2023-09-02
《The Socialhouse - 大坑》一向都知道大坑呢一邊好多好嘢食,除咗呢邊嘅日本餐廳出名高質之外,其實好多西餐廳嘅質素都絕對唔錯☺️今次我就去咗一間環境好chill,氣氛勁好嘅西式餐廳食飯,當日都有好幾枱食客喺度慶祝生日,店員們同啲食客都好好傾,睇得出黎得嘅都係熟客,成件事感覺好溫馨😉不過氣氛事少,最緊要係啲嘢食味道好👍🏻當晚叫咗四樣嘢食,連同前菜嘅麵包有樣,全部都好食到舔舔脷㗎💁🏻♀️Mango & Pomela Salad頭盤我哋叫咗芒果柚子沙律,入面有青瓜🥒、沙律菜、新鮮芒果🥭同埋柚子等新鮮嘅食材,入口爽口清新,好適合作為開胃菜👍🏻兩個人分份量剛剛好💁🏻♀️Fresh Steamed Mussels我同車車都異口同聲、不停讚嘆啲青口好好食😋直頭連個湯都可以飲清光,佢個湯係用返茄同忌廉調製,除此之外仲有好香嘅酒味,酸酸地嘅蕃茄味更加帶出到青口嘅新鮮,最緊要係啲青口處理得好好冇沙,隻隻都好肥美彈牙🥺超級美味💁🏻♀️1/4 Roasted Spanish Suckling Pig呢一度西班牙燒乳豬絕對係當晚嘅MVP😎落單之後,餐廳即刻安排廚師製作,即叫即整👍🏻所以個燒乳豬嚟到之
💁🏻♀️Mango & Pomela Salad 頭盤我哋叫咗芒果柚子沙律,入面有青瓜🥒、沙律菜、新鮮芒果🥭同埋柚子等新鮮嘅食材,入口爽口清新,好適合作為開胃菜👍🏻兩個人分份量剛剛好
💁🏻♀️Fresh Steamed Mussels 我同車車都異口同聲、不停讚嘆啲青口好好食😋直頭連個湯都可以飲清光,佢個湯係用返茄同忌廉調製,除此之外仲有好香嘅酒味,酸酸地嘅蕃茄味更加帶出到青口嘅新鮮,最緊要係啲青口處理得好好冇沙,隻隻都好肥美彈牙🥺超級美味
💁🏻♀️1/4 Roasted Spanish Suckling Pig 呢一度西班牙燒乳豬絕對係當晚嘅MVP😎落單之後,餐廳即刻安排 廚師製作,即叫即整👍🏻所以個燒乳豬嚟到之後個皮仲係脆卜卜,個肉熱辣辣,入口啲肉汁同油香爆曬出黎,兩個人叫¼隻就剛剛好啦,如果怕太油膩就點埋佢嘅醋汁,令到個肉提升左另一個層次,必點💪🏻
💁🏻♀️Chardonnay 有美食又點可能冇美酒呢?當晚我哋兩個人都點咗白酒,入口清爽啲之餘,仲有解油膩嘅作用🫶🏻其實都好睇大家prefer飲紅定白酒,但我個人認為白酒入口較為清新,適合配當晚嘅菜式
💁🏻♀️Apple Napoleon 食到最尾仲有啲空位,所以我哋叫咗最signature嘅 甜品💁🏻♀️蘋果拿破崙,基本上當晚每枱嘅食客都有叫呢,所以我哋都叫埋一份,蘋果粒用焦糖煮過,味道甜甜地但又唔會太過甜膩,配埋酥脆嘅拿破崙外皮,食晒成個甜品都唔會太滯
總括嚟講,呢間餐廳有機會都會再嚟過,我個人覺得好適合記念日或者黎舉辦慶祝活動,除咗係食過氣氛之外,嘢食同環境、仲有店員嘅親切服務都令到人好想再嚟光顧👍🏻期待下一次再嚟試埋其他美味嘅菜式