2008-10-02 21 瀏覽
同個FD去,我地叫左個白汁蛋包飯,加左個salad bar,一個french toast,一人一杯咖啡,總括黎講都算幾好味白汁蛋包飯:賣相好靚,牛肉伴係側面,D汁淋上個蛋上面,好好味!french toast:皮脆,入面軟,加左朱古力sauce,雖然熱氣同肥,但係味道真係唔錯salad bar:只可以攞一次,所以我地叠到好高薯仔最好味,螺絲粉salad都幾好,我地仲要左jelly,salad真係最好味,款式都算多,各種種類都有杯野飲就合格,我要左杯凍椰子咖啡,點知飲完胃痛,痛左成日我去個日無乜人,坐得好舒服,坐足2個鐘,waiter不斷幫我地添水,服務抵讚!

salad bar:只可以攞一次,所以我地叠到好高

杯野飲就合格,我要左杯凍椰子咖啡,點知飲完胃痛,痛左成日

• salad bar
2008-09-18 20 瀏覽
上星期,和老公到沙田逛街, 6時多, UCC門外已有多位等候的食客, 但因為很久沒吃過,所以亦不作他想,等了約半個鍾,便有位子了可是,今次真的非常失望,我想我再也不會光顧了沙律 - 水準有點下降了, 但依然美味 咖哩漢堡扒飯 - 超難吃 , 咖喱除了咸,沒有其他味道, 漢堡扒亦不好吃海鮮湯意粉(蕃茄) - 味道很淡, 跟以前的差別很大

可是,今次真的非常失望,我想我再也不會光顧了

沙律 - 水準有點下降了, 但依然美味
海鮮湯意粉(蕃茄) - 味道很淡, 跟以前的差別很大
正沙律
差咖哩漢堡扒飯
差海鮮湯意粉
1K
2008-08-21 14 瀏覽
午餐食乜好, 今日來了 ucc.等了一會便有位. 叫了為食沙律, 咖哩焗牛肉飯, 及 waffles.沙律一般啦, ok 新鮮. 但好像有一半野食都係有兩碟既, 無型中選擇少了.但好采, 好新鮮. 咖哩焗牛肉飯一上... 呆左.點會係白色架, 我不是叫芝士焗牛肉飯呀, 同menu 張相好大出入!姐姐解釋話 d 飯係咖哩, 但得好鬼少咖哩, 90% 以上係芝士!anyway, 冇時間等第二樣野, 叫她俾 d 咖哩汁我頂住, 但 都頂不住 cheese overdose 左.waffle ok 啦.上次叫焗鰻魚飯又係出了芝士焗鰻魚飯, 記憶尢新.下次不會再在 ucc 叫焗野了.
午餐食乜好, 今日來了 ucc.
等了一會便有位.
叫了為食沙律, 咖哩焗牛肉飯, 及 waffles.
但好采, 好新鮮.
咖哩焗牛肉飯一上... 呆左.
waffle ok 啦.

上次叫焗鰻魚飯又係出了芝士焗鰻魚飯, 記憶尢新.
下次不會再在 ucc 叫焗野了.
你話咖哩在邊啦...
2008-08-20 3 瀏覽
日本人認真,所以在那裡的食肆通常水準不差。不要說其它本行的幾大類日本料理,一些西日料理也做得很好,隨便走入一家Italian Tomato又或是連鎖式扒屋,也不差的。但在香港,多件來算是稍有水準的就是以前百德新街的Pokka Cafe,但近年水準已大幅下滑。就算是在日本原裝過來,大都面目全非,這裡是一例。午市來到,人客不很多。拿餐牌一看,選擇不算很多。幾經商討,要了海鮮奄列飯、咖哩吉列蝦飯及白汁三文魚意粉。餐牌中的主菜,加23蚊就可以有自助沙律及熱咖啡,單咖啡也三十蚊一杯,沒有道理不要吧!先去沙律吧,款式不少,計有粟米、車厘茄、菠蘿、紅腰豆、蝴蝶粉沙律、提子啫喱糖、桃及生菜等等,但賣相卻只一般。見大家也在努力的砌砌砌,疊得越高越著數的,我只草草的拿了點菠蘿及粟米,與及幾粒啫喱糖,多拿也吃不完,而且只一般貸色,也無謂浪費胃納。只准拿一次,又坦白講,要我再去拿的話,亦不知可以再拿什麼,也真是難題。三個主菜也先後上檯,我當然吃自己的選擇先,就是蛋包飯是也。一吃之下,也真失望,原來所謂的奄列飯,只是一塊蛋皮蓋在飯上面,叫做「蛋蓋飯」會貼切一點。蛋皮薄又實又凍,飯是紅色,但沒甚味道,汁也是紅色,

三個主菜也先後上檯,我當然吃自己的選擇先,就是蛋包飯是也。一吃之下,也真失望,原來所謂的奄列飯,只是一塊蛋皮蓋在飯上面,叫做「蛋蓋飯」會貼切一點。蛋皮薄又實又凍,飯是紅色,但沒甚味道,汁也是紅色,卻甚酸,成碟飯都唔知搞咩。在這十幾廿年來,在香港都未吃過稍為似樣子的蛋包飯,不要說是及得上東洋水準的了,都幾唔明白;咖哩吉列蝦算好一點,蝦也炸得脆口,但咖哩就絕對是咖哩磚直煮出來的,味道麻麻;白汁意粉反而是最好的,至少意粉煮得夠咬口,白汁味道幾濃,而煎三文魚粒也不算太鞋口,勉強過關的了。

食物很一般,但餐後的熱咖啡又很不錯,香醇順喉,沒有一點酸味與苦味,平易近人。

侍應很忙,但服務態度也好的。

埋單280蚊,下次來喝咖啡就好了。
外冷內暖的蛋「蓋」飯
算好一點的咖哩吉列蝦
三款中較好的白汁意粉
2008-08-06 30 瀏覽
1 號想食沙律,2 號就一定會陪住去試 ga la~~~ hee ^^ 等o左陣位,叫o左個 "芝士肉醬焗海鮮飯",之後跟餐加 $28 就有個 "沙律吧" 同杯 "橙汁"~~~ "沙律吧": o係飯o黎之前,同 2 號出去整沙律~~~ hee~~~ 有生菜、蝴蝶粉、粟米、小蕃茄、吞拿魚、蜜桃、菠蘿、 薯仔、紅腰豆同啫哩,仲加o左好多千島醬~~~ 好味 ar~~~ 但食完都有 d 飽... 2 號好似幾鍾意個沙律咁 bor~~~"芝士肉醬焗海鮮飯": 超出想像地好食 ar~~~ 勁多芝士 ar!!! 加埋 d 肉醬,熱辣辣,無得頂~~~!!! 仲有好多海鮮~~~ 有蝦、魷魚、帶子、青口咁~~~ 正 ar!!! "橙汁": 普通一杯橙汁。真係好好食 ar~~~ 2 號本來驚唔夠... 但食完係好飽飽 lol!!! 下次再試其他先~~~ hee!!!

"橙汁": 普通一杯橙汁。

"沙律吧"
"芝士肉醬焗海鮮飯"
"橙汁"
"沙律吧"
"芝士肉醬焗海鮮飯"
2008-08-03
星期六 - 午餐沙律:自助沙律吧,只可出去取一次,質數一般,款式唔多主菜:白汁配雞肉飯,只有3件很細小的雞肉及白飯,雞肉當然沒有鮮味.老公點了什麼汁牛肉意粉,有好多汁,d汁得個甜字,牛肉只有4小件,又唔好食,份量又小.飲品:要了咖啡,很一般,沒有什麼特別結論:感覺好似食碟頭飯,有很多茶餐廳比它質素還好.
星期六 - 午餐

沙律:自助沙律吧,只可出去取一次,質數一般,款式唔多

飲品:要了咖啡,很一般,沒有什麼特別

結論:感覺好似食碟頭飯,有很多茶餐廳比它質素還好.
2008-07-31 7 瀏覽
同老婆揀左黎食晚飯,有一陣子無黎,發現加價了! 自助沙律X2 - 跟餐的,用料新鮮,我地鍾意粟米,菠蘿,蜜桃和紅腰豆,唔加沙律醬。份量多到差唔多食唔晒呢! 海鮮蛋包飯 - 賣相唔錯,蛋皮和炒飯味道淡淡的,但老婆覺得:『幾好味丫。』 鐵板什扒 - 鐵板夠熱,份量都幾多,滿意。 跟餐還有湯和招牌香滑凍啡。環境和服務都唔錯,可以慢慢傾計 會繼續支持!
同老婆揀左黎食晚飯,有一陣子無黎,發現加價了!

鐵板什扒 - 鐵板夠熱,份量都幾多,滿意。

跟餐還有湯和招牌香滑凍啡。環境和服務都唔錯,可以慢慢傾計
會繼續支持!
2008-07-25 11 瀏覽
16-JUN-08 7:30PM 星期一至五最常到沙田食晚飯, 因為近我同 HABIBI 返工既地方. 是晚黎UCC, 無特別之意, 純粹因為未食過. 平日都等左20 MINS 先有位, 點解? 原來佢有個 SALAD BAR! 令我唸起10 年幾前PIZZA HUT , O個時真係可以黎個比賽的. 入坐後, 我兩被安排到一張四方枱, 挺舒服. 打開 menu , 主打 main couse +$28 就有 salad bar + 飲品+ 湯, 見到四周個個都叫, 我地就要個帶子野菌意粉 ($68).waitress好快拎左個碗比我, 同我講salad只可以畢一次. 行去到bar, 嘩!!! 個4尺 x2 尺既雪櫃迫滿人, 個個慢慢唸, 慢慢畢, 務求要 fully utilize 個碗每一寸位置, 望真的其實都係得幾樣普通野: 生菜, 粟米粒, 蕃茄仔, 吞拿魚, 紅腰豆, 蝴蝶粉, 蜜桃+菠蘿, 薯仔沙律同最令人費解既....者哩!!! 我都無理咁多, d人都唔知食唔食到, 有個女人畢成幾球雪糕咁大既薯仔 salad係面, 一個人點食呀?堆左 10幾 分鐘都未整好, 我就乜都
16-JUN-08 7:30PM

我都無理咁多, d人都唔知食唔食到, 有個女人畢成幾球雪糕咁大既薯仔 salad係面, 一個人點食呀?堆左 10幾 分鐘都未整好, 我就乜都有d, 夠食就算, 唔好浪費麻. 講真, 味道就好一般喇, 好飽肚就真既,

主菜上喇, 嚇我一跳!
好似豉油撈意粉咁. 無晒食慾~ 味道都係甜豉油味, 帶子雪味, 少少菰, thats all. 唯一可幸既係, 佢d 意粉有咬口. 份量又唔多, 正常人都未必夠. . 好在有D沙律頂下, 唔係要再食過~真係茶餐廳整得好食好多

羅宋湯同熱檸茶都唔洗講, 可有可無.

可能會再黎, 不過...........只限waffle !!
MENU
MAIN COUSE
飽肚沙律
甜豉油意粉
  • WAFFLE
2008-07-20 9 瀏覽
今日既午餐係呢度食:漢堡扒咖哩飯:漢堡扒厚身,但一 D 都唔 juicy,而且肉質有些霉。咖哩無咖哩既香味,只有咸味。茄汁海鮮燴意大利飯:飯有咬口;帶子彈牙,但和蝦一樣沒有鮮味,另外,魷魚和青口就無食到;sauce唔太稀又唔太傑,但亦都係咸左些,而且無海鮮燴出來的鮮味。自助沙律:加錢可以有自助沙律,每人可攞一次。選擇包括西生菜,桃,粟米,紅腰豆,意粉,啫哩,薯蓉和 tuna fish。用料新鮮,都幾好味。呢度既食物睇落好似幾好食,但原來味道麻麻,食一次就夠了!
今日既午餐係呢度食:
呢度既食物睇落好似幾好食,但原來味道麻麻,食一次就夠了!
自助沙律
漢堡扒咖哩飯
茄汁海鮮燴意大利飯
自助沙律
2008-07-12
UCC是我的心水餐廳之一,無論是一家大細、約會、與朋友GATHERING,它都是一個很好的選擇。價錢合理,食物水準亦相當不錯。這天與家人吃飯,姊姊因有下一場,所以只叫了媽和自己的份量而已。星期五關係,人也特別多,我們七時十分來到,等了二十分鐘才有位。其實我們都是被沙律吧吸引而來的,雖然平時我也有自己弄沙律的習慣,但現在很少餐廳有自助沙律供應了(除了BUFFET),所以感覺是不同的。加$23有自助沙律、餐湯和餐飲,也算值吧。個人最愛SALAR BAR的FARFALLE,每次必拎的。本菇鮮魷燴墨魚飯:不要被它黑麻麻的外表欺騙倒,吃後才發覺它的美味啊!!!燴墨魚飯就像意式RISOTTO一樣,濕濕的,飯粒很軟熟,應該是用了珍珠米吧,加上切成圈的墨魚、本菇,真的很好味!!!(不過吃這個飯要注意:吃到咀和牙都黑色,很異相的。哈哈)菠菜三文魚豆乳湯意粉:第一次吃用豆奶做湯底,日西合壁,個人同樣喜愛。豆乳湯味道有點像豬骨湯,豆奶味不重,其實個湯都幾油下,但都OK好飲。三文魚是熟的,弄得不錯,因為三文魚熟了很易變硬和乾,因為這個是放在湯裡,所以三文魚沒變硬,仲幾滑TIM。之前曾吃過蛋包飯,塊蛋很乾,煎到

之前曾吃過蛋包飯,塊蛋很乾,煎到好老,麻麻地~

服務不錯,但人手明顯不足,想找個SERVER來也等了很久。衛生方面同樣要注意,個地好濕同埋眼見檯底有D飯、意粉,注意注意!

下次來一定要試WAFFLE,好吸引呀~
I Will Be Back!!
My Love---Salar
本菇鮮魷燴墨魚飯
菠菜三文魚豆乳湯意粉
My Love---Salar
本菇鮮魷燴墨魚飯
2008-07-03 5 瀏覽
係新城市行到攰, 搵間餐廳食 tea 真係唔容易, 間間都要等, 無辦法,唯有等下啦叫左3個 tea set, 杯 coffee 最得我心, staff 服務唔錯, 見我有小朋友, 都主動幫我, 埋單2百幾, 抵唔抵真係見人見智, 我就覺得唔錯, 因為環境好, 我可以安安落落坐低飲杯 coffee, 抵過去 coffee shop 食幾十蚊既 bread

2008-06-26
兩大兩細共四人只叫了三文魚芝士汁意大利粉、咖哩焗牛肉飯及一個兒童餐(茄汁牛油蛋包飯)兩個餐也加左23蚊有salad bar同野飲四個人真的是很飽沙律雖然款式少,但亦不錯,咖哩焗牛肉飯亦十分好,而三文魚芝士汁意大利粉則只是一般最後亦是最欣賞的熱咖啡
兩大兩細共四人
兩個餐也加左23蚊有salad bar同野飲
四個人真的是很飽
最後亦是最欣賞的熱咖啡

• 咖啡
2008-06-18 5 瀏覽
與友人第一次到此晚餐,食物的味道不錯, 最愛其沙律吧, 加$28便可以有湯有沙律和飲品…. 我不知道沙律原來只可以拿一次…. 湯只有羅宋湯…為何沒有忌廉湯??! 對於不喝羅宋湯的我來說, 實在有點兒不悅…吃了一個焗芝士三文魚意粉, 很好吃!! 不過以女孩子的食量, 加了沙律, 意粉便吃不完了…環境很好, 服務生的態度也很好… 是一個談話的好地方~
  • 自助沙律吧
2008-06-07 3 瀏覽
食ucc一定要食沙律特別係薯蛋沙律勁推介!!!百食不厭!!!咖哩飯好好...不過豬扒有d韌推介咖哩牛肉飯食tea亦唔錯waffle好新鮮waitress禮貌不錯!不過有時埋單較耐不過價錢偏高
食ucc一定要食沙律
特別係薯蛋沙律
勁推介!!!百食不厭!!!
咖哩飯好好...不過豬扒有d韌
推介咖哩牛肉飯
食tea亦唔錯
waffle好新鮮
waitress禮貌不錯!
不過有時埋單較耐
不過價錢偏高
2008-06-01 9 瀏覽
晚上和男友吃了這個, 點了一個炸蝦咖哩飯和焗海鮮通粉, 還加了$28 要了一個salad, 湯 同野飲~salad 係夾一次個d, 個salad bar 真係好少野食, 得6~7樣~而且生菜真係普通生菜, 唔係salad 菜~=0= 不過$28 算係噤啦~d咖哩幾好食, 汁好夠, 份量都夠, 男仔食都會飽~蝦有三條, 比想像中大條dd, 好脆口~不錯~另外個焗通粉, 份量少d, d 海鮮都好少, 味道淡d, 都過得去~但都係咖哩飯好食d~