2021-02-04 91 瀏覽
建議:依家新menu 有埋煎飯糰同蛋包飯😋依間位置超方便既韓式多士 (新世紀 弼街扶手電梯),之前路經過好幾次都無開,終於今日去到有開,12月初仲換左新menu 😌👍上次食完佢地既韓式多士,好香口仲要食落唔係太油膩🥪 今次食另一個口味🐮今次試左:封門牛柳 (HK$55)一開始以為煎完既肉感會嚡口/咬落好靭,不過估唔到又唔錯😌 之後再查下係咪部位先知係牛既橫隔膜肌肉🐮 唔怪得啖啖肉🙈千里茉莉茶(+HK$15)上一次黎個時無哂千里🥲 今次終於好好彩甘飲到。落單個時多口問店員,有無茉莉茶😊 店員好好甘話要睇下有無番貨先,真係有呀!!!打開蓋,聞落唔係好強茶香。不過飲落真係不得了,超濃👍勁香口,仲有啲回甘。無糖真係好適合,試真啲茶香🤭 飲唔慣濃茶既朋友仔可能會覺得好苦澀,不過個種苦澀之後既回甘先係最正。另外,Menu 上面既 無糖烏龍茶都係千里既出品❤️ 下次可以一試
建議:依家新menu 有埋煎飯糰同蛋包飯😋

今次試左:
封門牛柳 (HK$55)

千里茉莉茶(+HK$15)

2021-01-29 64 瀏覽
主要供應鐵板韓式多士同小食,隔住大玻璃仲可以睇住親手即整,熱辣辣又香噴噴🥳🎉大蝦帶子芒果多士 $55用左印尼大蝦、北海道帶子同埋澳洲蘋果芒,落晒重本👍🏼大蝦夠彈牙,沙律菜又夠新鮮,醬汁由新鮮芒果打出來😋 正!🎉明太子煎飯糰 $18即叫即煎🥳明太子餡料都好多,外面煎到微脆,咬落有少少飯焦嘅口感👍🏼勁抵食🎉 紅豆芋蓉鮮奶 用咗北海道十勝紅豆,特別香口,而芋頭蓉非常滑溜,甜度剛好,好滿足🥳🎉有機甜菊葉檸檬水 $15非常清香,甜菊沒有糖分但入口甜甜的👍🏼 就算糖尿病患也可以飲,可以減血壓同膽固醇。小食店就在旺角火車站一落去個花園街口,好方便。粉藍色門面好的養眼!雖然屬於外賣店,如果想即刻食,亦有1人VIP雅座👍🏼

🎉大蝦帶子芒果多士 $55

🎉明太子煎飯糰 $18

🎉 紅豆芋蓉鮮奶

🎉有機甜菊葉檸檬水 $15

雖然屬於外賣店,如果想即刻食,亦有1人VIP雅座👍🏼

• 明太子煎飯糰
  • 大蝦帶子芒果多士
2021-01-15 103 瀏覽
又一間主打韓式多士嘅黃店越出越多款 最近新出咗三款同埋蛋包飯😎·🥪揀咗煎半熟吞拿魚檸檬蛋黃汁多士$55🥪吞拿魚煎得好好 真係封到肉汁入面仲保留粉嫩 🤣檸檬蛋黃汁味道好好 甜甜酸酸🍳配上搽咗牛油🧈又烘過嘅方包 好夾🍞.🍛黑椒豬手酸菜多士$55+$10 轉蛋包飯配茄汁/日式咖喱汁🍛呢個超適合配飯 黑椒豬手酸菜調味合宜🍖唔會過咸 酸菜更提味蛋包飯用咗日本雞蛋 所以真係份外香滑🥚珍珠米都好食
又一間主打韓式多士嘅黃店
唔會過咸 酸菜更提味
蛋包飯用咗日本雞蛋 所以真係份外香滑🥚
珍珠米都好食

外賣自取
又一良心多士店!💛呢間嘅多士即叫即做,用料不錯🤪,今次試新推出嘅口味🍞,btw大家黎記住係靚靚磚牆打卡🟥🟧🟨🟩🟦🟪:-1️⃣「大蝦帶子芒果多士🦐🥭🍞($55)」-多士香脆有牛油香,帶子幾爽口,配香甜芒果食岩岩好,如果原隻大蝦口感會更佳✨~Shrimp and scallop with mango toast-2️⃣「日式鰻魚紫菜蛋包飯🇯🇵($55+$10)」-鰻魚香甜有dd細骨,日本蛋頗滑,配芝士同紫菜增加風味🧀,如果飯更濃味就好啦🤣~Japanese eel with seaweed and egg omurice
1️⃣「大蝦帶子芒果多士🦐🥭🍞($55)」
2️⃣「日式鰻魚紫菜蛋包飯🇯🇵($55+$10)」
📍旺角創意韓式吐司 -- TicTacToast 🍞💛•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_旺角#pigfoodiexhk_包包#pigfoodiexhk_黃店------------------------------近排多咗好多主打韓式吐司嘅小店,前幾日就去咗試呢間位於旺角嘅tictac toast~店舖用上粉藍色,再加上馬賽克連豬嘅牆,非常奪目~更加有大玻璃,可以睇住店員整吐司🤤另外食材選料都好嚴格,蛋包飯仲係用咗日本蛋製作🤤今次小編就試咗新口味吐司、蛋包飯同埋飯團😋------------------------------⭐️煎半熟吞拿魚檸檬蛋黃汁多士($55)吐司即叫即整,拎上手仲係熱辣辣🥰多士加上牛油輕輕煎過,外脆內軟,牛油香撲鼻而嚟💖💖半熟吞拿魚肉質軟腍,滲出油脂香🤤加埋檸檬蛋黃汁酸酸甜甜好match💕另外仲有番茄同生菜平衡返,食完都唔會膩🤤------------------------------⭐️日式鰻魚紫菜蛋多士 ($55)(另加$10轉蛋包飯)因為媽咪麻麻哋toast,所以就將呢款多士upgrad
📍旺角創意韓式吐司 -- TicTacToast 🍞💛

#pigfoodiexhk_旺角
#pigfoodiexhk_包包
#pigfoodiexhk_黃店
⭐️煎半熟吞拿魚檸檬蛋黃汁多士($55)
⭐️日式鰻魚紫菜蛋多士 ($55)(另加$10轉蛋包飯)

因為媽咪麻麻哋toast,所以就將呢款多士upgrade做蛋包飯🤤雞蛋炒得嫩滑,蛋香濃郁,入面嘅飯底有啲似西炒飯,食落酸酸甜甜好開胃🥰鰻魚油脂香滿滿,若厚身一點會更滿足呢~
⭐️櫻花蝦煎飯糰($18)
外皮微微煎過,食落微脆,有陣陣蝦香~但飯粒有少少硬身🙈
賣相:7/10
名稱:Tic Tac Toast
地址:太子花園街174號地舖
前往方法:旺角站B3出口

2021-01-12
5 分鐘 (堂食)
下午茶
用餐優惠
試食活動
2021-01-08 1058 瀏覽
位於太子的Tic tac toast,是一間主打韓式吐司的小店。近年韓國潮流文化興起,影響遍及全球,香港也一樣,吹起一片韓風熱潮。港人不但愛韓劇、愛K Pop,更愛上了韓國飲食文化,當中的鐵板吐司更是年青人熱捧的食物之一。 小店用亮麗的粉藍色為裝潢主調,用七彩顏色的磁磚拼砌牆壁,色彩繽紛,年輕玩味,在香港著名的購物區之中,份外顯眼。 Tic tac toast提供12款口味韓式吐司,價格由$38-78不等。不愛吃吐司的客人,更可+$10轉成蛋包飯。除吐司外,小店更有數款小食和飯團出售,種類繁多呢。 大蝦帶子芒果吐司 $55 全新推出的大蝦帶子芒果吐司,賣相很不錯呢。用鐵板煎香的金黄色吐司,香脆可口,夾著爽彈大蝦、軟腍帶子、新鮮蔬菜和蕃茄片,口感豐富。 日式鰻魚紫菜蛋包飯 $55+$10 蛋包飯的賣相同樣沒令人失望,蛋包薄而軟,吱上蕃茄汁後味道更佳。鰻魚雖然不算大條,但魚肉幼嫩,醬汁濃郁,很合我的胃口。 櫻花蝦煎飯團 $18 四面煎香的飯團,形成一片飯焦,面層口感香脆,內裡的米飯軟糯,也不錯呢。
位於太子的Tic tac toast
,是一間主打韓式吐司的小店。

,當中的鐵板吐司更是年青人熱捧的食物之一。

Tic tac toast提供12款口味韓式吐司

大蝦帶子芒果吐司 $55

日式鰻魚紫菜蛋包飯 $55+$10

櫻花蝦煎飯團 $18

2021-01-01
2021-01-03 622 瀏覽
雖然韓國鼎鼎大名的多士店EGG DROP尚未進軍香港,但近年亦有不少本地小店專賣類似的口袋型三文治,其實更加值得我們支持,而位於太子的Tic Tac Toast正正就是其中一間。由於以外賣為主所以店內亦只有一個座位,不過裝潢設計仍別具心思,粉藍色主調再配以七彩瓷磚牆,更有不少支持香港的裝飾。多士一共有十二款之多,最近換上新餐牌,除了增設了黑椒豬手酸菜多士、大蝦帶子芒果多士及煎半熟吞拿魚檸檬蛋黃汁多士三款新口味外,各款多士另加$10更可以改為蛋包飯配茄汁或日式咖喱汁。大蝦帶子芒果多士 ($55)透過玻璃可見多士全部即叫即做,厚多士加上牛油烘至金黃酥脆,邊位焦脆而且充滿牛油香,不過只有微溫,個人意見認為如果更加燙熱會更上一層樓。餡料配上沙律醬及芒果酸甜清爽,大蝦及帶子份量十足亦保持爽彈,實在物有所值。泡菜黑毛豬蛋包飯 ($58)蛋包飯可選配茄汁或日式咖哩汁,蛋皮煎得濕潤軟滑而中間的茄汁飯粒粒飽滿分明。黑毛豬肉質軟嫩再加上芝士炙燒,脂肪豐腴並充滿油香,配以酸甜微辣的泡菜正正能夠中和油膩感。明太子煎飯團 ($18)飯團煎得焦脆與煲仔飯飯焦有異曲同工之妙,配上鹹鮮味濃的明太子簡簡單單卻令人滿足。

大蝦帶子芒果多士 ($55)
大蝦帶子芒果多士

泡菜黑毛豬蛋包飯 ($58)
泡菜黑毛豬蛋包飯

明太子煎飯團 ($18)
明太子煎飯團
明太子煎飯團
2021-01-03 84 瀏覽
太子有一間人氣韓式多士店🤓用料講究新鮮,食材嚴格挑選👍門面仲有個塊好靚嘅磚牆打卡位📸煎半熟吞拿魚檸檬蛋黃汁多士🥪$55佢哋新推出三款新口味😏今次就試咗佢哋嘅煎半熟吞拿魚多士😆全部即叫即做😁可以透過大玻璃欣賞整個製作過程🤗吞拿魚鮮嫩軟熟,麵包有濃郁嘅牛油香☺️配料豐富,整體配合得宜😋封門牛柳蛋包飯😎$65各款多士可加$10升級做蛋包飯😁仲可以配茄汁或日式咖喱汁😌而且使用日本雞蛋🥚封門牛柳,肉質鮮嫩,牛味濃郁🐮自製蟹肉餅🦀$22表面都有唔少蟹肉,配上蟹籽☺️底下有大大個煎薯餅😉薯餅食落軟綿有口感😏拉絲薯角🥔$18(細)薯角新鮮即炸😆用上美國嘅薯仔🤗表面加上大量芝士🧀香脆可口,好邪惡😈有機甜菊葉檸檬水🍋$15完全無加糖😎甜菊葉甜味十足,味道清新😚Tic Tac Toast (太子)太子花園街174號地下A1號舖
太子有一間人氣韓式多士店🤓
用料講究新鮮,食材嚴格挑選👍
門面仲有個塊好靚嘅磚牆打卡位📸

煎半熟吞拿魚檸檬蛋黃汁多士🥪$55
佢哋新推出三款新口味😏

今次就試咗佢哋嘅煎半熟吞拿魚多士😆

全部即叫即做😁
可以透過大玻璃欣賞整個製作過程🤗

吞拿魚鮮嫩軟熟,麵包有濃郁嘅牛油香☺️
配料豐富,整體配合得宜😋

封門牛柳蛋包飯😎$65
各款多士可加$10升級做蛋包飯😁
仲可以配茄汁或日式咖喱汁😌
而且使用日本雞蛋🥚

封門牛柳,肉質鮮嫩,牛味濃郁🐮

自製蟹肉餅🦀$22
表面都有唔少蟹肉,配上蟹籽☺️
底下有大大個煎薯餅😉
薯餅食落軟綿有口感😏

拉絲薯角🥔$18(細)
薯角新鮮即炸😆
用上美國嘅薯仔🤗

表面加上大量芝士🧀
香脆可口,好邪惡😈

有機甜菊葉檸檬水🍋$15
完全無加糖😎
甜菊葉甜味十足,味道清新😚

Tic Tac Toast (太子)
太子花園街174號地下A1號舖
2020-12-31 54 瀏覽
💛 💁🏻‍♀️呢間店舖係主打即叫即整嘅多士🍞🍞店舖裝修幾吸精 見到好多路人都會停低睇下🤣叫咗兩款多士 睇個樣令我諗起🇰🇷egg drop😆同屋企人食完都覺得味道麻麻👉🏼👈🏼少失望😚覺得呢個價錢 +味道就有啲唔抵食😕✨軟殼蟹牛油果醬多士(💰55)兩塊厚多士食落好乾 唔夠鬆軟 軟殼蟹都幾大隻嘅 食落夠香脆👍🏼配上牛油果醬🥑番茄🍅生菜🥬就冇咁油膩唔計個多士食落都唔差嘅😚😚.✨封門牛柳多士(💰55)多士同上面提及嘅就一樣👉🏼👈🏼而呢款多士嘅配料食落都ok嘅 牛柳幾淋身配上蕃茄同生菜食都幾好嘅😚😚但個醬汁就有啲少 主要得多士嘅上半部分有多士下半部分就冇咩味又dry 食落有啲辛苦😖
💛 💁🏻‍♀️
呢間店舖係主打即叫即整嘅多士🍞🍞
店舖裝修幾吸精 見到好多路人都會停低睇下🤣
叫咗兩款多士 睇個樣令我諗起🇰🇷egg drop😆
同屋企人食完都覺得味道麻麻👉🏼👈🏼少失望😚
覺得呢個價錢 +味道就有啲唔抵食😕

✨軟殼蟹牛油果醬多士(💰55)
兩塊厚多士食落好乾 唔夠鬆軟
軟殼蟹都幾大隻嘅 食落夠香脆👍🏼
配上牛油果醬🥑番茄🍅生菜🥬就冇咁油膩
唔計個多士食落都唔差嘅😚😚
✨封門牛柳多士(💰55)
多士同上面提及嘅就一樣👉🏼👈🏼
而呢款多士嘅配料食落都ok嘅 牛柳幾淋身
配上蕃茄同生菜食都幾好嘅😚😚
但個醬汁就有啲少 主要得多士嘅上半部分有
多士下半部分就冇咩味又dry 食落有啲辛苦😖

喺旺角偶爾經過,見裝修幾靚就行左入🙈~•睇完menu覺得幾吸引,最重要一點係menu嘅用字,用左香港人叫開嘅「多士」而唔係「吐司」,淨係呢一點就已經好加分💛💛💛•雖然都係韓式多士,但明顯同韓國好出名嗰間行唔一樣嘅路線,唔係火腿煙肉嗰啲加工嘢,配料全部都係原型食物,即係成舊肉咁夾入去,雖然呢啲野都唔會去追求健康,但講真加工嘢高脂高納都係少食啲好。•選擇方面有9款多士可以揀,而且都好多元化下,有豬牛雞,仲有蟹肉、鰻魚,其中仲有2款素食嘅選擇(有芝士,唔係全素),都諗左幾耐先揀到食乜🤪🤪•因為買完諗住撘車返屋企食,所以就買左個凍食都相對安全嘅蟹肉牛油果醬多士🤩包裝幾有質感之外,一打開啲蟹籽多到爆曬出嚟,但有紙包住所以唔會跌到周圍都係👍🏿。諗住外賣返屋企會甩頭甩骨,估唔到都仲keep到咁靚仔哈哈•味到方面亦有驚喜,個包返到屋企已經凍左,但依然外脆內軟,牛油味亦都好香但唔會太油,生菜番茄爽脆,牛油果醬同蟹籽令到成個多士口感更豐富,重點係蟹肉真係好好食😭😭,好鮮甜之餘份量亦好多,無諗過一舊先48蚊竟然可以食到啖啖都有蟹肉,下次有機會一定會再食!我見其他食評會嫌呢間嘢小貴,然而呢間啲餡料明顯係行有質
喺旺角偶爾經過,見裝修幾靚就行左入🙈~

我見其他食評會嫌呢間嘢小貴,然而呢間啲餡料明顯係行有質素嘅路線,食得出係有用心設計嘅配撘,我又覺得都都值呢個價喎🥸🥸

有機會會再食其他口味

Btw疫情真係搞到人流少左好多,想食韓式多士不如支持下呢間本地良心小店啦🤗
2020-12-05
10 分鐘 (外賣自取)
2020-12-01 91 瀏覽
好yummy 呀😊😊😊軟殼蟹牛油果不嬲都好中意食呢2樣野2個夾埋一齊真係好好食!不過我提議,即叫即食最好食👍🏻👍🏻👍🏻可能我拎返屋企先食有啲冧咗😭不過食落個味都OK😆個包仲有少少牛油香味極力推介⭐️⭐️⭐️個包裝都幾Q幾得意❤️如果下次行過太子都會買返舊再食真係真係好yummy💞💞💞
好yummy 呀😊😊😊
軟殼蟹牛油果不嬲都好中意食呢2樣野
2個夾埋一齊真係好好食!
不過我提議,即叫即食最好食👍🏻👍🏻👍🏻
可能我拎返屋企先食有啲冧咗😭
不過食落個味都OK😆
個包仲有少少牛油香味

極力推介⭐️⭐️⭐️

個包裝都幾Q幾得意❤️

如果下次行過太子都會買返舊再食
真係真係好yummy💞💞💞
10 分鐘 (外賣自取)
2020-11-03 228 瀏覽
新開的三文治店,今天叫了鰻魚滑蛋芝士三文治,味道各樣都好,唯一不好的就是吃到很messy ,手和口也吃到很髒,滑蛋的汁不斷流出來唯一不足的地方就是這都是一個外賣店,只有一個很小的吃東西位置。

2020-11-02 154 瀏覽
去到旺角最岩就係掃街🥰今次行行下街餓餓地 見到轉角位有呢間 tic tac toast😍其實本身係比佢嘅裝修吸引左🤣湖水綠既店面再加連豬 無得唔幫襯啦~我就叫左個軟殼蟹牛油果多士再加多杯matcha latte😋 個多士即叫即整夠晒熱 軟殼蟹再加牛油果蓉真係好好食🤩再加杯matcha latte 唔會太甜都唔會太苦 岩岩好~
2020-10-30 130 瀏覽
行過花園街見到新開多士舖🤤款式又多,下午茶時間正好啪番個試下👍🏻$48冬陰公雞扒多士+ $18 Caramel Latte🤤焦糖牛奶咖啡唔會好甜,正常size唔加大都好夠飲👍🏻其實好多款吐司都想試,但係始終覺得應該揀款濃味少少去配番淡味麵包🥯包皮用牛油烘得香脆,配埋半溶芝士🧀🤤雞扒比我想像中冇咁重冬陰公味,係偏甜醬汁。雞扒嫩滑,咬落多汁,又唔會全口雞油👍🏻麵包索哂雞扒汁又係另一種風味☺️食完係難得地冇滴到一身都係醬汁,外層紙夠厚身,包實成份多士👍🏻店舖堂食得一個位,但要在馬路旁品賞始終有點兒大塵......位於旺角人流地段,價錢少偏貴,但都還可以接受。

焦糖牛奶咖啡唔會好甜,正常size唔加大都好夠飲👍🏻
冬陰公雞扒多士

2020-10-15
10 分鐘 (堂食)
2020-10-27 920 瀏覽
位於旺角寵物街附近新開的良心小店,主打各款特色口味韓式多士!他們有幅好靚、色彩繽紛的磚牆,十分適合打卡。他們的多士即叫即做,透過大玻璃可望到廚房內的製作過程。這裡主打的多士有封門牛柳多士、日式鰻魚紫菜多士、冬陰公雞扒多士等等,老闆話遲一陣子還會有更多創新口味呢!每款多士加多28蚊還有半份自選小食和飲品,很滿足呀!日本飛驒和牛多士 ,這款是這麼多款入面最貴,但其實物超所值,日本飛驒牛漢堡一向在超級市場都賣得很貴!這款多士除了有漢堡扒,還有生菜、蕃茄、芝士!多士煎得好脆口,好香牛油味,而漢堡好juicy,好有口感而且有香濃牛肉味,跟蔬菜一齊食味道更fresh!泡菜黑毛豬多士,由於我很喜歡食泡菜,看到這款多士已經很想試!黑毛豬厚肉但有點油膩,不過配上泡菜酸酸辣辣的味道,反而變得更開胃!邪惡拉絲薯角 ,薯角炸到外脆內軟,加上拉絲芝士,咸咸香香,好正呀!這裡還有一些咖啡和一些特飲可以選揀!
他們的多士即叫即做,透過大玻璃可望到廚房內的製作過程。
每款多士加多28蚊還有半份自選小食和飲品,很滿足呀!

這裡還有一些咖啡和一些特飲可以選揀!
2020-10-19