2020-05-20 341 瀏覽
之前有同事離職派扮清糕Cupcake🧁做散水餅好得體🥳Cupcake好靚有Gimmick又得意😉送上祝福同時梗係八卦問吓响邊買啦😆原來係Twinkle Baker Décor!疫情下的母親節,同往年一樣都要慶祝嘅...今年一於買個又靚又好味嘅蛋糕响屋企開party熱熱鬧鬧咁慶祝🥳🥳左揀右揀最後揀咗「星與心願」比媽咪👩🏻寓意心想事成開開心心💞仲要係佢鍾意嘅士多啤梨🍓朱古力🍫口味添!切開蛋糕裡面,以粉紅色襯啡色格仔雙色棋花紋,有城堡牆feel好特別呀!蛋糕中間仲有3層朱古力脆莎榛子醬...脆脆口感夾埋軟熟嘅蛋糕,一軟一硬絕配!下個月係小朋友生日🎂已經計劃定買「時光機系列」嘅飛行棋蛋糕🤣🤣重拾童真🤭
星與心願
母親節
星與心願
2020-05-10 208 瀏覽
又係時候慶祝母親節,咁岩見到呢間鋪啲母親節蛋糕好靚,就揀咗呢個奇幻花園試吓,真係好靚,味道又好好,媽媽好滿意!蛋糕外觀好靚,上面有好逼真既玫瑰花同朱古力啤牌,好適合打卡。原來玫瑰係用翻糖整嘅,味道好特別,但又唔會過甜。整個蛋糕層次好豐富!蛋糕外層係士多啤梨白朱古力,內裏係蛋糕同mousse間隔著。士多啤梨mousse 好香滑,味道唔會太甜,加上中間清爽既蘆薈肉,好夾!紅絲絨蛋糕鬆軟,有香濃牛油味,再加上底層既士多啤梨脆脆,豐富口感,味道絕佳!

2020-04-15 243 瀏覽
上次囝囝生日係葵芳呢間twinkle baker decor買左富士山蛋糕食,造型靚,味道又唔錯!食過翻尋味,囝囝新曆生日再係呢度買蛋糕,今次見到4月才剛新推出嘅扭蛋造型蛋糕,真係好打卡able,太吸引!囝囝都話要呢款,厄like之選,不過外層牛油感重,味道一般,但以價錢來講,都已經值回票價了
2020-04-07
$90 (其他)
生日
2020-04-03 188 瀏覽
適逢囝囝舊曆生日,去到Twinkle Bake Decor挑選蛋糕慶祝一番,之前一直都想試一試佢嘅富士山蛋糕,造型好靚,打卡吸睛一流,雖然售價要$368,但店內做緊匯豐信用卡9折優惠,於是買上手!返歸切蛋糕,囝囝看見係火山造型超開心呢,急不及待要切蛋糕,味道不會太甜易入口,份量一家四口別不完,下次要再試另外款式😚
2020-03-24
5 分鐘 (外賣自取)
$90 (其他)
生日
2020-03-22 211 瀏覽
🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·一飛沖天 $368 (5 inch)﹟將兒時昔日既玩意整成蛋糕, 實在太強了吧😱唔知有無勾起各位既回憶呢😂﹟蛋糕既主材料都用左比較受小朋友歡迎既朱古力🍫😝層次都幾豐富, 最頂有層榛子杏仁脆脆, 之後就再有2層朱古力蛋糕夾住牛奶mousse而慕絲入面仲有d Oreo脆餅🤩食落就好似brownie加奶凍😛味道唔講都知係好夾的👀個蛋糕都夠濕潤, 又唔會過甜, 但如果朱古力味再出少少同埋個mousse再軟滑d就更加好啦🙊
🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·一飛沖天 $368 (5 inch)

2020-03-17 260 瀏覽
今日家人生日,諗住買個蛋糕返家開心下,經過葵芳新都會廣場見到Twinkle Baker Decor啲蛋糕好吸引,選擇好多,仲見到佢啲蛋糕好得意,比起一些大型蛋糕店好不同,還有cup cake選擇。服務員態度非常良好,會主動介紹啲蛋糕特色。我選擇左飛行棋既款式,佢個名叫一飛沖天。好得意。返到家一攞出黎,小朋友好開心,入面Oreo牛奶芝士慕絲 食落去唔係甜,係有少少鹹鹹地,好岩怕太甜既朋友仔,大人細路好喜歡食。
今日家人生日,諗住買個蛋糕返家開心下,
服務員態度非常良好,會主動介紹啲蛋糕特色。

我選擇左飛行棋既款式,
佢個名叫一飛沖天。
好得意。返到家一攞出黎,小朋友好開心,

2020-02-29 225 瀏覽
雖然最近疫情嚴峻,大家都少左去街,又少左去飯聚,但情人節都仍然想慶祝一下, 今年近近地喺公司樓下商場買咗一個蛋糕諗住同親愛的低調地慶祝一下, 感情是要培養的,哈哈,正合我地心意,蛋糕呢我哋揀咗有百利甜酒味,由於親愛的都愛有酒味嘅甜點,所以絕對無揀錯,朱古力配Baileys, 出奇地蛋糕唔係好甜,我哋都好怕嗰種一味得個甜味嘅,另外都留意到呢點有啲迷你cup cake, 有啲茶餐廳經典口味,我哋都諗住下次試吓,餅店嘅蛋糕仲係根據每個唔同嘅節日都會推出唔同嘅主題,值得留意一下

適逢閨蜜生日🎂一於就揀返個靚靚生日蛋糕俾佢💕·☆ 櫻花樹下 HKD$368外型賣相超級靚🤩🤩仲要係成個粉紅色 簡直100分📸少女心即刻返番嚟😍😍😍蛋糕上面插住一支支棉花糖及櫻花朱古力🌸再加上表面有好多白色粉色既珍珠做裝飾女士們見到一定會超喜歡 包括我😻😻粉色糖霜皮裡面係海綿蛋糕🍰並且有兩層白桃忌廉慕絲包住蛋糕鬆軟 忌廉慕絲甜甜酸酸忌廉慕絲入面仲有一粒粒白桃果肉🍑整個蛋糕感覺清新 亦唔會好甜膩閨蜜生日收到一定會好鍾意❤
適逢閨蜜生日🎂

2020-01-11
其他
  • 櫻花樹下
2020-01-16 160 瀏覽
今日同事生日,個個都話上次買過twinkle baker好好味,話今次都揀呢一個蛋糕咁話,適逢就快新年出咗有新嘅招財貓,呢一啲期間限定嘅我哋又點會錯過,招財貓蛋糕主要係有好立克所造成,入邊仲有焦糖味嘅脆珠,好欣賞呢一間蛋糕店用食材方面好大膽,經常都會出現一啲好新奇嘅蛋糕,而且外型都好得意!同事話個蛋糕小朋友嘅一定好鍾意,皆因非常重好立克味,甜得來唔會好樓,另外新年仲出咗一啲過嚟啊,都係用招財貓,外型已經滿分!同事們都已經揀定下一個生日蛋糕啦!
2020-01-05 142 瀏覽
今日黎葵芳行街,經過Twinkle Baker Decor,見到蛋糕好靚,所以停低望下,唔小心俾我見到有新產品,就係新年賀禮,跟住又唔小心俾左錢買左返屋企食。呢個叫財源比比來既賀年禮盒有10塊比利時朱古力金幣同10塊魚形牛油曲奇。禮盒既外形係招財貓,好得意。曲奇外形係條魚,代表年年有餘,好重牛油味,好食。朱古力金幣寫住2020年,上面印住招財貓個得意樣,略甜,希望食完財源滾滾來。呢個賀年禮盒好岩送禮,送俾人唔會失禮。

呢個賀年禮盒好岩送禮,送俾人唔會失禮。
2020-01-05
2019-12-15 204 瀏覽
近排新都會開左新既蛋糕店。想食蛋糕有多個選擇,唔洗諗到頭痕,食來食去都係大形連鎖店🙂除咗蛋糕仲有啲cupcake 可以揀。今次買蛋糕同朋友慶祝生日,就揀左壽意比較重既壽包蛋糕😆福滿小壽桃$368有支靚靚蠟燭🕯️蛋糕5吋,夠5個人食完飯淺嚐🙂👍🏻外層既朱古力皮幾硬淨,唔會切到碎晒🙂👍🏻而且食落都好食,有朱古力味,味道唔假😋有驚喜👍🏻入面係慕絲夾住非常濕潤質地既蛋糕,仲夾左啲芒果肉,食落唔會好甜太漏。幾好食😋下次可以試其他款😆

除咗蛋糕仲有啲cupcake 可以揀。
今次買蛋糕同朋友慶祝生日,就揀左壽意比較重既壽包蛋糕😆
福滿小壽桃$368
有支靚靚蠟燭🕯️蛋糕5吋,夠5個人食完飯淺嚐🙂👍🏻
下次可以試其他款😆
2019-12-03 187 瀏覽
而家買蛋糕我哋就鍾意幫襯一啲特色嘅鋪頭,新都會開咗一間專賣cupcake 之前聽人哋講山水餅做得好特別,估唔到原來仲有蛋糕賣而且啲款仲要好靚添,呢一日有同事生日又臨近聖誕我哋揀咗一個糊塗夾子嘅蛋糕,其實仲有一個富士山都非常靚揀到心大心細,買到想Office個個同事都嘩嘩聲個個都爭住要影相,真係未食已經開心啊!唔好以為個蛋糕淨係得個樣原來識落都非常之好味,頭頂嘅cupcake仔插有一枝baileys汁,但食落唔會好重酒味反而係好香,蛋糕做得好結實食落唔會好甜,睇落細細舊蛋糕但最後我哋居然分到比十幾位同事,而且個個都大讚添!
2019-11-18 224 瀏覽
今日下午茶時間,見附近嘅蛋糕舖都食過晒啦!!!今日一於試吓呢間野~~呢度既cup cake幾特別,真係超級茶餐廳feel~ 真係打卡一流 hahaha..我哋三個人一人揀一個哈哈哈!好立克扮清糕 呢啲名個個都好特別~而且好立克味勁濃!! 啖啖都係好立克~ 幾好味凍檸茶扮清糕 呢個就似檸檬蛋糕🧁 清清地唔會好膩! 蛋糕都幾送松軟~阿華田扮清糕 呢個應該係最受歡迎啦, 我哋去買嗰陣時已經剩最後一個啦! 哈哈個然無揀錯! 呢個有少少似朱古力味! 濃濃地不錯喔

我哋三個人一人揀一個
哈哈哈!

好立克扮清糕

凍檸茶扮清糕
呢個就似檸檬蛋糕🧁 清清地唔會好膩! 蛋糕都幾送松軟~

阿華田扮清糕
之前喺佢哋分店已經睇中左呢個蛋糕, 佢哋今次呢款 「扮清糕」系列真係深深吸引左我!!呢個蛋糕係以點心造型為主,真係啱晒啲壽星仔女今日喺附近食飯見到有呢間野即刻買個福滿小壽桃同佢慶一慶牛一去到間野岩岩好得番最後一個炸 當然那那林俾錢買左佢啦 哈哈!個蛋糕最估唔到係連出邊個蒸籠都食得㗎 hahaha ~~外邊個蒸籠係以白朱古力為主!!而且甜度岩岩好而小壽桃充滿咗淡淡嘅白桃味!內層嘅蛋糕就更加正啦~~口感極度豐富朱古力,士多啤梨,雲呢拿吉士…勁正啊!!朋友仔都話我買得冇錯!! 外型得意又好味~~
呢個蛋糕係以點心造型為主,真係啱晒啲壽星仔女

今日喺附近食飯見到有呢間野即刻買個福滿小壽桃同佢慶一慶牛一

去到間野岩岩好得番最後一個炸
當然那那林俾錢買左佢啦 哈哈!

而小壽桃充滿咗淡淡嘅白桃味!
內層嘅蛋糕就更加正啦~~口感極度豐富

朱古力,士多啤梨,雲呢拿吉士…勁正啊!!

朋友仔都話我買得冇錯!! 外型得意又好味~~