🥰仲記得觀塘以前有間台式懷舊店叫「小時光」~朋友話而家變咗做一間新派西餐廳,今日放假最後一日,同老細嚟食個tea~行到去門口就記得啦!!🤩不過入面嘅陳設已經唔同曬,雖然都仲係一啲學校嘅書枱,但係佈置比較清雅,有啲似coffee shop~一坐低店員就話有個新menu聽日出街,如果有興趣今日可以畀我試下~🥩巴馬火腿水牛芝士沙律套餐,仲可以跟杯嘢飲~parma ham絕對童叟無欺~大大片有成四片!🥰👍🏻水牛芝士好香奶味,最鍾意佢嘅質感!點解話佢係新派菜?因為沙律除咗有沙律菜之外,竟然仲有中華沙律(海藻)同日本大根(壽司入面黃色嗰隻呢),兩樣嘢配埋parma ham嚟食啱啱好~酸酸甜甜中和到火腿嘅鹹香!🍤海鮮大爆炸:基本上係happy hour必備嘅炸物拼盤,入面有炸蝦、炸蟹鉗、炸生蠔、炸魷魚條、炸軟殼蟹同炸魚柳~全部火喉都控制得好好,脆漿唔會太厚,亦都唔會好油膩~炸蝦係MVP,油温控制得好,真係炸到啱啱好!🍹紅柚乳酸梳打:食炸嘢梗係飲酸酸甜甜嘢啦~佢嘅柚子味幾香,加埋乳酸同梳打,成個人清新曬!☕宇治抹茶鮮奶:有拉花就一定㗎啦~估唔到個茶底都幾香,配上甜甜嘅鮮奶,感覺好潤喉!呢度靜靜地,環境

呢度靜靜地,環境舒適,最啱三五知己走嚟hea一個下晝~爽!!
2057 瀏覽
2025-02-08
6天前 0 瀏覽
今次嚟到Times coffee試咗幾款唔同嘅嘢⻝,質素都唔錯👍🏻🥢軟殼蟹⾁燥飯好⼤隻嘅炸軟殼蟹,賣相特別,配搭新奇,⾁燥飯多肥⾁好惹味🔥🥢炸雞Burger,⼊⾯加左泰式辣醬同菠蘿,薯條好脆👍🏻🥢藍莓🫐乳酸梳打 好fresh適合夏天飲 ⼊⾯有新鮮嘅藍莓,焙茶Latte正常發揮🌟壓軸登場嘅焙茶刨冰👍🏻⾮常美味⾯頭嘅焦糖脆脆忌廉加上焙茶味嘅冰底好有⼝感,中間加⼊左⽊槺同脆脆,無論係賣相同味道都值得⼀讚! !下次嚟到會試埋其他款嘅刨冰值得⼀讚的焙茶刨冰

🥢軟殼蟹⾁燥飯
好⼤隻嘅炸軟殼蟹,賣相特別,配搭新奇,⾁燥飯多肥⾁好惹味🔥

🥢炸雞Burger,⼊⾯加左泰式辣醬同菠蘿,薯條好脆👍🏻

🌟壓軸登場嘅焙茶刨冰👍🏻⾮常美味

下次嚟到會試埋其他款嘅刨冰
值得⼀讚的焙茶刨冰
2025-04-09
  • 焦糖燉蛋焙茶冰
2025-04-21 0 瀏覽
呢間cafe主打校園風🏫有黑板 locker仲有課室書枱好令人懷念🥹!而且呢度食物性價比高唔收加一黑松露雜菌意粉黑松露份量多😍好creamy🤤加$25就有伯爵拿鐵咖啡伯爵味突出👍🏻蜜糖芥末薯條新鮮即炸醬汁滋味😋
2025-04-13
黑松露雜菌意粉
伯爵拿鐵咖啡
2025-04-21 0 瀏覽
環境舒適,嘢食好味,甜品吸引,正👏🏻👏🏻🤩🤩🤩🤩 芝麻雞翼正,熱辣辣😊🤩😊🤩鹽酥雞好味,叫左兩個意粉,多汁 正🔥🤩👏🏻飲品足料,非常滿足😀😀
2025-04-21 0 瀏覽
與懷舊校園風格強烈碰撞嘅西式餐廳,環境乾淨又企理,特色裝修非常有趣!冬蔭功龍蝦汁蜆肉意粉(轉原隻軟殼蟹)非常特別嘅配搭,冬蔭功味道非常突出,意粉軟硬程度適中,加埋即炸嘅軟殼蟹,真係令人食指大動!炸魚 burger大大件嘅魚柳加上他他醬,香脆可口。薯條同樣金黃香脆,超好味!抹茶雪糕豆花豆漿超有創意嘅組合,非常推薦!宇治焙茶鮮奶焙茶味道非常濃郁,加埋香滑嘅牛奶一陣間就飲晒!焦糖燉蛋焙茶冰即叫即整綿綿冰,焦糖面香甜脆口,焙茶冰味道幾濃郁,係甜品嘅首選!
冬蔭功龍蝦汁蜆肉意粉(轉原隻軟殼蟹)
抹茶雪糕豆花豆漿
超有創意嘅組合,非常推薦!
宇治焙茶鮮奶
焙茶味道非常濃郁,加埋香滑嘅牛奶一陣間就飲晒!
焦糖燉蛋焙茶冰
2025-03-06
  • 焦糖燉蛋焙茶冰
🍝冬蔭公功龍蝦汁蜆肉意粉 D蜆多到懷疑人生 個汁酸酸地好開胃雖然減緊肥 但忍唔住食完一啖又一啖個意粉唔會太淋太硬 食落啱啱好🦀蟹肉蟹棒明太子意粉比佢大大條既蟹棒吸引左 所以叫左一般明太子意粉都好多忌廉好滯呢個唔會多到白色一pat pat 食落唔膩🥰🐣鹽酥雞跟餐叫左個鹽酥雞小食雞髀肉juicy 唔乾 雞肉有醃過 入面都有底味 皮唔會太厚 熱辣辣食果種好脆☕️橙啡有橙皮味 但又唔會覺得苦澀加咖啡呢個組合贏晒💯 完全冇化學糖漿味 或者超市橙汁味係幾refreshing 夏天飲完成個人醒神晒 🍰甜品 なし🥹啲意粉大大份真係飽到頂上心口下次一定要黎試下唔同甜品📸環境餐廳環境好文青 有啲舊式學校枱櫈 仲有locker欣賞佢用心佈置 啲食物都好ig able平日兩三點人少少黎食飯打卡就啱曬~

🍝冬蔭公功龍蝦汁蜆肉意粉

下次一定要黎試下唔同甜品

📸環境
餐廳環境好文青 有啲舊式學校枱櫈 仲有locker
欣賞佢用心佈置 啲食物都好ig able
平日兩三點人少少黎食飯打卡就啱曬~

Lunch time嚟要記得book位呀!!! 佢重開咗之後係好多觀塘返工人士嘅飯堂嚟! 平日嚟到都唔少人 因為佢有好多位同大枱 10個人坐埋一枱都得😗食過就知點解,因為真係物有所值。lunch set價錢$88-$138都有,包埋嘢飲,重點係夠飽又好味。特別係Fish burger, 好好食喝,有兩條魚柳🐟🐟做到外脆內嫩,唔腥冇骨,burger入面有他他醬,酸青瓜同蕃茄,薯條加咗調味少少辣🤏🏻 朋友食嘅松露意粉佢都話好好味。呢間cafe開得唔耐,但係佢哋嘅嘢食都真係有質素保證架,職員都好友善。
2025-04-18 0 瀏覽
老公花心思周圍尋覓地方揾到喺觀塘工業區班房主題門口有三色年代膠櫈打開門課室枱櫈黑板上文公式,天花板棉花燈好有feel Locker貼紙係必須櫃桶記念冊令人勾起讀書回憶.....menu係穿洞頁面令所以記憶返哂⚡️脆炸軟殼蟹肉燥飯咸咸香香肉燥飯似Risotto軟殼蟹外脆内軟食落唔會油膩感西台Fusion特別得嚟又好食⚡️巴馬臣芝士雞扒*驚喜之選某人超推~ 芝士濃郁咸香味+金黃酥脆雞皮嫩滑雞肉鮮明口感對比正。。⚡️抹茶雪糕豆花豆漿(雪糕都係抹茶) 創意飲品~抹茶雪糕豆花配滑滑的豆花、清新抹茶雪糕濃郁的豆漿Mix 口感Fresh⚡️薑汁鮮奶咖啡(冬日限定)⚡️焦糖燉蛋伯爵茶冰焦糖甜味x燉蛋奶香濃郁甜美感唔膩之餘伯爵茶香氣令甜品清新茶香同甜味融合Early Grey 愛好者唔好錯過
老公花心思周圍尋覓地方揾到喺觀塘工業區
班房主題門口有三色年代膠櫈打開門課室枱櫈
menu係穿洞頁面令所以記憶返哂
⚡️脆炸軟殼蟹肉燥飯
咸咸香香肉燥飯似Risotto軟殼蟹外脆内軟
食落唔會油膩感西台Fusion特別得嚟又好食
⚡️巴馬臣芝士雞扒*驚喜之選某人超推~
芝士濃郁咸香味+金黃酥脆雞皮嫩滑雞肉鮮明口感對比正。。
⚡️抹茶雪糕豆花豆漿(雪糕都係抹茶)
⚡️薑汁鮮奶咖啡(冬日限定)
⚡️焦糖燉蛋伯爵茶冰
Early Grey 愛好者唔好錯過
2025-04-17 0 瀏覽
呢間cafe隱藏喺觀塘工廈入面,夜晚去要由B座兜過去A座先搵到店舖入口,真係有啲搵食難度!一入到去即刻成個校園feel返晒嚟,用學校枱凳做餐桌,有黑板報仲有壁報板,真係以為自己返咗中學課室咁!最正係唔會趕客,坐足兩個鐘慢慢傾計都得,同班friend懷緬下讀書時嘅瘀事就最啱key。我哋叫咗個二人餐($328),有齊沙律、小食、主食×2、飲品×2同甜品,可以再逐樣加錢升級食靚料:時令蔬菜沙律新鮮爽脆,醒胃之選!小食我們要了份雙拼,台灣腸穩陣唔伏,地瓜球外脆內軟糯。主食方面點了黑松露雜菌意粉,一上枱成陣松露香攻鼻!忌廉汁掛滿每條意粉,菇菌份量都足,食落creamy得嚟唔膩;至於原條鰻魚南瓜燉飯就真係成條鰻魚上,燒到微微焦香!燉飯吸晒鰻魚油香同南瓜甜味,個配搭出奇地夾,大推!飲品加錢的選擇都多,但最令人期待的是甜品,一定要加錢食個芒果小丸子刨冰,芒果醬甜度剛好,打卡呃like冇得輸,生日嘅話仲可以插塊牌仔慶祝下,好有儀式感。

2025-04-15
2025-04-17 0 瀏覽
呢間cafe開咗冇耐已經榮登本⼈最愛之⼀地⽅⼤嘢⻝⼜好海洋⼤爆炸個名好搞笑 所以即刻叫嚟試下果然係好特別 溫馨提示分量好多 兩個⼈係⻝唔晒㗎!!! 賣相好誇張 有好⼤隻炸蟹擺咗上⾯即叫即炸好⾹⼝!明太⼦意粉⽔準之上 醬汁調配得啱啱好 保留咗明太⼦嘅鮮味 有少少辣味好開胃 幾款配料都同明太⼦好夾 有蟹⾁ 蟹柳 蟹籽同紫菜 正最後試咗甜品薄荷朱古⼒⽑⼱卷細細件,幾好唔錯,唔算好甜。天氣熱啲會再嚟試下刨冰啦推介菜式: 海洋⼤爆炸

呢間cafe開咗冇耐已經榮登本⼈最愛之⼀

地⽅⼤嘢⻝⼜好

海洋⼤爆炸
個名好搞笑 所以即刻叫嚟試下

⼤隻炸蟹擺咗上⾯

即叫即炸好⾹⼝!

明太⼦意粉
柳 蟹籽同紫菜 正

最後試咗甜品薄荷朱古⼒⽑⼱卷
細細件,幾好唔錯,唔算好甜。
天氣熱啲會再嚟試下刨冰啦

推介菜式: 海洋⼤爆炸
午餐
2025-04-16 0 瀏覽
觀塘工廠區真係收埋左好多美食😋今日又發現多間☺️呢間cafe主打校園風🏫📕📘📗📙真係用學校嘅枱枱🪑🪑做餐枱最盞鬼嘅係 仲要有櫃桶 🤣re-u 約呢到真係一流👩🏻‍🎓🧑🏻‍🎓👨🏻‍🎓👩🏻‍🎓大家可以有個學校嘅氣氛📸📸📸講返野食 有個二人餐好抵食 但今日無quota食甜品 所以最後單點🍝蟹肉蟹棒明太子意粉將我最愛嘅明太子加蟹肉蟹棒 意粉掛曬汁 彈牙又有咬口蟹棒蟹籽份量多 啖啖滿足夠哂入味 正😋🍔🥗他他醬炸魚柳漢堡 配薯條、沙律菜炸魚柳配他他醬呢個組合真係冇得輸仲有個漢堡包夾住 一定夠哂飽肚😆魚柳好酥脆🤤薯條沙律菜份量足夠☕️桂花鮮奶咖啡☕️玫瑰鮮奶咖啡2杯咖啡都有拉花😍未飲已經聞到淡淡花香味重點!!唔太甜🤭岩哂我口味學生回憶返哂黎 一個晚上唔夠時間傾應該可以係呢個環境 傾足一日一夜🗣️🗣️
觀塘工廠區真係收埋左好多美食😋

將我最愛嘅明太子加蟹肉蟹棒
意粉掛曬汁 彈牙又有咬口
蟹棒蟹籽份量多 啖啖滿足
夠哂入味 正😋

🍔🥗他他醬炸魚柳漢堡 配薯條、沙律菜
炸魚柳配他他醬呢個組合真係冇得輸

重點!!唔太甜🤭岩哂我口味

學生回憶返哂黎 一個晚上唔夠時間傾
應該可以係呢個環境 傾足一日一夜🗣️🗣️
2025-04-16 0 瀏覽
沒想過工業區會有環境舒適又多款式餐廳,上餐快,食物份量非常足夠,好味,價錢不算貴,合理!下次有機會要試下甜品,賣相非常吸引!如果飲品再大杯啲就好,一定會再幫襯的。
下次有機會要試下甜品,賣相非常吸引!
如果飲品再大杯啲就好,一定會再幫襯的。
2025-04-16 0 瀏覽
今日同朋友仔一齊去左間校園主題的餐廳,好似時光倒流做返學生哥咁,感覺好特別🥰書枱櫃桶仲有筆記簿比我地寫低comment ,好似紀念簿咁,回憶返哂黎😍食物份量適中,上餐都快,熱辣辣~正正😋我地嗌左🦀炸軟殼蟹Burger🍔餐軟殻蟹大大隻夾著蔬菜一齊食中和左油膩感,好juicy 🤤配埋☕️肉桂朱古力鮮奶,味道好有層次💕🦀蟹籽卡邦尼意粉🍝卡邦尼醬好濃郁,加上蟹籽脆卜卜好豐富,好鮮味🤤🍫朱古力鮮奶轉左燕麥奶唔太甜岩岩好👍🏻🥘冬蔭功龍蝦汁蜆肉意粉🍝好濃郁冬蔭公湯味,酸酸辣辣好開胃🌶️加上龍蝦汁同蜆肉,滿滿海鮮鮮甜味😋😋🥛伯爵茶鮮奶,茶味香濃配上鮮奶岩岩好唔太甜🥰🐙海洋大爆炸🦀聽個名就知全是海鮮🦐🦀🐙🐟有炸魚柳、炸軟殻蟹、炸蠔、炸魷魚鬚、炸蟹鉗、炸蝦,全部炸得剛剛好,好juicy🤩🥔炸薯條配茄汁🍟好脆卜卜~粗薯真係世一😆好好咬口🤤🍝黑松露雜菌意粉🍄‍🟫好香濃黑松露醬,加埋雜菌多重口感,好豐富好滿足😌☕️Rose Latte香滑鮮奶每口溢出絲絲玫瑰香🥰
食物份量適中,上餐都快,熱辣辣~正正😋

我地嗌左
🦀炸軟殼蟹Burger🍔餐
軟殻蟹大大隻夾著蔬菜一齊食中和左油膩感,好juicy 🤤
配埋☕️肉桂朱古力鮮奶,味道好有層次💕

🦀蟹籽卡邦尼意粉🍝
卡邦尼醬好濃郁,加上蟹籽脆卜卜好豐富,好鮮味🤤
🍫朱古力鮮奶轉左燕麥奶唔太甜岩岩好👍🏻

🥘冬蔭功龍蝦汁蜆肉意粉🍝
🥛伯爵茶鮮奶,茶味香濃配上鮮奶岩岩好唔太甜🥰

🐙海洋大爆炸🦀
聽個名就知全是海鮮🦐🦀🐙🐟

🥔炸薯條配茄汁🍟
好脆卜卜~粗薯真係世一😆好好咬口🤤

🍝黑松露雜菌意粉🍄‍🟫
好香濃黑松露醬,加埋雜菌多重口感,好豐富好滿足😌
☕️Rose Latte
香滑鮮奶每口溢出絲絲玫瑰香🥰
2025-04-16 0 瀏覽
觀塘搵到間坐得舒服可以同朋友chill下既cafeMtr出行5鐘就到環境好似返左學校咁學校木枱木櫈 好懷念🙈🙈🙈背景音樂又有taste炸軟殼蟹肉燥飯🦀🦀原隻軟殼蟹 即炸好新鮮 食落卜卜脆肉燥同飯已混合好唔同平時食既台式肉燥飯 好新穎巴馬臣芝士雞扒🐔🐔雞扒大大塊 芝士汁好足夠切開有肉汁 夠曬嫩滑桂花黑糖薑茶🫚🫚冬天飲岩曬 可以驅寒又滋潤味道岩岩好 唔會太甜Expresso Tonic ☕️☕️☕️飲落又酸酸好開胃 去水腫一流
觀塘搵到間坐得舒服可以同朋友chill下既cafe

冬天飲岩曬 可以驅寒又滋潤
味道岩岩好 唔會太甜

Expresso Tonic ☕️☕️☕️
飲落又酸酸好開胃 去水腫一流

佢哋嘅lunch set係有包埋嘢飲 如果飲齋啡或者latte嗰啲就係free嘅 我試過都唔錯😌 不過就細細杯,今次半價加購左其他特⾊飲品: 紅柚tonic coffee同埋橙啡真係好正,好啱鍾意酸酸甜甜嘅我 😆Lunch set有得優惠價加⼩⻝ 價錢⽐起平時都抵好多,我加咗蜜糖芥末薯條份量都好⾜。$38咋,講緊平時單叫⼀份係$58,可以過下⼝癮都唔錯😝😝😝佢哋嘅午餐Menu係定期會轉下,好多價錢都係$100有找,希望遲d可以有返豬軟⻣飯啦☺️👍🏻