2023-02-27 562 瀏覽
上網見到好可愛嘅狗店長,於是專登帶埋我家愛犬一齊去拜訪,三層高既cafe 好有特色,最頂層榻榻米好似去咗日本🤭🤭,打卡一流。人🐕‍🦺坐得舒服☺️☺️⋯⋯食物好好食,飲品亦不錯👌🏻
2022-10-03
2023-02-25 1306 瀏覽
忙碌的生活中可以metime一下真的很需要,不想走遠的在網路上搜尋一下,這家小小的隱藏在村內的人氣店就很對味,決定來這店好好享受一個下午Flat White $38(只有熱飲)黑糖玉桂卷 $32繼續選我最喜歡在外喝的小白,再加一個平日比較少會點的黑糖玉桂卷小白有拉花但遺憾是飲品到手不久就開始保持不住也有氣泡了,感覺有點失手似的,喝下去味道不錯仍有進步空間的一杯,奶香啡味濃郁偏nutty口感,是不太差的一杯往時幾乎討厭玉桂到要死的我⋯ 因為男友開始對這個味道至少不會抗拒,玉桂香加入黑糖令味道更豐富,也要一讚三種食材的比例不俗,入口比想像中清甜,口感鬆軟好吃,配咖啡是就最好店家在大圍一個村屋內,自己對這個村屋並不陌生(以往也會在這邊吃東西),可當我來這店時有種遠離市區的感覺(至少遠離大圍市中心沒那種熱鬧喧嘩的狀況)三層高的村屋全都屬於店家,由大門開始就予人一種慵懶感,店內以簡約的暖色木系裝潢,底層購買食物,再到二樓或三樓進食。看似很大的三層村高其實每層面積不多,這次被編配到二樓,十人座位也有一點覺得逼狹,還幸大大的窗戶增加空間感,視野也變得廣闊,聽說三樓是榻榻米的座位,是一間寵物友好餐廳來
Flat White $38(只有熱飲)
黑糖玉桂卷 $32

來這店的目的除了是想靜靜的享受個人時間,也因為是衝著狗店長Bear Bear而來,大隻雪白個性溫馴,不怕與陌生的客人相處,幾乎每個客人都在跟它玩耍和打卡,可愛又有親和力絕對是招財狗!店家還設有自助圖書區域給想看書的朋友,是比較少咖啡店會提供的服務;不過這店也有小缺點,首先是設有用餐時間,周末想待上一整天幾近沒可能;還有的是店家會透過擴音器提醒客人到下層拿食物,感覺有點被滋擾的感覺,習慣一下便好
2022-10-16
2023-01-05 530 瀏覽
📍The Shack Cafe 呢間cafe有隻狗狗店長😚佢個日勁攰 懶洋洋係到訓左成個下午 望住佢訓得咁舒服都搞到我好想訓😂好治癒❤️呢間cafe 都幾隱世 但環境幾舒服幾chill😌 食物價錢極高CP 如果放假想放鬆下都係唔錯既選擇😛✨雞肉牛角包$38價錢佛心🥹大大件煎香左既雞肉配凱撒醬同沙律菜 牛角包好香好酥脆 唔錯✨✨Latte$38咖啡水準不錯 中上 因為新年 店員仲送左塊意大利抹茶曲奇可以點咖啡食❤️🥰
📍The Shack Cafe

雞肉牛角包

雞肉牛角包$38

Latte$38
午餐
雞肉牛角包
2022-12-30 459 瀏覽
同朋友約食飯想坐得舒服寫意😎但又唔想捱貴cafe好睇唔好食🙁意外喺網上發現到呢間大圍Cafe😚即刻同朋友試試佢先🤙🏻🍕青蘋果煙三文魚薄餅 $58賣相幾靚嘅份量適中🤓薄餅食落偏向硬身少少🤏🏻整體口感豐富有啲驚喜✨酸酸甜甜爽口嘅青蘋果塊🍏配搭咸咸地嘅煙三文魚😗🥐 杏仁碎開心果夾心牛角酥 $32酥表皮上鋪滿粒粒杏仁碎😚食落開心果味唔算太出但裏面嘅果蓉有淡淡甜味外脆內軟令牛角酥加分🤩Cafe總共分咗三層叫完食物可以上樓上共享空間食嘢頂層仲有榻榻米俾客人同寵物互動🤎
同朋友約食飯想坐得舒服寫意😎

外脆內軟令牛角酥加分🤩

Cafe總共分咗三層
叫完食物可以上樓上共享空間食嘢
頂層仲有榻榻米俾客人同寵物互動🤎
去到間近期大熱既隱世cafe一幢3層,行日本柔和既風格。地下係廚房,1&2樓共坐約廿人。室內裝修都好舒適,好warm, 好適合傾計。挪威卷$48煙三文魚 牛油果 乳酪 沙律菜幾樣mix 埋好fresh,甜甜地又酸酸地,幾開胃。大大舊煙三文魚,食落個煙三文魚個味道會好出,yummy同個朋友交換左件摩洛哥卷$48雞胸肉 牛油果 酸忌廉 沙律菜雞胸肉意外地唔楷口,都唔錯,想減肥食呢個都幾健康但我會鍾意挪威卷多d, 味道比較香濃😂以色烈蕃茄燉蛋(大)$38之後叫多個細size $28芝士味好香,面頭果層係蛋篤穿層芝士蛋,見到好足料既蕃茄濃湯。連埋芝士蛋一齊食好juicy, 個湯又香甜Espresso Tonic $42酸酸地, 幾香咖啡味朋友點左個朱古力咖啡,正常啦呢間小店食物水準好高,咖啡都唔錯,環境又舒服,價錢又好親民,CP 值好高最重要有隻鋪頭狗,佢叫Bear Bear. 佢好乖又靚仔,成日笑咁樣,笑起上黎好charm❤️仲好為食🤣有客人帶左小食比佢,食左幾條棒棒冇哂都繼續坐向度望住人等餵食😌下次會再探你既Bear Bear
去到間近期大熱既隱世cafe

挪威卷$48
煙三文魚 牛油果 乳酪 沙律菜

同個朋友交換左件摩洛哥卷$48
雞胸肉 牛油果 酸忌廉 沙律菜
雞胸肉意外地唔楷口,都唔錯,想減肥食呢個都幾健康
但我會鍾意挪威卷多d, 味道比較香濃😂

以色烈蕃茄燉蛋

以色烈蕃茄燉蛋(大)$38

之後叫多個細size $28
芝士味好香,面頭果層係蛋
篤穿層芝士蛋,見到好足料既蕃茄濃湯。
連埋芝士蛋一齊食好juicy, 個湯又香甜

Espresso Tonic $42
酸酸地, 幾香咖啡味
朋友點左個朱古力咖啡,正常啦

下次會再探你既Bear Bear

2022-12-27
以色烈蕃茄燉蛋
  • 以色烈蕃薯燉蛋
2022-12-27 228 瀏覽
網上見到呢間唔錯諗住嚟食個tea再睇下書,caffe latte味道唔錯,夠滑。雞肉牛角包都好食,不過係常溫嘅,同想像中稍有不同。包係脆嘅,雞肉都好滑。用餐時間係90分鐘,我一個人坐二樓坐咗一個鐘多少少就要交枱(有人上嚟),policy正常,但對於想喺度留得耐睇嘅書嘅人並不友好。餐廳環境幾好,但唔夠靜。整體而言唔太適合想嚟靜靜地睇書打發時間嘅人。但for幾個人傾下project 咁嘅話絕對good choice!!
餐廳環境幾好,但唔夠靜。
2022-12-24 198 瀏覽
大圍穩世休閒共享空間提供咖啡和輕食三層的日系小屋雖然位置不多但環境十分舒適寫意🎐而且還可以帶毛孩內進喔‼️(這店還有超可愛的西摩狗店長)可惜當天剛好店長放假了~-◾️#煙三文魚牛角酥 HKD$38牛角酥很鬆脆可口🥐煙三文魚很大片~還有新鮮的生菜和少量醬汁非常適合下午茶輕食☺️◾️#摩洛哥卷 HKD$48味道層次很豐富的摩洛哥卷😋內有雞胸肉,牛油果,酸忌廉和沙律菜吃起來很fresh的感覺生洋蔥有點微辣蠻刺激的👍🏻◾️#芒果韓式窩夫 HKD$38外皮帶酥感的窩夫吃起來像芒果酥芒果醬有點假假的味道但配合鮮芒果味和忌廉酸酸甜甜很好吃🧡◾️#榛子咖啡拿鐵 HKD$48◾️#朱古力咖啡 HKD$47咖啡的味道很香濃☕️榛子甜度剛好 奶香很岀朱古力咖啡不像平常的偏甜有點微苦的後勁很特別☺️

大圍穩世休閒共享空間提供咖啡和輕食
三層的日系小屋雖然位置不多
但環境十分舒適寫意🎐
而且還可以帶毛孩內進喔‼️
(這店還有超可愛的西摩狗店長)
可惜當天剛好店長放假了~

◾️#煙三文魚牛角酥 HKD$38
牛角酥很鬆脆可口🥐
煙三文魚很大片~
還有新鮮的生菜和少量醬汁
非常適合下午茶輕食☺️

◾️#摩洛哥卷 HKD$48
味道層次很豐富的摩洛哥卷😋
內有雞胸肉,牛油果,酸忌廉和沙律菜
吃起來很fresh的感覺

咖啡的味道很香濃☕️
榛子甜度剛好 奶香很岀
朱古力咖啡不像平常的偏甜
有點微苦的後勁很特別☺️
38 HKD Chicken Crossaint 雞肉牛角酥 Food: 1️⃣ person portionSeats: 1-3 people口感豐富的雞肉牛角酥一定要試A cozy and warm place suitable for those who likes to just sit down and read novels.The table is too small to bring a lot of people there. It's a typical cafe, recommend you to visit when you need a time alone by yourself/ for meeting an old friend

Food: 1️⃣ person portion
Seats: 1-3 people

口感豐富的雞肉牛角酥一定要試

• Chicken Crossaint
  • 雞肉牛角酥
2022-12-05 250 瀏覽
環境非常舒適,員工非常有友善Menu睇落去以為價錢都適中但點知啲野食黎到 超級超級細份食完好似食左陣風咁 叫左幾樣野全部都細過手掌嘅份量諗住叫pizza好似大份啲 點知都係得手掌咁大如果黎飲下coffee chill下傾下計ok嘅但如果諗住治餓嘅話就不了用餐位置係起2樓同3樓 要行樓梯嘅如果行動不便嘅人士就要坐外面 有一張枱當食物準備好員工會通過speaker叫你飛嘅號碼落返地面拎野食 2樓有3張枱 3樓係榻榻米幾舒服光線充足 一個人帶電腦黎做下野幾舒服而且十分pet friendly
環境非常舒適,員工非常有友善
Menu睇落去以為價錢都適中

如果行動不便嘅人士就要坐外面 有一張枱

2樓有3張枱 3樓係榻榻米幾舒服
光線充足 一個人帶電腦黎做下野幾舒服
而且十分pet friendly

呢間新開位於大圍田心村嘅三層高𝚌𝚊𝚏𝚎,成幢都採用暖色木系裝潢,配搭榻榻米座位同埋木椅凳,成間日本小木屋咁🥰二樓係普通座位,三樓係榻榻米✨店內仲有狗店長𝚙𝚘𝚕𝚊𝚛 𝚋𝚎𝚊𝚛接待🐶真係好得意❤️仲可以帶埋自己既主子過黎坐添🐕食物方面主要以輕食為主,捲餅🌮同韓式窩夫🧇咖啡梳打哩𝚍☕️價錢平易,味道好好👍🏻好值得過黎坐下食野🥰推薦~🍺𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌 $𝟺𝟸味道超好✨係飲過既𝚝𝚘𝚗𝚒𝚌算係數一數二好飲既👍🏻超𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑又有咖啡香☕️🍫𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 $𝟺𝟽哩杯都好正❗️超香濃朱古力,又吾會好甜,好香滑好好飲,驚喜🥰🧇𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟹𝟾窩夫即焗幾脆身同幾有牛油香✨面頭有新鮮士多啤梨🍓配埋𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖一齊食好滿足😆吾錯吾錯

🍺𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌 $𝟺𝟸

🍫𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 $𝟺𝟽

🧇𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟹𝟾
2022-11-12 178 瀏覽
週末懶得做飯,一於試試大圍的小店。這間小店的位置比較偏僻,但食物和味道都很不錯!店員也很有禮和友善,還細心地教客人下次怎樣下單更方便挪威卷(三文魚牛油果墨西哥捲餅),$48/份,它的份量很足,滿滿的蔬菜不會膩,而且牛油果和煙三文魚也不算少,價錢合理!以色列番茄燉蛋,$20/份,這是第一次吃Shakshuka!原本以為是鹹味的,怎知是酸甜的味道,番茄、洋葱、蔬菜和香料加起來有驚喜!這種酸甜清新的味道真的很美味~ 一定要熱辣辣食,非常開胃~

Shakshuka 以色列番茄燉蛋
2022-11-12
外賣自取
Shakshuka 以色列番茄燉蛋
呢度啲嘢食絕對係價錢平而且係好健康!今次試咗卷物同埋燉蛋真心非常好食😋我好耐都未試過食一啲平靚正而且環境舒服嘅cafe shop ! 而且有副店長陪小朋友玩,呢度啲客人亦都好nice ,令我可以有自己嘅時間,今日真係一個好好嘅享受!平日呢個地方係有位坐而家去到禮拜六日就…….如果要知道副店長喺唔喺度記得預先打電話問一問。
係一個非常大雨的早晨,黎左呢個田心村搵呢間呢排大HIT的CAFE為左見到大大狗店長的一面XD一入門口已經見到佢,好可愛啊~ 問問店主原來毛孩叫BEAR BEAR (POLAR BEAR)得意又不得之了,同埋好乖,每當有客人入內,都會落到門口同客人見一見面XD玩到累又識自己係一邊休息,絕對唔會阻到人XD店內需要先點食物才上樓食用食物種類唔算多,亦因為小店係一人工作模式,所以點左餐之後要等一陣,但會CALL MIC叫NUMBER叫你落黎拎野食的~店內位置不大,容納到10人左右有自助加水,同埋好多書可以睇,都幾舒服,如果好天的話應該都幾正~咁我地ORDER左3杯啡飲同3款食物咁友人就點左CAPPUCCINO , LATTE。佢地都話唔錯咁我自己就叫左杯熱的AMERCIANO,佢地的啡選料都唔錯,唔係過份深炒個隻所以唔太好NUTTY的我,呢隻豆沖出黎既AMERICANO 係可以接受的食物方面,1.  韓式窩夫配藍莓果肉   $32呢個窩夫唔錯,同樣都係唔會有過硬的情況,微軟微熱狀態,加上新鮮藍莓,賣相幾好,味道都唔錯~ 正常水準不過不失~2.  挪威卷    HK$48佢係由煙三文魚,牛油果,
係一個非常大雨的早晨,
黎左呢個田心村搵呢間呢排大HIT的CAFE
為左見到大大狗店長的一面XD
玩到累又識自己係一邊休息,絕對唔會阻到人XD

店內需要先點食物才上樓食用
食物種類唔算多,
亦因為小店係一人工作模式,
所以點左餐之後要等一陣,
但會CALL MIC叫NUMBER叫你落黎拎野食的~
店內位置不大,容納到10人左右
咁我地ORDER左3杯啡飲同3款食物
啡 (CAPPUCCHINO,AMERCIANO,LATTE)

食物方面,
1.  韓式窩夫配藍莓果肉   $32
韓式窩夫配藍莓果肉

呢個窩夫唔錯,同樣都係唔會有過硬的情況,微軟微熱狀態,
加上新鮮藍莓,賣相幾好,味道都唔錯~ 正常水準不過不失~

2.  挪威卷    HK$48
挪威卷
佢係由煙三文魚,牛油果,乳酪加沙律菜組成
挪威卷
友人話呢個個味都幾夾,份量都可以,味道都係唔錯的

3.  摩洛哥卷   HK$48
摩洛哥卷

呢個就由雞胸肉,牛油果,酸忌廉及沙律菜組成
友人都係覺得正常發揮~ 都係唔錯的選擇~ 至少幾樣味道係MATCH的~

呢度呢排真係大熱,相信陽光普照日子應該真係勁多人XD
不過呢個位置我都花左DD時間去搵,落住雨搵路都真係幾難XD
但大家認到個門口都唔難搵的~ 我相信XD
2022-08-12
早餐
韓式窩夫配藍莓果肉
摩洛哥卷
2022-08-02 1322 瀏覽
#pb食在大圍大圍可愛狗店長咖啡店🐶New Cafe Alert 🚨✨呢間大圍Cafe一開就吸引好多人去 除左因為三層高之外 仲要一隻可愛狗店長Polar Bear @polar.bear.smile 🥰 每次一有客人到 佢都會衝落去迎接😍 Cafe位於田心村入面 位置唔太方便 要搵少少時間先搵到😐 雖然佢有三層高 但係每層都唔大🤣 第一層以廚房為主 室外有兩張枱 第二層有4張枱🤪 假日去好大機會要等下位 不過都幾熱🥲.食物選擇唔多 主要以輕食為主🤪 有牛角酥、韓式窩夫、卷物、沙律盒等😋 價錢$20-$58不等 幾抵食👍🏻 飲品除左咖啡之外 仲有幾款梳打、朱古力奶、茶🤪🔹以色列蕃茄燉蛋🥚推介❤️ 第一次聽🤪 燉蛋入面有蕃茄、彩椒等等😋 再加埋少少芝士係面 一上枱已經聞到超級香😍 仲要熱辣辣好好食 $20真係好抵食👍🏻🔹挪威卷🐟入面有煙三文魚、牛油果、乳酪、沙律菜😋 幾足料👍🏻 煙三文魚好大塊😍🔹墨西哥卷🐣推介❤️ 入面有雞胸肉、牛油果、酸忌廉、沙律菜😋 有少少似Cesar Wrap 酸酸地咁🤪 🔹韓式窩夫配藍莓果肉🫐天氣太熱 所以cream上枱冇幾耐就溶哂😐 食落偏甜 牛角窩夫夠煙韌👍🏻🔹
#pb食在大圍
大圍可愛狗店長咖啡店🐶
New Cafe Alert 🚨✨

🔹以色列蕃茄燉蛋🥚

🔹挪威卷🐟

🔹墨西哥卷🐣

🔹韓式窩夫配藍莓果肉🫐

🔹Espresso Coco🥥
推介❤️ 好清新嘅組合😍 Espresso加椰子水 飲落補椰子清香 又有咖啡香😋 兩者好夾👍🏻 大熱天時飲呢杯超爽🥰
🔹Vanilla Latte☕
超級甜 搞唔掂😐

整體✨ Cafe位於田心村入面 位置唔太方便 大熱天假日去係戶外等位會好熱🤪 狗店長Polar Bear超友善又可愛😍 食物質素一般 不過價錢幾平👍🏻 當中以色列蕃茄燉蛋最有驚喜😋

The Shack Cafe
大圍田心村84號地舖
下午茶
  • Espresso Coco
  • 以色列蕃茄燉蛋
大圍。ⓝⓔⓦ。親切的小店樓高三層。讓心靈端息的空間。超可愛店長🐶#petfriendlyhk /(´▽`) 關於 @theshack.hk 外型極像小木屋啊/1/F:一個共享空間2/F:(稍後開放)將會擺放榻榻米可借用作宗教聚會/ 舉辦workshop等。店主希望提供一個讓人安靜思考的空間,靜靜看看書透過閱讀得到啟發或抒發心中情緒。書架上擺放了不同類型的圖書,除了咖啡,宗教,也有一些關於情緒的書籍,希望能幫助受情緒困擾的人。/這裏只提供輕食,透過咖啡建立人與人的關係。(´▽`)關於咖啡店家採用了巴西。洪都拉斯豆。味道較為平衡/(´▽`)關於店長polar bear @polar.bear.smile 店長是一頭五嵗的西摩犬,兩歲時因為主人分手而被棄養幸好遇到店主領養了牠啊,真的非常非常非常可愛啊/(´▽`) 碎碎唸:小店由一對基督徒夫婦經營,一踏進這間小店,不期然覺得非常親切,特別看到怕熱但是非常好奇的Polar bear四處走動,整個心也溶化了。這裏沒有花巧的食物,但很喜歡這裏啊!美中不足是這裏使用外賣餐具呢
大圍。ⓝⓔⓦ。親切的小店
樓高三層。讓心靈端息的空間。超可愛店長🐶
#petfriendlyhk

(´▽`) 關於 @theshack.hk
外型極像小木屋啊
1/F:一個共享空間
2/F:(稍後開放)將會擺放榻榻米
可借用作宗教聚會/ 舉辦workshop等。
店主希望提供一個讓人安靜思考的空間,靜靜看看書
透過閱讀得到啟發或抒發心中情緒。

這裏只提供輕食,透過咖啡建立人與人的關係。

(´▽`)關於咖啡
店家採用了巴西。洪都拉斯豆。味道較為平衡

店長是一頭五嵗的西摩犬,兩歲時因為主人分手而被棄養
幸好遇到店主領養了牠啊,真的非常非常非常可愛啊

(´▽`) 碎碎唸:
這裏沒有花巧的食物,但很喜歡這裏啊!
美中不足是這裏使用外賣餐具呢