2018-05-09 419 瀏覽
來自意大利嘅雪糕店,之前歐遊差唔多每日都食一支,嗰陣覺得係全世界最好味嘅雪糕!因為每一啖都好黏,朱古力唔會太甜,一啲都唔膩,食落個口感好正,所以番到香港都忍唔住!佢分四款size,然後唔同size俾你叫嘅球數都唔同。我同朋友呢款係mini 120g 有兩球,叫左最傳統個隻黑朱古力味同榛子味見到榛子味係白色覺得好surprised😳 以為係淺啡色,但食落真係勁榛子味,又唔會太甜。雪糕嘅質地比意大利無咁正,但都係好有口感!😋 不過就勁易溶,係商場入面有哂冷氣都溶得好快

2018-05-08
下午茶
2018-02-25 528 瀏覽
今日下午茶約了朋友到又一城聚一聚,早到了便逛一逛。 經過Venchi 朱古力雪糕專門店,便忍不住買了一杯兩球雪糕試了。Gelato意式雪糕採用天然材料,不用加防腐劑,天然又健康,多吃也不怕肥,哈哈!好多味都想吃,選擇困難症的我,選擇了兩種味道招牌特濃朱古力和意大利榛子,朱古力味好香濃食落口有好綿感覺,棒子味好好味唔太甜口感好滑溜,好食。Venchi 朱古力甘出名,我還買了一樽原味朱古力醬回家吃,把多士烘完之後搽上朱古力醬真的好好味。

外賣自取
下午茶
2018-01-24 458 瀏覽
朋友有Venchi雪糕🍦贈券⋯我們一人選了2種味道的雪糕球⋯食脆筒⋯價值$65/2球⋯我選了雲尼拿和雲石朱古力⋯姐姐杓時巳感覺雪糕質地似Gelato 意大利雪糕甚至更稀身⋯不太成到很圓的球狀⋯影埋張相巳溶緊⋯趕快放在嘴裏⋯雲尼拿味道較淡⋯雲石朱古力味道就好濃了⋯嘴裏的感覺像極食緊溶緊但冰冰的朱古力⋯係榛子朱古力味道⋯好好味⋯個筒好香牛油味又脆⋯超讚但個人還是喜歡較挺身的雪糕質感或奶感甚至油份⋯舔舔下才溶的雪糕球⋯贈券來說很滿足⋯真金白銀掏錢包我會猶疑⋯

個筒好香牛油味又脆⋯超讚

贈券來說很滿足⋯真金白銀掏錢包我會猶疑⋯

2018-01-22
其他
2017-11-05 666 瀏覽
今天下午三時半去買一個開心果雪糕,買完覺得分量太少,詢問本店職員,她說一球只得80g,話可以幫我磅下结果得75g,問洗唔洗比返5g我,作為一間買高劏既雪糕店$65一球不是應該講唔好意思咩,作為一間gelato雪糕店不是要帶給客人快樂嗎?食完都背脊骨落,一路食開太古城店也沒有此不愉快經驗,至於開心果雪糕味道都是偏甜,好味都無用,一路食只會越食越不開心,分量又小,都未試食同等價錢既gelato 雪糕分量細到好似被人食過咁
2017-11-05
2017-06-17 773 瀏覽
同朋友喺又一城行下,喺地鐵站一上電梯就俾間店吸引住喇!門面好靚,掛起七彩繽紛嘅雪糕~見倒有小朋友行過話要影張相屬於意大利5大特別城市嘅唔同口味之前去意大利都有食過venchi ~記得嗰時夏天好多人排晒長龍,湊熱鬧排埋一份~今次喺香港唔知會唔會食返嗰種味道呢~揀左羅馬~都幾大杯喎gelato 好香滑,咖啡味唔太濃另外一隻味啖啖都有朱古力碎~食落唔會太膩,亦都唔會過甜,天氣熱辣辣買返杯食消暑一流呀!!!!

屬於意大利5大特別城市嘅唔同口味

今次喺香港唔知會唔會食返嗰種味道呢~

揀左羅馬~都幾大杯喎

gelato 好香滑,咖啡味唔太濃
!!!!

2017-05-09 741 瀏覽
話說夏天將至 ,天氣開始炎熱,加上工作壓力大,女友心情自然會有d煩躁不安。 唔想成為出氣袋既男友,食完晚飯後經過kowloon tong, 遇到一間食gelato 既店舖叫venchi chocolate,知道機不可失,立刻拉女友入去。 佢有好多gelato既味道,花多眼亂,而且仲有大中細size 同cone and non cone選擇。 我地要左regular size(中),可以有兩隻味道,熱情果同特濃朱古力為我地最後選擇。d gelato超級滑,好好味,一d都唔滯,而且分量又大。熱情果於我而言淡淡地,但配上左重口味既朱古力,即刻起左中和作用,味道互補,感覺好奧妙。價錢大概65蚊到,但都唔係問題,最重要係女友重現久違既笑容。雖然女友一邊話易肥,但睇得出佢其實係超級enjoy同開心。各位brother不妨試一試, 一來消暑,二來又可以搏紅顏一笑,何樂而不為?!

2017-05-04