《The Socialhouse - 大坑》一向都知道大坑呢一邊好多好嘢食,除咗呢邊嘅日本餐廳出名高質之外,其實好多西餐廳嘅質素都絕對唔錯☺️今次我就去咗一間環境好chill,氣氛勁好嘅西式餐廳食飯,當日都有好幾枱食客喺度慶祝生日,店員們同啲食客都好好傾,睇得出黎得嘅都係熟客,成件事感覺好溫馨😉不過氣氛事少,最緊要係啲嘢食味道好👍🏻當晚叫咗四樣嘢食,連同前菜嘅麵包有樣,全部都好食到舔舔脷㗎💁🏻‍♀️Mango & Pomela Salad頭盤我哋叫咗芒果柚子沙律,入面有青瓜🥒、沙律菜、新鮮芒果🥭同埋柚子等新鮮嘅食材,入口爽口清新,好適合作為開胃菜👍🏻兩個人分份量剛剛好💁🏻‍♀️Fresh Steamed Mussels我同車車都異口同聲、不停讚嘆啲青口好好食😋直頭連個湯都可以飲清光,佢個湯係用返茄同忌廉調製,除此之外仲有好香嘅酒味,酸酸地嘅蕃茄味更加帶出到青口嘅新鮮,最緊要係啲青口處理得好好冇沙,隻隻都好肥美彈牙🥺超級美味💁🏻‍♀️1/4 Roasted Spanish Suckling Pig呢一度西班牙燒乳豬絕對係當晚嘅MVP😎落單之後,餐廳即刻安排廚師製作,即叫即整👍🏻所以個燒乳豬嚟到之
《The Socialhouse - 大坑》

💁🏻‍♀️Mango & Pomela Salad

💁🏻‍♀️Fresh Steamed Mussels

呢一度西班牙燒乳豬絕對係當晚嘅MVP😎落單之後,餐廳即刻安排廚師製作,即叫即整👍🏻所以個燒乳豬嚟到之後個皮仲係脆卜卜,個肉熱辣辣,入口啲肉汁同油香爆曬出黎,兩個人叫¼隻就剛剛好啦,如果怕太油膩就點埋佢嘅醋汁,令到個肉提升左另一個層次,必點💪🏻

💁🏻‍♀️Chardonnay
有美食又點可能冇美酒呢?當晚我哋兩個人都點咗白酒,入口清爽啲之餘,仲有解油膩嘅作用🫶🏻其實都好睇大家prefer飲紅定白酒,但我個人認為白酒入口較為清新,適合配當晚嘅菜式

💁🏻‍♀️Apple Napoleon
食到最尾仲有啲空位,所以我哋叫咗最signature嘅甜品💁🏻‍♀️蘋果拿破崙,基本上當晚每枱嘅食客都有叫呢,所以我哋都叫埋一份,蘋果粒用焦糖煮過,味道甜甜地但又唔會太過甜膩,配埋酥脆嘅拿破崙外皮,食晒成個甜品都唔會太滯

總括嚟講,呢間餐廳有機會都會再嚟過,我個人覺得好適合記念日或者黎舉辦慶祝活動,除咗係食過氣氛之外,嘢食同環境、仲有店員嘅親切服務都令到人好想再嚟光顧👍🏻期待下一次再嚟試埋其他美味嘅菜式
2023-08-31
2023-08-26 176 瀏覽
如不是電視台曾在這裡拍節目介紹過,根本不知道,也不會找到大坑施弼街這間 Socialhouse 餐廳。有人介紹,都要自己試過才知好不好。首先店舖位於大坑,一處不太就腳的地方,反而造就了一堆特式餐廳的區域。用餐當日星期六晚 full house,感覺有些少擠逼及嘈吵。其次食物不覺得特別好吃,Appetizer 方面,Heirloom Tomatoes Salad 算是亮點,蕃茄新鮮而不同類型有不同口感和味道。Fresh Steamed Mussels 就冇乜特別,既不鮮味道又沒有,不知怎去評論,更不知為何每一枱都點。主菜的 Roasted Spanish Suckling Pig 更是敗筆之作,只有皮脆,其他就非常油膩,兼且冇味道,食完飽飽滯滯,連甜品也不想吃。上菜次序又亂了,幾個頭盤和主菜輪流上,連食的層次也沒有。服務方面,兩個服務員似乎不太熟悉運作,食物上錯檯之類時有發生。最後,今次未試過的菜式,我想暫時未有興趣再去食。
最後,今次未試過的菜式,我想暫時未有興趣再去食。

Rack of lamb
Roasted Spanish Suckling Pig
Cocktail - Aperlo Spritz
2023-08-26
  • 自家製麵包
2023-08-26 87 瀏覽
Relaxing atmospheredelicious food Good service Very good price with Openrice booking Will encore for sure 😀乳豬係驚人地好食青口係鮮嫩多汁每一個dish都好有心機 全部都好食在場serve我地嗰位唔知係咪老闆感覺令人好舒服又唔會太over熱情餐廳佈置同氣氛都好perfect 非常愉快嘅用餐體驗位置少少入 所有唔係好多人靜靜地好舒服👍🏻👍🏻👍🏻
Relaxing atmosphere

2023-08-24
  • 西班牙式燒乳豬
  • 自家製麵包
2023-08-10 169 瀏覽
最近終於到我生日啦!好開心!雖然又大一歲,但都要慶祝一下。今晚妹妹就帶我到天后的the social house吃晚餐,原來質素都不錯,難怪開店多年,都依然有客光顧。 Mango & Pomela Salad $148 柚子芒果沙律都幾好,好多汁,不過柚子不太甜,甜一點點更好食。 New Zealand tua tua clams $288 新西蘭大蜆,蜆肉好大隻,都幾鮮。湯頭有好香的蜆味和蕃茄味,都幾好飲! Sherwood Stoney Range Sauvignon Blanc$156 吃蜆要飲白酒,白酒好易入口。 Apple cake $88 生日可以寫朱古力字,打卡好啱呀。
最近終於到我生日啦!好開心!雖然又大一歲,但都要慶祝一下。

Mango & Pomela Salad $148

吃蜆要飲白酒,白酒好易入口。

Apple cake $88

生日可以寫朱古力字,打卡好啱呀。
2023-08-09
2023-08-10 104 瀏覽
話說以前常常去天后吃飯😆,已經有一段時間沒來了( ´▽`),忽然有點懷念呀 最近姐姐生日,我們就去天后吃飯啦~ 多年前曾經聽過The SocialHouse的大名,在各大食評網都獲得不少好評,今晚預早訂坐吃晚餐啦。在老闆的介紹下,我們點了數款菜式。結帳時才發現,原來單點有八折,好抵食呢(≧▽≦)! @Char Grilled Octopus🐙$208 八爪魚相當軟腍,肉質彈牙,又入味,配酒一流。 @Roasted Spanish Suckilng 🐽 $328 招牌西班牙乳豬,真心好食\^O^/。豬皮好脆,皮下脂肪不多又不少,豬肉鮮嫩又多汁。 店家最近推出一款新菜式,是馬友魚,超多人叫的~ @Apple Napoleon🍎$88 蘋果拿破崙都不錯,脆度相當的好☺️,蘋果有肉桂香,好爽好甜。

@Char Grilled Octopus🐙$208

八爪魚相當軟腍,肉質彈牙,又入味,配酒一流。

@Apple Napoleon🍎$88

2023-08-09
2023-08-07 98 瀏覽
今日去咗住大坑的朋友屋企,走的时候顺便同老婆食完晚饭先返家。今次想再食这间 The SocialHouse,好有气氛同食物质素高。叫咗几样 share 食。芒果青瓜巴拿马火腿沙律 : 芒果汁令整个沙律带有夏日的风味。巴拿马火腿炸得又脆又香口,火腿的油香更出,同沙律一整食真系配搭得好好。如果再多一两片巴拿火腿就完美了。👍🏻👍🏻蒜香大虾天使面:天使面有劲多的蒜片,但系味道并不单一,厨师调味调得好好。大虾鲜甜,同样带着蒜香。香烤八爪鱼:八爪鱼烤得刚好,香口而又柔软。一小件切出来食好滋味。脆皮乳猪:厨师处理得这乳猪十分好。外皮又薄又脆。而猪肉又嫩又 juicy 。👍🏻👍🏻👍🏻甜品是拿破仑苹果饼:拿破仑片超脆口,连同苹果同 cream 一齐食又脆又cream的软滑同苹果的爽脆。🥰🥰

• 西班牙式燒乳豬
  • 虎蝦天使麵
  • 蘋果拿破崙
2023-08-02 85 瀏覽
最近同朋友去咗間新餐廳,試咗幾款好正嘅菜式。頭盤食咗啲 heirloom 番茄沙律,啲番茄非常新鮮,配上burata cheese仲可以解流,仲有啲薄荷同埋芝麻醬汁,好鮮甜好爽口架!啲薄荷令人感覺好清新,同番茄完美結合。接著就嚟到啲章魚,佢哋燒得啱啱好,啲章魚肉質有彈性,炭燒味道好香,再加上啲青醬同埋檸檬,令味道更加清新。啲青醬唔會太濃,啲檸檬令味道更加豐富,令人一試難忘。不過最正呀,就係啲燒乳豬啦!佢哋用炭燒烤,肉質好嫩好多汁,皮脆脆嘅,啲油脂都燒咗,令人食落唔會太膩。燒得啱啱好,啲肉汁同啲杏桃汁完美結合,甜而唔膩,啱啱好!啲杏桃汁帶嚟啲水果嘅香甜,同埋啲豬肉嘅味道互相襯托,令人一口接一口。最後係啲老虎蝦天使麵,麵條煮得剛剛好,啲老虎蝦鮮甜,好新鮮,配上啲蒜片同埋啲番茄,好好味,啲辣辣嘅味道令人回味無窮!啲蝦肉鮮甜,啲番茄香甜多汁,啲蒜頭帶嚟啲香味,令味道更加豐富,啲辣味又唔會太濃,好適合鍾意辣嘅人。整餐飯落嚟,食物質素好高,令人回味無窮。店內環境舒適,服務員服務態度好好,好專業,令人感覺好舒服。價錢相對其他餐廳可能比較貴,不過食物質素嘅確好高,值得一試。

2023-07-31 65 瀏覽
嚟到出名多野食嘅大坑,餐廳裝修非常之西式,柔和嘅燈光,氣氛都幾好, 已經係二訪了水準依然高👍🏼首先係鬆軟嘅餐前麵包,如果配埋湯應該都會幾好食,下次可以試吓🤤前菜點左Heirloom Tomatoes Salad,有唔同色既蕃茄,清新同爽甜,配上水牛芝士,開胃前菜🥗主菜方面,首先點左Duck Breast Pappardelle,有好香嘅煙鴨胸,用上扁意粉加上濃郁忌廉汁,掛汁效果幾好又唔會好膩🍝另一道係Char-Grilled Octopus,呢個好有驚喜,慢煮八爪魚帶有好香嘅炭燒味,肉質做到淋嫩得嚟帶有少少咬口🐙

2023-07-31 55 瀏覽
大坑出名多小店美食,所以我同朋友收工就過咗嚟搵嘢食🙆🏻‍♀️叫左2杯白酒同有餐前麵包🙆🏻‍♀️Heirloom Tomatoes Salad見呢間餐廳有用Heirloom Tomatoes 既前菜,所以想試下,因為較少見!蕃茄果然夠鮮甜同多汁。中間配上一大份水牛芝士,鹹鹹甜甜都幾夾😋。Rack of Lamb主菜點左慢煮羊架,火喉掌握得幾好 中間粉紅色,肉質淋嫩,只有好微嘅羶味,羊味好足🐏Duck Breast Pappardelle另一個主菜係意粉,芝士味好濃,因為醬汁有芝士外,而刨左芝士片係面。另得一讚係意粉texture,彈牙唔會過硬👍

叫左2杯白酒同有餐前麵包🙆🏻‍♀️

Rack of Lamb

Duck Breast Pappardelle

2023-07-30 56 瀏覽
The Social House大坑嘅餐廳環境普遍不錯,而呢間係我覺得最寬敞舒適,同埋氣氛最好嘅。一路食飯一路睇住投影出來的外國風光,好有feel😍😍上次嚟嘅時候認識咗呢度嘅老闆,知道佢本身都係一個廚師,對食材嘅要求十分高。前菜——麵包外脆內軟😋😋搭配嘅醋同埋橄欖油都相當好味🤤令我食欲大增😅芒果 🥭柚子 西班牙火腿沙律🥗西班牙火腿脆脆的,味道非常濃郁,搭配清新嘅沙律,既特別又爽口。😚😚😚炭燒章魚🐙章魚好新鮮,燒得啱啱好,炭燒味好濃,配搭濃郁嘅醋,平衡了味道,感覺很好。鮮蝦天使🍝有好多蝦🦐,芝士🧀️,用嘅都係好新鮮嘅食材,天使麵吸收晒所有食材嘅味道,好好味😋😋1/4隻西班牙乳豬外皮又薄又脆,豬肉幼滑多汁😚😚蘋果拿破崙我本身喜歡吃拿破崙,呢兩層拿破崙真係做得好出色,吉士醬不太甜,蘋果相當新鮮,口感鬆脆,好出色嘅甜品!
The Social House

芒果 🥭柚子 西班牙火腿沙律🥗

炭燒章魚🐙

鮮蝦天使🍝

1/4隻西班牙乳豬
外皮又薄又脆,豬肉幼滑多汁😚😚

2023-07-04 193 瀏覽
前個禮拜去幫襯,嗌左份乳豬,無花果沙律,牛扒同甜品拿破崙黎食,份乳豬鹹到你叫救命,仲要得6嚿,每嚿都勁細!無花果沙律正常,但沙律如果都出事就死得啦,牛扒都還ok! 個拿破崙拎埋黎相都未影但切就冧左,個集人應仲同我講話係必嗌,top of the list! 至於環境方面,建議你如果係二人聚餐或者朋友真係想邊食飯邊傾計嘅話,就唔去黎呢度啦,嘈過街市!而且張枱同啲環境都偏逼,郁一郁都會撞到隔離枱或者撞跌餐枱啲野咁,唔會再幫襯

2023-06-24
2023-06-30 165 瀏覽
聽朋友講呢間餐廳嘅食物真係唔錯。我二話不說就拉咗男朋友去食。😆一坐低,店員就送上餐包。佢啲餐包唔係啲一般餐包,有啲番茄肉,幾有心思。佢哋嘅Heirloom tomatoes salad,啲蕃茄鮮甜多汁,配上啲沙律dressing,好清新。配上芝士,簡直冇得頂。Char grilled octopus,慢煮八爪魚加上燒烤,燒得啱啱好,肉質彈牙。另外,配上數款唔同調味,任君選擇。Roasted spanish suckling pig,啲豬肉烤得啱啱好,肉質幼嫩多汁,啲皮烤得脆口。Tiger prawns angel hair,啲蝦肉好鮮甜,麵條煮得啱啱好,好彈牙。總括而言,呢間餐廳嘅菜式質素幾高,值得一試。

總括而言,呢間餐廳嘅菜式質素幾高,值得一試。
「The social house」喺大坑嘅一間西班牙風味餐廳,裝修係橙色調,好有個性。同朋友嚟到呢度慶祝生日,真係選擇啱晒!🥂佢哋嘅橄欖油餐包🍞熱辣辣軟綿綿,超級舒服。士多啤梨沙律就更加正,有藍莓🫐、士多啤梨🍓、芝士🧀、果仁,清新得來有口感,好好味。八爪魚🐙都幾好食,QQ的,配上芥辣醬,有香烤嘅味道,好開胃。大蝦腸仔天使麵🍝係我哋桌上最受歡迎嘅菜式之一,麵條滑嫩,大蝦🦐鮮美,腸仔又好嚼口,好好味。燒乳豬🐖好脆,好入味,真係唔會膩口。甜品嘅拿破崙蛋糕🍰係我安排給朋友的驚喜。上菜時店員會唱生日歌,氣氛好好!有蘋果🍎肉,好爽口,唔會太甜。總括而言,我哋喺「The social house」食到超級豐富有層次嘅美食,好滿足。😋如果你鍾意西班牙風味或者想搵間好嘢嘅餐廳慶祝特別嘅日子,咁呢度絕對係一個唔錯嘅選擇。👍🏻

2023-06-11 325 瀏覽
是晚係我的生日飯,朋友㨂咗呢間係大坑的西餐廳同我慶祝,地點旺中帶靜,天后站行幾分鐘就到。朋友見我瘦咗,就不停叫野食,要食肥我。兩個人食一個沙律,一個前菜,兩個主食同一個甜品,非常非常豐富。最鐘意炭燒八爪魚,調味適中,有炭燒的香味,重點是八爪魚的口感非常軟熟。另一個主菜西班牙式燒乳豬應該是餐廳的招牌菜,睇食評好多人食,個乳豬皮超級脆,肉係肥瘦適中。最開心係朋友俾的小驚喜,有生日字樣的蘋果拿破崙,味道清新,好食又可以影個相留念。

炭燒八爪魚

虎蝦天使麵
summer  berry  salad
  • Fresh Summer Berry Salad
2023-05-29 883 瀏覽
餐廳在大坑的小街中,晚上氣氛好好,多人聚會或少人靜靜聊天也可。餐包約有六大件,不夠可以再添,麵包有淡淡的香草牛油香味,點意大利醋及橄欖油,令我食不停口,未開始正餐已經食飽了。蜆湯 | $288蜆湯加了火腿好惹味,蜆大隻鮮甜,而且有好多隻,滿足了想食海鮮的舌頭👅。八爪魚 | $208一大條八爪魚鬚,爽口不韌容易咬,八爪魚鮮甜,伴碟的有四款醬汁或調味料,比較喜歡辣椒片及鹽味。西班牙食燒乳豬 | $328 1/4乳豬大約有六件,肉厚身少骨,吃起來啖啖肉,皮薄脆卜卜,跟底下的沙律菜一齊食減少油膩感,旁邊還有gravy汁。烤鴨胸闊麵 | $208烤鴨胸聞起來好香,不韌又適切香口。麵條煙韌有口感,芝士碎片帶有濃濃䶢香味。蘋果拿破侖 | $88見網上好多人推薦,第一次食蘋果味的拿破侖,最上層有蘋果肉加上杏仁片,拿破侖超脆,吉士醬甜度適中,的確是十分正的甜品。Sherwood Stoney Range Sauvignon Blanc | $78 per glass

餐包

蜆湯 | $288