2023-06-08 628 瀏覽
之前試過旺角個間URBAN CAFE,今日帶個FD黎呢度試下~呢度好大好多貓,而見到店員不停吸塵所以唔會覺得好多貓毛等等亦完全冇異味。。。所以食得都幾開心!!不過冷氣有D大建議怕凍的朋友帶件褸仔︿︿一入去有呢個比你著鞋套佢有好大個比你同腦影相玩的AREA,當然亦都有D貓貓會行去你坐的台/後面抖抖同埋同你傾計~呢間貓CAFE D野食都幾抵。。我地就叫左個2人餐~(+左一份小食)每人有一碗餐湯同沙律小食拼盤都幾好, 炸得幾香。。唔會好油~尤其個雞幾好食~!!!我地加左$28!!佢有薯條;炸芝士雞胸同埋紐西蘭魚寶~~~煙三文魚溫泉蛋卡邦尼意粉好好食呀,佢好creamy同香~溫泉蛋同煙三文魚呢個組合正呀!!仲有好多菇菇!!呢個豬肋骨好大份呀!!!西班牙燒烤醬黑毛豬肋骨~佢d肉的質地好好~兩個人真係食唔晒hahaa!!好適合鐘意濃味的朋友~因為佢醬的味道都幾濃郁!我地仲加左$25要個精選蛋糕配雪糕。。好有特色的甜品黎~!!!個曲奇雪糕好食就當然啦。。但係個cheesecake有d意想不到呀!!佢有甜甜的蘋果~然後個cheese味好香好smooth!!我鐘意呢個蛋糕!!!野飲我地就飲左正野係紫米酸
之前試過旺角個間URBAN CAFE,
今日帶個FD黎呢度試下~
呢度好大好多貓,而見到店員不停吸塵所以唔會覺得好多貓毛等等

一入去有呢個比你著鞋套
佢有好大個比你同腦影相玩的AREA,
當然亦都有D貓貓會行去你坐的台/後面抖抖同埋同你傾計~
呢間貓CAFE D野食都幾抵。。
我地就叫左個2人餐~(+左一份小食)
每人有一碗餐湯同沙律

小食拼盤都幾好, 炸得幾香。。唔會好油~
尤其個雞幾好食~!!!我地加左$28!!
佢有薯條;炸芝士雞胸同埋紐西蘭魚寶~~~
煙三文魚溫泉蛋卡邦尼意粉好好食呀,佢好creamy同香~
溫泉蛋同煙三文魚呢個組合正呀!!仲有好多菇菇!!
呢個豬肋骨好大份呀!!!
西班牙燒烤醬黑毛豬肋骨~佢d肉的質地好好~
兩個人真係食唔晒hahaa!!
好適合鐘意濃味的朋友~因為佢醬的味道都幾濃郁!
個曲奇雪糕好食就當然啦。。
但係個cheesecake有d意想不到呀!!
佢有甜甜的蘋果~然後個cheese味好香好smooth!!
我鐘意呢個蛋糕!!!
野飲我地就飲左正野係紫米酸奶~兩杯都好好味呀!!!
一個係芒果味一個係藍莓~我就比較鐘意藍莓的酸甜
我朋友就好鐘意芒果的鮮甜!!!!!!!佢ge yogurt好出色~
雖然飲呢個會好飽但係下次黎我都係會飲呢個~
2023-06-05
慶祝紀念
生日
  • 藍莓紫米酸奶
  • 煙三文魚溫泉蛋卡邦尼意粉
urban 貓貓cafe 好多區都有荔枝角新開地方又大又靚!全店裝修以木系為主d 貓貓係周圍走黎走去,食食下突然會係你腳邊hi 黎hi 去😍😍🥰🥰價錢唔算貴,Lunch 唔駛一百蚊已經有set!餐湯粟米忌廉湯牛油多士條多士條脆口同埋已經搽左糖漿真係唔經唔覺就食好多紅肉火龍果希臘柑橘醬沙律沙律菜夠新鮮而且蕃茄仔都夠甜紅肉火龍果比較少見,都幾甜煙三文魚班尼迪配酸種包班尼迪蛋流心效果好正!酸種包唔會係好韌個種日式鯖魚伴芝麻照燒汁鯖魚煎得岩岩好,面頭香脆下面仲有薯蓉超滑兩者估唔到又幾夾食食下開始有人餵貓成堆貓衝過去,場面好壯觀芒果熱情果慕絲蛋糕面頭係芒果醬酸甜酸甜入面係熱情果慕絲~兩者夾埋唔會太甜外型成個橘子甘好得意海鹽芝士奶蓋鮮果牛角包窩夫一上碟,貓貓就衝上黎唔通佢都知依個好食🤣牛角包窩夫脆口,面頭奶蓋略鹹~再加埋曲奇雪糕夠哂甜凍意大利焦糖咖啡焦糖味幾濃,味道偏甜冰融左就中和番,岩岩好
urban 貓貓cafe 好多區都有
荔枝角新開地方又大又靚!

全店裝修以木系為主

價錢唔算貴,Lunch 唔駛一百蚊已經有set!

餐湯粟米忌廉湯
牛油多士條
多士條脆口同埋已經搽左糖漿
真係唔經唔覺就食好多

紅肉火龍果希臘柑橘醬沙律
沙律菜夠新鮮而且蕃茄仔都夠甜
紅肉火龍果比較少見,都幾甜

煙三文魚班尼迪配酸種包
班尼迪蛋流心效果好正!
酸種包唔會係好韌個種

日式鯖魚伴芝麻照燒汁
鯖魚煎得岩岩好,面頭香脆
下面仲有薯蓉超滑
兩者估唔到又幾夾

食食下開始有人餵貓
成堆貓衝過去,場面好壯觀

芒果熱情果慕絲蛋糕
面頭係芒果醬酸甜酸甜
入面係熱情果慕絲~兩者夾埋唔會太甜
外型成個橘子甘好得意

海鹽芝士奶蓋鮮果牛角包窩夫
一上碟,貓貓就衝上黎
唔通佢都知依個好食🤣
牛角包窩夫脆口,面頭奶蓋略鹹~
再加埋曲奇雪糕夠哂甜

凍意大利焦糖咖啡
焦糖味幾濃,味道偏甜
冰融左就中和番,岩岩好

2023-06-05
午餐
2023-06-07 99 瀏覽
呢一間人氣貓貓cafe又開左新分店😍貓主子們都好乖好可愛(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)餐廳食物好平,不設入場費次次去親都好滿足同開心🥳荔枝角分店環境好大,吾會好逼裝修走小清新風格環境都好乾淨✨吾會有臭味Openrice 仲可以訂位~~空間好大10人聚會都冇問題👍🏻我地當日揀左2人set $348會包2個湯律,2個湯,2個主食,2款飲品✨+$28滋味二人小食拼盤(脆薯、炸芝土雞胸、紐西蘭魚寶)我地本身驚吾夠食😂😂😂所以加左小食拼盤點知份量超多😂$28超值✨煙三文魚溫泉蛋大邦尼扁意粉煙三文魚鹹香味同蛋黃既濃郁口感相輔相成醬汁好豐富大邦尼醬汁既奶香味和芝士濃郁味道令呢道菜更加美味可口💕✨ 西班牙燒烤醬黑毛豬肋骨黑毛豬肉質鮮嫩多汁😍配左西班牙燒烤醬的甜香味道口感非常豐富豬肋骨烤到微焦既外皮增添了一份香脆的口感👍🏻✨藍花皇家伯爵荔枝紅茶好大壺,茶味好夠香份量夠兩個人飲,養生之選✨冬瓜茶☕️味道清淡、爽口,無咖啡因係健康飲品,好岩夏天飲
呢一間人氣貓貓cafe又開左新分店😍
貓主子們都好乖好可愛(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
餐廳食物好平,不設入場費
次次去親都好滿足同開心🥳
荔枝角分店環境好大,吾會好逼
裝修走小清新風格
環境都好乾淨✨吾會有臭味
Openrice 仲可以訂位~~
空間好大10人聚會都冇問題👍🏻

我地當日揀左2人set $348
會包2個湯律,2個湯,2個主食,2款飲品

✨+$28滋味二人小食拼盤(脆薯、炸芝土雞胸、紐西蘭魚寶)
我地本身驚吾夠食😂😂😂

豬肋骨烤到微焦既外皮
增添了一份香脆的口感👍🏻

✨藍花皇家伯爵荔枝紅茶
好大壺,茶味好夠香
份量夠兩個人飲,養生之選

✨冬瓜茶☕️
味道清淡、爽口,無咖啡因
係健康飲品,好岩夏天飲
2023-06-01
2023-06-07 115 瀏覽
本身成家人一齊去見下貓貓 ,4點鐘去到禁左飛,之後一路等一路見佢緩慢咁入人,沒問題咪等囉,點知去到5點左右佢個帶位走出來話截左龍,禁飛又要重新禁過,喂你做生意要人等都一早話句比人知會截㗎!咁我都可以選擇留唔留,白白企左係度成個鐘,哂人時間…垃圾到冇朋友🤢見佢入面其實都仲有吉位,之後走去問個帶位嘅有冇可能入去,就算坐45分鐘都無問題,反正都係來睇貓啫,問完佢話「我入去問問」,點知等左15-20分鐘都唔出來答人,你出嚟話冇都話咁咪走囉,嘩原來咁威水敷衍左成個縮頭烏龜返入去就算,真係第一次見服務業有咁「好」嘅態度,呢間野都唔洗去喇!
2023-05-26
下午茶
2023-06-06 106 瀏覽
餐廳以密封式設計,進入還需要穿著鞋套,那麼嚴密,就是因為內裡上天下地都是貓咪,太棒了!無論坐到那裡,都總有貓咪在附近!食物方面有午市套餐可選的,紐西蘭牛肉眼扒伴百里香牛油,牛肉非常冧軟,很大的一片,旁邊還有大量薯菜,保證吃得飽飽的!還選了香煎紅鯛魚柳伴時蘿忌簾,魚柳也是非常大片,忌簾汁配上魚超好吃,下低還有薯蓉,細密而棉滑!套餐的還會包忌簾餐湯及牛油多士條,當中牛油多士脆卜卜,甜甜的,很好吃!檸檬炸雞是送的,只要4位同時點一份午餐,就會送了,味道也很不錯,沙律醬汁酸酸的很開胃!Oreo 脆脆特濃朱古力,底層是香濃的朱古力奶,中層是Oreo 脆脆,頂層則是忌簾,多重口感!

2023-06-05 61 瀏覽
荔枝角這個地方,可能唔係大家平時會去嘅飲食熱點,但係最近有間新開嘅餐廳,值得大家去探索一下。就係位於荔枝角商場2樓嘅urban cafe,一間集西式、日式料理、小食、甜品、特飲於一身嘅貓主題咖啡店。如果你係貓奴或者貓控,你一定會愛死呢間店,因為佢哋有數十隻貓貓陪你用餐,而且店內嘅裝潢都好有貓咪元素,例如貓狗霓虹燈、貓耳朵椅墊等等。不過要注意嘅係,入店前要消毒同埋穿上鞋套,而且每位最低消費係$100。今次我同朋友黎到呢度試吓佢哋嘅二人餐,入面包咗精選餐湯、精選沙律、煙三文魚溫泉蛋卡邦尼扁意粉、西班牙燒烤醬黑毛豬肋骨,同埋飲品熱美式黑咖啡同凍檸檬茶,仲可以加錢配滋味二人小食拼盤(脆薯,炸芝士雞胸,紐西蘭魚寶)- 精選餐湯:今日嘅餐湯係南瓜湯,味道香滑甜美,仲有絲絲南瓜蓉。- 精選沙律:今日嘅沙律係雜果蔬菜沙律,有生菜、菠蘿、番茄等材料,沙律醬係日式芝麻醬,清新爽口。- 滋味二人小食拼盤:呢個拼盤有三款小食,分別係脆薯、炸芝士雞胸同紐西蘭魚寶。脆薯外皮香脆,內裡鬆軟,伴以番茄醬同芥末醬食更惹味。炸芝士雞胸外層包住一層芝士粉,切開後可以見到芝士同雞肉嘅層次感,雞肉嫩滑多汁,芝士香濃不膩。紐西蘭

- 滋味二人小食拼盤:呢個拼盤有三款小食,分別係脆薯、炸芝士雞胸同紐西蘭魚寶。脆薯外皮香脆,內裡鬆軟,伴以番茄醬同芥末醬食更惹味。炸芝士雞胸外層包住一層芝士粉,切開後可以見到芝士同雞肉嘅層次感,雞肉嫩滑多汁,芝士香濃不膩。紐西蘭魚寶係用鱈魚製成,魚肉彈牙,炸得金黃酥脆,搭配自家製嘅塔塔醬,酸甜開胃。

- 煙三文魚溫泉蛋卡邦尼扁意粉:呢個係我最鍾意嘅一款主菜,扁意粉煮得剛好,唔會太爛或者太硬,卡邦尼醬汁濃郁滑溜,有奶油同芝士嘅香氣,唔會太膩。煙三文魚切得薄薄嘅片,鹹香彈牙,同卡邦尼醬汁好夾。溫泉蛋係亮點,蛋白熟透,蛋黃流心,混入醬汁中,令整個意粉更加滑潤。

- 西班牙燒烤醬黑毛豬肋骨:呢個係我朋友嘅主菜,黑毛豬肋骨燒得香噴噴,肉質鮮嫩多汁。西班牙燒烤醬係秘製,有點辣味,可以增添咗肋骨嘅風味。伴碟仲薯仔泥同青豆粒作配菜,薯仔泥幼滑細緻,青豆粒爽口清甜。
- 熱美式黑咖啡:一杯普通嘅黑咖啡,香濃順口。
- 凍檸檬茶:一杯清涼解渴嘅飲品,檸檬味唔會太重或者太淡,茶味都幾香。
2023-06-04 83 瀏覽
做唔到貓奴所以又去貓貓cafe啦,二訪呢間Urban Cafe 因為呢度嘅貓貓真係好可愛!😻之前去過旺角店,荔枝角店最近新開所以要去啊!跟旺角店比較,呢度感覺更闊落,可以望着貓休閒地食完嘢,再去搵貓玩。貓咪好可愛,但認真食物質素一啲都唔hea,幾好食!🌟 地中海軟殼蟹希臘沙律軟殼蟹大小正常,放在五顏六色的沙律菜、蕃茄、黑橄欖、菠蘿上,顏色豐富吸引,夏天的食慾都被帶起了。🌟北京烤鴨薄餅薄餅佈滿芝士,仲有青瓜絲紅椒絲配搭,拉起即見到一絲絲芝士,賣相係好吸引的。厚批口質好結實包感,食得滿口芝味,仲有烤鴨不薄身,質感亦不老。🌟牛油果奶昔打得好滑身,牛油果味好出好厚,質感亦偏稠,好飽肚!🌟Oreo脆脆朱古力雲朵沙冰Oreo同朱古力味算突出,綿綿沙冰夏天飲一流!

貓咪好可愛,但認真食物質素一啲都唔hea,幾好食!

🌟 地中海軟殼蟹希臘沙律

🌟北京烤鴨薄餅

🌟牛油果奶昔
打得好滑身,牛油果味好出好厚,質感亦偏稠,好飽肚!

🌟Oreo脆脆朱古力雲朵沙冰
Oreo同朱古力味算突出,綿綿沙冰夏天飲一流!
2023-06-03 84 瀏覽
Urban Cafe是一家以貓貓為主題的高質素cafe,之前去過觀塘和旺角分店,今次趁考完試立即去新開的荔枝角分店輕鬆吓,新店亦讓我哋驚喜不已。😍新店的裝修非常新淨別緻,環境非常舒適,而且還有許多活潑可愛的貓貓陪著你玩耍。除了優美的環境外,食品亦驚喜。🥰夏威夷薄餅,口感鬆軟而且配料十足,非常美味。😋四重芝士肉醬蝴蝶粉的濃郁芝士味道和肉醬的鮮美完美結合,擺盤精美。😍海鹽芝士奶蓋鮮果牛角包窩夫是我必點的甜點之一,奶香濃郁,口感鬆軟,加上鮮果的清甜,真是美味至極。😋最後,Oreo脆脆朱古力雲朵沙冰則是一款相當清涼解暑的甜品,脆脆的口感和香濃的朱古力味道完美結合,令人愛不釋手。😋總括來說,Urban Cafe的荔枝角分店是一家非常值得一試的貓貓cafe。他們的食品質素高,環境舒適,貓貓可愛活潑,俾大家親親貓咪,確是一個放鬆心情的好去處。🥰

夏威夷薄餅,口感鬆軟而且配料十足,非常美味。😋

作為貓迷當知道屋企附近開咗間貓Cafe,呢間貓cafe無收入場費,也不會計時收費,仲有好多不同種類嘅貓貓,立即去玩啦?去到發現呢間Cafe 環境夠大又衛生,貓貓都幾多,而且基本上唔怕人,見到連小朋友都可以一齊玩得好開心,最重要係貓貓好肯同我互動,連影相都好合作擺晒pose,食飯途中不停會有貓貓經過,可以任摸任抱真係好開心!嘢食水準都ok,價格合理,叫了兩人餐有齊餐湯、沙律🥗,兩個main分別揀咗明太子紅蝦蝴蝶粉和安格斯牛肉手工漢堡配脆薯,蜂蜜柚子茶同香橙蜂蜜梳打都包埋嘅,另外加咗$28 加配滋味二人小食拼盤👉🏻脆薯,炸芝士雞胸,紐西蘭魚寶。即叫即製,其中安格斯牛肉手工漢堡牛肉好juicy又嫩,麵包仲有焗到脆邊,睇到好有心機,味道也值得一贊👍

𝗨𝗿𝗯𝗮𝗻 𝗖𝗮𝗳𝗲旺角同觀塘店都去過,今次去佢哋新開嘅荔枝角店✌🏻。環境寬敞,中間仲有個貓貓互動區🐱,呢到仲以帶埋自己嘅寵物一齊嚟餐廳食飯,係間寵物友善餐廳。 .📍酸忌廉羊肉手工漢堡配脆薯($128) 𝗦𝗼𝘂𝗿 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 平日比較少見羊肉漢堡🍔,羊味非常濃郁🐏𝗝𝘂𝗶𝗰𝘆得嚟漢堡扒又唔會太薄,有啲驚喜🤩! .📍明太子紅蝦蝴蝶粉($118) 𝗖𝗼𝗱 𝗥𝗼𝗲 𝗥𝗲𝗱 𝗞𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗙𝗮𝗿𝗳𝗮𝗹𝗹𝗲 紅蝦2大隻🦐,彈牙有鮮味蝴蝶粉有啲咬口,醬汁𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆可惜明太子味唔夠突出,多啲鹹香會更好 .📍日本富士蘋果芝士蛋糕配雪糕($58) 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗜𝗰𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 芝士蛋糕配有雪糕,味道冇咩特別🍰,不過不失 .𝗣𝘀: 呢到都有幾多貓貓🐱,大部分都幾親人,重點係環境衛生無臭味,唔會成地貓毛。食物即叫即做,無計時收費,所以慢慢食完再玩貓都可以😚✌🏻

📍酸忌廉羊肉手工漢堡配脆薯($128)
平日比較少見羊肉漢堡🍔,羊味非常濃郁🐏
𝗝𝘂𝗶𝗰𝘆得嚟漢堡扒又唔會太薄,有啲驚喜🤩!

📍明太子紅蝦蝴蝶粉($118)
紅蝦2大隻🦐,彈牙有鮮味
蝴蝶粉有啲咬口,醬汁𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆
可惜明太子味唔夠突出,多啲鹹香會更好

📍日本富士蘋果芝士蛋糕配雪糕($58)
芝士蛋糕配有雪糕,味道冇咩特別🍰,不過不失

2023-06-01 81 瀏覽
新嘅Urban Cafe 已經進駐茘枝角 🐱 麗新廣場1樓而家重新裝修,改為pet friendly 商場 。之前已去過Urban Cafe 其他分店,茘枝角呢間分店地方更大,裝修更靚,貓貓更多地方活動🐱**客人可以在店內買$15貓糧餵貓,啱晒愛貓但屋企又唔可以養貓嘅人SET FOR 2S3482人套餐$386(包餐湯、沙律、飯/麵 、主餐及飲品)磨菇湯有粒粒磨菇,香濃又有咬口。沙律夠新鮮,生菓夠甜👍意粉或飯(3選1)我就揀左:(1)明太子紅蝦蝴蝶粉:平時很少食蝴蝶粉,呢個蝴蝶粉咬口十足,煙煙韌靱,配埋2隻大紅蝦,🦐肉質結實又多肉,個明太子汁做得唔錯,整體味道嚟講有90分👍主菜(3選1)(1)安格斯牛肉手工漢堡包配脆薯條(牛肉夠juicy, 有牛味,冇筋,麵包夠新鲜又軟熟,漢堡包皮輕輕焗過,外脆內軟好味)套餐奉送2杯飲品($38或以 下/ 補差價升級其他飲品)飲品:超多選擇:我就揀咗-開心菓奶昔(好香好滑好濃開心菓味)-芒果沙冰(好香芒果味又解渴)🍨加$25有凍精選蛋糕配雪糕 😋

SET FOR 2
S348

2人套餐$386
(包餐湯、沙律、飯/麵 、主餐及飲品)
磨菇湯有粒粒磨菇,香濃又有咬口。沙律夠新鮮,生菓夠甜👍

意粉或飯(3選1)我就揀左:

主菜(3選1)

套餐奉送2杯飲品($38或以 下/ 補差價升級其他飲品)

飲品:超多選擇:
我就揀咗
-開心菓奶昔(好香好滑好濃開心菓味)

-芒果沙冰(好香芒果味又解渴)

🍨加$25有凍精選蛋糕配雪糕 😋
2023-05-31 58 瀏覽
對於愛貓人仕來說,此處確實是一個天堂,周圍都是貓,隨時被貓圍😂貓貓都很親人,基本摸的都完全沒問題,地方大而闊落,坐得很舒服~餐湯~忌簾味濃郁,餐湯附送的牛油多士條更非常好吃,多士簡單的烘脆後,塗上牛油及砂糖,甜甜脆脆的~檸檬炸雞~外形有點像炸雞塊,沾上酸酸的檸檬醬吃一流~本菇蜆殼黑松露忌簾扁意粉~醬汁很久,足以伴均整碟意粉吃,味道很creamy,好吃~慢煮豬柳伴芥末籽忌簾~豬柳由於是慢煮的,所以內裡略帶粉紅肉,吃起來肉質冧軟,豬柳跟芥末籽忌簾醬的味道很夾~香蕉蜂蜜奶昔~超好喝,香蕉及奶味均香濃,是鮮奶及香蕉打出來的,不是乳酪那種~藍花皇家伯爵荔枝紅茶~很香花香,下低有蠟燭一直熱著,花茶暖暖的,不太甜,超好喝~自家製生日水果窩夫~這個預訂可寫名的,窩夫是朱古力味,造型是心心,外脆內軟,而雪糕則是Orea 味道,生日的那位表示收到很高興🤣~

檸檬炸雞~外形有點像炸雞塊,沾上酸酸的檸檬醬吃一流~

2023-05-30 72 瀏覽
貓貓cafe shop , 一定是以貓貓為主。入去前,已講究衛生,要在門外穿上鞋套,減低貓貓s 感染。穿上鞋套後有點滑,要注意‼️入到去,環境寬敞,真的很闊落。燈光柔和明亮,成個人已經好舒服。再見到貓s 行嚟行去,更加開心😃。佢地都好乖,唔會騷擾你,搶人食物。入到去叫嘢食,食物與素不錯。餐湯打得很滑,再有麵包條。午餐份量都不錯。溫泉蛋茄汁蝴蝶粉,不錯,很入味。蝴蝶粉不是糊仔狀態,份量很足夠。再配上餐飲。百多元,真心很好。紅鯛魚柳:朋友點了,雖然沒有食,但份量都足夠。見朋友食晒,都應該唔差。最後就到餵貓貓時間

佢地都好乖,唔會騷擾你,搶人食物。

最後就到餵貓貓時間
2023-05-30 203 瀏覽
早前喺社交平台見到有KOL 媽咪分享呢間餐廳,見到大家分享嘅照片,小朋友大大小小都可以接觸貓貓,感覺好親切,所以今晚就同朋友帶埋小朋友一齊去食。我哋有一個四歲半,一個三歲半同一個兩歲。訂位嘅時候亦都見到餐廳係容許0至12歲嘅小朋友。但去到之後簡直係一個惡夢,咁大個人都未試過去一間餐廳食得咁唔開心。首先入到門口員工要求我哋着鞋套,其實我哋嘅小朋友都算聽話,跟足指示。小朋友入到去亦都冇特別大聲,小朋友有一啲正常反應都唔容許,話佢哋嘅反應會嚇親貓仔。我哋嘅小朋友對貓貓都好溫柔,只係輕輕摸下同埋睇吓,貓貓喺地下佢哋好自然就坐喺度睇,員工就走過來話唔俾佢哋坐地下。我哋入到餐廳亦都冇人招呼,見到我哋有小朋友亦都冇特別安排BB凳,見到佢有一排座位,我小朋友着住襪企喺度食其實都OK嘅,衛生嘅,所以我哋都冇特別問攞BB凳,點知個員工又走過來話唔俾我個仔企起身,小朋友只得兩歲多,員工用指令式嘅態度制止我小朋友企喺度、坐喺度、同用正常嘅聲線講嘢。當然會令小朋友反感,小朋友認為自己受到威脅就向員工嗌咗一聲,之後佢又話佢咁樣會嚇親啲貓仔。其實會唔會係你嚇親我小朋友先令佢有呢個反應呢?唔想討論邊個啱邊個錯,我哋亦

唔想討論邊個啱邊個錯,我哋亦唔係由得小朋友亂嚟嘅家長。喺我哋教緊小朋友嘅時候,員工不停走過來話佢哋,小朋友有反叛嘅行為都好理解,本來都好好地,最尾搞到成餐飯,大家都食得唔開心。

好似成餐飯企喺度又唔得,坐喺度又唔得,難道真係要好端莊咁樣望住隻貓?我哋嘅小朋友雖然年紀細,但係已經算好乖,起碼教咗佢哋唔可以大力摸貓貓、手上面有食物唔可以觸碰貓貓,對貓貓要溫柔。。。佢哋都聽講。貓貓有時突然間跑走,又或者喺度打交,小朋友有反應其實好正常,自然嘅反應,其實身邊嘅客人都冇被騷擾,難道一兩秒都包容唔到?小朋友只係講一句:媽咪嗰兩隻貓貓喺度打交呀!

講一句都唔可以,講一句就已經俾人叫停。成餐飯我都理解唔到。

總之食得好唔開心,員工對其他客人亦都冇特別招待,淨係不停喺度機械式收碗碟、落餐,冇笑容,冇招呼,冇禮貌,一係就成班企埋一邊傾偈,完全感受唔到網上邊所講嘅有質素。

食物質素真係普通到冇得再普通,最基本嘅carbonara都可以煮到一劈水,完全唔知食緊啲乜嘢。所謂嘅手工pizza,我真係食唔出, 我以為係冰鮮pizza,馬莎嗰啲仲好食。

成餐飯都唔知食咗啲乜,得杯凍檸水要正常。

小動物餐廳裏面冇洗手盆提供比客人洗手,濕紙巾都冇一張。好在我哋係媽咪永遠都有乾濕紙巾喺身,小朋友對手確保一定係乾淨先接觸啲貓貓。但眼見其他客人食食吓嘢就 摸吓啲貓仔,最基本嘅衛生保護我都唔係好察覺。

對唔住,真係推介唔到。

2023-05-29
呢間貓𝗖𝗮𝗳𝗲都幾出名,好多人都去過佢地旺角同觀塘店,呢間荔枝角店係最新嘅分店✌🏻。環境唔錯,夠大又乾淨。.📍滋味拼盤($128) 𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸𝘀 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 拼盤有炸雞🍗、炸魚🐟同薯條🍟,份量唔算好多2個人𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲都食得晒,炸得幾好唔油膩 .📍軟殼蟹千島薄餅($128) 𝗦𝗼𝗳𝘁 𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗧𝗵𝗼𝘂𝘀𝗮𝗻𝗱 𝗜𝘀𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮 原隻軟殼蟹賣相吸引🦀🤩,外殼炸得香脆中間食到蟹肉,唔油又唔會太乾𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮加咗千島醬、芝士🧀同粟米🌽雖然味道好港式,但酸酸甜甜都𝗼𝗸 .📍提拉米蘇($78)
𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 咖啡味突出☕️,濕潤又𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,唔錯🤎 .📍日式朱古力今川燒($98)𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗖𝘂𝘀𝘁𝗮𝗿𝗱 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲𝘀 今川燒原來係大判燒,中間藏有吉士醬不過有啲漿口,感覺失望,配上雪糕食會好少少

滋味拼盤
📍滋味拼盤($128)
𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸𝘀 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿
拼盤有炸雞🍗、炸魚🐟同薯條🍟,份量唔算好多
2個人𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲都食得晒,炸得幾好唔油膩
軟殼蟹千島薄餅
軟殼蟹千島薄餅
📍軟殼蟹千島薄餅($128)
原隻軟殼蟹賣相吸引🦀🤩,外殼炸得香脆
中間食到蟹肉,唔油又唔會太乾
𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮加咗千島醬、芝士🧀同粟米🌽
雖然味道好港式,但酸酸甜甜都𝗼𝗸
提拉米蘇
📍提拉米蘇($78)
𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂
咖啡味突出☕️,濕潤又𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,唔錯🤎
日式朱古力今川燒
日式朱古力今川燒
📍日式朱古力今川燒($98)
𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗖𝘂𝘀𝘁𝗮𝗿𝗱 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲𝘀
今川燒原來係大判燒,中間藏有吉士醬
不過有啲漿口,感覺失望,配上雪糕食會好少少