2016-06-08 1768 瀏覽
今日返工前歎返杯Mocha,眼前海景心情立刻開心起來,濃濃嘅Mocha,厚厚嘅泡沫,咖啡豆和朱古力嘅比例岩岩好,甘甘地,奶嘅比例增加左整杯Mocha嘅滑度,好滑,望住海景慢慢歎杯Mocha.人生一大享受
2016-06-08
$42 (早餐)
2016-05-29 1137 瀏覽
行完街搵個地方坐低飲杯野, 見呢間唔多人又乾淨, 所以就是但入左去.要左杯特濃咖啡, 咖啡味確實好濃, 苦澀中帶回甘, 夠滑溜, 飲完好提神.仲有芝士蛋糕, 芝士味清清地, 唔算太濃, 蛋糕質地唔會雪到實晒, 軟硬適中幾軟熟. 而個餅底亦夠脆口, 整體唔會太甜, 不錯選擇.

2016-04-23 920 瀏覽
又是下雨天,許多食肆早已爆滿。所以今曰快快的在公司樓下解決午餐。今天食的不是招牌咖喱,而是照燒雞扒飯。午餐送的沙律是胡麻味,蔬菜新鮮;而主食照燒鳮有幾件,細細件,肉質算滑唔乾,有淡淡的照焼味,甜甜地,沒有脆皮;米是珍珠米,尚算軟滑,唯醬汁偏少,唔夠送飯。另加錢的cappuccino 十分香醇,入口滑溜,十分不錯!整體感覺ok,但下次再來的話,還是點咖喱好一點。
整體感覺ok,但下次再來的話,還是點咖喱好一點。
2016-04-21
5 分鐘 (堂食)
2K
2016-03-06 730 瀏覽
Lunch @ Tiger Curry & Cafe老虎咖喱跟飯 $35 + 炒滑蛋 $18 + 相撲漢堡 $45 = $98味道微甜帶輕微的酸, 未達到印式咖喱的濃郁和杰度, 卻又比 巴基斯坦咖喱、中式清真咖喱 、一般日式咖喱 更濃和杰, 味道上的層次感豐富, 質地也算滑溜 ~相撲漢堡扒有結實質地又有柔軟肉質, 調味得宜, 不知怎的吃下去就是日式西餐的味道~本篇完 ~
Lunch @ Tiger Curry & Cafe

本篇完 ~
2016-02-16 628 瀏覽
白虎 : 薯仔泡沫, 溫泉蛋, 牛肉, 咖哩烏冬一碗白雪雪既烏冬, 睇落平平無奇, 原來內有亁坤.面層係凍凍地好綿密既泡沫, 原來由薯仔打成.下層係一碗溫泉蛋牛肉咖哩烏冬.食時連同咖哩烏冬搞拌一同食, 個咖哩食食下都幾辣, 但有薯仔泡沫中和一下.所以唔會好辣, 又有咖哩香. 再加埋溫泉蛋既蛋香.起初以為一碗烏冬冇配料只有泡沫. 原來仲有牛肉片. 味道更好豐富, 而且好飽肚. 蕃茄醬熱溶芝士煎雞飯:友人俾左少少我試. 雞肉好嫩好軟熟. 但係雞扒中間位有少少唔熟.個蕃茄醬唔會好酸, 反而好開胃易入口, 配埋熱溶芝士更惹味.飯粒煮得岩岩好, 唔會太淋或太硬身. 份量也很足夠.
白虎 : 薯仔泡沫, 溫泉蛋, 牛肉, 咖哩烏冬

一碗白雪雪既烏冬, 睇落平平無奇, 原來內有亁坤.

面層係凍凍地好綿密既泡沫, 原來由薯仔打成.

下層係一碗溫泉蛋牛肉咖哩烏冬.

所以唔會好辣, 又有咖哩香. 再加埋溫泉蛋既蛋香.

蕃茄醬熱溶芝士煎雞飯:

飯粒煮得岩岩好, 唔會太淋或太硬身. 份量也很足夠.

2016-02-04
  • 白虎
2016-01-19 622 瀏覽
細個時唔識煮嘢食,就覺得方便裝日式咖喱簡直係恩物,雖然配料唔多,但咖喱汁又香又惹味,足以令我食多左飯都唔覺,所以對日式咖喱總有種情意結。香港專食日式咖喱的鋪頭唔係少,但質素真係普普通通,Izumi、Coco壹番屋、Bee都唔太合心意,反而已經撤走的Go Go Curry(大家有冇印象)又平又抵食幾唔錯。Tiger curry都開左一段時間,直到而家先湊巧有機會試。佢最出名的白虎(白色咖喱牛肉烏冬)我冇食,因為只係一心想食傳統咖喱。係度食咖喱要遁幾個step點菜:先係選跟飯定意粉還是要唔辣的番茄醬,然後追加辣度,再來另費加芝士、炒蛋等配菜,最後係選配搭的肉類,有牛肉、炸雞、炸蝦,漢堡扒等等。我食嘅係追加2級辣的燒金雞(咖喱飯$35+雞$40),即係煎雞扒。見到偏稀的咖喱汁個心都涼左一截,還好食味不俗,濃香帶辣勁,分量足夠拌飯。斬件雞扒賣相一般,竟然出奇地好食,雞皮煎到好香脆,雞肉唔會淡而無味,淨吃都good。另一個係萬二炆牛肉粒($35+$40),另加炒滑蛋($18)。其實即係煮牛肉粒,奈何肉質偏鞋偏韌,要有點牙力先食到。炒蛋就做得唔錯,幾滑溜。值得去指數:
我食嘅係追加2級辣的
另一個係
值得去指數:
5 分鐘 (堂食)
2016-01-05 459 瀏覽
話說行到累餓餓哋,都係時候搵食,自從少左自由行,商場真係變得好冷清。所以都唔使點等位,七點半,周圍睇下,就揀間新野試下啦。呢間 Tiger Curry & Cafe 前身好似係 Dressed Salad,格局差唔多,不過係 Table Service。Menu 選擇唔算多,似 Coco Curry 自選咖喱,加餸加錢,飯底 35-40不過加隻蛋都廿蚊架,所以加加埋埋都差唔多成舊水。我嗌咗佢個夏威夷漢堡餐,菜單上寫係漢堡扒,煎蛋,蕃茄汁牛肉碎飯拼細沙律。朋友仔叫左白虎拉麵,順帶一提,佢比較有特色係拉麵,分別有白虎,綠虎同黑虎。再要多個小食粒粒唐揚鳥。好喇,上檯,白虎係一層好厚既蛋白,有好滿足既感覺,應該加左忌廉,千祈咪睇小呢碗拉麵呀!味道亦濃郁,食一碗都夠飽架喇!夏威夷飯餐,就同想像中有少少出入,細沙律其實係拌碟沙律菜,而蕃茄汁入面亦食唔出有半肉碎,定太碎?漢堡扒煎得比較香口,怕熱氣朋友要小心呀!但個汁味道都香濃可口,算唔錯!不過可借唐揚鳥漏左單,食晒成餐飯全場先得三檯客,有四個員工都無發現漏單,要我哋開口追先炸。好彩炸既時間拿揘得幾好,好脆,好香,雞肉亦算滑,係處理得最好的一道菜。整
所以都唔使點等位,七點半,周圍睇下,就揀間新野試下啦。
不過加隻蛋都廿蚊架,所以加加埋埋都差唔多成舊水。
再要多個小食粒粒唐揚鳥。
味道亦濃郁,食一碗都夠飽架喇!
整體來說,味道不差,份重亦夠飽,埋單三百蚊左右,優點係唔使等位唔使同人迫!
不過服務就要改善少少喇~
2016-01-03
1 分鐘 (堂食)
2015-11-21 800 瀏覽
天陰陰,唔想行出海港城,又不想吃food court, tiger curry 正合要求。舖面面積雖小,但可選的咖喱配撘算多。友人點白虎咖喱飯,而我則點老虎吼沙律。咖哩香濃,濃香中夾雜複雜的香草味道,而其中的辣味更是有後勁的。香滑入口的在口腔中慢慢滲出辛辣,而且更可隨個人喜好加餸.唯一缺點就是加下加下,個咖哩飯過百。而老虎吼沙律份量相當大,我咁大食都覺得飽!滿滿的生菜十分爽脆新鮮,加烤雞肉配特色醬汁,大滿足!抵讚之處是雞肉嫩而不乾,有汁,不俗。這兒可以是尖沙咀一百元以下午餐的好選擇。
2015-11-19
  • 老虎吼沙律
間中小弟也喜歡吃一點日式咖喱的。其甜甜的味道相對起印度或馬來式的出品是來得更溫和,而且最重要的是就連不太能吃辣的小友也能接受,他往往在吃完後就不斷喋喋不休的說他能吃咖喱呢....在本地專門做日式咖喱的店子數量未算太多,第一個印象浮現在腦海中的便是那間叫"Coco"的連鎖店。對於光顧得多的我來說很自然會對之生厭,及至最近發現開了這一間喚作老虎咖喱的,一直都很想試但總是抽不出時間去....一直到這兒最近在於對我來說更就腳的海港城開了分店,於是便的起心肝找了個下午去吃一餐咖喱....咖喱的辣度可以自選,而另外也有蠻多的配料及菜可以加進去。最後決定不用將咖喱提昇其辣度,再加配牛肉粒、炒蛋及醃菜進去,這樣便組成了我的自選咖喱飯了....這裡大部份咖喱飯的配料都起了些蠻有趣,甚至乎是跡近誇張的名稱 : 甚麼的"萬二炆牛肉粒"又或是"神級炒滑蛋"....但無論名字是如何的有噱頭,於我而言最重要的仍是味道,不好吃的話名字再吸引亦沒用....先試一口咖喱汁,其質地有些像現時甚流行的湯咖喱,看起來稀稀的頗"水"。辣度方面比正常日式的偏強,而甜度卻沒那般高,香料味則和普通日本咖喱一樣不重....整體感覺只屬

先試一口咖喱汁,其質地有些像現時甚流行的湯咖喱,看起來稀稀的頗"水"。辣度方面比正常日式的偏強,而甜度卻沒那般高,香料味則和普通日本咖喱一樣不重....整體感覺只屬一般沒甚過人之處....

所謂的萬二炆牛肉粒乃切成小件的腩位,稍嫌咬下去有點韌不太夠淰軟,同樣極之普通....

至於被誇作神級的炒蛋吃下去一點也不覺特別香滑,只是普通薄薄軟軟的一層蛋皮舖在飯面而已....

特別再加錢的一小碗醃椰菜,只是聊聊幾片硬硬的東西就要加錢再添,實在有點不太值了....

邊吃邊搖頭的我,看來少不免要blacklist這兒了....
2015-10-22 571 瀏覽
平時偶然都會試下不同的咖喱,今次這個值得分享!在網上見到連小朋友都試的白虎,所以好奇心下就去試試。看到meun有有不同的食品種類, 果然跟傳統的咖喱店截然不同。終於到了期待的時刻, 白虎的白色泡沫是用薯仔打來, 一試便知,果然和坊間的咖喱店大不同, 很有新鮮感! 聽說他們的咖喱是用了26種不同的香料,難怪味道有不同的層次。👍然而對於喜歡吃芝士的我,也覺得這店的芝士年糕也很好味😋 而友人點了一般的咖喱豬扒飯再加炒蛋, 炒蛋炒得很好, 而豬扒亦不會乾再值得一讚是地方坐得舒服(:絕對物超所值!
平時偶然都會試下不同的咖喱,今次這個值得分享!

再值得一讚是地方坐得舒服(:絕對物超所值!
題外話/補充資料: 在店員的口中知道原來在上午11-12:30到銅鑼灣店吃東西會有8折, 下次一定要去試試!
2015-10-02
午餐