2018-02-21 653 瀏覽
我諗ucc最出名咖啡之外,第2樣一定係自助沙律吧,雖然沙律吧都係罐頭水果多,但總係要加錢黎玩1次,睇下可以疊幾多層2個人叫左2個main course,之後1個轉set...包1個湯,1個飲品,同1次自助沙律吧,最愛食薯蓉,一共“不”左6球,2個人share都好飽雞肉焗飯+墨魚汁海鮮risotto, 2個味道都唔差,但2個都好易飽,餐湯就係羅宋湯,其實都幾淡口,可能日式西餐比較淡口UCC真係只為沙律吧偶爾黎食1次

UCC真係只為沙律吧偶爾黎食1次

• 沙律吧
2018年2月17日晚上八時開始輪候入座,侍應話有位稍等,等了大約15分鐘入座後開始點菜並明白沙律吧,因為已經收沒有了,我們各人開始揀自己的餐,點餐後五分鐘,侍應在表示晚餐用膳時間已過,所以餐湯及餐飲不會都沒有,並表示我們入座應該已經說明了,而之前只有我們是否要沙律吧而以,我們明白沒有沙律吧亦沒有所謂,沒有想過餐飲及餐湯也沒有,天啊這是什麼服務啊,我們一行八人十分氣憤,決定離開😡😡😡😡😡😡😡😡
2018-02-17
15 分鐘 (堂食)
難得外子放假,便相約一起去吃午餐。奧海城比較近辨公室,於是便看看有什麼地方。當時已經是1:15,看到只有UCC 仍有位置,加上之前去過其他分店,便信心滿滿的入內進餐。午餐算是多選擇,各自點好餐後就耐心等待。我點的主菜,味道不錯,份量也算是足夠。但是,外子點的郤不知道什麼原因,差不多半小時才終於送到。真的等得太久了。賣相一般,肉質及味道據説只屬尚可,可能因為等待時間太久吧!興致也沒有了,只能匆匆吃後離開。或許,下次只會來吃過不趕時間的下午茶吧!

午餐算是多選擇,各自點好餐後就耐心等待。

或許,下次只會來吃過不趕時間的下午茶吧!

2017-01-05
午餐
2017-11-30 905 瀏覽
UCC 最吸引我係佢嫁沙律吧 去奧海城睇小丸子嫁關係 就選擇到UCC 晚餐 UCC 係日式西餐廳 菜單上都有印上日文 甜品亦都好日式 有大量芭菲 窩夫 本小姐同食家都唔係嚐甜嫁人都係主食對我偶黎講較為重要 6點鐘就入左去食 貪佢唔使排隊UCC 主菜都係大約100元上下 價錢相宜 有意粉 Risotto Steak 焗飯意粉 多年前食過UCC 嫁紅酒燉牛肉念念不忙 就選了它 跟飯 $108 用焗盤上 保持住溫度 熱辣辣 有3大舊牛腩 燉得入味軟身 2大舊薯仔 唔會過爛 蘿蔔亦都好味 最精彩當然係個汁 唔會過鹹 充滿牛肉味 可以撈幾碗飯 可惜佢飯嫁分量唔多 都係一碗仔 有的美中不足食家最鐘意食焗意粉 焗飯呀 就簡左個雜菌雞肉焗螺絲粉一開始侍應落錯左三文魚焗意粉 黎錯左之後佢地都即刻幫我地落單換返岩 黎到嫁時候熱辣辣 上面芝士焗至金黃色 香香脆脆 意粉加入不同種類嫁菇菌 金菇 本菇 冬菇 岩晒我呢個菌精 白汁裹住每一粒螺絲粉 成日同食家講 食物最緊要都係個汁 正 頭先講左UCC 最吸引我都係沙律吧 只需加$48 就可以將主食變為套餐 包湯 一次沙律吧 同飲品 十分抵食 我地只係加左一個套餐就
UCC 最吸引我係佢嫁沙律吧

上面芝士焗至金黃色 香香脆脆
意粉加入不同種類嫁菇菌 金菇 本菇 冬菇 岩晒我呢個菌精
白汁裹住每一粒螺絲粉 成日同食家講 食物最緊要都係個汁 正

頭先講左UCC 最吸引我都係沙律吧
只需加$48 就可以將主食變為套餐 包湯 一次沙律吧 同飲品 十分抵食 我地只係加左一個套餐就非常足夠
雜菜湯 入面有平時少見嫁秋葵 餐湯通常都係一大煲不停翻熱嫁關係 秋葵已經好爛 無左爽脆口感 但滑滑嫁感覺都無左

沙律吧只可以fill1次 呢個時候就好考堆砌嫁功力
款式正正常常 無貴價嫁沙律菜如火箭菜 羅文生菜 正常 48大元包咁多野仲想點
有蝴蝶粉 粟米 正吞拿魚 薯仔沙律 青瓜 罐頭蜜桃 罐頭菠蘿 車厘茄 紅腰豆 啫喱同提子乾 除左提子乾 紅腰豆同菠蘿 每樣都拎左的
砌左沙律小山 好有滿足感
當然唔可以做大唗鬼 食到幾多就拎幾多

餐飲可以選擇UCC 招牌咖啡
可惜因為夜晚關係 我地就無叫到
要左橙汁 好普通

總結
食物中上 細心留意周圍幾台都有小朋友
原來餐廳會提供小朋友餐具 好貼心

5 分鐘 (堂食)
  • 沙律吧
2017-10-02 1010 瀏覽
平時去開銅鑼灣ucc、今次去開奧海城、所以去呢間試吓、太大落差了!最愛食的旦包飯旦皮薄似紗、塊魚柳薄如紙煎得又乾、太大落差了、呢碟盛惠$9X.00、等了好一陣子才來的意大利海鮮飯賣相似屋企炒冷飯都唔緊要、最攞命係唔熱的、話俾侍應小姐時、她不作一聲、報以不耐煩的眼神、二話不說即刻收走、咁佢會點處理碟飯呢?無人知、之後再上桌明顯係番炒嘅飯、仲加料落咗唔少胡椒粉/克椒、’spicy hot’驚你再話唔熱! 呢次真係大跌眼鏡、如果唔係想飲杯咖啡、一定會去simply life食、總知怕怕啦!
、話俾侍應小姐時、她不作一聲、報以不耐煩的眼神
2017-10-02
5 分鐘 (堂食)
2017-08-27 912 瀏覽
約咗朋友行街,差唔多午飯時間,搵間可以坐得耐啲又唔限時間嘅coffee Shop,最後都係揀咗 UCC我覺得好啱我哋呢啲靚太坐低食嘢傾計。叫咗個牛扒,賣相就麻麻哋啦!味道都OK,但好奇怪個蒜蓉包係凍嘅,旁邊角落頭嘅嗰啲意粉真係好 hea不過唔緊要因為我入嚟嘅主要目的係想食 芭菲雖然有啲貴,但一見到兩個雪糕球,已經即刻開心到飛起同埋新鮮生果,蜜瓜雪糕好似話係北海道直送。杯底嘅cream同埋脆片,食唔食都無所謂因為非常一般!
我覺得好啱我哋呢啲靚太坐低食嘢傾計。

不過唔緊要因為我入嚟嘅主要目的係想食 芭菲

雖然有啲貴,但一見到兩個雪糕球,已經即刻開心到飛起
同埋新鮮生果,蜜瓜雪糕
因為非常一般!

2017-08-23 761 瀏覽
今日同事提議到UCC cafe食午餐,傾下計鬆一鬆。我地每人點左一個lunch set,加$19有一份沙律bar,可任裝一次,裝得幾多得幾多,唔錯架,係考功夫ge時候😂😂😂功夫越強,越有食福😁😁😁隔離枱裝到成座山咁👍🏻👍🏻👍🏻沙律Bar: 雜果幾清甜,蝴蝶結粉同薯仔都唔錯,三個人開心一份沙津Bar都夠哂,份量剛剛好。三文魚菠菜闊條麵: 我點左三文魚菠菜闊條麵,賣相一般,味道更有待改善。闊條麵太腍,而且味道好淡,三文魚又太乾,食幾啖之後都無咩意欲想繼續食,真係有d後悔點左呢個!吉列雞扒咖哩飯:另一位同事點左呢個。雖然都唔係好吸引,仲有d似茶餐廳d碟頭飯,不過我諗味道點都會好過我點果個😑😑😑焗煙鴨胸咖哩飯: 呢個似樣d,同事點呢個,聞到焗飯ge香味,試左一啖,唔錯,芝士香濃,可能隔離飯始終香d😂😂😂

2017-06-20 1015 瀏覽
🍍估唔到食UCC都可以咁伏😑等位等左20分鐘,食物等左好耐先出到,都唔緊要,點知野食上枱完全唔得叫左Pizza、焗飯、蒜蓉包、帶子本菇意粉...Pizza🍕皮勁淋、蒜蓉包勁乾勁硬、沙律吧啫喱落得太多魚膠粉?硬到呢!全晚最正常嘅竟然係凍檸茶🍋OMG😵下次會食返銅鑼灣ucc‬,奧海城‬依間冇下次!
🍍
估唔到食UCC都可以咁伏😑
叫左Pizza、焗飯、蒜蓉包、帶子本菇意粉...
硬到呢!全晚最正常嘅竟然係凍檸茶🍋OMG😵
下次會食返銅鑼灣ucc‬,奧海城‬依間冇下次!
2017-06-04
20 分鐘 (堂食)
2017-06-18 709 瀏覽
前日,星期五去左呢間食晏,十一二點都唔洗等位,嗌左個燒汁炸蝦奄列飯$86同加左個set salad$19個奄列飯不過不失啦,唯一可以講既係隻炸蝦唔脆,可能係一早整定或者翻炸過啦,呢度有少少扣分,另外隻蝦略為細隻,不過呢個都唔係重點,去ucc係為左個沙律吧!沙律吧好正,可以任食,比個碗你,睇你一次裝到幾多,我食左吞拿魚,薯蓉,沙律蝴蝶粉,菠蘿同蜜桃,全部都好味,但有樣野要留意既係裝沙律個碗有少少污漬,希望能夠改善下。
2017-06-16
2017-06-17 464 瀏覽
同朋友行完奥海城,見有d累想坐下飲杯野,就入左ucc, 諗住食個tea吹下水。tea time都幾多人啵,同埋環境都幾嘈,我地坐卡位,張櫈唔係幾乾淨有d食物屑係條縫到 但餐桌同餐具都幾乾淨。我點左個抹茶雪糕+紅豆西多呢個西多粒好好味,佢好夠熱,表面完全唔油膩,整到隻碟油淋淋,食多幾粒都唔怕邪惡。 入面好鬆軟,仲可以點埋d抹茶雪糕食,一啖一粒,正呀! 朋友點左個mini西炒飯,睇佢反應就麻麻地,見到d配料都係得好少。建議大家都係點番d甜品/意粉類,會比較安全

有d食物屑係條縫到
但餐桌同餐具都幾乾淨。

我點左個抹茶雪糕+紅豆西多

2017-06-16 343 瀏覽
曾經,ucc係我好鍾意既餐廳,我可以等位一個鐘都唔介意。但近一兩年,佢既質素明顯下降,好失望呀!是日點了燴飯同雪糕窩夫,竟然上左個甜品窩夫先,個飯要十幾分鐘後先上,上菜次序亂晒。窩夫厚身,不算鬆軟但唔會好硬,不過不失。朱古力味雪糕好普通,應該唔係靚牌子,不過match左窩夫好食左。上面加左少少朱古力醬同香蕉片,為個窩夫增加不同口感。燴飯都好食,不過唔夠熱。醬汁唔會太濃太鹹,配上菇類同溫泉蛋,又係不過不失。ucc依家我一定不會推介同話好味,但係又未去到難食地步,只係食物環境質素對唔住價錢。

曾經,ucc係我好鍾意既餐廳,
我可以等位一個鐘都唔介意。

但近一兩年,佢既質素明顯下降,好失望呀!

是日點了燴飯同雪糕窩夫,
竟然上左個甜品窩夫先,個飯要十幾分鐘後先上,上菜次序亂晒。

上面加左少少朱古力醬同香蕉片,為個窩夫增加不同口感。

燴飯都好食,不過唔夠熱。
醬汁唔會太濃太鹹,配上菇類同溫泉蛋,又係不過不失。

2017-06-03
午餐
2017-06-15 313 瀏覽
今晚同個小靚仔去食過simple dinner。佢一定會點墨魚汁意大利飯,味道一般,但serve得好肉酸,好似求其pat落個碟度就上俾客人。另仲order左日式炸雞,ok的。仲有個朱古力法式多士,唔特別,插係上面嘅2條朱古力條仲有d怪味﹝我地冇食到)。呢個價錢,食物質素有d強差人意。唯一可取係服務人員態度良好。
墨汁意大利飯
日式炸雞
朱古力法式多士
2017-04-19
日式炸雞
2017-05-19 305 瀏覽
好幾年前 已經食過一次 當時味道已經好差 唔會再去食。咁點解我今次又會去呢,事源係同行友人見到ucc成日好多人食,又要排隊,唔相信我既說話。我抱著一絲絲既希望ucc會有改善既心態入去試下。但換來既係無盡既失望首先我地叫左 安格斯牛柳同煎帶子燴墨魚汁飯。餐湯係蕃茄湯,味道一般,太酸。之後就到牛柳(7成熟)西式配日式汁,完全唔夾,味道真心唔得,大X樂d扒分分鐘都好食過佢。價錢仲要平2倍幾。但係咁樣都算最難食.....之後再上個墨汁飯真係不敢恭維。帶子好乾 硬身 無味道,可以掟傷人。個飯好傑,果道唔係食開墨魚汁個味,勁怪又唔夾。我個朋友食左2淡就無食到。總結 日式西餐唔係話唔得,但係呢一間真係做到好怪,禁多年都無進步到,仲可以有咁多人去排隊食.....今次係我第一次係openrice比負評,但係真係不推介大家去
好幾年前 已經食過一次 當時味道已經好差 唔會再去食。

2017-05-17
2017-05-05 420 瀏覽
同Baby行街行到攰,去UCC坐低食個窩夫,貪佢都坐得幾舒服,價錢又唔係貴!芒果窩夫,最鍾意佢嘅窩夫夠厚身,外脆內軟,甜度又啱啱好。仲要分量大大件,其實當飯食都夠飽芒果就一半半唔夠甜!不過又唔酸咁啦!另外我想食雪糕所以叫咗杯芭菲,外型賣相都幾似日本 feel 雪糕球中間空心嘅,有啲搵笨感覺,芒果又係冇味道嘅,唔夠香。收人成$70一杯,好心用啲料就靚啲啦!粒士多啤梨先令我最不滿,酸到入心,咬咗一啖都唔想食,同埋擺咗好多脆脆片,又係唔得真材實料。

芒果窩夫,最鍾意佢嘅窩夫夠厚身,外脆內軟,甜度又啱啱好。
仲要分量大大件,其實當飯食都夠飽
芒果就一半半唔夠甜!不過又唔酸咁啦!

另外我想食雪糕所以叫咗杯芭菲,外型賣相都幾似日本 feel

雪糕球中間空心嘅,有啲搵笨感覺,芒果又係冇味道嘅,唔夠香。
2017-04-17 470 瀏覽
這間餐廳真係幾失望,帶位已經夠衰,很多位還要帶你去坐d被人夾住那些位,起身想走先話有細卡位…這樣都算,以前覺得這裡咖啡係好好飲,現在比麥當當蒸餾咖啡還難飲,稀過乜…下午茶意粉賣相比屋企煮還差,這樣可以給客食,都70幾蚊,真係無下次
2017-04-17
下午茶