2018-10-30 45 瀏覽
早排因爲生理時鐘錯亂 基本上接近日落先起身食早餐 一起身又唔想食太多就決定食漢堡包(本人食量本來比較驚人) 😂知道呢間嘅漢堡包係元朗出晒名 咁當然要回一回佢 首先鋪面裝修好精緻牆身嘅graffiti同充滿美國感嘅裝修品好一句 There is no strong beer only weak man 漢堡包分別揀咗紐約八安士雙層堡同芝加哥blt牛堡 追加芒情森巴雞翼🍔兩塊漢堡都好多肉汁 唔乾身厚砌唔薄身 絕對足料紐約八安士雙層堡係用上千島沙律醬 而芝加加哥blt牛堡就配芝士同埋茄汁加芥末我地對個包都非常滿意 老公都有讚無彈炸香雞翼再淋上酸酸甜甜嘅芒果汁 開胃菜之選啤酒愛好者又可以揀生啤 精釀啤酒或者cocktail have a chill afternoon 🕶
早排因爲生理時鐘錯亂
啤酒愛好者又可以揀生啤 精釀啤酒或者cocktail
have a chill afternoon 🕶
2018-07-07
2018-10-28 47 瀏覽
這家餐廳「Urban United Burger & Bar」顧名思義是以漢堡、西式餐作招徠,餐廳面積不大,燈光微暗,走工業風格,只有十多張桌椅,氣氛不錯。紐約8安士雙層堡這牛肉漢堡餡料很多,配搭了羅馬菜、紅毛菜、酸青瓜、蕃茄、洋蔥,而芝士是採用了車打芝士和mozzarella芝士。漢堡一口一手不能掌握,牛肉厚肉多汁,​肉質鮮嫩,一咬下去,肉汁在嘴裡爆發,滋味無窮。櫻花巴馬火腿卡邦尼意粉意大利粉口感十足,配上煙肉,相當惹味,煙肉沒有犯下一般餐廳的通病,不乾柴,毫不失色。巴馬火腿肉質柔軟,也不會過鹹。相當不錯!carbonara意粉汁略少,不夠creamy!炸洋蔥圈+炸原味雞翼加12元可以選擇套餐的頭切薯條或炸洋蔥圈或原味雞翼,價錢非常相宜。炸物都炸得金黃酥脆,香脆可口!檸檬茶+蜜糖檸檬水飲品選擇了檸檬茶和蜜糖檸檬水,如果選擇套餐內的餐飲會較便宜。餐廳亦提供其他酒精飲品,可以跟朋友一邊享用美食,一邊把酒聊天。

櫻花巴馬火腿卡邦尼意粉
carbonara意粉汁略少,不夠creamy!

炸洋蔥圈+炸原味雞翼
炸物都炸得金黃酥脆,香脆可口!

檸檬茶+蜜糖檸檬水
2018-10-27
櫻花巴馬火腿卡邦尼意粉
如果說到美式漢堡🍔,你會想到哪裡呢?銅鑼灣?上環還是尖沙咀呢!就在一次想去元朗「B仔涼粉」的時候,突然發現這件那麼特色的店面,卻還是小編獨愛的工業風的。於是就下定決心,有空必到此一遊呢~2人餐單參考(飽足程度:★★★★☆): 邁阿密海鮮堡x1 紐約八安士雙層堡x1 跟餐薯條x2 跟餐美式咖啡x1跟餐蜜桃伯爵茶x1 加上10%服務費 一共HK$304👆邁阿密海鮮堡$98+薯條$12+美式咖啡$13(推薦指數:★★★★★)餐廳全部漢堡都是現點現做,所以敬請耐心等候,這時候你就可以好好享受一下這裡的氣氛!漢堡送上來的時候還是熱烘烘的,肉質肉汁都非常爆滿,裡面有鬆脆香口的軟殼蟹,也有新鮮彈牙的蝦子🦐。雙手握住漢堡🍔,一口👄咬下去,除了層次豐富,醬汁更是不斷的流出~一級棒!👆紐約八安士雙層堡$118+薯條$12+蜜桃伯爵茶$23(推薦指數:★★★☆☆)相比之下,小編跟小編的朋友都一致認為邁阿密海鮮堡較為出色,原因是這款來得比較油膩一點,肉質還可以,但是裡面的蔬菜類相對少了一些,可以加多一點的番茄🍅跟蔬菜🌳,這樣可以中和一點點油膩感覺~
於是就下定決心,有空必到此一遊呢~

2人餐單參考(飽足程度:★★★★☆):
邁阿密海鮮堡x1
紐約八安士雙層堡x1
跟餐薯條x2
跟餐美式咖啡x1
跟餐蜜桃伯爵茶x1
加上10%服務費
一共HK$304

題外話/補充資料: 不想等位置的朋友可以提早預約或者在下午時段前往唷~
2018-10-13
  • 邁阿密海鮮堡
2018-10-21 134 瀏覽
終於到假期了,今天特別想找一個地方relax一下,突然想起我最愛的漢堡飽店,幸好有訂位,否則下午茶的時間也沒有位子了一行四人,先點了四個餐,這個是有一大隻軟殼蟹的漢堡包,真的炸得很脆,炸完以後,它的形狀是清楚看得到,還有蝦、芝士、蕃茄、生菜的這個也是有蟹殼蟹,但是它還加了鵝肝我最期待的魚柳漢堡終於到,它的魚柳雖然不太厚身,但它最厲害的地方是它炸得很透,魚肉仍然很滑這個魚塊是真的很大,長度跟一把刀差不多這個麵是黑黑的,吃一口就整個嘴也黑了,大家也忍不住笑了,這個意粉味道很濃,但是我覺得它偏甜,可能我喜歡吃鹹的比較多,餸菜就有蝦、魷魚、蟹殼蟹我發現這裡的意粉真的很濃,因為它真的很蕃茄,上面有很多蝦這些小食也很便宜,只需加12塊錢就可以了
邁阿密海鮮堡
這個也是有蟹殼蟹,但是它還加了鵝肝
拉期維加斯軟殼蟹鵝肝
阿拉斯加特大魚堡
這個魚塊是真的很大,長度跟一把刀差不多
墨汁海鮮意粉
我發現這裡的意粉真的很濃,因為它真的很蕃茄
,上面有很多蝦
拉期維加斯軟殼蟹鵝肝
墨汁海鮮意粉
大虎蝦鮮茄羅勒意粉
2018-10-20 67 瀏覽
放假有時候都要就下男友,去接佢然後去附近食野🤣🤪今日中午就去元朗搵佢然後行下行下就黎左呢間Urban United.見裝修幾有型、佢又話想食burger, 就一心入去試。由於舖路唔算好大間,中午去到full 哂,還好流量高等左一陣就有位坐。😙除左有burger食仲有意粉breakfast嗰啲,又可以自由加小食或飲品,都幾彈性我揀既fish & chips大到嚇死人!完全長過我手臂!魚柳新鮮炸出,好香口,魚🐟肉好滑🤤薯條🍟係似直接由薯仔🥔切出,連皮炸好新鮮😋如果可以跟埋舊檸檬🍋jit啲汁落魚柳度就會更鮮啦!男友個紐約雙層八安士牛堡都好食,個牛牛🐮漢堡扒好tender好juicy! 😍而且配料好足,芝士🧀好香蕃茄🍅都新鮮,雖然成個漢堡唔係話好大,但都夠食😂另外加12蚊加個雞翼試下,原來係炸雞翼,好香口!👍🏼連埋飲品都係食左270,食到好似美式餐廳既新鮮burger,都幾抵吖😋

餐飲

雙層八安士牛堡
原味雞翼
  • 紐約雙層八安士牛堡
2018-10-18 26 瀏覽
星期日家庭日當然要輕鬆下啦,所以今日就去左食BURGER 去慢活一下生活呢間BURGER 最出名就係佢地嘅魚堡(阿拉斯加特大魚堡),呢樣係呢度必點嘅名物,唔講咁多,立即去相先大大塊魚柳完全將個漢堡包比下去,淨係睇長度都已經係漢堡包嘅兩倍,而呢個包嘅價錢亦只係$78 ,喺而家呢個百物騰貴嘅香港可算係相當抵食而魚柳亦相當厚身,食落有魚味而且肉質唔"梅",唔係偷工減料用次貨。另一個漢堡就簡左邁阿密海鮮堡,係由軟殼蟹作為主打,再配上鮮蝦、羅馬菜、蕃茄、洋蔥、芝士組成嘅漢堡,口感好獨特。軟殼蟹新鮮炸起脆卜卜,不會太油,食漢堡包又點可以冇薯條呢只需要加多$12 就可以配埋薯條/洋蔥圈/雞翼其中一樣,我就梗係簡薯條啦一邊嘆啤酒薯條,一邊同朋友講下波經,咁樣過一個星期日嘅下午真係唔錯

食漢堡包又點可以冇薯條呢

2018-10-14
5 分鐘 (堂食)
  • 阿拉斯加特大魚堡
  • 邁阿密海鮮堡
2018-10-07 214 瀏覽
對於小胖子來說元朗係一個充滿美食嘅地方,今日就發掘左呢間漢堡隱世小店,見到依間手作漢堡包小店就洗曬口水🤤這個燈燈很有浪漫的感覺🌹裝修很美國風,有以ʙᴜʀɢᴇʀ為主的塗鴉牆,店內的擺設也看得出花了心機仲要有11款ʙᴜʀɢᴇʀ選擇😍還有沙律、意粉、小食等等 樣樣都想食🤤達拉斯烤菇牛堡 $88大烤菇上充滿黑椒醬汁,䁔暖的醬汁仲流緊出黎😍牛肉漢堡和車打芝士好夾呀‼️夏威夷雞堡 $68原本非看到雞係炸的,有點怕塊雞會乾身身,咬一啖 哇...有驚喜喎😍好有汁感雞又嫩滑,沒有很老身‼️叫ʙurger還可以加錢$12簡小食,厚切薯條、炸洋蔥圈或原味雞翼2隻。我地就簡左厚切薯條🍟和原味雞翼。再加了$35叫了杯飲品,粉紅傻豹梳打有幾塊玫瑰碎在上面,飲落去有玫瑰味🌹

這個燈燈很有浪漫的感覺🌹

達拉斯烤菇牛堡 $88

夏威夷雞堡 $68

粉紅傻豹梳打
粉紅傻豹梳打
2018-09-28
夏威夷雞堡
又黎到元朗覓食,今次就黎到呢間朋友推薦嘅隱世餐廳。一去到,已經比佢大大嘅招牌吸引到,勁sharp!餐廳裝潢行型格街頭風,都幾有格調。野食方面主打burger,種類唔算多,但貴精,所以都唔難揀。今次同朋友就分別嗌左個芝加哥BLT牛堡同達拉斯烤菇牛堡。芝士加BLT牛堡,醬汁同番茄酸酸甜甜,令到成件事好開胃,牛堡鎖到肉汁,但略嫌整得唔夠實,有少少易碎。相比之下,我更加鍾意達拉斯烤菇牛堡,雖然基礎配料差唔多,但因為多左大大個烤菇,上面充滿醬汁,加埋冬菇嘅厚肉,係好滿足!叫左個burger就可以加$12,有厚切薯條、炸洋蔥圈或原味雞翼2隻。厚切薯條。炸得一啲都唔油,好難得。本身薯條都鹹鹹地,所以唔洗點醬都夠味。原味雞翼。炸得岩岩好,出面脆得黎,入面仲鎖到曬啲肉汁。略嫌真係原味得太緊要,一定要點茄醬先好食。飲品方面都可以加錢嗌。我就嗌左杯抹茶牛奶,但太重咖啡味,自己唔太好咖啡,就覺得麻麻。友人嗌嘅海豚灣梳打,賣相幾靚,加埋啲檸檬酸係好飲嘅,所以記得一定要督檸檬。

餐廳裝潢行型格街頭風,都幾有格調。

2018-10-02 84 瀏覽
夏威夷雞堡🐤 $68完全比佢塊雞扒surprise到,唔單止大大塊,仲好juicy,雖然睇外皮好似好炸,但肉汁好神奇地鎖得好好,加埋菠蘿🍍d汁口感清新又唔dry!烤菇牛堡🐮 $88係比佢舊大啡菇吸引到😌果然無失望,啡菇好多汁,size亦夠大!塊漢堡扒有自家手打既感覺😍厚得黎又唔會太過實淨同埋塊包唔怕會亁,因為d醬加埋半溶既🧀係會多汁到飛出黎😂小食🍟每個🍔可以加$12配炸雞翼/ 洋蔥圈/ 薯條,薯條份量都幾多,香脆又大條👍🏻

夏威夷雞堡🐤 $68

烤菇牛堡

烤菇牛堡🐮 $88

塊漢堡扒有自家手打既感覺😍厚得黎又唔會太過實淨
同埋塊包唔怕會亁,因為d醬加埋半溶既🧀係會多汁到飛出黎😂

小食🍟
烤菇牛堡
之前朋友發過我一張圖說不同地區有名的Burger店,我一看那張圖,就被元朗那間吸引住,因為有超長的魚柳,長到快要掉在枱上,身為Burger迷,當然要去朝聖一下!話說這星期吃第二頓Burger了~~~位於美食眾多的又新街,不過需要拐個彎才到,裝修走美式一點的風格內裡設計也偏美國一點,挺有感覺的看看餐牌,不止是漢堡,也有小吃、意粉、沙拉等等。阿拉斯加特大魚堡 $78當然一定點非常吸引我目光的魚堡,有炸魚柳、羅馬菜、蕃茄、洋蔥配上凱薩沙律汁。跟圖片的一模一樣,超大塊魚柳!魚柳邊較硬肉質沒那麼嫩,而到了魚的中間肉質就比較嫩一點而且也厚一點,麵包皆塗牛油烘過,不會貨不對板。都市大聯盟  $198這個超級震撼,什麼都有的漢堡包,有牛肉漢堡、軟殼蟹、鵝肝、蕃茄、紅毛菜、炸洋蔥圈、車打芝上,同樣配上凱薩沙律汁以及黑醋。超級高身,不能一口咬下,要分層吃,牛肉漢堡牛味挺重的,肉質實而不乾,但肉汁可以更多,而軟殼蟹雖然沒有說很大隻,但是很脆很香口,配上油脂味重點的鵝肝,口感緩衝了一點,炸洋蔥圈味道就不太突岀,但整體的配搭絕對適合喜歡滿口肉的朋友另外點Burger也可以加錢(+$12)配厚切薯條、炸洋蔥圈或原
~~~

內裡設計也偏美國一點,挺有感覺的
看看餐牌,不止是漢堡,也有小吃、意粉、沙拉等等。

阿拉斯加特大魚堡 $78

都市大聯盟  $198
都市大聯盟

另外點Burger也可以加錢(+$12)配厚切薯條、炸洋蔥圈或原味雞翼2隻。我就配了厚切薯條
跟餐加配厚切薯條  +$12
跟餐加配厚切薯條
值得讚的是連皮炸的,而且新鮮炸起,外層沒有說很酥脆,但是薯味足夠,也不錯。

我很喜歡漢堡,但也不是專家,最重要都是合不合個人口味,我比較重視會否實物與圖片不符,比如某大型連鎖店真的每個包都“縮水”,而且很難吃......我是絕少光顧,而吃這家不會擔心這個問題,絕對是圖片跟實物一樣,而且麵包都挺有看頭
,可以一試。
2018-09-28
都市大聯盟
依間餐廳好似酒吧feel一樣黑黑地勁有氣氛,超級適合聚會!店員唔多,見到得兩三個左右,但都幫我地影相~-黎到依間餐廳主要就係食漢堡包,款式夠哂多,好多都好吸引!都有意粉食,但得三、四款,緊係食Burger🍔最後叫左夏威夷雞煲,諗住揀個最普通實無死既。漢堡都好厚下,係一啖咬唔哂果d。食完覺得岩岩好,唔飽,但都唔餓囉。所以只食一個漢堡應該唔夠,可以叫d小食。味道方面,黎到仲係熱辣辣,食落有層次感,因為菠蘿同番茄,味道微酸,超級開胃,好食。雞扒都唔係好薄果d。另外我朋友叫左特大魚堡,貴我$10,但真係勁足料!三個手板咁長,一黎到我地全部驚訝左一陣😂覺得佢果個抵食好多!最後佢都食唔哂,要分d魚柳比我地食!整體黎講非常值得去,味道好環境好!雖然價錢真係唔係平果d,小貴,但都值依個價既!會再去幫襯
依間餐廳好似酒吧feel一樣
黑黑地勁有氣氛,超級適合聚會!

店員唔多,見到得兩三個左右,但都幫我地影相~

2018-09-24 54 瀏覽
之前其實已經黎過,今次老公OT,我地又唔想煮飯,加上又Happy Friday ,所以今次帶埋囡囡出去食,之前食過紐約雙層8安士漢堡,今次食阿拉斯加特大魚堡,上一次見到已經好想食啦,今次終於食到啦。阿拉斯加特大魚堡($78)當你見到,真係超大塊魚柳,仲要再長過隻叉,魚柳炸得剛剛好,粉漿厚薄適中,而且魚柳非常厚肉, 一個人食都會好飽。另加多$12 炸薯條炸薯條今次應該炸過龍,有少少硬。加$23 芒果伯爵茶以伯爵茶為基底,淡淡的芒果味,不太甜,加上有蘆薈粒,增加口感。櫻花巴馬火腿卡邦尼($88)餐廳主打漢堡,漢堡比較出色,但意粉亦不會差,馬火腿非常鹹香,配上卡邦尼又幾好味。

阿拉斯加特大魚堡($78)

另加多$12 炸薯條
炸薯條今次應該炸過龍,有少少硬。

加$23 芒果伯爵茶

櫻花巴馬火腿卡邦尼($88)
2018-09-21
  • 阿拉斯加特大魚堡
2018-09-22 49 瀏覽
又新街~不嬲都出名係食街..經過見到新開左間漢堡包店👀裝修好特別,好搶眼,一於試一試佢我地二大一小,三人行~達拉斯烤菇堡侍應幫我地個漢堡一分開為二,方便我地分黎食。大到一口食唔晒不得了肉汁不停流出黎🤤大菇菇裝滿黑椒汁同牛肉一樣大牛肉唔會太乾,加上芝士好香配菜係洋蔥、生菜同蕃茄新鮮爽脆分量十足👍👍👍藍莓汁煎澳洲豬鞍架原來依個餐有跟薯條~早知唔洗另外加$12薯條😭😭大家下次加薯條記得問下自己啲餐有冇跟先小朋友見到薯條就興奮🤦🏻‍♀仲要甘多..豬鞍架算好大塊厚身,唔會太油膩煎得非常嫩滑🤤入口有肉汁,唔會乾淨淨不過豬鞍架沒有什麼味道要配上藍莓果醬~就會變成甜甜的好惹味櫻花巴馬火腿卡邦尼意粉卡邦尼醬汁最啱小朋友食,意粉爽口重點火腿肉,提升晒成碟麵既味道👍
又新街~不嬲都出名係食街..
經過見到新開左間漢堡包店👀
裝修好特別,好搶眼,一於試一試佢

我地二大一小,三人行~

達拉斯烤菇堡
侍應幫我地個漢堡一分開為二,方便我地分黎食。
大到一口食唔晒
不得了
肉汁不停流出黎🤤
大菇菇裝滿黑椒汁同牛肉一樣大
牛肉唔會太乾,加上芝士好香
配菜係洋蔥、生菜同蕃茄新鮮爽脆
分量十足👍👍👍

藍莓汁煎澳洲豬鞍架
小朋友見到薯條就興奮🤦🏻‍♀仲要甘多..

豬鞍架算好大塊厚身,唔會太油膩
煎得非常嫩滑🤤入口有肉汁,唔會乾淨淨
不過豬鞍架沒有什麼味道要配上藍莓果醬~就會變成甜甜的好惹味

櫻花巴馬火腿卡邦尼意粉
卡邦尼醬汁最啱小朋友食,意粉爽口
重點火腿肉,提升晒成碟麵既味道👍

2018-09-21 62 瀏覽
見食評唔錯就去試下啦點知仲衰過老麥服務無 等勁奈先黎落單魚柳烤到黑哂 又硬牛堡仲衰 個肉扒唔熟 痴線洋蔥圈完全係食粉漿 無洋蔥薯條最正常同個啊姐講佢開頭話正常 要保留肉汁wor比佢望一望 佢都呆左 完全生肉佢就話換過比我點知第2次都係生既⋯⋯⋯同佢講:都係唔熟個啊姐神回答:「牛可以生食」⋯咁你開頭點解唔問我幾成熟先?唔會再有下次囉垃圾中既垃圾我唔明白點解可以咁差既質素好差,味道都唔係話好味見到其他人食一半已經唔食就知咩料啦⋯
見食評唔錯就去試下啦

佢就話換過比我
點知第2次都係生既⋯⋯⋯

同佢講:都係唔熟

個啊姐神回答:「牛可以生食」⋯

咁你開頭點解唔問我幾成熟先?
唔會再有下次囉
垃圾中既垃圾
我唔明白點解可以咁差既質素
好差,味道都唔係話好味
見到其他人食一半已經唔食
就知咩料啦⋯
無改圖無濾鏡,黑到👵🏿
生肉
2018-09-21 41 瀏覽
一直都好鍾意呢間元朗又新街嘅美式漢堡包店,店舖外型同裝潢都好有心思,走外國街頭小店嘅風格。呢間餐廳除咗主打嘅burger,仲有多款美式食物比客人揀,包括意粉、All Day Breakfast、salad等等~每款漢堡包睇落都好吸引,最後揀咗「亞特蘭大烤菇堡」:大大個熱辣辣嘅烤菇好吸引!巨型烤菇好juicy,食嘅時候,大啡菇嘅汁會不停爆汁,口感柔軟,菇味鮮甜又濃郁!另外仲點咗炸薯角同朋友一齊開心share~金黃色嘅炸薯角睇見都開心,薯角炸至外層香脆帶點微焦、內裡好綿軟,蘸埋茄汁食仲滋味。

每款漢堡包睇落都好吸引,最後揀咗「亞特蘭大烤菇堡」:
大大個熱辣辣嘅烤菇好吸引!
另外仲點咗炸薯角同朋友一齊開心share~
2018-09-01