2013-05-17 46 瀏覽
食完正餐都唔多飽,記得the one入面有間食yogurt, 所以突登黎食。平時都唔覺原來有得坐,見到可以坐都度食,真開心~BF 坐係我地搵到個張檯,我就去揀味道~有好多隻味揀呀~原味,greentea, chocolate, 好立克,water melon, passion fruit, mixed berries...我就買左四隻味,同配左d mango mochi and 餅碎~Greentea好好味呀~BF 就鍾意chocolate多d~好立克個味都OK呀~但其實我最鍾意都係原味,因為個人比較鍾意食酸野~兩個人食同一杯,感覺好sweetSuggest大家配mochi, 有咬口~

平時都唔覺原來有得坐,見到可以坐都度食,真開心~

BF 坐係我地搵到個張檯,我就去揀味道~

兩個人食同一杯,感覺好sweet

Suggest大家配mochi, 有咬口~
2013-05-16
2013-04-11 38 瀏覽
after a 3D movie, it's a good way to refresh sunflowerting for a first try as a late-tea timeself-service is funny when you can taste & try as you likeit's the first time when sunflowerting come here for 6 different base in that big brand includeriginal, greentea, oreo, taiwan-plum, mango & yakult, fruit & chewable mochi, crispy corn-flake also my favourenjoy the easy melting yogurt within 10 mins as the crowdy atmosphere when local & domestic-helper around the area which is full-house for not m
it's the first time when sunflowerting come here for 6 different base in that big brand include:
original, greentea, oreo, taiwan-plum, mango & yakult,
enjoy the easy melting yogurt within 10 mins as the crowdy atmosphere when local & domestic-helper around the area which is full-house for not more than 20 seat at the same time!
題外話/補充資料: ~ free-try cannot avoide some greedy person : a middle-age woman pretend to be a customer & ask for over 5 times from different waiter/waitress within 5 mins, horrible !
2013-04-04
2 分鐘 (堂食)
$49.8 (下午茶)
慶祝紀念
紀念日
2012-11-21 5 瀏覽
同友人行街,途經有Yogurt食,胃食既我地當然唔放過機會去試下先啦,有好多味選擇, 原味,香芋,士多啤梨,蕉,荔枝,芒果,金桔,等......太多選擇啦,我最後要左原味加士多啤梨,重好貪心每樣配料都落dd,所以好大兜,一人一兜,計重量比錢,我食左60幾70蚊,味道就較酸,未必個個鍾意,但我地因為不嬲都好鍾意食Yogurt,所以讚不絕口,不過要食得好快,因為都溶得幾勁

2012-11-19
今晚去尖沙咀為朋友祝壽, 朋友咁啱得到1張Tuttimelon嘅40蚊Coupon, 約埋我開餐前一齊去The One嘆Frozen Yogurt~Tuttimelon係自助形式, 自己擠Frozen Yogurt, 自己落配料, 再拎去收銀處磅重比錢, 好特別~每部乳酪機上面都有好清楚嘅指示, 味道、酸度、甜度、乳脂度、最佳配料, 全部一目了然~離開乳酪區, 就到配料區... 好多配料呀, 樣樣都想食, 點揀好呀~離開配料區, 就到收費區~ 用咗張40蚊Coupon, 承為$6.5吖~ 嘩!!! 好抵呀!!! 多謝比Coupon朋友嘅朋友呀, 亦都多謝朋友嘅邀請~店內有4-5張小圓枱, 不過都Full晒, 店外有個露天花園, 都幾靚, 坐係度食o野, 身心都感覺到好Relax, 正!!!我地好貪心, 揀咗4隻乳酪, 每樣試少少...荔枝--嘩!!! 好酸!!! 酸到有d擔心佢係咪變壞咗~益力多--唔好味, 都唔似益力多嘅, 得個酸同澀, 只係得乳酸菌味~芒果--都幾好味, 唔太甜, 芒果味係菲律賓芒果雪糕果種, 唔錯~柑桔--居然係最好味!!! 出乎意料之外!!! 柑桔味道好真唔造作
乳酪區
清楚指示
配料區
露天花園

我地好貪心, 揀咗4隻乳酪, 每樣試少少...

荔枝--嘩!!! 好酸!!! 酸到有d擔心佢係咪變壞咗~
柑桔--居然係最好味!!! 出乎意料之外!!! 柑桔味道好真唔造作, Ichiban~

配料一切從簡, 揀咗4隻~

士多啤梨--超熟, 超紅, 超迷人~ 又香又甜又美味~
芒果--超熟, 超香, 超甜, 超讚~ Yummy~
燕麥粉--我覺得自己好鬼健康嘅啫, 連食乳酪都落燕麥, 嘩咔咔咔~
杏仁片--又輕又貴嘅杏仁片, 呢個時候就最抵食~ 烘焗後切薄片的杏仁片散發杏仁的香味~

~~~ 特別新聞報導一則 ~~~

我地係露天花園嘆緊Frozen Yogurt期間, 有1男1女年輕人走入o黎坐, 男嘅居然走去執人地食完放係度嘅Frozen Yogurt紙杯, 放係自己張枱扮幫襯完... 你好核突囉!!! 冇人見到都話吖, 我地咁多人坐係度睇住, 你都可以做得出嘅?!! 幾十蚊一杯乳酪啫, 唔使走去執垃圾吖?!!
乳酪區
清楚指示
配料區
露天花園
  • 柑桔乳酪
2012-10-07 24 瀏覽
炎炎夏日,路過乳酪店真是很難抗拒清涼的誘惑。這日約了朋友在The One看完電影,路過tuttimelon,忍不住買了一杯來吃。Froyo Yogurt我選了cheesecake和passion fruit兩種,配料有almon, corn flake, oatmeal square, cereal and raisins. Cheesecake有淡淡typical new york cheesecake的味道,不算甜,蠻清淡的感覺。passion fruit則味道濃烈,有為之一振的快感,酸甜味十足,適合喜歡酸甜口味的我。加上passion fruit在香港不是普遍的水果,所以味道更是覺得獨特。在這盛夏時節,如同一劑清涼強行針,從口腔到胃部,所有的混混沌沌一下子都清醒了,真是很棒的感覺。 topping我通常很少留意,因為只喜歡吃yogurt。這次topping大都算正常,只是raisins非常硬,非常奇怪,看樣子不錯滿有光澤完全沒有問題,但放到口中竟然咬都咬不動,最後全部扔掉了,很是讓人疑惑。熱情果的透心涼有小小的驚喜,加上本身較為低脂健康,下次crave for yogurt的時候

淡黃色的passion fruit froyo

熱情果的透心涼有小小的驚喜,加上本身較為低脂健康,下次crave for yogurt的時候還會光顧。另外,The One分店有一片戶外的木桌椅區,只要天氣不是非常炎熱,是小憩的好去處。太陽下山夕陽西下時分,一縷清風,一杯yogurt,和朋友坐下休息聊天,真是很不錯!最後多嘴一句:吃完記得把盒子丟進垃圾桶喲,這裡是自助區,沒有專人打掃,把剩下的留在桌上就不好了,yogurt溶化后很黏膩,之後的食客就沒有該有的好環境了。
$54 (其他)
淡黃色的passion fruit froyo
  • Passion Fruit Froyo
2012-09-13 11 瀏覽
很久之前經團購用廿五蚊買了一張$40coupon 奈何不是太多人 就是沒有經開過趁上次在THE ONE 看完戲 醒起期限快到 ﹐終於可以一試首先拿了杯子 再去吧位選擇乳酪味道 和配料 跟著再去根據重量去付款選擇很多 乳酪有原味 士多啤梨 香芋 香蕉 等 配料除了基本的水果 麥片 還有朱古力粒等選了香芋和原味 作為乳酪味 配料加了oreo碎 菠蘿 蜜桃 MOCHI 同 棉花糖等 不敢加太多因為見其多食評都有太貪心而導致補很多$ 怎知還有幾十克剩於是便加了些可可粒 補了$1賣相當然很差 因為是自己弄的所以整到一舊舊味道方面 原味沒甚特別 但香芋味不錯 很濃 而且很有質感 不會立即容 配料方面 水果都算新鮮 而且不是些次貨 至於其他配料 都很普通 勝在選擇夠多 每樣材料都可以加喲 滿足好奇心大的我這裡還有另外吸引人的地方就是有一個室外的小花園 有大概五六張台讓人們暫時遠離城市的煩囂 親近一下大自然 總括 這裡的乳酪很不錯的 自助形式 想加多少便多少 而且選擇很多 幸好有團購 價錢尚可接受 如果以正價就有點貴 不太值得了 加上乳酪都算幾快容 過了十分鐘差不多變成水了 要食快喲先得

選了香芋和原味 作為乳酪味

要食快喲先得
2012-06-29
外賣自取
2012-06-09 2 瀏覽
張Coupon月底到期,所以親住今日去食左佢呢間舖頭係自助形式既食幾多吱幾多好多味可以揀最形象深刻既係薑蜜味同西瓜味其他食左都唔知係咩黎配料方面有好多選擇最記得既係黑糖啫喱杯Yogurt未食已經開始溶食到半路開始變水味道唔係非常好味,食完仲有少少口渴都係無下次
張Coupon月底到期,所以親住今日去食左佢
Coupon
配料方面有好多選擇
最記得既係黑糖啫喱

杯Yogurt未食已經開始溶
食到半路開始變水

味道唔係非常好味,食完仲有少少口渴

都係無下次
2012-05-22
用餐優惠
團購
1K
2012-04-08 8 瀏覽
路過多次但都未試過﹐原因是這裡通常很多人。朋友前幾天送了一張$40coupon給我﹐終於有機會一試。復活節假期人們都去外游了﹖人不多﹗終於不用排長龍﹗拿了杯子﹐杯子size只有一款。看看有什麼味道﹐第一眼留意到的是每架乳酪機都十分髒﹐乳酪滴著﹐這個情形真的令人倒胃。平時人多時會怎樣﹖不敢想象。定神過後仍不見有staff打算出來整理﹐算吧﹐隨便選了藍梅和朱古力﹐這兩個味是我去到那裡都會吃的味道。還加了點horlick和士多啤梨oreo味。一按下扶手位﹐已見到乳酪呈水狀。亦是令人很倒胃。但心里安慰自己可能很好味...然去去選topping。這裡選擇不少。可是不知為什麼大部份都只剩下很少。今天怎麼了﹖沒人上班﹖雖然只剩下很少但我仍選了mini mashmellow﹐和少少朱古力mochi。然後兩少塊oreo crumbs﹐和一些cereal。就這樣就$46.8了。我猜這裡唯一能令我感喜歡的是這個室外的小花園。但亦是因為今天人不多才有位置吧。平日通常都坐滿人和很多剩下的垃圾。(都是這個問題﹐為什麼人們不能丟掉自己吃完的杯子﹖很困難嗎﹖)今天天氣清涼陰天﹐所以坐在室外還不錯。拍個照﹐就發現乳酪已
但心里安慰自己可能很好味...
)今天天氣清涼陰天﹐所以坐在室外還不錯。拍個照﹐就發現乳酪已溶化。唉...對它已感絕望。
味道方面﹐strawberry oreo可以不試。原全沒有味。既不strawberry亦不oreo。什麼一回事。朱古力有朱古力味﹐可是不濃﹐比起tutti frutti和yuppi都差太多了。horlick亦有淡淡的horlic味﹐不過真的很淡很淡。而blue berry可能是眾味中較出的了﹐酸酸的﹐但我覺得有點太甜。

可知道我選的topping全都是crunchy系而比較淡味的東西。所以如果此情況下仍吃不出乳酪的味道﹐他們的乳酪也實在很不濟。而且太水太溶﹐賣相差勁之余口感亦不好。水水的感覺也較重﹐少少半滿已接近五十大洋﹗五十元可以吃更好吧﹖
排長龍主要是地方選址好和裝修很色彩賓紛比較奪目吧﹖我個人不推介﹐不如往下幾層幫襯別的froyo好了。
2012-04-07
2012-01-26 19 瀏覽
-一直都想試froyo Tutti系我第一間食既:) 一食 就愛上:$-必選味riginal 食froyo..原味好味就代表呢間成功:)我一直都是这樣評的..-草莓也不錯:)不過偏甜-Topping: 0reo:$ Mochi Strawberry gummy bear-不過落得太多生果可能會因為甘而重佐貴佐..五抵
-一直都想試froyo
Tutti系我第一間食既:) 一食 就愛上:$-必選味
riginal
-不過落得太多生果可能會因為甘而重佐貴佐..五抵
外賣自取
  • Froyo
2012-01-13 13 瀏覽
我只試過3間,Tutti, Crumb & Yomama..呢一間係最衰,一來味道唔好,而且係好易溶,質感好軟。最重要係乳酪一出來時已經係好水~~見到咁水已經無心機,唯有只按少少來試一試......topping都只係落多好少~~雖然我唔知道實制幾重,但我真係按左好少,4﹣5啖已經食完~~咁樣都要$25,相比起 C ﹠ Y 2間 $28 Regular, 2者份量一定多好多~~另外topping的 Mochi 簡直可以用「不知所謂」來形容,一D都唔新鮮,無口感~~Bad~~~~一世唔會再去!!!

呢一間係最衰,一來味道唔好,而且係好易溶,質感好軟。

最重要係乳酪一出來時已經係好水~~

一世唔會再去!!!
2011-11-26 7 瀏覽
同我媽個朋友係The ONE行下行下就見到好多人拎住杯YG行黎行去上多層先知tuttimelon就係度!果然總店特別多味戈日有玫瑰蜜糖,西瓜,益力多,番石榴,巨蜂提子,原味..(仲有幾隻味架,但我唔記得左)而配料仲有我最受既froot loops!!!!但tuttimelon真係好受歡迎淨係排隊都等左幾分鐘搞到杯yg未食個頂已經溶溶地最尾同個fd加埋$7x除番都係$35一杯其實試哂甘多隻味每樣少少價錢應該都差唔多最衰我無咩膽量試哂甘多食左甘多間tuttimelon既原味真係好好味唔會太酸,而且有d奶味最好既地方係唧yg戈部機除左講客人聽咩味之外仲會有分"sweetness"等等既牌等客人知戈種味會唔會好奶/甜/酸好好彩比完錢就見到有人走唔使等就可以有位坐卡椅真係好舒服係甘既環境食yg真係一流!
同我媽個朋友係The ONE行下行下
就見到好多人拎住杯YG行黎行去
上多層先知tuttimelon就係度!
果然總店特別多味
戈日有玫瑰蜜糖,西瓜,益力多,番石榴,巨蜂提子,原味..
(仲有幾隻味架,但我唔記得左)
而配料仲有我最受既froot loops!!!!
但tuttimelon真係好受歡迎

價錢應該都差唔多
最衰我無咩膽量試哂甘多

食左甘多間
tuttimelon既原味真係好好味
唔會太酸,而且有d奶味
最好既地方係唧yg戈部機
除左講客人聽咩味之外
仲會有分"sweetness"等等既牌
等客人知戈種味會唔會好奶/甜/酸

好好彩比完錢就見到有人走
唔使等就可以有位坐
卡椅真係好舒服
係甘既環境食yg真係一流!

題外話/補充資料: 雖然好多人買yg 但d staff都唔會苦口苦面 同埋速度都算快 雖然..杯yg最後都係溶溶地
2011-06-05
  • froot loops
2011-11-23 1 瀏覽
試過好幾間乳酪店,似中都係呢間最好味係太多選擇底下,呢樣試D,果樣試D,唔覺唔覺,自自然然就整左好大碗推介都是原味同藍莓雜果味,益力多(即乳酸)同開心果味有D怪怪地不過呢間The One店有度特別之處,就係可以出去露天花園食或座店舖裡面食,兩邊都座得舒服
試過好幾間乳酪店,似中都係呢間最好味

2011-11-23
2011-11-17 1 瀏覽
去完好時沙嗲,行吓行吓去咗sogo,去到先至係周年慶!可想而知,人何其多,血拼完一輪,又要去醫肚。去咗tuttimelon,因為好耐之前團購咗都未食。面值$40,我同阿媽各用一張。味道真係好多,有芋頭、honey rose, blueberry, pineapple, lychee, etc...當然少不了original & 益力多味。忠於原味嘅我,當然有吱original, 再試咗益力多& honey rose。配料超多,有水果、乾果、nuts、台式配料等。加咗軟糖、琉璃珠、啫哩條、魔豆& mini marshmallow。磅一磅,$42,大大杯。買完之後,室內位剛好有人走,所以就可以坐室內。froyo 質地好挺,唔易溶,但亦食到有少許碎冰。味道不會太甜,但因味道而異,阿媽嘅芋頭味超甜!honey rose quite good,清清地。軟糖一d都唔軟,好韌又硬;琉璃珠好味,爽口又彈,落咗勁多。食晒成杯,真係好飽!
去完好時沙嗲,行吓行吓去咗sogo,去到先至係周年慶!
可想而知,人何其多,血拼完一輪,又要去醫肚。
去咗tuttimelon,因為好耐之前團購咗都未食。
面值$40,我同阿媽各用一張。
當然少不了original & 益力多味。
配料超多,有水果、乾果、nuts、台式配料等。
磅一磅,$42,大大杯。
買完之後,室內位剛好有人走,所以就可以坐室內。
froyo 質地好挺,唔易溶,但亦食到有少許碎冰。
味道不會太甜,但因味道而異,阿媽嘅芋頭味超甜!
honey rose quite good,清清地。
軟糖一d都唔軟,好韌又硬;琉璃珠好味,爽口又彈,落咗勁多。

食晒成杯,真係好飽!
好豐富
好豐富
我是Tuttimelon的fan,因為它有經常有許多創新口味,toppings,吃完又可以儲那些很colourful的Tutti spoons.十一月份,Tuttimelon推出$9/100g的學生優惠,平過一向$15/100g很多,所以吸引我了快快走去吃.今次去THE ONE分店,已是第四次光顧,將來也可能經常來此店光顧.那天味道也有不少,我吱了Pina Colada,green tea, yakult,watermelon,original tart,加了少量mochi,granola,朱古力格格脆,oreo碎,藍莓,菠蘿及龍眼,承惠$22,抵!出示學生證便有此優惠,也十分方便.價錢上很滿意,但今次froyo的質素就差了.其實吱froyo時已覺得其質感很水,不夠挺身,融得比以往快.味道也不是以前那樣,Pina Colada的奶味很重,不喜歡;green tea味較苦澀,乳酸味又不夠重;連我喜歡的watermelon味的西瓜味也不天然.幸好還有較重乳酸味的 yakult和original Tart較滿意.另外生果也很新鮮,也切得整潔漂亮!今次拿到淺綠色Tutti Spoon,連同之前
今次去THE ONE分店,已是第四次光顧,將來也可能經常來此店光顧.那天味道也有不少,我吱了Pina Colada,green tea, yakult,watermelon,original tart,加了少量mochi,granola,朱古力格格脆,oreo碎,藍莓,菠蘿龍眼,承惠$22,抵!出示學生證便有此優惠,也十分方便.
價錢上很滿意,但今次froyo的質素就差了.其實吱froyo時已覺得其質感很水,不夠挺身,融得比以往快.味道也不是以前那樣,Pina Colada的奶味很重,不喜歡;green tea味較苦澀,乳酸味又不夠重;連我喜歡的watermelon味的西瓜味也不天然.幸好還有較重乳酸味的 yakultoriginal Tart較滿意.另外生果也很新鮮,也切得整潔漂亮!
今次拿到淺綠色Tutti Spoon,連同之前的已有5隻色,不過還有一大段距離才儲齊所有顏色,所以要趁$9/100g優惠期完結前多點去吃.大家是學生的話,也快些去吃吃吧,優惠期只到30/11!
2011-11-07
2011-11-02 12 瀏覽
跟兩位妹妹們吃完家鄉菜後, 還很早, 而且妹妹有團購CP, 所以就來吃個DESSERTS~還未去過這間, 她們說很好味, 經常吃, 她們買了之前的團購, $20當$40用~~~~我們入內見到很多HALLOWEEN的佈置, 幾得意及用心!!然後找了位置坐, 因為時間還不太晏, 所以不是太多人!!! 我第一次來這間吃, 所以跟著妹妹們玩...今次都有很多味...我就選了四隻味, 乳酸, 蜜瓜, 朱古力及綠茶...加了D麥片, 軟糖及曲奇粉...加埋竟然是$40.5~~~哈哈!! 估不到第一次試就咁準~~用了團購然後只補$0.5, 太開心!!! 兩位妹妹就加了生果, 弄了原味, 芒果及巨蜂提子等...我覺得最好食是蜜瓜味, 很濃, 很有韓國蜜瓜雪條的感覺!! 乳酸味都幾好, 幾開胃; 綠茶都OK, 但淡D...朱古力味無咩特別; 芒果同提子都幾清~~~~原味也很好!!! 如果下次有機會, 我也想再吃~~~

2011-10-20
$20.5 (宵夜)