2017-05-03 83 瀏覽
/<Via Tokyo>🌸櫻花芭菲($78)💁🏻期間限定點可以唔試🙈▫️👉🏾表面可見🌷櫻花蒙布朗,櫻花雪葩,抹茶雪糕,抹茶軟糯,白玉,紅莓慕絲。底部有脆米,香草雪糕,櫻花果凍。👉🏾整體味道層次豐富😻首先品嚐鹽醃櫻花的天然咸味,然後是抹茶的甘味,再來紅莓mousse的酸,最後是香草雪糕的甜味作結。👉🏾口感有櫻花蓉厚稠實在的質感,冰涼清爽的雪葩冰感,軟滑mousse,軟糯的白玉,脆卜卜的米通粒,彈牙的果凍。👉🏾🌸雪葩味道咸咸很有趣,櫻花味雪葩都屬少見。還有淡粉色的櫻花蓉💕很美🙈軟滑嘅質地。最不配襯嘅係偏鮮粉色嘅紅莓慕絲,味道偏濃一點,突如其來嘅刺激有點不習慣🤣👉🏾中間有球香草味嘅硬雪糕,都幾重味,濃到有d怪😂但都好食嘅。👉🏾白玉有點韌🙁抹茶軟糯口感有點不好,偏粉。脆米有點不太脆。仲有塊腍左嘅可可味餅。▫️🍓士多啤梨牛奶沙冰($75)🌸表面淋滿士多啤梨嘅醬,未食已傳來陣陣酸甜嘅草莓果香😻🍓質地少少稠,好濃郁嘅天然果味,好正呀❤️👉🏾沙冰刨得很軟綿綿,不會有大冰塊😌👉🏾入面有吉士醬,千層酥粒,增加風味和口感,不過吉士醬稠到布甸咁😂酥粒如果有牛油香就好喇。👉🏾配有煉奶自行添加,可以加係
<Via Tokyo>
🌸櫻花芭菲($78)
💁🏻期間限定點可以唔試🙈
▫️

▫️
🍓士多啤梨牛奶沙冰($75)
👉🏾沙冰刨得很軟綿綿,不會有大冰塊😌
👉🏾配有煉奶自行添加,可以加係偏酸嘅真士多啤梨上面😂
👉🏾size有點少,二人秒清🤘🏾😎
2017-05-02 113 瀏覽
作為嗜食之人,雪糕當然為喜愛食物中不可或缺的一部分。 而在當中時令的綠茶系列絕對為本人之首選。一直有朋友向我推介,如果喜歡綠茶而在尖沙咀一帶品嘗宵夜的話,Via Tokyo絕對是其中一個水準之店。於Openrice內所看到的食評都是介紹主打的綠茶及焙茶甜品;今次我就希望帶給大家另一款推介 - 櫻花芭菲。不要看低這櫻花芭菲的份量,其實由表面開始已經利用櫻花蓉﹑櫻花雪芭﹑白玉﹑綠茶軟滋,以及綠茶雪糕作襯托。 如果你未試過櫻花的味道的,相信這芭菲能令你付出第一次。櫻花蓉的感覺與櫻花漬物少少咸的味道相似,但因為有較甜的雪芭關係令人不覺太咸;同時甘香的綠茶雪糕也令吃起來多了一份層次感。底層分三部分;櫻花忌廉﹑米脆及忌廉,相對而言櫻花忌廉可能會較酸但配上米脆又不會難入口,當然與忌廉一起吃就不會覺得有問題吧﹗綜觀而言,櫻花芭菲在Via Tokyo的綠茶及焙茶以外絕對為大家的另類選擇﹗(當晚與日本籍的老闆傾計,他表示因為原材料及櫻花季節的關係,櫻花系列甜品只剩約2星期的存貨,所以想食就盡快吧﹗)

2017-05-01
$78 (宵夜)
2017-05-01 80 瀏覽
平常尼間鋪排晒長龍,但個日假期下晝4-5點竟然冇咩人喎,緊係要入去試下啦😆叫左綠茶芝士蛋糕同埋綠茶雪糕配紅豆蕨餅,綠茶芝士蛋糕質感好firm,,綠茶味好濃,唔會好甜,但可能有人會覺得有d苦,芝士味就唔係好食到😅,可能係俾綠茶味蓋過左,48蚊一件,有d貴。講下綠茶雪糕配紅豆蕨餅先,綠茶雪糕好正,勁有綠茶味,質感勁綿密,又絲滑,綠茶味勁濃,唔會太甜或者太苦,正!至於綠茶蕨餅,因為係我第一次食,所以唔知點先算好食,但同友人都覺得好似普通糯米磁,而雪糕仲有紅豆同栗子,但2者都好甜,可能係為左中和綠茶既苦味掛本人真心推薦尼道既綠茶雪糕,好正!

本人真心推薦尼道既綠茶雪糕,好正!
2017-04-22 153 瀏覽
Matcha heaven at via Tokyo, ordered matcha latte, matcha cheesecake and the matcha parfait, the presentation looks spectacular, The favour of the ice cream so strong, much a cheesecake was delicious, the flavour was very strong which is one of my favourite place to go!
Matcha  cheesecake
Green  tea  latte
Matcha  cheesecake
Green  tea  latte
2017-04-19 163 瀏覽
晚飯過後, 拉大隊來Via Tokyo吃雪糕, 一行十四人, 要在如此旺場的地方找位置坐下, 委實不易, 搞了一輪, 終於勉強能夠親密地一同在店子的一角一同吃甜.四重芝士軟雪糕 Four Cheese Soft Cream $40: 8.5分, 有一段日子沒有來, 當然要吃新品, 說的就是四重芝士軟雪糕, 當芝士遇上雪糕, 究竟會是甚麼樣式呢? 味道其實沒有想像中的鹹, 帶芝士的鹹香中, 也有甜味, 兩者的平衡做得幾好. 說真的, 如果只有芝士的鹹味, 那不如剩吃芝士還好呢. 現在的成品, 挺合我意.糯米糍牛奶雪糕 Mochi Soft Cream $38: 小晴晴就跟文迪分享糯米糍牛奶雪糕.難得十四人一同在Via Tokyo吃雪糕, 實在是值得記下的時光. 至於四重芝士軟雪糕, 鹹中帶甜味, 那個平衡做得幾好, 值得一試.
2017-04-17 184 瀏覽
夜晚8點幾間店得兩枱客,店內好多位,我一條友入去叫左雪糕筒加其他料,女店員問我係到食定拎走,我話拎走,佢竟然叫我出去店外等,旁邊一對男女叫左普通雪糕拎走,個店員就由佢地坐係到等佢關左玻璃門,我企係街度食西北風,感覺好似乞衣乞食甘,就算堂食都可以坐bar 枱吧,拎走就必須出面等,我都唔知話服務極差定係愚蠢,一個雪糕55蚊到我手上仲要係裂開的!就算點好食如果無服務唔重視客戶就唔掂,更何況係好一般?呢間野永不光顧!

3 分鐘 (外賣自取)
2017-04-15 176 瀏覽
跟大學同學一個月一聚,同學說想吃新出四重芝士軟雪糕,所以我們特地選去尖沙咀用餐,然後在這裡吃甜品。吃過牛奶/抹茶/焙茶/奶茶/芝麻味的我,今次當然想嚐新的芝士味啦。初嚐一口像雲尼拿味,吃著吃著芝士味跑出來。配上藍莓醬,感覺像是吃著淡味版但質地細滑香軟的藍苺芝士蛋糕。反而本來想吃芝士味的同學點了抹茶味,另一朋友點了焙茶味。吃了口她們濃郁的抹茶和焙茶味,我還是覺得芝士味比下去,但可以一試!
跟大學同學一個月一聚,同學說想吃新出四重芝士軟雪糕,

所以我們特地選去尖沙咀用餐,然後在這裡吃甜品

初嚐一口像雲尼拿味,吃著吃著芝士味跑出來。

反而本來想吃芝士味的同學點了抹茶味,另一朋友點了焙茶味。

四重芝士軟雪糕
2017-04-13
13 分鐘 (堂食)
$38 (宵夜)
四重芝士軟雪糕
2017-04-06 187 瀏覽
香港抹茶雪糕店的始祖 由佢係銅鑼灣的本店食到佢開尖沙咀分店 一直都係我抹茶甜品店的首選 基本上平日晚上都需要排隊才可入座我諗原因就是雪糕及其他配料的質素一直保持高水準 茶的濃味跟牛奶配合得剛剛好 不論食那麼多次也沒有令我失望的感覺 個人推介脆米白玉抹茶焙茶雪糕 貪心的我 一次可以食到兩種口味 加上脆米增加口感 正我認為此店的味道更超越某幾間日本過江龍的抹茶甜品店🍵  可能這些更適合香港人的口味(濃的抹茶)另外還有刨冰、蛋糕等選擇🍧🍰 外賣限定 一次滿足兩個願望 還有不同雪糕配料 勁吸引

我諗原因就是雪糕及其他配料的質素一直保持高水準
茶的濃味跟牛奶配合得剛剛好
不論食那麼多次也沒有令我失望的感覺
脆米白玉抹茶焙茶雪糕
另外還有刨冰、蛋糕等選擇🍧🍰
宇治抹茶焙茶芭菲
外賣限定 一次滿足兩個願望 還有不同雪糕配料 勁吸引
10 分鐘 (堂食)
脆米白玉抹茶焙茶雪糕
宇治抹茶焙茶芭菲
2017-04-02 248 瀏覽
一餐不愉快既火鍋晚餐之後要食番甜品補償,呢度d抹茶雪糕係招牌,真的正,回甘味濃,不是M記果種只有甜味。其實試過好多間抹茶,得幾間講得上正:中村藤吉,同一間本地薑ideas dessert. 其餘可以不試,特別那間御x上茶,那是M記升級版,完全無抹茶果種食落在舌頭既餘韻。另外見呢度新出有芝士味雪糕Tim , 不過今次無試,留待下次。
抹茶軟雪糕
抹茶軟雪糕
2017-04-01 111 瀏覽
對於女生來講,食完主餐,後面一定跟個甜品,就算係唔係有兩個胃都好,甜品先係一整晚既最美完結。我之前已經係CWB食過一次,已經覺得唔錯,一個唔太鍾意抹茶既人都會鍾意Via Tokyo,咁佢真係整得唔錯!而且打開餐牌,見到有新味,除左抹茶之外可以轉另一重茶(但忘記係咩茶,又無影相),不過我鍾意原創,所以叫左脆米白玉紅豆抹茶牛奶雪糕,脆米加左落去,脆口左,而白玉仍然都係咁“煙un”,抹茶加牛奶雪糕,balance岩岩好,但係我地掛住影相,雪糕都好快就溶,所以都要那那聲去食!朋友第一次食,所以我都係推介佢食兩溝,因為上次有朋友只叫抹茶味,就苦左少少,而佢就揀左黃豆粉白玉紅豆抹茶牛奶雪糕,佢都覺得好得意,雪糕都好滑,加埋黃粉落去更加帶出抹茶味。唔知我同朋友係唔係帶旺個場,我地入去就係最後一張枱,之後走時出面已經有幾個人等緊位,但當時已經係夜晚十點,呢間雪糕店已開左咁耐仍然吸引到人去食,我相信食物本身就係個原因!

2017-03-21
$50 (宵夜)
2017-03-29 220 瀏覽
[抹茶控甜品之選]飯後幾個friend打算食個糖水吹下水,突然好想食抹茶,就去排隊了。我地多人要等大台,等左都20分鍾,店員先比menu我地睇,揀左好耐因為佢有太多嘅combinations喇!好不容易揀左黃豆粉白肉紅豆抹茶雪糕同蕨餅培茶雪糕,兩款都有手指公架!好快就黎到,其實本人好喜歡黃豆粉的,所以有少少覺得佢太少唔夠喉!抹茶幼滑帶茶香,味道苦甜適中。加埋紅豆好match!黃色嗰粒豆冇咩味道。兩種mochi都煙韌有口感!另外嘅蕨餅培茶雪糕,培茶味道香濃有茶香,個蕨餅同樣地非常有口感。via tokyo menu上看似好多選擇,令人眼花撩亂,但實情係三款雪糕加唔同配料嘅配搭,我覺得menu上可簡化一點,唔洗咁多野!呢度環境不錯,不過不適合吹水,除非你忍心長長嘅人龍望住你食晒野仲坐喺度啦,將心比己!
[抹茶控甜品之選]
2017-03-24 204 瀏覽
同朋友係尖沙咀食完沾麵 有始有終梗係要食埋個日式甜品做結尾啦🤗銅鑼灣個間同呢間都食過幾次 係抹茶控必定回頭既地方 哈哈食過好多間唔同既抹茶雪糕 始終最鐘意呢間既味道同口感 濃濃既抹茶味 好幸福呀😂呢間座位比銅鑼灣多 又未係好夜 等左幾分鐘就有位lu 呢個基本上每次都必點最喜歡抹茶雪糕配日式丸子丸子都有分原味同抹茶味 加埋一齊食真係好好味由於朋友唔係抹茶控 同埋佢想試下新野於是就叫左呢個士多啤梨冰呢個冰既口感都幾碎幾細上面淋左紅紅滿滿既士多啤梨醬第一啖係好酸好凍 牙都痹埋 哈哈忍唔住同朋友相視而笑 😂😂😂所以我地決定要倒上煉奶中和下入面仲有一粒粒既士多啤梨 好酸呀哈哈我都係決定食番我最愛既抹茶雪糕算啦😂
同朋友係尖沙咀食完沾麵 有始有終
入面仲有一粒粒既士多啤梨 好酸呀哈哈
我都係決定食番我最愛既抹茶雪糕算啦😂
2017-03-24
  • 抹茶雪糕
上場決戰伊呂波, 個肚已經九成半飽了,但一場黎到TST, 而VaiTokyo 又在同一街上,還是要辛苦一下肚皮, 滿足一下味蕾印象中這家店都常常滿座, 隨時要排大隊, 心想如果很多人就放棄吧, 竟然剛好有一張大桌離開, 天意啊哈哈看看餐牌,圍繞都是抺茶雪糕配搭不同配料, 看似單調但要決定時都思量半天….決定困難症又發作 =.=最後選了:白玉紅豆抹茶雪糕 $49蕨餅抺茶雪糕$50白玉抹茶牛奶雪糕 $44抹茶真係好香好濃帶少少茶澀, 好正, 白玉煙煙靭靭再吃一口香濃雪糕, 感覺好幸福, 蕨餅煙靭感覺與白玉不同, 帶點清甜, 因為份量不少, 點牛奶和抺茶兩款雪糕會更豐富味蕾初時認為$40-50一份有點貴, 事實雪糕份量好多好多~~~如果,如果回到未嫁時,和知己在這裡吃著雪糕傾心事,講八掛, 和男友品嚐甜蜜眼冒心心, 真是一件簡單幸福事.
上場決戰伊呂波, 個肚已經九成半飽了,

但一場黎到TST, 而VaiTokyo 又在同一街上,

還是要辛苦一下肚皮, 滿足一下味蕾

最後選了:

白玉紅豆抹茶雪糕 $49

蕨餅抺茶雪糕$50

白玉抹茶牛奶雪糕 $44

抹茶真係好香好濃帶少少茶澀, 好正,

白玉煙煙靭靭再吃一口香濃雪糕, 感覺好幸福,

蕨餅煙靭感覺與白玉不同, 帶點清甜,

因為份量不少, 點牛奶和抺茶兩款雪糕會更豐富味蕾

2017-02-12
5 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
  • 白玉抹茶牛奶雪糕
  • 白玉紅豆抹茶雪糕
2017-03-11 289 瀏覽
飯後甜品ViaTokyo 今晚與媽咪二人晚餐後為左食之特登由佐敦走去tst食雪糕黃豆粉白玉紅豆抹茶雪糕 $50蕨餅抹茶雪糕 $50終於試埋蕨餅喇原來好軟身!吾係我想像中甘煙un 帶點甜有啲似桔紅糕 灑上抹茶既版本紅豆吾係一粒粒 偏向蓉既口感吾知點解一上枱就已經半溶真係有啲失望~~吾知係咪整好被遺忘?搞到溶曬同埋黃豆粉勁少囉!多啲就好喇!見到隔離個碗勁多囉btw今日啲紅豆食落暖暖地同埋淋上焦糖漿搞到雪糕溶得勁快⋯⋯夜晚真係超多人!!走既時候見到出面排長龍
飯後甜品ViaTokyo

btw今日啲紅豆食落暖暖地
同埋淋上焦糖漿搞到雪糕溶得勁快
⋯⋯
夜晚真係超多人!!走既時候見到出面排長龍

Via Tokyo日前新推出四重芝士軟雪糕,剛巧行過當然要搶先試!Tasting Note:- 四款芝士分別是aged 14個月及24個月的意大利芝士、一款法國芝士及一款日本芝士- 質地比一般軟雪糕杰身- 食落都幾有芝士味,不過朕味幾膩,食兩啖就易悶- 配Raspberry醬,感覺好似輕盈啲總結:價錢合理,行過可以一戰之選🍦

Tasting Note:

- 質地比一般軟雪糕杰身

- 食落都幾有芝士味,不過朕味幾膩,食兩啖就易悶

- 配Raspberry醬,感覺好似輕盈啲

總結:價錢合理,行過可以一戰之選🍦