2024-08-14 4891 瀏覽
中環超級出名的pastry,有大量牛角包酥皮包點,而最出名嚟朝聖、最多人介紹,就係 開心果醬丹麥酥+ 抹茶麻糬撻😋價錢會令人卻步$$ 掙扎下最後都嚟食,咁都的確值得試一次!話說好多遊客排隊買,尤其見到好多韓國遊客🤨⭐️開心果danish 1:00出爐,我哋剛剛好一點先去到,咁啱完全冇人排隊即刻有貨買到🫡買完5分鐘後開始見到大排長龍,不過啲人買完就走好快放心👓開心果 Pistachio custard danish $68由拎出嚟到食都要小心翼翼,因為一唔留神開心果醬就流出黎🤣啱啱新鮮出爐就買到,所以食落個餡仲係暖暖地,酥皮咬落好脆,厚度啱啱好。面頭的開心果醬很濃很稠又唔甜,食到有開心果粒粒,中間嘅開心果燉蛋好滑不過無味的🥲成個酥嘅味只係靠面嘅開心果醬,雖然算大個,但未能符合到價錢咁貴嘅質素 👓抹茶麻糬 matcha mochi danish $60薄薄嘅酥皮,滿滿嘅餡😍酥皮一樣係好脆,濃濃嘅甘香抹茶味,加上軟糯嘅麻糬,夾雜住抹茶醬,真係好好味😋一樣係大大個又唔甜,相比起開心果,一致認同抹茶好味啲👍🏻

👓抹茶麻糬 matcha mochi danish $60
2024-07-22 4482 瀏覽
Vission Bakery (中環)📍中環蘇豪士丹頓街7號翠文樓地下低層🔸matcha mochi danish $60綠茶味好濃郁🍵完全吾甜~中間仲有少少流心👍🏻中間有一大塊麻糬煙銀又好食🤤酥皮都酥脆但比開心果個款個酥皮就無咁脆整體好食推薦~~~9.1/10
📍中環蘇豪士丹頓街7號翠文樓地下低層

整體好食
推薦~~~

9.1/10

2024-07-19 3722 瀏覽
Vission Bakery (中環)📍中環蘇豪士丹頓街7號翠文樓地下低層🔸pistachios danish $68酥皮係薄脆口感👍🏻好香牛油味🤣面層開心果醬超好味好多開心果碎碎(*^_^*)帶濃郁鹹香開心果味🤣聞落勁香🥰🥰🥰中間係開心果味布丁開心果味比較淡但整體吾會好甜😚份量好大個~岩2個女仔share 🍽️🍽️🍽️價錢偏貴,$68一個,但開心果味道係好正9.5/10☘️平日去吾洗排隊

📍中環蘇豪士丹頓街7號翠文樓地下低層

🔸pistachios danish $68
酥皮係薄脆口感👍🏻
好香牛油味🤣
面層開心果醬超好味
好多開心果碎碎(*^_^*)
帶濃郁鹹香開心果味🤣

價錢偏貴,$68一個,但開心果味道係好正

9.5/10

☘️平日去吾洗排隊

2024-07-06 3288 瀏覽
難得放假,試試鼎鼎大名的抹茶麻糬撻,原本想試埋Tiramisu撻,好彩無試,因為抹茶麻糬撻都好大個,食完超滿足,如果再試埋Tiramisu撻,應該晚餐不用吃🤣最初有少少擔心會買唔到,好彩當日人不是太多,而且原來存貨都幾多,好彩買到心頭好雖然攤凍左,但係抹茶味好濃,而且餡料都幾杰,中間有好大塊麻糬,食落都幾飽肚,如果下次再買,會試吓拎返屋企整熱再食,應該會仲好食😋如果唔洗排長龍,值得再試💪💪💪

如果唔洗排長龍,值得再試💪💪💪
2024-07-01
5 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 抹茶撻
2024-06-27 3287 瀏覽
我之前在中環上班 一直都是這間甜品店的常客每次經過都一定會被他們的甜品留住腳步🥹我最近才發現原來玻璃上的字是員工寫上去的🫣也寫得太好了吧 好羨慕寫字好看的人😢⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道:⭐️⭐️⭐️⭐(5⭐️為滿分)CP值:⭐️⭐️⭐️(5⭐️為滿分)環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐ (5⭐️為滿分)服務:⭐️⭐️⭐⭐️(5⭐️為滿分)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯❤️Mochi Matcha Danish $55 推薦👍🏻看見這個只剩下最後一個 果斷買下了😚外面的脆皮非常有層次感 而且比牛角包的皮還要脆 裡面的抹茶餡料不會太甜或者太苦 剛剛好🥹加上軟呼呼的麻薯 我真的太愛了😍不過一個人吃會感覺太膩了 最好兩個人分享一個!❤️Sesame Yuzu Donut $45 不錯👌🏻我之前比較經常吃他們家的donut 柚子味道外面酸酸甜甜 再加上軟軟的麵包 重點裡面還有夾心🥹真的超滿足 他們家的巧克力也非常好吃 如果吃膩了他們家 可以試試donut喔 不過留意donut是真的有點甜 一定要幾個人一起吃才可以😂p.s是我之前吃過的 所以沒有照片喔🥹
我之前在中環上班 一直都是這間甜品店的常客
每次經過都一定會被他們的甜品留住腳步🥹
我最近才發現原來玻璃上的字是員工寫上去的🫣
也寫得太好了吧 好羨慕寫字好看的人😢

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
味道:⭐️⭐️⭐️⭐(5⭐️為滿分)
CP值:⭐️⭐️⭐️(5⭐️為滿分)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐ (5⭐️為滿分)
服務:⭐️⭐️⭐⭐️(5⭐️為滿分)
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
Mochi Matcha Danish

❤️Sesame Yuzu Donut $45 不錯👌🏻
Mochi Matcha Danish
⁂⁎◝#中環🇭🇰 人氣bakery 冬甩比曲奇好吃😍⁎◜⁂.Cookie Vission嘅姊妹店 果然都係信心保證當日其實想去試matcha mochi danish但係好快賣晒唯有試吓chocolate donut & matcha cookie抹茶曲奇太甜,兩個人食一塊都係好腬反而朱古力冬甩有驚喜 中間啲朱古力好正😍不過價錢偏貴 一塊曲奇要$50真係唔係好捨得🙈當然下次經過都係會想試matcha danish😗.✧𝘐𝘯𝘵𝘦𝘯𝘴𝘦 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘋𝘰𝘯𝘶𝘵 $𝟒𝟎✧𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘔𝘢𝘤𝘢𝘥𝘢𝘮𝘪𝘢 𝘊𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦 $𝟓𝟎..*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:📍Vission Bakery🗺️中環蘇豪士丹頓街7號翠文樓地下低層..#mytaste_甜品 #mytaste_麵包#mytaste_中環
⁂⁎◝#中環🇭🇰 人氣bakery 冬甩比曲奇好吃😍⁎◜⁂
Cookie Vission嘅姊妹店 果然都係信心保證
當日其實想去試matcha mochi danish
但係好快賣晒
抹茶曲奇太甜,兩個人食一塊都係好腬
反而朱古力冬甩有驚喜 中間啲朱古力好正😍
不過價錢偏貴 一塊曲奇要$50真係唔係好捨得🙈
當然下次經過都係會想試matcha danish😗
✧𝘐𝘯𝘵𝘦𝘯𝘴𝘦 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘋𝘰𝘯𝘶𝘵 $𝟒𝟎
✧𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘔𝘢𝘤𝘢𝘥𝘢𝘮𝘪𝘢 𝘊𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦 $𝟓𝟎
*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*
𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:
📍Vission Bakery
🗺️中環蘇豪士丹頓街7號翠文樓地下低層
#mytaste_甜品
#mytaste_麵包
#mytaste_中環
2024-06-15 2956 瀏覽
之前幾次嚟呢兩款都賣哂,今日排到我前面仲要淨低三件,令我一度緊張,點知原來有refill🥺🥺🥹🥹今日終於買到好感動Matcha Mochi Danish 🥰 9/10抹茶味特濃,非常厚重嘅cream,麻糬又夠厚,一啖會冇好充實好濃厚嘅味道Pistachio Mustard Tart 8.5/10佢果仁味仲濃過家後Basque cheesecake 50%,大癲,個mustard好runny,又想搽面包兩個嘅味道都非常暴力,但各自食一半就剛好了,食哂會漏

今日終於買到好感動
Matcha Mochi Danish 🥰 9/10

Pistachio Mustard Tart 8.5/10

兩個嘅味道都非常暴力,但各自食一半就剛好了,食哂會漏

2024-06-15
10 分鐘 (外賣自取)
話說我每個weekend都經過soho,次次都轉左去Bakehouse買蛋撻。5月中突然發現右邊原來開咗 Vission 排咗10人,大概20分鐘後,買咗 開心果、Tiramisu 、香蕉和 抹茶麻糬 返屋企慢慢嘆。雖然 Tiramisu 熱賣,但經過4小福評分後一致認為開心果最好味,好rich我嘅排名係:開心果、 香蕉 、抹茶麻糬 和 Tiramisu真村實料,建議二人share一件價錢頗貴:五十幾至六十幾一件少食多知味荷包冇咁傷

真村實料,建議二人share一件
價錢頗貴:五十幾至六十幾一件

抹茶麻糬 和 Tiramisu
開心果 和 香蕉
  • 開心果
2024-05-17 10325 瀏覽
假日同友人係中環食飯行下,Lunch後經過人氣店-Cookie Vission的副線Vission Bakery,主打酥皮、麵包及冬甩等,當中的Tiramisu、Mochi Matcha Danish及Pistachio Custard Tart極具人氣,趁仲有肚食就即試下。不論平日及假日都係多人(假日當然更多),要排隊但都好快買到。買左2個開心Share。本身係一個開心果控,揀Pistachio Custard Tart係好合理既(其實真係有諗過食其他,但最後都係買左,好彩友人揀左XD)。正如我頭先所講,作為一個抹茶控,揀Mochi Matcha Danish亦都係好合邏輯。Pistachio Custard Tart,$68。個Tart都幾大個,撻皮酥脆,面層的開心果醬實在太澎湃(溫提:食果陣小心漏出來),口感絲滑濃稠,個醬內有開心果脆,每啖都有濃郁的開心果味,中層的開心果custard軟滑,味道一體化,口感有層次,好美味呀~!Mochi Matcha Danish $60。個Tart又係好大個,撻皮酥脆,入口嫩滑,抹茶味濃厚,苦澀有回甘,內有軟糯的麻糬增添咬口,底層抹茶金磚蛋糕質
買左2個開心Share。
Pistachio Custard Tart,$68。
Mochi Matcha Danish $60。
個Tart又係好大個,撻皮酥脆,入口嫩滑,抹茶味濃厚,苦澀有回甘,內有軟糯的麻糬增添咬口,底層抹茶金磚蛋糕質地濕潤,口感味道都十分豐富,好味!
Pistachio Custard Tart真係驚豔到我~太好味!
甜點好味有水準,價格係略貴,但都幾大個同好味都物有所值嘅,下次有機再食及試下其他甜品
下午茶
2024-05-16 3802 瀏覽
📍Vission Bakery (中環)中環蘇豪士丹頓街7號翠文樓地下低層💚Smoky Pistachio Basque cheesecake $98位於中環人氣麵包店,有好多遊客都慕名而來,本身想試近排好出名的神級開心果撻,不過賣晒,伹見到有開心果巴斯克芝士蛋糕,一場黎到,當然唔可以錯過外觀已經feel到佢濃濃的開心果味,食落果然非常濃郁香滑,口感好creamy, 巴斯克蛋糕表層餅皮有微微炭焦味和開心果碎粒,食完大滿足
📍Vission Bakery (中環)
中環蘇豪士丹頓街7號翠文樓地下低層

開心果巴斯克芝士蛋糕

開心果巴斯克芝士蛋糕
2024-05-15 2957 瀏覽
中環Vission Bakery🥜上次五一黃金周見到大排長龍,今次見到冇乜人排隊就買,因為想要個盒,好混亂慌張之下就買咗四件😂🥜我無特別加熱,怕影響佢嘅流心程度🥜咁大嚿,唔算好貴🥜可以一試,但未必encoreTiramisu Danish $58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥜Brioche Feuilletee/Coffee Ganache/Espresso Marsala soaked Ladyfingers/Mascarpone Cream/Cocoa Dust🥜夠啡味酒味 中間果個夾心我估係Coffee Ganache好加分Matcha Mochi Danish $60⭐️⭐️⭐️⭐️🥜Brioche Feuilletee/Matcha Financier/Molten Matcha Sauce/Mochi/Halfed Baked Matcha Cheesecake🥜屋企人覺得呢個排第一好味🥜以為個麻糬會好硬,冇加熱都好夠軟熟Pistachio Custard Danish $68⭐️⭐️⭐️⭐️🥜Brioche Feuilletee/baked pistachio custard/crunchy pistac
中環Vission Bakery

🥜我無特別加熱,怕影響佢嘅流心程度
🥜咁大嚿,唔算好貴
🥜可以一試,但未必encore

Tiramisu Danish $58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Molten Matcha Sauce/Mochi/

🥜屋企人覺得呢個排第一好味
🥜以為個麻糬會好硬,冇加熱都好夠軟熟

🥜Brioche Feuilletee/baked pistachio custard/crunchy pistachio praline/salted pistachio

🥜上面個Topping有啲似iHerb買嗰瓶開心果醬

Tres Leches Cake $55⭐️⭐️⭐️

🥜kouign amann with homemade ameretto apricot jam 杏桃醬, tres leches cake and a vanilla mascarpone whipped cream.

🥜呢個反而有驚喜,因為係估唔到嘅味道,但係就甜咗啲
外賣自取
Vission Bakery (中環)放假跟朋友過去中環食食食中途聞到好香肉桂味然後望一望原來是Cookie Vission姊妹店 - Vission Bakery!決定食完午餐後過來假日中午時間外面人龍不算太長大約10人左右不過購買速度很快店鋪不大不宜進店後才選購最好先選好想購買的幾個款式再進店看看有沒有會較好本來打算購買Matcha Mochi Danish及Apple Crumble Danish但進店後發覺沒有Apple Crumble Danish就改買Pistachio Custard Danish所以想食某些款式也需要一點運氣Pistachio Custard Danish $68-想不到錯有錯著 一試難忘! 現在一邊寫感想也想再食 強烈推介!!!好好食! 丹麥酥皮微暖香脆有層次感 裡面為開心果吉士 面層為流質開心果醬+開心果碎 開心果味濃郁唔甜 非常香口 但建議2人Share會較好 另外比較可惜是因為面層開心果醬是流質 外賣的話會幾易漏瀉 價錢略貴 但質量值得Matcha Mochi Danish $60-抹茶愛好者不要錯過! 抹茶味苦澀濃郁

放假跟朋友過去中環食食食

Pistachio Custard Danish $68
-想不到錯有錯著
一試難忘!
現在一邊寫感想也想再食
強烈推介!!!好好食!
丹麥酥皮微暖香脆有層次感
外賣的話會幾易漏瀉
價錢略貴
但質量值得

Matcha Mochi Danish $60
-抹茶愛好者不要錯過!
抹茶味苦澀濃郁
麻糬置於中間帶有中和作用
比起上者
酥皮較為挺實
同樣推薦2人分享以達到最高滿足度!

中環蘇豪士丹頓街7號翠文樓地下低層
2024-05-08 1966 瀏覽
社交平台爆紅麵包蛋糕店想試好耐但又怕排隊嘅我,猶豫咗成個月,都係決定要上半山排隊試下呢間熱爆流心抺茶麻糬撻同開心果吉士撻,開正喺Soho Bakehouse對面Pistachio Custard Tart($68)幾款撻得返開心果貨源充足⋯⋯點解?以為佢唔好食?錯⋯⋯係超級!極度!無敵!!咁好食啊!!!OMG!!!係我喺香港目前食過最脆嘅tart層層分明,唔太甜,加上十級濃同滑嘅開心果吉士餡同面嘅開心果醬,無得輸我明點解賣$68蚊,真係好值,開心果控一定要試!好香烤過嘅開心果味Matcha Mochi Brioche($50)好可惜抹茶麻糬撻次次下午去到都賣曬唔通連個天都唔鍾意我?冇撻食唯有食Brioche,個餡都應該差唔多材料(自我安慰中)一咬開,嘩個brioche都幾鬆,然後啲抹茶醬爆流出嚟⋯⋯食得出啲抹茶粉幾靚,清香唔澀,正!仲有嚿麻糬都幾軟滑,正啊,好耐冇食過咁正嘅抹茶烘焙產品喇!
社交平台爆紅麵包蛋糕店

Pistachio Custard Tart($68)
Pistachio  Custard  Tart

Matcha Mochi Brioche($50)

好可惜抹茶麻糬撻次次下午去到都賣曬
仲有嚿麻糬都幾軟滑,正啊,好耐冇食過咁正嘅抹茶烘焙產品喇!

Pistachio  Custard  Tart
2024-05-04 1819 瀏覽
同朋友在中環食完 lunch,醒起仲未去 Vission 打卡,即刻衝上中環行人電梯,離遠見到人龍唔長,心唸啲香港人真係去曬旅行/北上!?🥜Pistachio Custard Danish HKD$68 開心果係近期大熱,酥皮勁鬆脆,開心果醬做到流心爆漿又唔甜冇得輸👍 🍵Matcha Mochi Brioche HKD$50 綠茶味極濃,內餡有麻糬中和了苦澀味,亦增加了Q彈煙韌口感,正😋🧀Tiramisu Tart HKD$58 味道合乎期望,記住要即日食,芝士太濕會令餅底變淋。。。一買餅完出黎就見到人龍排到出轉角😨 仲偷聽到有人話黎咗幾次終於食到 Pistachio Custard Danish,我第一次黎就買到喇✌️ 原來幸福唔係必然嘅🥰 不過大家要衡量吓咁嘅價錢值唔值得排隊等🤔 Super flaky Pistachio Custard Danish has lava filling which is amazingly good. Matcha Mochi Brioche has a very strong matcha taste with chewy mochi and so

Super flaky Pistachio Custard Danish has lava filling which is amazingly good. Matcha Mochi Brioche has a very strong matcha taste with chewy mochi and soft matcha filling. I think the mochi is too thick but its subtle sweetness is a good compliment to the strong matcha taste. Also like the Tiramisu Tart which has the right level of sweetness.
2024-04-04 2339 瀏覽
之前是提拉米苏,这次是抹茶丹麦酥,哪个都是大爆款来的❤️‍🔥Matcha mochi danish咬一口就能大流心的状态,酥脆青柠的酥皮里是无穷无尽的抹茶,🍦奶油绵密流行丝滑,在混合上Q弹的麻薯,丰富的口感在口中交融,仿佛掉进了抹茶黑洞🍵,第一口最为惊艳,但又有点子越吃越腻…💘相比之下,我更爱提拉米苏,是又爽又吃不腻!
💘相比之下,我更爱提拉米苏,是又爽又吃不腻!