬我,微辣,同事不吃辣也可以接受到,蜆肉鮮甜.慢煮醬燒豬肋骨,椰菜沙律,薯條粟米豬肋骨塗上蜜糖焗過再上枱,有焦糖口感,椰菜沙律清甜消滯,配搭剛剛好.人均消費💰 : $ 200總結✍ : 環境優美聚餐好地方NatNat評分💎💎💎💎(5💎為最高)

碎牛肉芝士肉汁薯條

蒜辣橄油大蜆意粉
蒜味濃郁啱曬我,微辣,同事不吃辣也可以接受到,蜆肉鮮甜.

慢煮醬燒豬肋骨,椰菜沙律,薯條粟米

人均消費💰 : $ 200
總結✍ : 環境優美聚餐好地方
NatNat評分💎💎💎💎
(5💎為最高)
🔸蘇豪東呢間海邊「豬門店」酒吧一向食豬都出名,今次嚟到都揀咗兩款豬肉主菜,水準的確唔錯😀唔知大家平時係鍾意食豬扒定豬肋骨多啲呢?🔸平時我可能鍾意食豬肋骨多啲,但呢度嚟講烤斧頭豬扒好似更出色👍🏻做到炭香味,部分上有肥有瘦,都幾適中,咬落都唔會太乾;豬肋骨個醬係唔錯,整體穩打穩扎~同埋欣賞兩款主菜嘅配菜都有啲心思,有諗過度過,同個主菜係夾嘅😀🔸另外呢度環境,風景,服務等等都係水準之上!!

🔸另外呢度環境,風景,服務等等都係水準之上!!
2023-03-03 85 瀏覽
平時返工成日都要諗lunch time食咩,今日就決定搭車,嚟到SOHO EAST呢頭搵食,同事就話幾推介呢間。大概下午1點到,都唔洗等位,人流唔算多,都算坐得舒服。不過近海邊,就比較大風同凍啦~一行5人分別叫左3個lunch set同散叫左一個海鮮飯 & Pizza紙包雞,整體味道不錯,就係雞肉唔夠嫩~牛扒都算OKSeafood Paella 海鮮都足料,入口粒粒分別,不過就都幾痴底整體嚟放假嚟呢度食lunch都幾舒服,可以慢慢Hea一個下午

紙包雞,整體味道不錯,就係雞肉唔夠嫩~

牛扒都算OK

2023-03-03
2023-03-01 48 瀏覽
嚟到鯉景灣,如果有寵物嘅朋友就一定要去salted pig。原因就係喺鯉景灣雲雲中得呢間西餐係最好。雖然佢對比起出邊好多西餐都唔係一定最出眾,但係喺位置方面呢間又可以大狗又可以望住個海,又可以泊車係出面睇住架車。算唔錯啦!而我最鍾意食呢就係呢個pulled pork sandwich 😝😝😝如果happy hour仲可以喺度飲杯啤酒添,真寫意🤓

如果happy hour仲可以喺度飲杯啤酒添,真寫意🤓
2023-02-27
  • pulled  pork  sandwich
今日打算同狗狗一齊去食午餐。SohoEast大部份餐廳都係寵物友善餐廳,所以我我哋選擇咗街頭嗰間西餐廳 The salted pig。我哋坐近門口嘅位置,望到海景吹住海風,狗狗可以坐出街外。我哋叫咗兩份set lunch,一份係安格斯牛漢堡包,另一份係焗鱸魚,有埋前菜同餐飲。兩份午餐唔算特別出色。安格斯牛漢堡過分乾身;而焗鱸魚冇咩調味,加埋配菜味道仍然十分單調。雖然可以帶埋狗狗一齊去食飯,但下次都唔一定會再去。
我哋坐近門口嘅位置,望到海景吹住海風,狗狗可以坐出街外。
雖然可以帶埋狗狗一齊去食飯,但下次都唔一定會再去。
2023-02-20 68 瀏覽
今年情人節黎到西灣河East Soho區試下呢間豬門店,餐廳設計時尚,整體氣氛好chill,望住海滂用餐極歎,食物質素高,非常享受😋Brown Butter Scallops & Sattron Risotto $188牛油帶子煎至兩面金黃焦香,上面加上濃郁既巴馬臣芝士碎增添香氣,而Risotto保留到微硬度👍🏻Crispy Pork Knuckle $308豬手足足1KG分量啱晒兩個人share,而口感略為結實有嚼勁,膠質滿滿,超有口感!

Crispy Pork Knuckle $308
  • Crispy Pork Knuckle
2023-02-19 50 瀏覽
西灣河分店鄰近碼頭,有室內室外位置,環境氣氛好chill。1.手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆 $158份量十足。粟米片好薄脆,牛油果芝士醬好味。如果手撕豬份量可以再多啲更好!2.烤斧頭豬扒、煙肉椰菜仔、薯條 $252豬扒好厚身!煙肉椰菜仔有牛油味,幾香。薯條粗身,唔會浸冧左,依然脆口。3.煎原條海鱸魚柳海鮮燴、鮮蝦、蜆、辣肉腸、麵包粒 $198/half海鱸魚柳啖啖肉,鮮蝦、蜆各4,鮮蝦肉爽,辣肉腸幾香,麵包粒亦脆。
西灣河分店鄰近碼頭,有室內室外位置,環境氣氛好chill。

1.手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆 $158

2.烤斧頭豬扒、煙肉椰菜仔、薯條 $252

2023-02-18
2023-02-18 1346 瀏覽
同朋友慶祝生日,又想一班人傾計,但我又要帶🧒🏻就試下西環河the salted pig環境:有得帶主子🐕🐈,又有得飲返兩杯🍻吹下水,帶🧒🏻職員又好快手比水同小朋友餐具同畫紙畫筆✨️ Poutine🧒🏻勁愛薯條,芝士又香濃同做到拉絲的感覺,最正肉碎令到芝士同薯條口感同層次都有提升,再加上薯條用上粗薯條👍✨️blue berry cheese cake smoothie 酸酸甜甜好開胃,而且blue berry 打得好幼細✨️oreo madness oreo味重而且够香濃✨️mango Mule朋友話青瓜配芒果,够青甜👍✨️knuckles 豬手够脆同肉質保留鮮嫩👍可配或不配芝麻醬,因為味道十分入味。另外,蘿蔔食的味道好像甜蕃薯,感覺十分特別✨️prawn salad蝦爽口又彈牙,再配甜甜辣辣的沙律汁,沙律都可以做到令人忍不住口地食,食幾多也不怕肥✨️beef short ribrib同牛肉很容易切,而且份量亦多,再配牛扒汁帶出牛的味道,烘烤過的薯仔伴碟,口感也不錯✨️Paella海鮮份量配料多: 魷魚,青口,蜆,元貝,蝦,魚所有鮮甜味也能滲入意大利飯,用pan上更保持暖度👍✨️meatball 用上新鮮

✨️ Poutine

酸酸甜甜好開胃,而且blue berry 打得好幼細

✨️oreo madness
oreo味重而且够香濃

✨️mango Mule
朋友話青瓜配芒果,够青甜👍

✨️knuckles

✨️prawn salad

✨️beef short rib

✨️Paella
海鮮份量配料多: 魷魚,青口,蜆,元貝,蝦,魚
所有鮮甜味也能滲入意大利飯,用pan上更保持暖度👍

✨️meatball

用上新鮮車厘茄去泡製, 所以同平時嘅肉醬意粉有啲分別係會比較酸酸甜甜, 而家沒有味精好啱小朋友食❤️
  • poutine
  • paella
  • pawn salad
  • short rib beef
  • Crispy Pork Knuckle
2023-02-16 51 瀏覽
一早就聽說西灣河海邊有好吃😋的餐廳,氣氛很像Soho 餐飲質量也是不錯,今天特意過來嘗試一下,果然名不虛傳。之前在將軍澳也吃過類似的餐廳,一試難忘,今天也是很讚,不僅食物很美味,環境也是很放鬆,下班後有時間享受和充電,是一件值得感恩的事情。Roasted Potatoes外皮酥脆內心柔軟,微微焦黃的土豆,口感簡直很棒。Prawn Salad牛油果和芒果切成小塊,配上沙律菜和火箭菜,還有特製的調味,口感非常清新,配上蝦仁,更加美味。BBQ Ribs蜜汁豬肋骨,超級大份量,肥瘦均衡。Guava JuiceThe Salted Pig (鯉景灣)西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下GB8-10號舖

Roasted Potatoes
外皮酥脆內心柔軟,微微焦黃的土豆,口感簡直很棒。

Prawn Salad

BBQ Ribs
蜜汁豬肋骨,超級大份量,肥瘦均衡。
Guava Juice

The Salted Pig (鯉景灣)
西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下GB8-10號舖
2023-02-14 44 瀏覽
非常差的體驗入座時因不能喝有汽飲料所以沒點sparkling water侍應聽見後馬上收走我桌上的Menu & Candle 感覺非常不良好點餐後等了一小時還未上菜,催了幾次侍應話Cancel 張單叫我走(What???!!!!)7點等到8點,餓到飛起叫我走?野食黎到後,個意粉係燶既。。。咁嘅食物質素要我等一個鐘?真係送都唔食仲有!有個送外賣既叔叔冰天雪地15度喺出邊等咗30分鐘入嚟催一催個侍應,個侍應仲要鬧個叔叔好啊咁樣用英文同佢講Cancel your order now! Ask other driver to come if you can’t wait 有冇搞錯,人哋都係搵啖飯食姐使唔使咁惡鬧人以後唔會再幫襯呢間垃圾餐廳!
非常差的體驗

侍應聽見後馬上收走我桌上的Menu & Candle
感覺非常不良好

7點等到8點,餓到飛起叫我走?

野食黎到後,個意粉係燶既。。。咁嘅食物質素要我等一個鐘?
真係送都唔食

仲有!有個送外賣既叔叔冰天雪地15度喺出邊等咗30分鐘
入嚟催一催個侍應,個侍應仲要鬧個叔叔
有冇搞錯,人哋都係搵啖飯食姐
使唔使咁惡鬧人

以後唔會再幫襯呢間垃圾餐廳!
2023-01-28 1015 瀏覽
之前食The Blind Pig覺得幾好,環境又幾Chill~所以今次試吓佢嘅姊妹店-The Salted Pig🦀Dungeness Crab Cake $138入邊有好多一絲絲嘅蟹肉,🦀蟹味十足🌟外皮炸得香脆🫶🏼入邊除咗蟹肉仲有洋蔥和pickle,令到整體感覺冇咁濟✨🥘Seafood Paella $228西班牙海鮮飯飯質較軟~完全吸收晒啲鮮味✨海鮮包括🦐大蝦、蜆、青口、帶子、辣肉腸等十分豐富🌟感覺海鮮比飯多😂😂🐷Grilled Pork Tomahawk $252烤斧頭豬扒分量十足😳 雖然大部份嘅肉偏瘦但都可以做到juicy效果👍🏼 近骨啲肉油脂會較多,會較香😋建議配合蘋果醬一齊食,會較清新☘️椰菜仔幾甜,薯條份量都超多🙌🏼環境:4/5好適合happy Friday🥳,設有部份outdoor位置~寵物友善🐶🐶服務:4/5天氣寒冷,可以提供暖嘅🍋檸檬水👍🏼食物:4/5Seafood Paella海鮮豐富,Grilled Pork Tomahawk分量十足😚😚Revisit: yes

之前食The Blind Pig覺得幾好,環境又幾

🦀Dungeness Crab Cake $138

🥘Seafood Paella $228

🐷Grilled Pork Tomahawk $252

環境:4/5

服務:4/5
天氣寒冷,可以提供暖嘅🍋檸檬水👍🏼

食物:4/5

Revisit: yes