2022-05-21 63 瀏覽
九龍城有好多好野食,晚餐就揀呢間以貓頭鷹為logo 嘅西餐廳中午已食咗澱粉質,所以晚餐只係Order 2個蛋白質豐富的主食share😄😄M5 和牛肉眼扒 $368牛扒表面煎得微焦,帶酥脆,香氣撲鼻, 切開是粉粉嫩嫩顏色,肉質濕潤多汁,口感一流。🤤🤤Seafood platter $358在9款海鮮當中可選5款,而醬汁亦有5款選擇龍蝦、鮑魚、帶子、魷魚、虎蝦,配自家製蕃茄汁。海鮮肉質幾彈牙,唔會淡而無味,蕃茄醬內有茄蓉,啖啖滋味好享受。😋😋旁邊伴碟的沙律菜,新鮮爽脆,份量唔算好多,但唔會得幾條做樣板👍除咗食物味道好,侍應都好殷勤有禮,值得回頭再去👍
九龍城有好多好野食,晚餐就揀呢間以
貓頭鷹為logo 嘅西餐廳

M5 和牛肉眼扒 $368

牛扒表面煎得微焦,帶酥脆,香氣撲鼻,
切開是粉粉嫩嫩顏色,
肉質濕潤多汁,口感一流。🤤🤤

Seafood platter $358

在9款海鮮當中可選5款,
而醬汁亦有5款選擇

除咗食物味道好,侍應都好殷勤有禮,
值得回頭再去👍
2022-05-19 42 瀏覽
九龍城美食多,今晚同媽咪黎呢間貓頭鷹餐廳食餐飽😋Seafood platter 5 items $358從九款海鮮當中選五款,有龍蝦,鮑魚,帶子,魷魚同虎蝦,肉質彈牙。有別於其他餐廳的海鮮袋,呢間海鮮盤擺放整齊企理,整體黎講幾抵食。醬汁有五款選擇,我哋揀咗蕃茄汁,自家製醬汁有誠意,仲有啖啖果肉增添口感。M5 和牛肉眼扒 $368一上菜時已經香氣撲鼻, 十分吸引,叫了5成熟,切開是粉嫩顏色,沒有過熟情況出現👍🏻肉味濃郁有咬口,好滿意。
九龍城美食多,今晚同媽咪黎呢間貓頭鷹餐廳食餐飽😋

Seafood platter
5 items $358

M5 和牛肉眼扒 $368
2022-05-19 37 瀏覽
今日放工嚟到九龍城食嘢,自從屯門線開通,宋王臺站開咗之後,港島過嚟九龍城好方便,7:30pm 入座,平日餐廳基本上都Full House,每一台都坐咗食客😉4 items seafood platter: mainelobster, King Prawn, japanese scallop, Blue Mussel海鮮拼盤:龍蝦,虎蝦,日本帶子,藍青口Flavor: Oliveira Oil with Garic and Red Pepper配醬:紅椒配蒜汁橄欖油呢個拼盤超級好食,特別係龍蝦,蝦肉非常彈口,帶子煎得超級香脆😜而紅椒配上橄欖油非常入味,再配上沙律菜中和油膩感,超鐘驚喜澳洲頂級肉眼扒 配芝士瘋條及沙律肉扒5成熟,肉質不錯,但有d 筋位,而芝士瘋薯既有薯條又有蕃薯條,而且薯條香脆,都好好食啊香煎石斑柳 配沙律菜、西蘭花平時我都好鍾意煎魚,呢一份石斑樓外皮煎得非常香脆,配上芥末醬,魚肉非常軟熟,煎得剛剛好❤️下次有機會再嚟試吓佢個下午茶All day Breakfast😋好食指數5/5

海鮮拼盤:龍蝦,虎蝦,日本帶子,藍青口

配醬:紅椒配蒜汁橄欖油

澳洲頂級肉眼扒 配芝士瘋條及沙律

香煎石斑柳 配沙律菜、西蘭花

2022-05-18 37 瀏覽
放工約咗朋友去Yell-Owl seafood and Grill 食飯, All day breakfast就食唔切, 唯有食個set dinner🍽️🍹! 有驚喜喎😍 dinner都係$238 set, 抵呀! 頭盤🥗燒意式青瓜青醬沙津🥒🥬好清新, 沙律醬唔係傳統嘅👍🏻, 青醬汁好似有少少薄荷喺入面, 食落有少少香味餐湯🥣煙肉薯仔湯真係薯仔打蓉好creamy! 主菜🍛1. 白酒忌廉汁牛油果蟹肉🦀意大利飯, 加咗少少白松露都幾香, 有啲翠玉瓜粒, 成個飯都好creamy, 好飽2. 燒美國豬肉眼🥩配鐵板薯條🍟 豬肉眼扒配個燒汁, 芥辣, 仲有啲海鹽, 味道唔錯😋每個餐都可以加$88要一個海鮮拼盤, 有鮮蝦🦐, 魷魚🦑,藍青口, 翡翠螺 , 一上枱就聞到勁香嘅蝦味👍🏻餐飲可+$20轉mocktail, 叫咗一杯 orange squash, 一杯sunrise , 味道唔錯 👍🏻套餐只可以叫飲品或者甜品, 我哋自己再加$62一個甜品, 一份 Tiramisu🥧, 一份New York cheesecake 🍰😋好滿足呀! 可以再encore呀!

頭盤🥗

餐湯🥣
煙肉薯仔湯真係薯仔打蓉好creamy!

主菜🍛

餐飲

好滿足呀! 可以再encore呀!
2022-05-18
2022-05-18 30 瀏覽
這間貓頭鷹cafe 的龍蝦All Day Breakfast在九龍城都頗為出名,今日終於有機會試下。All Day Breakfast都有好幾款的選擇,另有意粉,軟包及甜品的選擇。很豪氣地點了半隻龍蝦的全日早餐($208), 龍蝦肉質爽口鮮甜。另有Egg Benedict,蟹肉牛油果多士,煙肉、英式豬肉腸、薯餅、大啡菇,焗豆,焗蕃茄,牛油粟米,沙律菜,份量十足,材料豐富,賣相呃like,兩個人share 都可以。另外點了一份$58的下午茶,燒雞胸車打芝士意大利軟包,烘得暖暖比手掌還要大的意大利軟包夾著燒過的雞胸肉,配上溶溶的芝士及沙律菜,是個很抵食的下午茶。每個套餐都配上咖啡或茶。

每個套餐都配上咖啡或茶。
2022-05-17
2022-05-17 39 瀏覽
今日黎到九龍城嘅The Yell-Owl Seafood and Grill 食晚餐~環境舒適、乾淨,服務員嘅態度亦都好好👍🏻坐耐啲同朋友傾偈都覺得好舒服,好chill嘅一間西餐廳🥂澳洲頂級肉眼扒(10 oz)$228配菜:西蘭花&薯條肉眼扒係七成熟,好juicy,肉質好靚,烤到兩邊都有焦香,入邊又唔會太熟,火候控制得好好🔥配菜嘅薯條好厚身,外脆內軟,都好飽肚!西蘭花係用蒜蓉烤香,食完肉眼扒再食西蘭花好清新,有解膩嘅作用🙈燒豬肋骨配自家製燒烤汁 $178配菜:雜菜沙律&芝士瘋薯豬肋骨真係好大條,長過一把餐刀,上碟嚇親我🤣全條豬肋骨都燒得好均勻,成條肉質都肥瘦適中,幾juicy。最正嘅係佢嘅燒烤汁調配得好好,唔會太鹹,亦都可以增加咗肉嘅鮮味!芝士瘋薯入面仲配有幾條番薯條,鍾意食薯條嘅我真係好鍾意呢個配搭!另外,雜菜沙律淋上黑醋汁,沙律菜新鮮爽口,又係有解膩嘅作用🤩蝦膏蟹肉車厘茄扁意粉 $168好高質嘅意粉,真心要一讚,好鮮味同多汁!蝦膏味濃郁,同埋有碎碎嘅蟹肉,口感豐富,下次去一定會encore 嘅意粉🙈💕The passion yell $58熱情果酸酸甜甜嘅味道好吸引,食完肉之後飲番

澳洲頂級肉眼扒(10 oz)$228
配菜:西蘭花&薯條

燒豬肋骨配自家製燒烤汁 $178
配菜:雜菜沙律&芝士瘋薯

蝦膏蟹肉車厘茄扁意粉 $168

The passion yell $58
熱情果酸酸甜甜嘅味道好吸引,食完肉之後飲番啖真係好fresh,令人繼續有食慾!佢入邊有兩片熱情果、菠蘿汁、檸檬汁,鍾意酸酸甜甜嘅我對呢杯野毫無抵抗力😌

意大利芝士餅 $48
cheese cake上層係芝士忌廉嘅味道,偏軟身,很順滑,食完冇咩負擔感🤪下層係消化餅餅底,食完正餐食呢個甜品收尾都唔會覺得好heavy~
The Yell Owl Seafood and Grill自去年在九龍城開店以來便一直成日區內小有名氣的餐廳,尤其以龍蝦All Day Breakfast最為有名。那時吃過數次午餐已經覺得這店的水準超高,一直都對這店念念不忘。近日再次到訪,還是頭一次在晚餐時段來到The Yell Owl,闊別一年,水準仍然依舊出色。蝦膏蟹肉車厘茄扁意粉 HK$168朋友點了這道蝦膏蟹肉車厘茄扁意粉,意粉頂部撒上了芝士片作點綴,令賣相變得更有高級感。未入口已經聞丁意粉帶有很香濃的蝦膏味,而且蟹肉的量也不少。意粉口感爽口彈牙,掛上醬汁層次十分豐富,每一口都伴隨著滿滿的蝦膏和蟹肉,滿足程度不言而喻。四重芝士伴青黃意瓜意大利飯 HK$168素來都是意大利飯的忠實支持者,這道四重芝士伴青黃意瓜意大利飯過往亦有在午餐的餐牌上吃過。說到四重芝士,拉絲的畫面當然少不了,意大利飯口感偏向硬身,是正宗意大利飯的造法。青黃意瓜也就是類似中式的翠玉瓜,配搭在意大利飯當中完全沒有違和感,更能夠中和芝士的膩。Rose Latte HK$38朋友對於玫瑰的東西總是有個情意結,很多時候餐飲都會選擇玫瑰拿鐵。記得The Yell O

蝦膏蟹肉車厘茄扁意粉

蝦膏蟹肉車厘茄扁意粉 HK$168

四重芝士伴青黃意瓜意大利飯

四重芝士伴青黃意瓜意大利飯 HK$168
Rose Latte
Rose Latte HK$38
朋友對於玫瑰的東西總是有個情意結,很多時候餐飲都會選擇玫瑰拿鐵。記得The Yell Owl的咖啡拉花也很好看,不過近日天氣實在太熱,因此點了凍飲,這次就無法欣賞Latte art了。聞到很香的玫瑰香氣,咖啡味道也不錯,不過隨著杯內的冰溶化成水之後咖啡味道變得有點淡。
Sex On The Beach
Sex On The Beach HK$68
喜歡喝Cocktail的朋友應該都不會對Sex On The Beach感到陌生,由Vodka、桃味糖漿、小紅莓汁、菠蘿汁等果汁調製而成的雞尾酒。由於有大量果汁作掩蓋,喝的時候的確不太能喝到Vodka的酒味,就像喝果汁一樣容易入口。The Yell Owl調的Sex On The Beach並沒有橙汁,因此小紅莓汁的味道感覺會較重。說到喝過最對口味的Sex On The Beach,還是位於尖東的Villa 26。
2022-04-28
蝦膏蟹肉車厘茄扁意粉
四重芝士伴青黃意瓜意大利飯
Rose Latte
Sex On The Beach
今晚難得早收工,約埋老公仔去九龍城食好西😋😋 呢間 #人氣Cafe 以貓頭鷹🦉做主題,啱曬一眾貓頭鷹迷前往打卡📷 #咔嚓 .我哋分別叫咗兩個Set Dinner:頭盤🥗沙律菜&餐湯:配搭清新、開胃🥰.主菜🔥燒美國豬肉眼配鐵板薯條🍟:肉味重、偏瘦而不韌、好Juicy~配合芥末醬一齊食,刺激味蕾😀.🥑白酒忌廉汁牛油果意大利飯-大力推介💥Creamy得黎又唔會好漏,牛油果配合蟹肉出奇地合拍👏.另外我哋仲加咗海鮮拼盤,翡翠螺出色、醬料將螺肉鮮美提升☝️.值得一提,清新既柚子雞翼一定要嗌🤓絕對係#雞翼控 必選😋.最後食埋個甜品🍰#cheesecake, 邪惡又滿足😈.全晚聽住啲輕快悠揚既鋼琴配樂,心情瞬間變得很好🥰🥰
我哋分別叫咗兩個Set Dinner:
頭盤
🥗沙律菜&餐湯:配搭清新、開胃🥰
主菜
另外我哋仲加咗海鮮拼盤,翡翠螺出色、醬料將螺肉鮮美提升☝️
值得一提,清新既柚子雞翼一定要嗌🤓絕對係#雞翼控 必選😋
最後食埋個甜品🍰#cheesecake, 邪惡又滿足😈
全晚聽住啲輕快悠揚既鋼琴配樂,心情瞬間變得很好🥰🥰
柚子雞翼
白酒忌廉汁牛油果蟹肉意大利飯
柚子雞翼
白酒忌廉汁牛油果蟹肉意大利飯
  • 柚子汁脆炸雞翼
2022-05-13 39 瀏覽
今日同女朋友夜咗收工 去到九龍城搵嘢食見到依家平時食All day breakfast出曬名嘅餐廳嘅dinner Menu幾吸引所以就入去試吓店員好專業咁樣推介 詳細介紹左西冷同肉眼嘅分別 仲有呢個本地品牌嘅手工啤酒 兩個味道都有詳細解釋 好有誠意!我揀咗洛神花小麥啤細杯 好飲!夠凍!爽呀!海鮮拼盤揀咗三款 半隻龍蝦四隻鮑魚四隻帶子  Sauce簡左Garlic Butter 所以香到離遠都聞到呀!!3款海鮮都新鮮 調味得好 讚!Main方面 叫左 美國安格斯西冷12oz 5成熟同羊架5成熟 每款main可配2款side dish羊架 配cheese fries同西蘭花羊架好林 皮脆 羊肉味濃 調味剛好 份量有3舊咁多!牛扒簡左肉味濃啲既西冷 但估唔到都好夠林!廚師有功架!sidedish個薯蓉好高質!creamy同埋好香!下次會再黎!
今日同女朋友夜咗收工 去到九龍城搵嘢食

羊架 配cheese fries同西蘭花
羊架好林 皮脆 羊肉味濃 調味剛好 份量有3舊咁多!

下次會再黎!
2022-05-08 46 瀏覽
$228 全隻龍蝦🦞套餐份量夠兩個女仔share食,龍蝦勁多膏,Egg Benedict是完美的,蟹肉牛油果多士好好食,大啡菇juicy多汁,其他配菜都是水準以上🤤值得推介❤️
$228 全隻龍蝦🦞套餐

份量夠兩個女仔share食,

值得推介❤️
2022-05-03 58 瀏覽
雖然係九龍城出名食泰國野,但all day breakfast 都有呢度既市場。趁假期既尾巴去試下好耐都冇食既特別野先。鮮菠菜美國雞胸青瓜意大利飯🍱($108)綠油油既飯,通常比人食欲不大,但呢個係會食上癮既飯,超級健康,又夠營養,較似risotto 粒粒分明。龍蝦牛油果蟹肉沙律配多士 🥑🦀($168)龍蝦🦞既外殻配牛油果同蟹肉嘅味道,少許似凍凍既冷盤,建議可以龍蝦肉可放在多士上,唔係會偏單調。牛角包可點一下餐湯,口感濕潤之餘又有味。Latte ☕️享受在水吧枱上見到咖啡師拉花一下。用餐時間有限制🚫,差不多時間會拎帳單比你埋單,如果中意cafe 坐成日的要考慮一下了。

鮮菠菜美國雞胸青瓜意大利飯🍱($108)

龍蝦牛油果蟹肉沙律配多士 🥑🦀($168)

Latte ☕️
享受在水吧枱上見到咖啡師拉花一下。

2022-04-25 66 瀏覽
唔知大家對All Day Breakfast嘅喜愛程度有幾大呢?🤣我自己就好鍾意食啦不過好耐無食過了難得今次有朋友相約所以就去咗食近期都好似幾Hit嘅龍蝦All Day Breakfast🤣Super Owl Set -248(龍蝦一隻)龍蝦唔算好肥美但龍蝦肉好鮮甜而且都幾彈牙蟹肉牛油果多士係另一樣我都想食嘅嘢多士脆卜卜蟹肉同牛油果粒粒都食得到不過個醬就好似多咗少少好耐無食過Egg Benedict了流心蛋切開好治癒🥰大啡菇同蕃茄都好Juicy蕃茄有煎一煎所以唔會有太大陣腥味英式豬肉腸比想像中無咁鹹👍🏼👍🏼薯餅幾香口,不過就唔太脆朋友叫自選Set (4款起)紐西蘭肉眼 (4oz) -78肉質嫩滑唔會鞋切開仲係紅卜卜同埋有少少血水好鍾意呢個感覺😝牛味就一般-煙三文魚 (2件)-28正常發揮-香草雜菌 -12份量都幾多唔會整到好乾😋食落仲有淡淡嘅草青味感覺清新😝雖然應該唔係咁多人鍾意呢陣味😂-牛油果 -25呢個熟嘅程度啱啱好😋好Creamy夠晒淋感覺健康😝-炒蛋 -25炒滑蛋好大份而且夠晒滑亦都唔會過熟2個人Share都好滿足不過初頭應該漏咗呢個所以係搵另一個碟另上好彩都可以係無破壞擺盤嘅
我自己就好鍾意食啦
不過好耐無食過了
難得今次有朋友相約

Super Owl Set -248(龍蝦一隻)
龍蝦唔算好肥美
大啡菇同蕃茄都好Juicy
蕃茄有煎一煎
所以唔會有太大陣腥味
英式豬肉腸比想像中無咁鹹👍🏼👍🏼
薯餅幾香口,不過就唔太脆

朋友叫自選Set (4款起)
紐西蘭肉眼 (4oz) -78

餐飲我同朋友都係叫凍檸茶
都幾大杯
2022-03-28
  • 超級貓頭鷹全日餐
餐廳位係九龍城💕,當日下午3:30pm去居然仍然幾乎滿座!人氣極高!最出名當然係可以自選配料嘅all-day breakfast,唔想揀嘅選擇困難症人士仲可以叫佢地set好嘅其他all-day breakfast/龍蝦all-day🦞/其他意粉/包類:-1️⃣「自選全日早餐🍳(4款起)」(一直麻麻哋食煙肉同腸仔、而且想食大量蛋嘅小編表示好開心 ! 終於可以自己揀!😍)叫左:🔸班尼迪蛋🥚($35) 👍🏻🔸黑松露炒蛋🥚($35) 👍🏻🔸煙三文魚(2 pcs)🍣 ($35) 🔸蟹肉牛油果多士🦀🥑($25) 👍🏻🔸薯餅($18) 🥔👍🏻🔸焦糖香蕉🍌($23) 👍🏻小編揀嘅全部都好好食😋,當中蟹肉牛油果多士好特別,重沙律醬之餘又食到牛油果,仲有兩款蛋都煮得好好!另外薯餅夠香脆,而焦糖香蕉好特別,不過焦糖再脆d就更加正!-~ Design Your Own All-day Breakfast (>4 ingredients): egg Benedict ($35), black truffle scrambled eggs($35), smoked salmon (2 pcs) ($35),
1️⃣「自選全日早餐🍳(4款起)」
🔸班尼迪蛋🥚($35) 👍🏻
🔸黑松露炒蛋🥚($35) 👍🏻
🔸煙三文魚(2 pcs)🍣 ($35)
🔸蟹肉牛油果多士🦀🥑($25) 👍🏻
🔸薯餅($18) 🥔👍🏻
🔸焦糖香蕉🍌($23) 👍🏻
~ Design Your Own All-day Breakfast (>4 ingredients): egg Benedict ($35), black truffle scrambled eggs($35), smoked salmon (2 pcs) ($35), crab meat avocado toast ($25), hash brown ($18), caramelized banana ($23), all ingredients that I picked are so good!
2️⃣「Latte (H)☕️(+$10)」
夠熱,咖啡味香但未到好濃,唔會好多奶,咁嘅價錢都有拉花真係賺咗🤣~Latte (hot):very affordable, with pretty latte arts, hot enough
🐰💬小結:
All-day 控同鍾意自己揀野食嘅必去!選擇困難症都要小心d啦🤣,整體黎講定價略高但有質素,推薦!~Recommend ✨
自選全日早餐
自選全日早餐
2022-04-21 99 瀏覽
成日見人岀post介紹呢間貓頭鷹全日早餐,to eat list放左好耐都未食,終於約到吃貨朋友去食!超級大份!視覺上嘅震撼會令人嘩一聲!影相手殘點影都靚!咁豐富真係大滿足!❤️❤️❤️❥超級貓頭鷹全日早餐全隻龍蝦🦞! 鮮味又彈牙,拌埋鹹香龍蝦超級滿足,仲有膏添😋仲有質地香軟嘅蟹肉牛油果多士、班尼迪蛋、英式豬肉腸、煙韌軟心牛角包、超香大啡菇、扒番茄🍅、鹹香脆邊嘅煙肉🥓、薯餅、沙律、焗豆、香甜牛油粟米🌽,滿足晒我所有喜好👍🏻❥鮮菠菜美國雞胸青瓜意大利飯唔想全程食油利野,所以揀咗個青瓜意大利飯,清新一下口腔,完全不油膩,非常適合健康的食客❥𝐶𝑎𝑝𝑝𝑢𝑐𝑐𝑖𝑛𝑜這杯咖啡我喜歡💕平時有啲太多奶會感覺好甜,佢沖得啱啱好而且用咗佢哋🦉泡沫印係貓頭鷹Oᗯᒪ好可愛❤️

❥超級貓頭鷹全日早餐

❥鮮菠菜美國雞胸青瓜意大利飯

❥𝐶𝑎𝑝𝑝𝑢𝑐𝑐𝑖𝑛𝑜

超級貓頭鷹全日早餐
鮮菠菜美國雞胸青瓜意大利飯
超級貓頭鷹全日早餐
鮮菠菜美國雞胸青瓜意大利飯
2022-04-20 75 瀏覽
貓頭鷹全日餐呢間餐廳之前見谷友食過,賣相好令,專程過嚟試一下。好正全日餐,好令賣相!可以簡一隻龍蝦或半隻龍蝦,好大隻,好多料。其他例如egg Benedict 都好巨,流心蛋,一切開,蛋汁流曬出嚟!兩個人share 都好足夠!另外仲叫左個午餐,西冷牛扒配薯條,有埋餐湯,餐飲同沙律!扒好大塊,七成熟,一切肉汁流曬出嚟!好juicy ,一d都吾膩!好飽肚,呢個價錢其實都好抵食呢。下次再過利試吓貓頭鷹其他嘢食先😊
貓頭鷹全日餐
下次再過利試吓貓頭鷹其他嘢食先😊