2020-05-13 202 瀏覽
同女朋友行經長沙灣附近 諗起個friend介紹喺工業中心有間西餐廳幾正 所以就去左試下menu中英對照我七點左右上到去見冇乜人 以為自己中咗伏不過唔緊要 fd 介紹照試吓啦 點知越入越多人 差唔多左坐滿咁滯 原來係自己早所以咪有人枱面有蠟燭有棵植物同埋有塊隔板格住隔離左右如果冇咗塊隔板應該幾浪漫 不過宜家呢個時勢有塊阻隔當然安全啲啦首先頭盤嗌咗個烤雞肉牛肝菌扁意雞肉有4-5件 仲有勁多牛肝菌 女朋友超鐘意❤️同女朋友一人一半岩岩好重點黎啦熱溶芝士豬肋排配薯格~講左薯格先 薯格新鮮炸起 食嗰陣脆卜卜 再點埋蕃茄醬 一流~豬肋排 同女朋友每人都有6-7舊勁抵食再配埋上面既熱溶芝士 超出色芝士唔會太濃 唔會太搶味 豬肋排成條上 軟硬適中 同埋超入味性價比超高overall: 值得一試

menu中英對照

首先頭盤嗌咗個烤雞肉牛肝菌扁意
雞肉有4-5件 仲有勁多牛肝菌 女朋友超鐘意❤️
同女朋友一人一半岩岩好
重點黎啦

熱溶芝士豬肋排配薯格~
豬肋排 同女朋友每人都有6-7舊勁抵食
再配埋上面既熱溶芝士 超出色
芝士唔會太濃 唔會太搶味
豬肋排成條上 軟硬適中 同埋超入味
性價比超高

overall: 值得一試
2020-05-12
2020-05-11 188 瀏覽
就近地鐵出口 地方都算係幾好搵 環境超級文青feel 好適合聚會傾計 坐得都幾舒服🙊可以再次recall舖頭 兩個女仔胃口細就點了兩個主食、兩個主食份量都足夠 食完超級飽😃澳洲草飼肉眼扒8安士🍴 師傅將七成熟把握得幾好 肉質口感唔會太硬 而且可以將肉汁鎖住,咬落都算係juice 超級推薦它的薯蓉 (用番茄汁加埋一齊住)酸酸甜甜可以解膩 泰式小食拼盤 幫它的份量打call🎉🎉感覺呢個係西式風味的泰式小食🤭它的泰式鳳爪 不是很辣 有點帶甜 可能混了其它作法烤雞肉 就是非常有泰式風味🥰 肉質不會太硬、感覺加了一種好特別的調味料 但是說不上來🙊整盤小食不過也不失 都幾適合一群人聚會傾計食

澳洲草飼肉眼扒8安士🍴

超級推薦它的薯蓉 (用番茄汁加埋一齊住)酸酸甜甜可以解膩

泰式小食拼盤 幫它的份量打call🎉🎉

感覺呢個係西式風味的泰式小食🤭
它的泰式鳳爪 不是很辣 有點帶甜 可能混了其它作法
整盤小食不過也不失 都幾適合一群人聚會傾計食
  • 澳洲八安士西冷扒配燒汁
2020-05-11 138 瀏覽
餐廳內既環境同工廈形成一個強烈既反比🤩的確係一個打卡既好地方😂環境佈置得好悠閒快活黑松露忌廉湯 濃濃既黑松露味伴隨住少少菇味口感幾特別😎澳洲草飼肉眼扒🥩8安士配燒汁$158除左主角肉眼扒🐮仲有番茄醬薯蓉+翠肉瓜 配芥末醬肉眼扒叫左五成熟~今次啲邊邊位就煮得比較熟但我想介紹既唔係肉眼扒😂因為個薯蓉做得好出色😂😂😂我係第一次食咁fusion既薯蓉真係好特別😂 直頭鯨吞 酸酸甜甜既番茄醬同薯蓉出奇地夾!!波士頓龍蝦配露荀龍蝦汁意大利飯 $148龍蝦🦞新鮮是常識吧上邊鋪滿濃濃既芝士🤪個飯就勁出色😚😚😚 真係有好香濃既龍蝦汁味 簡直係雙重享受幫杯凍檸茶打張文青風格圖先😂😂😂
餐廳內既環境同工廈形成一個強烈既反比🤩

但我想介紹既唔係肉眼扒😂
因為個薯蓉做得好出色😂😂😂
我係第一次食咁fusion既薯蓉
真係好特別😂 直頭鯨吞
 酸酸甜甜既番茄醬同薯蓉出奇地夾!!

波士頓龍蝦配露荀龍蝦汁意大利飯 $148

簡直係雙重享受

幫杯凍檸茶打張文青風格圖先😂😂😂

2020-05-08
2020-05-09 141 瀏覽
億利工業大廈應該係荔枝角中數一數二多食肆嘅工業大廈。上openrice睇食評見到呢間好吸引,仲有折扣,諗都唔使諗就決定食佢!餐廳嘅室內設計係大自然風格,有植物和乾花,令人感到寫意。枱與枱之間有距離,唔會覺得好迫,坐得幾舒服。除咗環境正,食物都好高質素架!**青檸蜜糖雞翼**$58雞翼烤得好脆,蜜糖多到有拉絲效果酸酸甜甜咁,食多幾隻都會唔覺得漏侍應(?老闆)仲特登同我哋講,片乾青檸係佢哋自己焗嘅,可以食用但係好酸😂見佢咁有誠意咁介紹片青檸,我就將片青檸加落杯水度,又幾清新喎!**澳洲肉眼扒(8安士)**$158我不嬲食牛扒食開五成熟,呢塊牛扒煎得啱啱好,配上燒汁係幾唔錯嘅!我更欣賞旁邊的薯菜,薯蓉好滑,翠玉瓜好Juicy,減低食肉嘅罪惡感🤣重點係超平!只係$158!**烤雞扒牛肝菌意粉**$98一個意粉都可以擺盤擺得咁靚,係咪好有心思先!一夾起意粉就聞到好香嘅牛肝菌味道,入面有好多牛肝菌同埋冬菇,好足料。烤雞扒都有四片。意粉好滑,條條分明易入口,仲好有咬口。用餐期間,侍應(?老闆)會定時加水。上菜時又會介紹食材,誠意滿滿,服務一流!仲要樣樣都又平又好食,值得encore

除咗環境正,食物都好高質素架!

**青檸蜜糖雞翼**$58
青檸蜜糖雞翼

雞翼烤得好脆,蜜糖多到有拉絲效果

酸酸甜甜咁,食多幾隻都會唔覺得漏

**澳洲肉眼扒(8安士)**$158
澳洲牛扒

重點係超平!只係$158!

**烤雞扒牛肝菌意粉**$98
烤雞牛肝菌意粉

一個意粉都可以擺盤擺得咁靚,係咪好有心思先!

仲要樣樣都又平又好食,值得encore
青檸蜜糖雞翼
澳洲牛扒
烤雞牛肝菌意粉
  • 澳洲肉眼扒
  • 烤雞扒牛肝菌扁意粉
2020-05-07 168 瀏覽
近近地收工,就同朋友約左係荔枝角食飯,我幾鍾意呢度的環境,悠閒又舒服,聚會就啱晒,服務員的態度都幾好,會細心介紹是日推薦。叫左大野菌黑松露義大利飯,大野菌的確幾大,加上黑松露,都幾清香,因為掛住傾計,所以涼左,不過發現涼左更清甜。仲膽粗粗叫左泰式生蝦刺身$68,有咁多舊,幾抵食。靈魂在於d酸辣醬,酸酸甜甜,係我鍾意的味道,點沙律菜都好食,d菜俾我地食晒😂呢個薯條都抵食,$68一大份,好邪惡😗最鍾意係呢個青檸蜜糖雞翅,d肉嫩滑,皮脆,酸酸甜甜,好味😋因為本身都鍾意食雞翅今晚食得好豐富啊😋

大野菌黑松露義大利飯
泰式生蝦刺身
呢個薯條都抵食,$68一大份,好邪惡😗
芝士肉醬薯條
青檸蜜糖雞翅
今晚食得好豐富啊😋
青檸蜜糖雞翅
2020-05-03 167 瀏覽
荔枝角咁多新餐廳,而呢個工廠大廈大家都好熟悉,今次黎到呢間西餐,都幾多人食,相當有保證👍🏿叫左一個蕃茄忌廉湯,一個沙律同2個主菜share~蕃茄忌廉湯酸酸地好fresh好開胃,又唔會太稠,感覺清新👍🏿羽衣甘藍沙律好大盤,菜好新鮮,三文魚有2大片,配埋果醋汁好岩夏天食🤣意粉煮得剛好,偏爽口,牛肝菌好好食,個汁岩岩好掛到意粉又唔會太漏!另外牛排調味好好,medium做到不錯,不過肉眼稍為有筋,而隔黎薯蓉好滑好好味呀!
叫左一個蕃茄忌廉湯,一個沙律同2個主菜share~
2020-05-03 129 瀏覽
第一次嚟依度食晚飯,環境都尚算唔錯,燈光亦都恰到好處。由於晏晝已經食咗唔少野,所以晚餐兩個人都係嗌左一個risotto加一份扒。波士頓龍蝦配蘆筍龍蝦汁意大利飯Lobster sauce risotto with asparagus and lobster 依度整嘅risotto 冇好似西式嘅傳統做法咁硬,比較啱香港人嘅胃口。龍蝦汁夠晒濃郁,龍蝦肉亦都夠結實,成個配搭唔錯。澳洲草飼肉眼扒8安士配燒汁Australian grass-fed ribeye 8oz with gravy肉眼扒我哋揀咗medium,塊扒肉質唔錯,亦有油花,燒汁鹹度適中,蘆筍亦都新鮮。除咗西菜以外,佢哋嘅Menu都有其他嘅東南亞食物,下次可以黎試一試。
第一次嚟依度食晚飯,環境都尚算唔錯,燈光亦都恰到好處。

波士頓龍蝦配蘆筍龍蝦汁意大利飯
波士頓龍蝦配蘆筍龍蝦汁意大利飯

澳洲草飼肉眼扒8安士配燒汁
澳洲草飼肉眼扒8安士配燒汁

2020-05-02
$168.5 (晚餐)
2020-05-02 163 瀏覽
假日走到荔枝角站億利工業大廈搵食,我同朋友點左兩份午市套餐一齊share食,我哋叫咗一個香蒜辣味羅勒虎蝦🦐肉意粉同一個龍脷魚🐟,因為諗住同朋友慢慢傾吓計,所以額外加咗$20要香烤雞翼、薯條、粟米沙律同埋凍檸茶任食任飲😊意粉用蒜蓉加上辣味煮得香口好食👍🏻,蝦肉彈牙,配以冬菇菜蔬,good👍🏻龍脷魚同下面嘅伴菜都煎得香口,但刁草忌廉汁偏少咗d😆香烤雞翼烤得香脆惹味,薯條同沙律都好好食😋,原來加$20任食任飲有45分鐘時限 (但我同朋友都冇留意到😅,出到餐廳門口見到Menu先發現,而侍應亦由得我哋逾時再order 2nd round雞翼👍🏻),坐咗兩個零鐘輕輕鬆鬆一個中午😌
龍脷魚同下面嘅伴菜都煎得香口,但刁草忌廉汁偏少咗d😆

龍脷魚
香蒜辣味羅勒虎蝦意粉
午市套餐加$20,雞翼薯條粟米沙律及凍檸茶無限加添
2020-05-01
香蒜辣味羅勒虎蝦意粉
午市套餐加$20,雞翼薯條粟米沙律及凍檸茶無限加添
  • 龍脷魚
2020-05-01 155 瀏覽
某日要過荔枝角做野,成班同事話要去試呢間,我只點了個Carbonara, 我自己覺得個味唔錯,但比較少,可能我個人比較大食啦XD 唔係話唔夠既,但個量再多少少就好啦~環境都唔錯啊~ 而且佢地好貼心咁俾多兩張紙我地放口罩,同不時問我地仲有咩需要,但唔會令你覺得好煩好唔舒服

午餐
2020-05-01 80 瀏覽
朋友約我去一間工廈食晚飯 ,位於荔枝角長沙灣道 叫 Ulyssa by Aldou .一進店餐廳都頗為光猛, 有種台灣文清餐廳feel, 侍應送上menu 我們點了香煎焗深海 比目魚柳香蒜白菌意粉, 朋友選了 輕煎北海道帶子 泡菜芝士扁意粉, 還點了兩款小吃泰式魚餅及蜜糖豬頸肉 先來魚餅味道相當不錯, 豬頸肉肉質爽口 ,兩款都燒到剛剛好 不會很乾身, 隨後意粉都送上 ,先吃魚柳雖然煎過但不失本身魚的味道 ,而且肉質比較滑配香蒜白菌意粉 蒜味不會太濃, 沒有掩蓋白菌味道 清清淡淡 個人比較喜歡, 再試朋友帶子扁意粉, 帶子非常新鮮爽口 ,扁意粉有泡菜但不會太辣, 芝士伴著頗為特別 ,最後還點了一個焦糖燉蛋 及芒果椰汁糯米飯 都非常好味道, 冰凍燉蛋上有 一塊 薄薄焦糖,另外新鮮芒果 淋上濃濃椰汁在糯米飯上,兩者都不太甜好味道, 最後加埋一杯 令人驚喜 藍莓乳酪沙冰作為結尾。PS : 餐廳很窩心 入座後,每人奉上 一杯薑檸水, 加強身體抵抗力 。

2020-04-30 76 瀏覽
今日放假去開荔枝角買嘢,附近嘅工廈有好多隱世美食,當然要順便食埋飯先走啦!見到呢間餐廳裝修幾雅致,就決定入去試下。主食、甜品同埋飲品都有好多選擇。巴馬火腿哈密瓜配黑醋汁$78前菜最好就食d酸酸地嘅~沙律菜沾了黑醋汁非常開胃,巴馬火腿非常惹味,配上清甜哈密瓜,勁正!香煎刺身帶子羅勒醬意粉$128帶子晶瑩通透,口感嫩滑,表面被輕輕煎過,香口而不失鮮甜。羅勒醬調味也很清新,難得食到感覺不膩的意粉!Tiramisu $48不會過甜,口感鬆軟,還有很重的奶香,正!士多啤梨香蕉奶昔$44甜品般美味的飲品青檸薄荷梳打$42酸甜清新,解渴一流

見到呢間餐廳裝修幾雅致,就決定入去試下。

主食、甜品同埋飲品都有好多選擇。

巴馬火腿哈密瓜配黑醋汁$78

香煎刺身帶子羅勒醬意粉$128

Tiramisu $48
不會過甜,口感鬆軟,還有很重的奶香,正!

士多啤梨香蕉奶昔$44
甜品般美味的飲品

青檸薄荷梳打$42
酸甜清新,解渴一流

2020-03-21
2020-04-25 95 瀏覽
想不到去哪兒,友人提議不如就去工廈餐廳林立的荔枝角覓食吧剛好搜到這家餐廳的評語不錯,於是就去試試看了!一去到就發現入座率蠻高的,幸好尚餘兩人座位餐牌青檸蜜糖雞翼 ($58)雞翼煎得金黃香脆,散發着清新香甜的蜜糖味,太好吃了,兩個人分着吃,實在是不夠喉🥺🥺芝士肉醬薯條 ($58)拉絲效果滿滿記得要趁熱吃啊!燒風味海鮮盤 ($158)有半隻波士頓龍蝦、青口、墨魚串和黃金螺挺彈牙爽口的波士頓龍蝦配蘆筍 龍蝦汁意大利飯 ($148)由於太喜歡吃龍蝦,所以主菜還叫了另一個以龍蝦作主角的意大利飯龍蝦肉質爽口,上面鋪滿了滿滿的芝士,很難不好吃吧😆而意大利飯沾滿豐富的龍蝦汁,加上軟硬度適中,非常好吃
想不到去哪兒,友人提議不如就去工廈餐廳林立的荔枝角覓食吧

剛好搜到這家餐廳的評語不錯,於是就去試試看了!
一去到就發現入座率蠻高的,幸好尚餘兩人座位

餐牌

青檸蜜糖雞翼 ($58)

芝士肉醬薯條 ($58)
拉絲效果滿滿
記得要趁熱吃啊!

燒風味海鮮盤 ($158)
有半隻波士頓龍蝦、青口、墨魚串和黃金螺

挺彈牙爽口的

波士頓龍蝦配蘆筍 龍蝦汁意大利飯 ($148)
龍蝦肉質爽口,上面鋪滿了滿滿的芝士,很難不好吃吧😆
而意大利飯沾滿豐富的龍蝦汁,加上軟硬度適中,非常好吃

2020-04-13 191 瀏覽
一家位於荔枝角公園大廈嘅高汁西式fusion餐廳, 嗰晚肥雞同朋友響d2 Place 行街, 發現咗呢一間餐廳就決定撞入去試下。餐廳好人,撞正疫情期間佢一送就送咗兩杯抗疫飲品畀我哋, 原來係香茅熱檸檬水。 冬天飲一流小食方面, 肥雞嗌咗個咖哩蝦冰蟹醬多士, 其實係鹹魚 xo醬蟹肉, 配上多士食非常之一流煮食方面嗌咗個檸檬汁香草蟹棒意大利粉, 用真嘅長腳蟹棒, 真材實料,香草檸檬汁吊高到成個海鮮味, 肉類方面嗌咗個燉羊肉, 醃料醃得好香而且啲肉好淋一啲都唔騷非常適合肥雞食
2020-02-29
2020-04-08 151 瀏覽
味道好!!!👍🏼👍🏼👍🏼個野菌湯勁重菇味,飲落仲有黑松露味👍🏼都係加多$10就有!南瓜意大利飯.飯粒唔會大淋.比較正宗.肉眼扒有肉味 !個汁有菇味!羽衣甘藍個法式沙律汁酸酸甜甜仲有小小香草味.沙律菜食得出係新鮮!爽口飲品仲有平價,見好多都係手沖咖啡,仲有拉花!原來以家工廠大廈都仲有呢啲中上級嘅餐廳,仲要呢個價錢!👍🏼午餐有85折!呢個價錢.呢個質素!值👍🏼但服務就😊😊如果下次行開呢頭,會試埋個晚餐,上網睇個啲食評唔差,會再黎👍🏼
味道好!!!👍🏼👍🏼👍🏼
飲品仲有平價,見好多都係手沖咖啡,仲有拉花!
原來以家工廠大廈都仲有呢啲中上級嘅餐廳,仲要呢個價錢!👍🏼
午餐有85折!呢個價錢.呢個質素!值👍🏼
但服務就😊😊
2020-04-08
  • 南瓜意大利飯
2020-04-04 5772 瀏覽
西餐好多時都用咗好多醬汁去調味,令到原先既食材都變咗唔同既味道。不過嚟到呢間餐廳就完全唔同!佢哋每款菜式都可以食得到食材既原汁原味,唔會畀調味掩蓋咗真實既味道,唔錯!今次一行3人,可以樣樣都試吓,先嚟一個香茅白酒煮鮮蜆,蜆肉好厚身鮮甜,肉質實在,唔係白蜆咁虛蕪,所以特登問吓店員係乜嘢品種,佢話呢隻叫灰蜆,umm........好少見噃~~至少自己去街市買唔到~~湯頭非常清新,蜆肉火喉啱啱好,唔會過熟,保持到爽口感!然後叫咗另一道燒風味海鮮盤 ,$158有齊波士頓龍蝦、青口、蜆、墨魚串、黃金螺,擺碟好精緻,燒得好香口,加埋醬汁好惹味呀~主菜方面,點咗澳洲草飼肉眼扒8安士配燒汁,又係$158,呢個價錢抵過去茶記,平過去花園,質素同酒店相若,份量亦畀到足,味道仲好有牛味,我真係諗唔到有乜理由唔揀佢、仲要去茶記花園呢啲低端選~~~另外揀咗個烤雞肉牛肝菌扁意粉,牛肝菌既菇香好清新,意粉煙靭有口感,雞扒嫩滑唔會有雪味,ok喎~最後叫咗個Tiramisu,我自己就會偏受重酒味,但呢款唔係,不過就好啱同行既細路仔食,仲嫌我食咗一啖分薄咗佢添~今次揀咗夜晚去食,咁工業區都預咗少人,所以都食得好安心,入場
湯頭非常清新,蜆肉火喉啱啱好,唔會過熟,保持到爽口感!

今次揀咗夜晚去食,咁工業區都預咗少人,所以都食得好安心,入場時亦會先消毒,亦見到店員無嘢做時就會到處用消毒酒精抹乾淨,所以成餐飯都食得好安心~~
2020-03-25