2022-06-03 109 瀏覽
荃灣千色附近嘅一間bar restaurant,第一次嚟已經覺得好驚喜🤩本身對酒吧嘅嘢食冇抱太大期望,但食落水準唔錯,難忘嘅point係喺一間酒吧入面,拎住筷子食紙包烤魚😂😂😂 但個sauce又真係幾正🤣 cocktail 係九點前落單有happy hour優惠,好抵飲😂 而我覺得最值得回頭嘅原因,係佢嘅服務真係好貼心!!(我試過另一間bar restaurant 食飯飲酒,因為太頸渴叫佢俾杯水我先,佢竟然話因為佢哋賣酒所以唔會比水。。。只好即刻叫杯酒飲住先😒)但呢間係會俾水之餘,因為我哋坐正係風口位太凍,佢哋係主動幫我哋換咗幾次熱水俾我哋😂 勁窩心囉!!當然我哋都飲咗好多杯酒,唔係齋坐飲熱水㗎🤣🤣所以之後都有唔同嘅朋友再來飲過~宜家都真係我嘅首選飲酒嘅地方😆
而我覺得最值得回頭嘅原因,係佢嘅服務真係好貼心!!

肉醬薯條
Old  Fashion
Nothing
  • 紙包香茅焗鱸魚
2022-05-23 99 瀏覽
究竟幾耐冇同好友落酒吧輕鬆一下? 要諗真係好似好多個月了, 今次見連酒吧都開放返,即同好友嘆返杯吹下水啦!呢到係有提供主食又有 cocktail 🍸 飲的地方,快拉落去睇今次食和飲左咩🔽🔽🔽⚛ 海蝦青木瓜三色沙律 ~ 沙律味道夠酸辣, 青木瓜夠爽,海蝦大隻彈牙。⚛ 泰式香葉炒肉碎配脆米通 ~ 送酒必點, 絕對有驚喜, 米通烘得脆口豬肉碎又夠惹味, 兩者配搭得好好。⚛ 薑黃煙肉菠蘿炒飯 ~ 飯炒得都夠乾身,有煙肉的香味,菠蘿幾鮮甜。🍷 Dancing grape ~ 易入口的,先係巨峰提子的甜味做基底,慢慢再有一點點酒味帶出,最後仲會有一點兒酸。🍹 Happy Ending ~ 底味菠蘿汁 溝左d 梳打百香果,所以有氣之餘亦香甜可口。

2022-05-23 86 瀏覽
呢一間高水準酒吧餐廳位於荃灣鬧市有提供泰式餐點及多款特色美味雞尾酒入到去好有氣氛 先入眼係長吧枱上有各式酒類 被安排去上層位置 上層係好隱蔽嘅小閣樓 更加適合傾偈🥰‼️openrice 訂位有88折‼️雞尾酒happy hour 🥓泰式燒烤併盤$198除咗有雞肉牛肉串燒之外 仲有牛扒 點上辣味泰式汁 好夾好好食配菜有雜菇同青木瓜沙律 超甜燒菠蘿及番茄 係一道份量十足惹味非常既前菜 推薦❣️🌯炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬$1384大件份量十足 食到啖啖軟殼蟹及青木瓜沙律 軟殼蟹即炸好酥脆 加上泰式醬汁 味道帶少少酸 好開胃🦀泰國蟹肉炒飯 $128 炒飯炒得乾爽 食到少少蟹肉 味道調味足夠但未算好出色 可以試其他飯/意粉~🍸Secret garden $78帶有荔枝及檸檬香氣既清新調酒 濃郁果香易入口🍹Yuzu forrest $58柚子同果醬嘅結合 清新 酒味唔算太濃 適女仔飲✅價錢合理 位置方便 氣氛佳 食物佳 調酒多款式 推薦🥰Vici stage📍✔️加一人均💰200-300
呢一間高水準酒吧餐廳位於荃灣鬧市
有提供泰式餐點及多款特色美味雞尾酒
‼️openrice 訂位有88折
‼️雞尾酒happy hour

🥓泰式燒烤併盤$198

🌯炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬$138

🦀泰國蟹肉炒飯 $128
炒飯炒得乾爽 食到少少蟹肉 味道調味足夠
但未算好出色 可以試其他飯/意粉~

🍸Secret garden $78

📍
✔️加一
人均💰200-300
2022-05-21 62 瀏覽
今晚遊經荃灣,約了朋友到一間bar restaurant「Vici Stage」。這餐廳主打新式的泰國菜和雞尾酒。擺設都很充滿時尚,環境燈光偏暗,氣氛不錯的讓人很放鬆。爆谷用餐期間可以不停refill popcorn,不過味道有點兒單調。冬陰功煮藍青口泰式的冬陰功酸酸辣辣的,特別開胃,非常足料。而青口一點都不腥,大大粒肉,都算爽滑新鮮。三色串燒豬、牛、雞串燒燒得可口,調味亦做得不錯,伴上沙嗲汁調味很醒胃,很有泰式風味。野菌松露醬蝦球意粉賣相吸引,而黑松露味好濃郁,食落也非常creamy,也不會太膩,配上大大件蝦球,口感和味道層次豐富,不令人失望。 Happy Ending有菠蘿,青檸,熱情果,飲落好fresh。Dancing Grape剩係茶壺同茶杯都滿分,打卡一流,而提子味道酸酸甜甜,好易入口,不知不覺飲了很多。整體來講這頓飯很滿意,上菜速度都快,食物質素也不錯,真是一個唔錯可以chill下的地方。

爆谷

冬陰功煮藍青口

三色串燒

野菌松露醬蝦球意粉

Happy Ending
有菠蘿,青檸,熱情果,飲落好fresh。

Dancing Grape

2022-05-11
5 分鐘 (堂食)
  • Dancing Grape
  • 野菌松露醬蝦球意粉
2022-05-19 45 瀏覽
平時同男友都幾鍾意飲返兩杯,正苦終於放行加埋出糧日子,兩小口OT後就拍拖去飲杯野食個飯今次近近地係公司附近搵左間bar & restaurant, 貪佢氣氛唔錯又唔算太嘈,靜靜地幾岩我地小酌一杯傾下計。幾特別嘅係,呢度除左普通bar & restaurant 有嘅西餐之外,仲有泰菜可以食。脆皮豬頸肉 - $98 - 豬頸肉較為厚身,即使外層炸到香脆,但都保留到豬頸肉應有嘅爽口質感,唔會變到乾柴。醬汁亦夠香辣,仲好開胃,忍唔住一條接一條🫢🫢鹹蛋黃薯條 $88 - 每次飲酒口痕,必點一定係薯條😂 每條薯條都平均沾滿鹹蛋王粉,非常惹味。泰國蟹肉炒飯 $128 - 望落平平無奇,本身都唔算好高期望,但食落又幾唔錯喎!抵讚嘅係炒飯炒得乾爽唔油膩,真係食到一絲絲嘅新鮮蟹肉,飯頂仲加左一啲蟹膏,撈埋炒飯一齊食好香口!飲品方面Stage Moscow Mule $68 - 我揀嘅呢杯係一杯seasonal 嘅cocktail,呢杯cocktail 以冬瓜茶為基底,仲加有淡淡嘅薑味,酒味唔太強感覺幾清新易入口。Dancing Grape $ 68 - 得意嘅係用左中式茶壺茶杯黎做容器,裡面用左檸檬/苦橙

飲品方面

Dancing Grape $ 68 - 得意嘅係用左中式茶壺茶杯黎做容器,裡面用左檸檬/苦橙/菠蘿果混合Gin, 感覺都為偏清新幾岩女仔飲。

2022-05-12 78 瀏覽
落雨天🌧️去左一間有泰國菜食嘅酒吧撐枱腳💓環境亦非常有情調💓🥂 位置方便,喺熱鬧嘅荃灣市中心鹹蛋黃脆香薯條$88😋熱辣辣,厚切薯條都充滿鹹蛋醬 鹹香脆口脆皮豬頸肉$98😋酥香嫩口好彈牙,並冇太多油脂不肥膩配埋泰式醬好好味泰國露筍蟹肉炒飯$128😋露筍切咗細粒加左少少肉鬆,仲有蜆肉鮮味🍸Cinderella Mocktail $68 ,水果風味石榴檸檬菠蘿啱曬女士,甜甜酸酸💓🍹Before 12 $68 主要成分係檸檬制成,都好適合瘦身女士😋下次同朋友嚟飲下酒食下嘢不失為一個好地方👍📍價錢合理😋野食好味📍侍應好有耐心介紹飲品種類

下次同朋友嚟飲下酒食下嘢不失為一個好地方👍

📍價錢合理😋野食好味
📍侍應好有耐心介紹飲品種類
2022-05-09 78 瀏覽
今日去咗荃灣搵嘢食,見到間酒吧有泰國菜食,幾唔錯就入咗去試,一入到去幾好氣氛,成個酒窖咁樣個酒櫃入面有好多酒。坐低梗係試吓佢啲Cocktail先啦,想飲啲酸酸地嘅,店員都好耐心咁樣介紹。Flowerbed係紫蘇同佛手柑,飲落去幾清新加上我特別鍾意紫蘇嘅味道,飲落去覺得好正。另外叫咗一杯Viva star 係四季洛神花,佢上面打咗層蛋白泡可以鎖住走嘅味道,同樣都係口感幾唔錯。頭盤叫咗海蝦青木瓜三色沙律,個沙律幾入味酸酸辣辣咁開胃一流,另外配左四隻大蝦,都幾大隻。食到咁上下,叫咗脆皮豬頸肉,個豬頸肉烤得幾唔錯,調味都啱啱好,又係送酒一流。主食叫咗鹹蛋卡邦尼意粉,個汁做得真心唔錯,同埋個意粉質地啱啱好。最後叫咗泰式香葉炒肉碎配脆米通,個米通偏甜配埋啲肉碎就啱啱好,食下食下唔覺意好快就食晒,佢啲嘢食整體來講都真心做得幾唔錯,Cocktail都幾好飲。

2022-05-06 80 瀏覽
餐廳裝修同格調一流,喺鬧市 難得搵到一個好舒服嘅位置坐下 , 輕鬆咁食下嘢飲下嘢,吹下水。首先order左個泰式豬頸肉, 好有泰國本土風味,咁耐冇去旅行, 可能有思鄉病,真係食得出泰國嗰陣味。因為駕駛嘅緣故, 冇叫酒精飲品,Mocktail 就岩曬,左邊係before 12,主要係檸檬Soda,夠曬清爽。右邊係happy ending,有菠蘿同熱情果再溝lime soda,好豐富果味,好飲!最後,食埋蟹肉炒飯同鹹蛋黃薯條,同樣蟹肉炒飯做到泰式餐廳嘅高水準,新鮮香口。 薯條有鹹蛋黃又做到港式口味。下次有機會,一定會試下佢哋嘅main course。

下次有機會,一定會試下佢哋嘅main course。
2022-05-05
晚市堂食終於開返,梗係要Chill下!朋友喺荃灣返工,就約佢去荃灣食啦,呢間Vici Stage都有好多正面評分,所以我哋好有信心咁去訂枱。入到去好有氣氛,而且佢仲有兩層,感覺好relax。唔知點解忽然好想食啲熱氣嘢,就揀咗兩款,跟住就叫多個意大利飯,夠晒豐富。鹹蛋黃脆香雞翼$88 雖然知道好熱氣但係真係好好食好邪惡,鹹蛋黃味好香而且口感香脆,但裏面嘅肉質依然保持相當豐富水份。脆皮豬頸肉 $98 有一定嘅厚度,口感好香脆,表面金黃,鹹香十足,裏面肥瘦兼備,特別彈牙。兩款都可以自由選擇點唔點醬汁,點左就會更加清新。黑松露雜菌意大利飯$118佢呢種就比較正宗,係會有少少硬身,但係同樣多汁,裏面嘅雜菌非常Juicy,黑松露香突出,相當惹味。Yuzu Forrest Gin , Yuzu , Orange Marmalade Edelweiss Reduction , Soda On Top $78 N.H. 柚子和果香的結合 ,清新芳香,嗰種香味係一般橙、檸檬等等獨有的香氣,酒味小清新,適合夏天飲用。CinderellaCinderella Grenadine , Pineapple J,
晚市堂食終於開返,梗係要Chill下!

兩款都可以自由選擇點唔點醬汁,點左就會更加清新。

黑松露雜菌意大利飯$118

Yuzu Forrest

Cinderella
Cinderella Grenadine , Pineapple J, Cranberry J , Lemon J $68 N.H.
呢款就味道酸酸甜甜,相當開胃,而且顏色鮮艷,打卡一流。

環境氣氛都好浪漫
2022-04-28 80 瀏覽
今日老公話放低兩個小朋友帶我去威,於是就嚟左荃灣沙咀道寶石樓對面間酒吧。入到去坐低,叫靚仔職員介紹啲好嘢俾我地,靚仔哥哥就首先上左兩杯雞尾酒俾我地。1.Dancing grape 🍇佢用一個日式茶壺裝住,我以為係熱茶,原來係酒,呢杯酒由巨峰提子汁、氈酒、檸檬汁同埋鳳梨汁溝埋一齊, 酸酸甜甜咁好入口。2.Hakuna Matata🤟呢個名嘅意思係不用擔心,大家飲完呢杯用由薑啤溝高濃度冧酒嘅酒不用擔心,唔會醉,入口清新。而且佢用一個夏威夷復活石像🗿個杯裝住啲酒好搞鬼。🤟3.脆皮豬頸肉呢個豬頸肉炸得好脆肉好淋,切成一條條比起切片更彈牙。💯4.鹹蛋黃香脆雞翼雞翼有六隻而且體積都唔細,外皮炸得好脆仲沾滿鹹蛋黃醬,一入口有好香嘅鹹蛋黃味,配埋雞尾酒真perfect。5.泰國蘆筍蟹肉炒飯呢碟炒飯唔單只有蟹肉仲有蟹膏,食一啖炒飯已經食到蟹肉加蟹膏仲有脆蘆筍,成個口都係蟹味,好鮮味。份量仲要唔少喎,估唔到酒吧有咁好食嘅炒飯。總括嚟講呢一餐食得好滿足,因為係一間酒吧可以飲到好飲嘅雞尾酒,食到咁好味泰式嘅佐酒小食同炒飯。老公今次有眼光,識簡呢間高水準酒吧。以後可以帶啲friend放工嚟呢度食飯浦吧飲酒一次過

1.Dancing grape 🍇

2.Hakuna Matata🤟

3.脆皮豬頸肉
呢個豬頸肉炸得好脆肉好淋,切成一條條比起切片更彈牙。💯

4.鹹蛋黃香脆雞翼

5.泰國蘆筍蟹肉炒飯

以後可以帶啲friend放工嚟呢度食飯浦吧飲酒一次過滿足曬幾個願望🤟🤟🤟以後唔使去老尖啦
2022-04-28
2022-04-27 54 瀏覽
終於恢復晚市堂食🤍第一餐唔再係外賣唔再係自煮嘅晚餐,揀左近近地係荃灣食~.📍vici stage.🍖慢煮脆皮咸豬手 ($168) - 個皮真係脆卜卜,肉質都ok~點埋個汁都幾好食 (兩個汁味道好似😂少少甜甜地咁)🦀脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬 ($138) - 即叫即整嘅米紙卷微暖,包住脆卜卜又有肉地嘅軟殼蟹同好fresh嘅蔬菜絲,入面有少少酸酸地嘅汁都幾match~不過底部嘅牛油果醬感覺用左過熟嘅牛油果,唔夠完美🥹🍝野菌松露醬蝦球意粉 ($128) - 味道幾好食,意粉煮得啱啱好,蝦又爽口夠大隻,不過成碟太多油🥺食完呢餐飯唔知點解個胃頂住頂住…一出餐廳行左一段仔路就忍唔到嘔左出嚟🥲浪費左成餐飯
終於恢復晚市堂食🤍
第一餐唔再係外賣唔再係自煮嘅晚餐,揀左近近地係荃灣食~
📍vici stage

2022-04-23 51 瀏覽
第一次來到訪放工與舊同事相聚環境舒服傾訴一流 令人好放鬆服務也不錯 有禮貌食物有水準 叫左個白酒煮青口好入味卡邦尼意粉🍝都好好味Cocktail都好有特色會再去過🥂
第一次來到訪

卡邦尼意粉🍝都好好味
Cocktail都好有特色
會再去過🥂
2022-01-05 110 瀏覽
今次又去咗荃灣vicistage 搵食(๑˃̵ᴗ˂̵)و一入到去好香香薰味 成間舖頭都好有情調淨係環境已經好加分松露什菌意粉$118香濃松露好creamy嘅味道 而且好足料淡淡都有🍄🍄口感非常唔錯紙包香茅焗爐魚$168呢個一定要試,好重香茅味,仲有香辣醬可以點,我覺得佢個醬汁先係重點 酸酸辣辣好開胃 魚🐟又滑😋肉醬芝士薯條🍟$98Fries With Bolognese & Cheese一個小食前菜 係熱辣辣嘅芝士同埋肉醬包住新鮮炸起嘅薯條🍟 仲有甜甜酸酸嘅調味醬料好開胃🍹<𝗩𝗶𝘃𝗮 𝗦𝘁𝗮𝗿/𝗛𝗛$78 𝗡𝗛$98>⁣Osmanthus Whisky SourOsmanthus Bourbon, Syrup, Lemon J, E.White桂花釀制的 Bourbon,經典 Sweet And sour 蛋白形成厚厚嘅空氣泡泡加埋桂花形成多層次嘅口感,好少有,所以好特別⁣🍹<𝗛𝗮𝗽𝗽𝘆 𝗘𝗻𝗱𝗶𝗻𝗴/𝗛𝗛$𝟰𝟴 𝗡𝗛$𝟲𝟴>⁣-𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗝, 𝗟𝗶𝗺𝗲 𝗝, 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁, 𝗦𝗼𝗱𝗮 𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿-⁣好有泰式風味嘅Mocktail,酸
今次又去咗荃灣vicistage 搵食(๑˃̵ᴗ˂̵)و

好開胃

🍹<𝗩𝗶𝘃𝗮 𝗦𝘁𝗮𝗿/𝗛𝗛$78 𝗡𝗛$98>⁣
Osmanthus Whisky Sour

🍹<𝗛𝗮𝗽𝗽𝘆 𝗘𝗻𝗱𝗶𝗻𝗴/𝗛𝗛$𝟰𝟴 𝗡𝗛$𝟲𝟴>⁣
好有泰式風味嘅Mocktail,酸酸地仲有淡淡的熱情果同埋菠蘿🍍味⁣(๑˃̵ᴗ˂̵)و
2021-12-31 63 瀏覽
荃灣嘅酒吧,好有情調🥰裝潢有輕工業感覺,燈光配合音樂正係情調所在(枱面仲有燭光添🤭)叫咗兩杯cocktail 一杯mocktail,三杯都調得好好,有唔同層次。推薦vici star(含酒精)同埋happy ending (冇酒精),飲品帶有熱帶風情,係泰式口味啊💕食物方面係西式。帶子沙律夠鮮味,帶子肉彈牙而且份量亦足;蟹黃蟹肉意大利飯好creamy,蟹味濃郁,值得一試;pizza嘅辣肉腸並唔係市面上嗰啲得鹹字,有陣陣風乾肉嘅香~厚身有咬口,同芝士亦都好夾!(重要嘅係冇菠蘿㗎!義大利人唔洗嬲喇!)*為咗呈現食物最真實嘅狀態,呢個嘅圖片都冇加effects、調色,只會加上文字及一點點插圖。=====================

=====================
2021-12-24 798 瀏覽
今日紀念日👫🏻另一半話帶我去間好有feel嘅餐廳Vici stage位置沙咀道搶眼綠色磚牆好吸晴👀門口睇過餐牌都ok喎仲有聖誕餐添~入到去環境昏暗但舒服復古嘅綠色長梳化同酒櫃出奇地襯餐廳仲有高櫈、矮櫈任君選擇我地6點就入座鍾意坐邊都得😂😂😂我哋都唔太好酒精於是叫左兩杯mocktail【before12】(下圖左)主要係檸檬汁加tonic味道偏酸但清新醒胃不過如果大杯啲就好🤤【happy ending】(下圖右)果味香濃,熱情果味尤其突出酸酸甜甜都係開胃嘅選擇【香煎帶子大蝦泰式田園沙律】賣相同味道都好好清爽蔬菜同泰式酸辣汁互相配合加埋柚子肉同花生碎口感、味道都滿分呀👍🏼【新鮮蟹肉蟹膏意大利飯】意大利飯質感濕潤、creamy蟹嘅鮮味滲入飯中仲食到新鮮蟹肉添~【水牛芝士薄餅】上枱時熱辣辣,一定要趁熱食薄餅keep到脆邊芝士份量都多,所以芝味濃郁!
今日紀念日👫🏻
另一半話帶我去間好有feel嘅餐廳
Vici stage位置沙咀道
搶眼綠色磚牆好吸晴👀

門口睇過餐牌都ok喎
仲有聖誕餐添~

入到去環境昏暗但舒服
復古嘅綠色長梳化同酒櫃出奇地襯
餐廳仲有高櫈、矮櫈任君選擇
我地6點就入座
鍾意坐邊都得😂😂😂

我哋都唔太好酒精
於是叫左兩杯mocktail
【before12】(下圖左)
主要係檸檬汁加tonic
味道偏酸但清新醒胃
不過如果大杯啲就好🤤
【happy ending】(下圖右)
果味香濃,熱情果味尤其突出
酸酸甜甜
都係開胃嘅選擇

【香煎帶子大蝦泰式田園沙律】
賣相同味道都好好
清爽蔬菜同泰式酸辣汁互相配合
加埋柚子肉同花生碎
口感、味道都滿分呀👍🏼

【新鮮蟹肉蟹膏意大利飯】
意大利飯質感濕潤、creamy
蟹嘅鮮味滲入飯中
仲食到新鮮蟹肉添~

【水牛芝士薄餅】
上枱時熱辣辣,一定要趁熱食
薄餅keep到脆邊
芝士份量都多,所以芝味濃郁!

• 香煎帶子大蝦泰式田園沙律