2021-11-30 289 瀏覽
朋友送左張雪糕coupon 可以免費食Mini size gelato ($55)就第一次試食呢間雪糕平時經過又一城見到佢掛左一排排雪糕嘅掛飾喺門口 幾特別有得揀2隻味揀左紅莓雪葩同榛子雪糕呢2隻味平時都好少食但味道都唔係特別深刻至於個cone都普通冇朱古力喺底總括嚟講如果要俾錢食就未必會食
就第一次試食呢間雪糕

至於個cone都普通
冇朱古力喺底
總括嚟講如果要俾錢食就未必會食
2021-11-26 196 瀏覽
Definitely my all time favourite gelato place! From Covent Garden in the UK to any shops in HK, I can never get bored of their chocolate gelato! Because Venchi is extremely famous for their chocolate, their chocolate gelato was extremely strong in cocoa and not sweet at all! And maybe it might be bitter for some people! Tried their other gelato which has some cheesy flavour in it and I personally think that the chocolate one just slays it all!
2021-10-30 219 瀏覽
Venchi既分店遍佈全球令大家都可以食到正宗既意大利雪糕🍦第一次食係喺英國嚟到香港 價錢貴咗 味道少咗選擇但美味沒有改變依然都係咁好味😋😋😋.之前食過期間限定既榴連口感綿滑一試難忘榴連味道濃郁 好似食緊原個榴連咁.上面係榛子 下面係特濃朱古力Regular size $68一直都唔知佢地啲份量係點計 點控制好似是但𢳂 佢話係就係咁🤣🤣🤣榛子真係食到粒粒榛子碎 特濃朱古力真係好濃郁甜味啱啱好 唔會苦 又唔會太甜貴係貴啲 但食到正宗意大利雪糕係抵既
Venchi既分店遍佈全球

特濃朱古力真係好濃郁
甜味啱啱好 唔會苦 又唔會太甜
貴係貴啲 但食到正宗意大利雪糕係抵既

2020-06-06 1183 瀏覽
明知有機會伏,但好奇心驅使下都要試試,點知佢個味道口感仲差過以前2蚊支既軟雪糕。話意大利軟芝士伴無花果好味既openrice blogger良心去左邊?冇芝士味得個甜味,口感超水,易溶,難食到咁點解呢間雪糕店開左咁多間。...#test_shatin______________________________🏠 Venchi💵 $55📍沙田新城市廣場一期2樓214B號舖______________________________ig : eatesterhk
#test_shatin
🏠 Venchi
💵 $55
📍沙田新城市廣場一期2樓214B號舖
ig : eatesterhk
2020-04-04 679 瀏覽
叫左120g mini size gelato $55 可以叫兩個flavours我就淨係叫咗chocolate flavour 味道好rich 唔會好似食空氣 呢個size已經好夠我食
叫左120g mini size gelato $55
可以叫兩個flavours
我就淨係叫咗chocolate flavour

味道好rich 唔會好似食空氣
呢個size已經好夠我食

2019-11-08 757 瀏覽
VENCHI主打的是意大利手工冰激凌!給人一種很健康的感覺,平時呢我很喜歡吃硬冰激凌,意式的這種!熱量給人感覺也不高,非常好!我推薦榛子的還有巧克力的!沒有很甜膩,但是吃起來很幸福!
2019-06-18 865 瀏覽
好懷念義大利嘅味道!意大利雪糕,主打輕飄飄而超凍的感覺。VENCHI以前淨係賣雪糕,而家仲有賣唔同既朱古力。雪糕可以選Cone或杯裝,$55一球。每球比一般雪糕店都來得細,所以都真係幾貴。Gelato比起普通雪糕軟身同食落煙靭,表面光滑幼細,外觀似溶而實不易溶。今次叫咗黑朱古力但雪糕質感好滑好creamy但唔夠幼細唔夠軟,都係比較鍾意GODIVA,GODIVA奶味重D,黑朱古力濃味D,牛奶味亦香D。雪糕既cone係就係脆卜卜,但冇乜蛋香味或者牛油味或者曲奇味。總括黎講,性價比唔係咁高,想食都係係意大利食番夠本。
好懷念義大利嘅味道!
意大利雪糕,主打輕飄飄而超凍的感覺。

總括黎講,性價比唔係咁高,想食都係係意大利食番夠本。
今日我們約咗個好朋友喺沙田新城市廣場一齊食完下午茶之後,行過見到呢間「Venchi」賣意大利冰淇淋嘅環境裝修同雪糕覺得都幾吸引,所以我們就決定買嚟食吓!我們首先揀咗要獨享裝,味道就揀咗榛子巧克力醬伴榛子碎同焦糖榛子碎,榛子巧克力醬伴榛子碎嘅味道非常芳香濃郁,粒粒嘅榛子碎亦相當香脆,而焦糖榛子碎嘅味道就相對比較清香,所以個人覺得首先食咗焦糖榛子碎,之後再食榛子巧克力醬伴榛子碎會比較好!至於個筒就係意式手工脆筒,質感相當鬆脆芳香!
所以我們就決定買嚟食吓!
榛子巧克力醬伴榛子碎嘅味道非常芳香濃郁,
粒粒嘅榛子碎亦相當香脆,
而焦糖榛子碎嘅味道就相對比較清香,
所以個人覺得首先食咗焦糖榛子碎,
之後再食榛子巧克力醬伴榛子碎會比較好!
至於個筒就係意式手工脆筒,質感相當鬆脆芳香!
榛子巧克力醬伴榛子碎/焦糖榛子碎
2019-01-29
榛子巧克力醬伴榛子碎/焦糖榛子碎
2018-09-17 794 瀏覽
經常路過Venchi, 店舖裝潢給人優雅高貴的氛圍, 想試其gelato良久。是日店舖冷清, 可入內慢慢研究。Size方面選了最細的120g, 雖然味道可選2款, 始終size不大, 還是專一一點, 集中試一款口味好了。味道有多款選擇, 芒果, 榛子朱古力, 意大利軟芝士伴焦糖無花果醬等等。當看到意大利軟芝士伴焦糖無花果醬, 便不用再想了, 就選它吧。意大利軟芝士伴焦糖無花果醬 (120g) $55Gelato質感軟滑, 焦糖味香濃, 當中可嚐到無花果籽粒粒的質感, 新奇有趣。

意大利軟芝士伴焦糖無花果醬 (120g) $55

2018-09-17
意大利軟芝士伴焦糖無花果醬 (120g)
  • 意大利軟芝士伴焦糖無花果醬(120g)
2018-08-15 584 瀏覽
為免引起誤會, 以為d雪糕就黎融, 要了解左 Venchi 果d係gelato, 唔係雪糕。首先gelato少好多cream, 唔會筆到一個波咁; 另外個 serving 溫度係高過雪糕少少。呢度成日久不久就有新味, 食過最好味呢係 mascarpone 無花果味, mascapone 滑同香, 再加埋入邊有真無花果乾, 好味到想喊; 另外黑朱古力味係勁濃郁, 仲有好多時令 sorbet 好似李,血橙, 檸檬, 全部都係天然 artisan野, 應該唔係開粉之流。雖然冇意大利果d咁好食, 但係係呢度黎講已經係好好味。To avoid any false impression that they are serving melting ice cream, one has to understand here is actually selling gelato and is quite different from ice cream. Gelato has a lower cream content which cannot be scooped like a perfect sph

To avoid any false impression that they are serving melting ice cream, one has to understand here is actually selling gelato and is quite different from ice cream. Gelato has a lower cream content which cannot be scooped like a perfect spherical ball. It also has a slightly higher serving temperature.

Occasionally new flavors can be found at Venchi. For me the best is always mascarpone with caramelized fig with a silky heavenly mascarpone taste and pieces of figs. The dark chocolate and other seasonal sorbets are also perfect. I believe they are all artisan gelato but not made of artificial powders. The gelato is of course better in Italy but those in Venchi HK is already exceptionally good.
2018-07-04 505 瀏覽
意外地發現這間專賣雪糕與巧克力的店,一時鬼迷心竅,忘了體重問題跑了進店去買雪糕。買了$65兩個球的,要甜筒裝。甜筒屬修長身,底下有巧克力。點了特濃巧克力與開心果兩種味道。意外的是開心果也不會很甜,雪糕的質地屬於較黏身的,質感較重,味道也很香濃但不是加糖的瑋種甜吃。而是開心果的香,比想像中好味。而特濃黑巧克力則是非常濃厚的巧克力,由於是黑巧克力自然不會偏甜,香滑濃厚的巧克力味道很讚。這店雖然有點小貴,但還不錯。

買了$65兩個球的,要甜筒裝。

2018-05-20 510 瀏覽
包裝靚,但打開同存放都比較麻煩。打開敲碎朱古力,內裏果仁粒隨即週圍跌,如果家中有小狗要小心一點,細細力敲開都跌到一地果仁。食唔晒要包起一樣麻煩,建議一大班朋友一次過享用。朱古力唔滑唔香,望落好似存放很久,最佳食用日期到2018-08-12,好明顯唔係力sell新鮮朱古力。果仁帶點油益味,試過唔會再試!
包裝靚,但打開同存放都比較麻煩。
食唔晒要包起一樣麻煩,建議一大班朋友一次過享用。
果仁帶點油益味,試過唔會再試!

外賣自取
2018-05-01 396 瀏覽
一起床吃就空肚食雪糕,太傷身體了吧!可是沒辦法,一到沙田新城市,就臨時有事要離開,只好食一杯雪糕🍦好好補償一下。 吃貨當然是一大口食下去。第一口cappuccino On My GoD 正啊!香滑濃郁。 滿滿的兩杯雪糕🍨🍧很快就融掉了,弄得我滿手都是,旁人看過來都不禁一笑。從來還未試過這般狼狽,不過快速地多吃幾口75%的黑朱古力口感豐富,有質感🤭絕對好吃過Godiva 的朱古力雪糕。還不相信上一層樓試一試!有時候多人排隊的未必是最好的🤫🤔
2018-05-01
2018-04-13 338 瀏覽
如果你喜歡吃如膠似漆的雪糕,如果你喜歡吃IN IN UN UN的雪糕🍦,請勿來此店。呢間鋪頭啲雪糕對我來講十分天然!除咗裝潢非常靚之外,走入去就好似走入左一個朱古力世界!真係令人愛不釋手!其實自己成日都會買店裏面嘅$100一袋已選好的朱古力,花款奇多,每個月都唔同,但係佢唔可以同會員同時使用,都係留返下次先講。今次講返我最鍾意食嘅雪糕🍦,已經食過六七隻味,其實我係買package,真係好抵好抵食!平均$25一杯,個cone 係好脆同好香蛋味,平時唔食cone嘅我都會食晒! 拖左大家咁耐唔話俾大家聽我最鍾意食咩味⋯⋯依家開估啦!係無花果焦糖黑朱古力牛奶雪糕,真係真係冇得頂!又有無花果肉,又有黑朱古力味,焦糖亦唔會死甜,酸苦甜,拼得天衣無縫,呢隻味道唔係成日都有,喺期間限定!總之一句我真係好鍾意食!其實服務員(其實佢係朱古力專家)表演拉雪糕都幾好睇㗎!而家打算下星期再食下次有機會再介紹朱古力!

係無花果焦糖黑朱古力牛奶雪糕
下次有機會再介紹朱古力!
2018-01-13 523 瀏覽
今日行經沙田新城市廣場,見到新開左一間雪糕店,就去試一試咩料喇。以雪糕黎講都叫收得頗貴,收成 65 蚊先得 2 球,真係食左可能會曉飛。試左 Tiramisu 同開心果味,店員比我果時雪糕已經開始溶溶地,唔知係咪店鋪個雪櫃唔夠凍,還是定係一個賣點黎,不過杯雪糕個賣相就真係。。。。。。。。 好似有兩堆屎放左係個筒上面咁。不過唔緊要啦賣相就唔代表一切嘅,食落最慘係連味道都唔好味先大獲,兩隻味道都唔濃郁。。。。。。失望