🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍝🍝🍝🍝🍝🍴🍽🍴🍽🍴🍽-去到充滿文青氣息嘅南豐紗廠,梗要去間café chill 吓嘆杯咖啡🤤。呢間café 坐得舒服之餘座位好闊,好啱帶寵物嚟,仲有pet menú 俾你order 嘢食同主子一齊食!冇養寵物但去到見到佢地都心情愉快,食嘢都食得開心啲🥰。🥢韓式泡菜軟殼蟹天使麵 $128 🆗軟殼蟹炸得脆身唔油膩,有少量蟹膏;天使麵嘅醬汁有啡菇、法邊豆、彩椒、洋蔥加埋泡菜做配料,清爽好味,同炸物出奇地夾,嚐辣嘅我覺如果在辣啲就更加好🫢。🥢美國豬肉眼扒配薯條$138 🆗兩塊半肥瘦豬肉眼份量夠,煮得啱啱好,食落好juicy,磨菇汁唔會太搶或者太鹹而蓋過肉味,沙律菜都好新鮮。🥢意式蛋糕咖啡$52 🆙咖啡控最愛呢個!本來見到佢Tiramisu咁樣以為會好甜,但呢杯意式蛋糕咖啡飲落似Dirty,咖啡味香濃,原來係咖啡師分層泡製,只係得上面忌廉係甜,點埋手指餅真係好似食緊蛋糕,滿足。🥢法式焦糖咖啡$52 🆗聞落nutty香甜,飲落係泡沫咖啡口感但有焦糖味,嚐甜嘅會鍾意。🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍝🍝🍝🍝🍝🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍝🍝🍝🍝🍝🍴🍽🍴🍽🍴🍽
今日去左南豐紗廠chill 一chill, 行下順便食埋lunch本身我地係比D 精品吸引左入去,但行行下發現原來呢間舖頭有野食 咁就直接坐低埋😂美國豬肉眼扒.配飯個擺盤已經好吸引,豬扒好冧身,juicy,同埋好大塊抵食,有D 似韓式嘅style,帶少少甜,非常開胃易入口。另外,不得不讚個伴碟沙律,新鮮爽甜,由其係個車厘茄係甜㗎,仲有D 蟹子魚子夾埋一齊,真係唔好睇少呢個side-dish 😍蜜糖芥末吉列豚肉漢堡豚肉即叫即炸, 上到枱熱辣辣,雖然好厚, 但一D 都唔痴牙唔un。蜜糖芥末醬係神來之筆,甜甜地,又可以減輕熱氣同油膩感,仲有好大塊嘅羅馬生菜,將肉同菜嘅比例balance 得好好, 食完都唔覺heavy另外仲叫左杯精品咖啡:維也納咖啡+法式焦糖咖啡維也納咖啡好有奶香味,上面仲加左whipped cream,口感更順滑。而另一杯咖啡,上面有層焦香嘅焦糖,容易入口,咖啡味比較香濃突出雖然我無寵物,但我見有其他食客有帶同狗狗一齊喺呢間餐廳食。原來呢間係Pet friendly 餐廳,可以同寵物一齊食野、休息、行街、嘆冷氣的確係好Chill地址:荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓111號舖

美國豬肉眼扒.配飯

蜜糖芥末吉列豚肉漢堡

另外仲叫左杯精品咖啡:維也納咖啡+法式焦糖咖啡

地址:荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓111號舖
2023-06-20 507 瀏覽
這間咖啡店位於荃灣文青聖地南豐紗廠,(喺1樓111號舖喔)主打中西合璧菜式,裝修以藍色為主調,時尚又優雅,充滿異國風情;店外座位更可帶同寵物進餐。店內另一半空間作為生活百貨館,擺放多款進口的時尚的生活日常用品、家居裝飾和配飾等文創產品。美國豬肉眼扒.伴薯菜 - $138大大塊厚切的豬肉眼扒特別有口感,細緻的肉質有著豐富的油脂,切開軟嫩多汁帶甜,更有新鮮翠綠的沙律菜平衡肉膩感,金黃酥脆的粗薯條撒滿調味粉更惹味。日式五重芝士薄餅(8吋) - $88五款芝士製成的薄餅充滿層次感,酥脆的批邊有鹹香的脆芝士,鬆軟的批心軟綿濕潤,淋上香甜的日式醬汁,還有木魚絲和紫菜,充滿和風。The uniek pink - $49層次分明的粉紅色和啡色相間充滿少女感,是草莓咖啡。濃郁細膩的LATTE,隱隱滲透出香甜的草莓味,更有原粒草莓。The uniek green - $49翠綠和啡色相間的則是薄荷鮮奶咖啡。冰涼的薄荷清香,口感更清新滑順。
這間咖啡店位於荃灣文青聖地南豐紗廠,(喺1樓111號舖喔)

美國豬肉眼扒.伴薯菜
美國豬肉眼扒.伴薯菜

美國豬肉眼扒.伴薯菜 - $138
日式五重芝士薄餅(8吋)
日式五重芝士薄餅(8吋)

日式五重芝士薄餅(8吋) - $88
The uniek pink

The uniek pink - $49
The uniek green

The uniek green - $49
2023-06-10
午餐
2023-06-20 18 瀏覽
南豐紗廠出名係寵物假日好去處, 早幾日同謙謙到坊行下順便同周邊狗狗玩下, 之後我地搵左一間寵物友善的好餐廳The Uniek 座低。呢到侍應熱情主動的招呼令我和謙謙好開心, 我地今晚選擇左兩杯飲品和兩個主食和湯,英式周打蜆湯濃郁又 creamy 蜆肉鮮甜。主食分別係日式巴馬火腿薄餅和美國豬肉眼扒拌薯菜, 前者餅底香脆面層的餡料係咸香的巴馬火腿加沙律醬紫菜碎木魚碎一口咬下猶如置身日本食緊大板燒一樣。後者美國豬肉眼扒軟腍適中。飲品我地就選擇左熱情果焦糖菠蘿梳打比謙謙, 焦糖菠蘿特別香甜配合熱情果梳打好靚打卡一流。而我就緊係嘆返杯啡啦!呢杯意式蛋糕咖啡味道濃郁,層次豐富,絕對滿足到我。餐廳食物質素唔錯又有多款唔同國家菜選擇,值得推介比大家。

餐廳食物質素唔錯又有多款唔同國家菜選擇,值得推介比大家。
2023-06-19 12 瀏覽
知道南豐紗廠一向係寵物Friendly 嘅好去處,夏日炎炎 一於帶同小可愛🐕過嚟嘆吓冷氣 打下卡 買下寵物用品🐶🐱 !買完嘢之後決定食啲嘢醫下肚 見到呢一間餐廳裝修都幾靚 價錢都係百幾蚊 一於入去試吓 ~😛燒烤菇芝士薯餅風車包🥯呢個風車包大大份 麵包外脆內軟 配上芝士同埋非常香脆嘅芝士薯餅 再配上爆汁嘅燒烤菇🍄香甜嘅蕃茄 🍅真係非常之滿足伴碟既沙律菜可以減低油膩感 又有營養 好正!全日早餐All Day Breakfast🍽好耐冇食個all day breakfast , 一於叫黎試吓 雖然話材料相對簡單 但係整得好食都好花心思同技巧~ 用上薯仔 牛乳滑蛋 🍳茄汁豆 燒烤菇🍄 豬肉腸 麵包等等~樣樣都好好食 特別係炒蛋 非常之滑溜 ❤️叫咗兩杯飲品 ~ 泡沫咖啡同鮮奶咖啡 ☕️兩杯咖啡賣相好靚 拉花拉得好好睇 ~ 飲落去都好順喉 奶味香濃 好正😛全程我的小可愛都係隔離陪住我地,食得開心又安心!😛呢度仲有寵物餐牌,下次再嚟叫啲嘢俾佢食先🤪地址|荃灣白田壩街南豐紗廠1樓111號舖

燒烤菇芝士薯餅風車包🥯
呢個風車包大大份

伴碟既沙律菜可以減低油膩感 又有營養 好正!

全日早餐All Day Breakfast🍽

叫咗兩杯飲品 ~ 泡沫咖啡同鮮奶咖啡 ☕️

全程我的小可愛都係隔離陪住我地,食得開心又安心!😛

呢度仲有寵物餐牌,下次再嚟叫啲嘢俾佢食先🤪

地址|荃灣白田壩街南豐紗廠1樓111號舖
2023-06-13 417 瀏覽
夏天行南豐紗廠份外舒❤️除咗散步又可以慢慢食午餐🍱絕對係hea仔好地方今次試咗入面其中一間新餐廳 見到門口有客人帶住狗仔一齊食呀so sweet 🫶🏻呢度係絕對pet friendly😎Meun都有唔同午餐選擇 (仲有精品咖啡同特飲😊)見到隔離枱漢堡好大個😂😂所以即刻叫咗夏威夷煙肉雙層芝士牛肉漢堡同意式拿坡里天使麵是日餐湯係英式周打蜆湯夠creamy同埋都幾多粒蜆肉👍🏻濃稠度剛好拿坡里天使麵有足料 而且份量都唔少天使麵軟硬度同調味恰到好處,而且一啲都唔油膩拿玻里係新鮮蕃茄調味啱晒我口味❤️入邊有好多意式腸(絕對唔係平時食嗰啲普通腸仔)食得出心機😊夏威夷煙肉雙層芝士牛肉漢堡大個到根本一啖咬唔哂😂首先我想讚一讚佢個包,本身以為會唔會好硬點知係咬落去係脆口仲外脆內軟,而且好香牛油味雙層芝士仲處理得啱啱好 溶化喺塊漢堡扒度🤤煙肉亦煎得香脆,漢堡扒肉味香濃配埋爽甜嘅菠蘿一齊食實在大滿足😌而且伴碟嘅沙律菜一樣咁新鮮 最近好鍾意飲Tiramisu嘅咖啡(意式蛋糕咖啡 )用手指餅點埋啲奶泡一齊食 感覺食緊甜品我😚再飲一啖咖啡咖啡嘅底唔甜加埋上邊甜甜地嘅奶泡加埋手指餅一齊飲甜度啱啱好奶蓋蘋果綠茶好清新嘅淡淡
夏天行南豐紗廠份外舒❤️
除咗散步又可以慢慢食午餐🍱絕對係hea仔好地方
今次試咗入面其中一間新餐廳

見到門口有客人帶住狗仔一齊食呀so sweet 🫶🏻
呢度係絕對pet friendly😎
Meun都有唔同午餐選擇 (仲有精品咖啡同特飲😊)

見到隔離枱漢堡好大個😂😂
所以即刻叫咗夏威夷煙肉雙層芝士牛肉漢堡
同意式拿坡里天使麵
是日餐湯係英式周打蜆湯
夠creamy同埋都幾多粒蜆肉👍🏻濃稠度剛好

拿坡里天使麵有足料
而且份量都唔少
天使麵軟硬度同調味恰到好處,而且一啲都唔油膩
拿玻里係新鮮蕃茄調味啱晒我口味❤️入邊有好多意式腸
(絕對唔係平時食嗰啲普通腸仔)
食得出心機😊
夏威夷煙肉雙層芝士牛肉漢堡

大個到根本一啖咬唔哂😂
首先我想讚一讚佢個包,本身以為會唔會好硬
點知係咬落去係脆口仲外脆內軟,而且好香牛油味
雙層芝士仲處理得啱啱好
溶化喺塊漢堡扒度🤤
煙肉亦煎得香脆,漢堡扒肉味香濃
配埋爽甜嘅菠蘿一齊食
實在大滿足😌
而且伴碟嘅沙律菜一樣咁新鮮
最近好鍾意飲Tiramisu嘅咖啡(意式蛋糕咖啡 )
用手指餅點埋啲奶泡一齊食 感覺食緊甜品我😚

再飲一啖咖啡
咖啡嘅底唔甜加埋上邊甜甜地嘅奶泡
加埋手指餅一齊飲甜度啱啱好
奶蓋蘋果綠茶
好清新嘅淡淡蘋果香 而且呢一杯係唔甜㗎

同行朋友都覺得好新鮮
唔鍾意飲甜嘅人士好選擇
本身見到對小動物有善嘅餐廳 (仲有動物嘅Menu)我已經會加分🤣
加上有心機煮嘢食嘅👍🏻希望你哋保持呢個初心😌
Btw Cafe店仲有精品雜貨同埋香薰~~
又買嘢la 😂😂😂😂
Happy lunch 😎

📍 The uniek (荃灣)
2023-06-05
2023-06-13 14 瀏覽
cafe環境幾舒服😌好岩同朋友👫傾計聚會🎈知道呢間係pet friendly 餐廳,不過無諗倒竟然可以柯打埋寵物食物🥘同埋日常用品👍整體味道👅偏濃味我同朋友兩個人食,叫咗兩主菜是日餐湯-蜆肉忌廉湯好濃郁,蜆肉好澎湃🤭🤭超足本,一啲都唔慳料!📌 美國豬肉眼扒 配薯菜肉質好彈牙,無乜筋👍有韌性但唔乾澀,有嚼勁~口感👍👍沙律🥗加咗啲醋,好清新開胃🤤沙律菜都好新鮮~📌意式拿坡里天使麵值得一讚,佢天使麵嘅軟硬度適中👍洋蔥、蘑菇、香腸、青椒、番茄伴埋醬汁,酸酸地好開胃,唔覺意就清晒成碗~同埋真係勁鬼多料😋😋😋升級咗兩杯咖啡~法式焦糖咖啡 | 意式蛋糕咖啡個人覺得意式蛋糕咖啡好特別,感覺似食緊cake 😉📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓111號舖
cafe環境幾舒服😌好岩同朋友👫傾計聚會🎈

整體味道👅偏濃味
我同朋友兩個人食,叫咗兩主菜

是日餐湯-蜆肉忌廉湯
好濃郁,蜆肉好澎湃🤭🤭
超足本,一啲都唔慳料!

📌 美國豬肉眼扒 配薯菜
肉質好彈牙,無乜筋👍
有韌性但唔乾澀,有嚼勁~口感👍👍

沙律🥗加咗啲醋,好清新開胃🤤沙律菜都好新鮮~

📌意式拿坡里天使麵
值得一讚,佢天使麵嘅軟硬度適中👍
洋蔥、蘑菇、香腸、青椒、番茄伴埋醬汁,
酸酸地好開胃,唔覺意就清晒成碗~
同埋真係勁鬼多料😋😋😋

升級咗兩杯咖啡~法式焦糖咖啡 | 意式蛋糕咖啡
個人覺得意式蛋糕咖啡好特別,感覺似食緊cake 😉

📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓111號舖

荃灣南豐紗廠一直都係文青必去之地,最近同朋友一齊去行街,順便係個到食飯;今次黎到一間Pet-Friendly既餐廳食lunch,係Cafe同零售二合一架🫶🏻‣ 日式五重芝士薄餅 ($88)PIzza芝士味幾出,新鮮出爐熱辣辣都唔錯❤️‣ 蜜糖芥末吉列豚肉漢堡($128)豚肉份量好大😍,岩岩炸起食落脆口,而且麵包係烘過既特別香😋‣ The Uniek Pink ($49)/ The Uniek Green ($49)Pink姐係草莓咖啡,Green就係薄荷咖啡,兩款都幾特別😍值得一讚係草莓個杯採用Nutty味咖啡豆,而薄荷味個杯就係Fruity味咖啡豆,兩者都各有特色,滿足鍾意唔同口味既朋友🤩💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟呢間係Pet-friendly餐廳,仲提供寵物餐單,可以同寵物一齊enjoy一個悠閒既下午☺️餐廳環境都舒服,上菜速度都幾快,而且隔離就係賣精品同寵物用品既鋪頭,食完野記得去隔離行下😆💰Total: $314 ($157pp 無10%服務費)📍The Uniek荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓111號舖

‣ 日式五重芝士薄餅 ($88)
PIzza芝士味幾出,新鮮出爐熱辣辣都唔錯❤️

‣ 蜜糖芥末吉列豚肉漢堡($128)
豚肉份量好大😍,岩岩炸起食落脆口,而且麵包係烘過既特別香😋

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟

💰Total: $314 ($157pp 無10%服務費)
📍The Uniek
2023-06-12 23 瀏覽
🚩 The uniek 南豐紗廠依個地方雖然成日都覺得無乜野行, 但耐唔耐就會想過黎睇下~我諗依個地方對於我咁有魔力, 係因為依度真係有好多狗狗🐶超喜歡狗狗嘅我過黎見下佢地都好kai心🧡除左狗狗之外, 其實紗廠依邊都有幾多café, 放假可以講黎chill一個下午✨〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈明太子雙魚漢堡 雙魚漢堡真係好癲!記得見過有張圖某連鎖快餐店嘅魚柳包細個個拳頭🥹依間嘅漢堡真係大到可以食到甩鉸依個漢堡出色嘅地方係包頂包底都充滿明太子醬, 而且蕃茄同生菜嘅份量都恰到好處🍅唔會濕笠笠又會乾到好難吞🌈韓式泡菜軟殼蟹天使麵 近排迷上左天使麵, 雖然係炒意粉但又唔會好油膩泡菜味道都岩岩好, 唔會整到好酸軟殼蟹+雜菌~味道夠豐富😆🌈 Tiramisu咖啡 奶香奶香嘅感覺, exactly就係Tiramisu嘅味道配上手指脆餅, 可以同時擁有埋飯後甜品🍰🌈維也納咖啡第一次飲依款咖啡!上網search完先知原來依款咖啡係底層鋪上薄層砂糖,跟住就espresso,面層蓋上鮮忌廉所以未撈均入口會偏苦苦地(究竟啲人點樣諗出黎嫁🤪
🚩 The uniek

🌈明太子雙魚漢堡
依間嘅漢堡真係大到可以食到甩鉸
唔會濕笠笠又會乾到好難吞

🌈韓式泡菜軟殼蟹天使麵
近排迷上左天使麵, 雖然係炒意粉但又唔會好油膩
泡菜味道都岩岩好, 唔會整到好酸
軟殼蟹+雜菌~味道夠豐富😆

🌈 Tiramisu咖啡
奶香奶香嘅感覺, exactly就係Tiramisu嘅味道
配上手指脆餅, 可以同時擁有埋飯後甜品🍰

🌈維也納咖啡
第一次飲依款咖啡!
所以未撈均入口會偏苦苦地
(究竟啲人點樣諗出黎嫁🤪
😍推介丫👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼🌟🌟🌟🌟係大樓梯上一層左手邊第一間💁🏻‍♀️▶️首先呢杯熱情果焦糖菠蘿梳打真係勁特別👍🏼淡淡嘅熱情果味😂再加埋原片菠蘿🍍飲到少少焦糖味,飲時要一啖菠蘿一啖梳打,咁先飲到呢杯嘢嘅層次😍✔️熱情果焦糖菠蘿梳打跟餐加$25🌟🌟🌟🌟▶️豬肉眼扒好入味,豬扒又好淋同埋豬扒一啲都唔乾👍🏼佢有得配薯條或者飯,個人覺得配飯會比較啱塊豬扒!🤤✔️美國豬肉眼扒$156🌟🌟🌟🌟▶️咖啡唔太濃,加埋忌廉同蛋糕啱啱好👍🏼✔️意式蛋糕咖啡跟餐加$25🌟🌟🌟🌟▶️呢個天使麵想講係勁大碗🤣勁多腸同味道超好食🤤夠酸係好濃蕃茄味同勁夠汁👍🏼呢個一定會再叫!✔️意式拿坡里天使麵$113🌟🌟🌟🌟🌟
😍推介丫👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
🌟🌟🌟🌟係大樓梯上一層左手邊第一間💁🏻‍♀️

✔️熱情果焦糖菠蘿梳打跟餐加$25🌟🌟🌟🌟

✔️美國豬肉眼扒$156🌟🌟🌟🌟

▶️咖啡唔太濃,加埋忌廉同蛋糕啱啱好👍🏼
✔️意式蛋糕咖啡跟餐加$25🌟🌟🌟🌟

美國豬肉眼扒
周打魚湯
意式蛋糕咖啡跟餐加
熱情果焦糖菠蘿梳打跟餐加
放假最鍾意帶埋狗狗去南豐紗廠識新朋友The Uniek 係一間相對比較好坐而且提供寵物menu 既餐廳店員更會主動提供寵物坐墊比狗狗上櫈坐係一間絕對pet friendly既餐廳.《All day breakfast》嘆咖啡當然唔少得叫個all day breakfast 份量十足既飽肚又igable牛乳滑蛋好香奶味 炒得好嫩滑 特別欣賞豬肉腸同煙肉芝士大啡菇煙肉咸香及油份融入芝士及啡菇最邪惡的美味.《燒烤菇醬油天使麵》熱溶的芝士片為啡菇增加鮮味以燒烤菇取代肉類做主角配上幼滑彈牙的天使麵及車厘茄紫洋蔥這些配菜感覺相當健康清爽.《意式蛋糕咖啡》這應該是店家的招牌將tiramisu 這道傳統意大利的甜品化身為一杯咖啡入口便能感受到tiramisu 的香甜非常特別.《維也納咖啡》又是一杯甜甜的咖啡但這杯層次變化較多慢慢攪拌 細喝便能感受苦味與甜味的變化.《紐西蘭無激素雞肉南瓜》這個不能評論了😂看狗狗食得拼命應該好好食.呢間餐廳整體質素唔錯不過最重要係睇得出員工真心愛錫小動物❤️

放假最鍾意帶埋狗狗去南豐紗廠識新朋友

應該好好食
呢間餐廳整體質素唔錯
不過最重要係睇得出員工真心愛錫小動物❤️
2023-06-05 23 瀏覽
今晚好文青地去左南豐紗廠行街,順便同朋友食埋晚飯。就搵咗其中一間幾有特色嘅cafe coffee shop dinner。餐廳以藍色做室內設計,非常北歐風。一邊係餐廳,一邊係零售店。呢間餐廳仲係可以帶動物一齊食嘢,仲有提供俾貓狗食用嘅新鮮食物,價錢都係$55-65草莓咖啡 超級重草莓味,再加上牛奶同咖啡調製而成嘅創新飲品。先飲到espresso,入口再飲到牛奶及士多啤梨味。估唔到士多啤梨同coffee 都幾夾Tiramisu.latte外觀睇,唔知以為係一嚿Tiramisu, 好有誠意,飲品上插住一條Tiramisu必用嘅材料-,超創新既latte,打卡必點。估唔到咖啡都可以調配到好似Tiramisu 嘅味道。黑松露雙層芝士漢堡 $138黑松露汁非常香,裏面所用嘅漢堡牛肉非常有牛味,食得出舊牛肉係煎過,食落有肉汁浸出。 再加埋新鮮半溶狀態嘅芝士,無得頂。 食完一個飽已經非常飽肚。黑松露卡邦尼天使麵 $88整個天使麵食落黑松露味勁香,再加上煙肉、蘑菇粒及忌廉汁無懈可擊。天使麵煮到剛剛好帶點腍身,已經吸收晒醬汁嘅味道,每一啖都非常惹味。日後會介紹貓奴朋友再嚟南豐紗廠幫襯。
一邊係餐廳,一邊係零售店。
草莓咖啡
Tiramisu.latte
外觀睇,唔知以為係一嚿Tiramisu, 好有誠意,飲品上插住一條Tiramisu必用嘅材料-[手指餅],超創新既latte,打卡必點。估唔到咖啡都可以調配到好似Tiramisu 嘅味道。
黑松露雙層芝士漢堡 $138
黑松露卡邦尼天使麵 $88
日後會介紹貓奴朋友再嚟南豐紗廠幫襯。
2023-05-18
  • 黑松露雙層芝士漢堡
2023-06-02 27 瀏覽
南豐紗廠最近變左寵物集中地而呢度既餐廳大部分都係寵物友善既所以吸引左好多主人 同毛孩一齊食下嘢打下咭呢間餐廳位於一樓 用左湖水藍綠既裝修感覺有啲異國風情 好有格調 Cafe隔離仲有生活用品店 食飽可以行下♥︎➜All Day Breakfast $148 呢個全日早餐真係好豐富有炒蛋 茄汁豆 煙肉 芝士大啡菇 德國腸 薯餅 麵包同沙律菜 好欣賞佢哋嘅煙肉一啲都唔乾薯餅仲加左沙律醬 擺盤都好靚➜烤菇芝士薯餅風車包 $118呢個漢堡包係素食黎架 大啡菇勁爆汁配上半溶芝士同香脆既薯餅 自家制風車包除左外表好靚之外仲比一般既漢堡包軟熟👍🏻➜維也納咖啡$49黑咖啡上面有層厚厚既忌廉 飲既時間忌廉嘅甜味就會加咗入咖啡入面亦都會令咖啡香滑左 口感好特別➜菠蘿梳打$52呢杯飲品都好吸晴 好有夏天既感覺頂層係燒過既焦糖菠蘿片 香甜多汁飲品既味道就係熱情果薄荷梳打 好消暑
南豐紗廠最近變左寵物集中地

呢杯飲品都好吸晴 好有夏天既感覺
頂層係燒過既焦糖菠蘿片 香甜多汁
飲品既味道就係熱情果薄荷梳打 好消暑
2023-06-01 23 瀏覽
🐶#哈比四圍食 #petfriendly #荃灣美食 #南豐紗廠 每個星期都有唔同市集,成個商場都可以帶🐶🐶四圍行,又可以比🐶🐶同其他朋友一齊玩,玩到攰又有好多餐廳可以選擇 坐低食吓野,最緊要🐶🐶又可以坐得舒服陪住一齊食,嗰日就試吓呢間幾有特色嘅cafe,除咗食嘢,仲有家居用品同飾用,真係又食又買吖😆韓式泡菜軟殼蟹天使麵軟殼蟹都唔細,估唔到呢個配搭又幾得意 又出奇地夾喎,仲有唔少三文魚籽喺面,撈埋食 個感覺好豐富仲有,草莓咖啡同埋薄荷咖啡,顏色好靚,忍唔住影多兩張相😆.➡️ The uniek (荃灣)荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓111號舖
🐶
#哈比四圍食 #petfriendly #荃灣美食
韓式泡菜軟殼蟹天使麵
仲有,草莓咖啡同埋薄荷咖啡,顏色好靚,忍唔住影多兩張相😆

➡️ The uniek (荃灣)
2023-06-01 97 瀏覽
Pet friendly cafe愈來愈多,這所位於南豐紗廠的cafe寵物可現身之餘,還可與你一起用膳,提供了4款pet food,無寵物的我感到可惜,身旁還有多張歐美各地圖片,好像同寵物chill住旅遊,職員又親切老闆又細心,等待男朋友到達才上菜,確保食物新鮮夠熱,熱愛食物的人確實令人放心多~餐廳以湖水藍為主,感覺舒適放鬆,總算勾起點點旅遊的悠然感主食款式雖然不多,但種類尚算齊全,有漢堡、意大利麵、飯、薄餅,主食還附有餐湯與飲品,亦有小食選擇,飲品方面除了咖啡外也有特飲及茶類,當然不能少的寵物4選,包含羊肉、牛肉、雞肉及魚,更附上有關營養資訊,應該算是頗全面的一個寵物餐碗內大概有2-3粒蜆肉,油感不重,可惜生粉茨較多,還嘗到生粉粒於湯中天使麵幼細滑溜份量多,肉碎及蘑菇薄且細不用太咀嚼,蝦仁彈牙爽口,肉醬醬汁份量同樣多,啖啖醬汁好滿足,吃光整碟意粉還想把剩下的醬汁撈飯雞皮卜卜,雞扒大約手掌心大小,扒心厚肉尚算嫩滑,蒜汁惹味如果份量可增多會更暢快,配上胡麻沙津菜清新熱情果焦糖菠蘿梳打 :不愛吃菠蘿的我竟然愛上了這片菠蘿,不這就只限這片,菠蘿本身清甜爆汁,加上表面一層脆焦糖只帶微酸,卜卜脆

餐廳以湖水藍為主,感覺舒適放鬆,總算勾起點點旅遊的悠然感

蜆肉忌廉湯

意式肉醬天使麵

奶蓋青蘋果綠茶 +熱情果焦糖菠蘿梳打

熱情果焦糖菠蘿梳打 :
不愛吃菠蘿的我竟然愛上了這片菠蘿,不這就只限這片,菠蘿本身清甜爆汁,加上表面一層脆焦糖只帶微酸,卜卜脆熱情果梳打不甜清涼又解渴

奶蓋青蘋果 :
清新飲品零負擔,主要為綠茶帶輕青蘋果果鮮味且無果酸,奶蓋輕巧質地微鹹唔覺溜

2023-05-11
意式肉醬天使麵