2023-02-26 626 瀏覽
開張已久也沒有機會來Vivienne Westwood Cafe,今日終於有機會帶兩位「小港男」去朝聖。他們也十分欣賞其英倫復古的優雅風格。證明不是港女、少女的專利。今次只點了一個香蒜蜆肉意粉、一個炸雞星球窩夫及一杯多士紅啤啤凍奶。最值得推介是炸雞星球窩夫。不僅有logo 有特色,更是味道香脆可口又惹味,窩夫有蜜糖或cream配合,加上士多啤梨及藍莓,味道很配合,絕對是小朋友喜歡之選。至於,士多紅啤啤凍奶也很可愛,如果是女孩子一定愛不釋手,就算我的少男也覺得好飲又吸引!意粉方面即不過不失,份量不算多,價錢有點略貴。
炸雞星球窩夫
多士紅啤啤凍奶
香蒜蜆意粉
2023-02-26
炸雞星球窩夫
2023-01-29 698 瀏覽
朋友生日,一起吃靚靚午餐。用OpenRice book咗枱,以防要等位。叫咗2份主食,fish n chips 調味幾好👍🏻但油咗啲,一人食會too much,兩人share比較好。另外叫咗蘑菇意粉,松露味濃,好creamy, 兩個人share食會冇咁漏。飲品叫咗rose garden, 有嗰小蠟燭暖住,但味道好酸,飲唔落。朋友叫伯爵茶,夠穩陣!好大壺,味道幾好👍🏻環境幾好,有時限,但都ok,唔會趕人走!
朋友生日,一起吃靚靚午餐。

用OpenRice book咗枱,以防要等位。

環境幾好,有時限,但都ok,唔會趕人走!
2023-01-26
午餐
慶祝紀念
生日
  • 烤大啡菇松露意粉
2023-01-15 751 瀏覽
『西太后下午茶』。◕‿◕。事隔好耐~再來西太后café 食個𝚊𝚏𝚝𝚎𝚛𝚗𝚘𝚘𝚗 𝚝𝚎𝚊 𝚜𝚎𝚝:^) ~ ᴡᴇsᴛᴡᴏᴏᴅ's ᴇɴᴄʜᴀɴᴛɪɴɢ ᴠɪʟʟᴀɢᴇ ᴘʀᴇᴍɪᴜᴍ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ (✯ᴗ✯)內容都幾豐富<價錢及內容看附上的menu> 但我食那天《雪人macaron》就賣哂~所以只有兩個普通嘅馬卡龍 不過好彩可加$轉有bear 🐻 朱古力嘅飲品~原價要$88跟set 加$40可以ᴏʀᴅᴇʀ 當然要埋啦❤(ӦvӦ。)♡ 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚝𝚎𝚍𝚍𝚢 𝚘𝚗 𝚁𝚘𝚜𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎我杯Rose latte因為成隻choco bear混入咗😂所以好似變咗choco drink 😜 有好多玫瑰花瓣 😍♡𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚝𝚎𝚍𝚍𝚢 𝚘𝚗 𝚂𝚝𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙼𝚒𝚕𝚔𝚜𝚑𝚊𝚔𝚎𝚜甜度適中,cool #teddyspecialdrinks 係要加的🐻🐻好#igablecafe 打卡之選 (^o^)* 除咗個Teddy special drinks 外,其實整體個tea set內容我更喜愛好耐之前版本~我兩球雪糕,而鹹點亦有帶子之類 #真心讚環境坐得舒適~位置又方便~係下午茶
『西太后下午茶』。◕‿◕。

甜度適中,cool

#teddyspecialdrinks 係要加的🐻🐻
好#igablecafe 打卡之選 (^o^)

環境坐得舒適~位置又方便~係下午茶時光嘅
ɢᴏᴏᴅ ᴄʜᴏɪᴄᴇヽ(^o^)丿
  • Teddy special drinks
  • Premium  tea  set
  • Rose  latte
  • 英式下午茶
  • 英式鬆餅
2023-01-05 541 瀏覽
滿足的下午茶🫖鹹點十分好味😋迷你漢堡包🍔(有驚喜)麵包烘底,食落好脆口配上魚柳洋蔥粒,好好食本身對洋蔥麻麻哋都覺得好好食👍👍仲有鬆餅都係好啱我口味😆😆不過有少少黐牙~最高顏值就係招牌熊仔飲品一杯士多啤梨味一杯曲奇味甜度適中美中不足嘅雪人馬卡龍,有些過甜能夠改善這些小細節更加完美啦🫶🏻🫶🏻食完好有飽足感嘅一餐🤣並非好似有些下午茶食完好似食咗一陣風💨
滿足的下午茶🫖

鹹點十分好味😋

迷你漢堡包🍔(有驚喜)
麵包烘底,食落好脆口
配上魚柳洋蔥粒,好好食
本身對洋蔥麻麻哋
都覺得好好食👍👍

仲有鬆餅都係好啱我口味😆😆
不過有少少黐牙~

最高顏值就係
招牌熊仔飲品
一杯士多啤梨味
一杯曲奇味
甜度適中

美中不足嘅
雪人馬卡龍,有些過甜
能夠改善這些小細節
更加完美啦🫶🏻🫶🏻

食完好有飽足感嘅一餐🤣
並非好似有些下午茶
食完好似食咗一陣風💨

2022-12-28
下午茶
2022-11-24 655 瀏覽
銅鑼灣小有打卡餐廳,呢間餐廳喺銅鑼灣地鐵站隔離,咁方便梗係要去試吓啦,今日都係試吓一個下午茶去食吓嘢飲吓嘢,本來想試吓佢嘅high tea,但係見到個Waffle又好靚,所以今日決定咗試吓其他嘢下次先再嚟試high tea! 呢度嘅裝修好有少女風,影相真係好靚,尤其嗰個Feature wall影相very good ! 我哋今次叫咗兩杯冰凍特飲,好卡哇伊,每杯飲品上面都有隻熊熊朱古力,之後嗌咗一個包跟薯條同埋一個龍蝦包跟薯條,最後仲有waffle!Waffle 個形狀又靚,外脆內軟,yummy!龍蝦包入邊啲龍蝦都夠多好食!

2022-11-23
2022-11-08 506 瀏覽
同朋友食生日Brunch,諗住試下,發現都幾驚喜。宜家係到減緊肥都幾驚食Brunch,好再有New meat 嘅選項。杯限定版Ginger latte 都幾好飲,最緊要有打卡圖案~Vivienne Westwood 嘅logo
Ginger  lattee
Ginger  lattee
2022-10-30 577 瀏覽
茶點美味。賣相討好,裝修美麗,打卡滿足。帶子十分鮮甜。蝦也十分美味。鬆餅味道很好。票子味既cream就個人應覺一般。飲品賣相很好,如果可以少cream會更理想。服務員態度友善,要改善的地方飲品單價偏高。如下調到50-60會合理好多。店鋪人氣晚上出奇冷清,可能與定價高於同類case有關。建議下調或給予優惠,做旺人氣。另外,冷氣異常十級雪房凍,必需正視,否則好睇都坐品耐有d可惜。應該同商場無關,因為一出餐廳就最番晒⋯⋯
茶點美味。賣相討好,裝修美麗,打卡滿足。
帶子十分鮮甜。
蝦也十分美味。
鬆餅味道很好。
票子味既cream就個人應覺一般。
飲品賣相很好,如果可以少cream會更理想。
服務員態度友善,

要改善的地方
飲品單價偏高。如下調到50-60會合理好多。
店鋪人氣晚上出奇冷清,可能與定價高於同類case有關。
建議下調或給予優惠,做旺人氣。

2022-10-29
  • Premium  tea  set
2022-10-03 618 瀏覽
英倫復古風品牌cafe🧡▪️龍蝦包配薯條🦞🍟LOBSTER ROLLWITH FRENCH FRIES(Baby Lobster Meat, Panini,French Fries, Mixed Salad)$188份量需不大,但整體是高質的,包的外層是微脆內鬆軟,內裡帶着微微的牛油香味,夾着啖啖龍蝦肉,肉質好juicy,再混合沙律醬,完美既配搭。另外,香脆薯條也不俗。食物:🌕🌕🌕🌗🌑環境: 🌕🌕🌕🌖🌑回頭指數 :🌕🌕🌕🌗🌑@viviennewestwoodcafehk📍(銅鑼灣) 銅鑼灣百德新街27-47號Fashion Walk 1樓F-8號舖
英倫復古風品牌cafe🧡

食物:🌕🌕🌕🌗🌑
環境: 🌕🌕🌕🌖🌑
回頭指數 :🌕🌕🌕🌗🌑

@viviennewestwoodcafehk

2022-09-27 325 瀏覽
英倫復古風裝修,很多打卡的位置,成個氣氛也帶着復古宮廷風。▪️ 白汁蘑菇素意粉 🍝🍄MUSHROOMCREAM PASTA(Mixed Mushrooms, Black TruffleParsley)$138意粉質感彈牙,雜菌、香草及松露醬,滿滿的菌香味,醬汁濃度剛剛好,整體是偏向較清新的感覺。食物:🌕🌕🌕🌗🌑環境: 🌕🌕🌕🌖🌑回頭指數 :🌕🌕🌕🌗🌑📍(銅鑼灣) 銅鑼灣百德新街27-47號Fashion Walk 1樓F-8號舖
英倫復古風裝修,很多打卡的位置,成個氣氛也帶着復古宮廷風。

Parsley)$138

食物:🌕🌕🌕🌗🌑
環境: 🌕🌕🌕🌖🌑
回頭指數 :🌕🌕🌕🌗🌑

2022-09-16 527 瀏覽
見set lunch 幾抵,放半日特登去試下,可惜一坐低就話扒已經冇晒,突然冇左一半吸引力🤣Set lunch 配餐湯,湯濃,夠順滑,配法包好好味😋😋😋揀左吉列豬扒,包軟硬程度岩岩好,邊位有少少脆口,中間夠鬆軟。吉列豬扒個外壳有少少厚,豬扒偏薄嗰種,肉雖然偏瘦,但都唔會老柴,入口軟淋。配大量薯條,但個人覺得太油,用叉一叉落去,會見到有油出,但都炸得唔錯,外硬內軟,除太油外都好好味😋😋餐飲咖啡只配美式,其他一律+$,試左美式,偏果香,微酸👍🏻

甘荀薯仔湯

餐飲咖啡只配美式,其他一律+$,試左美式,偏果香,微酸👍🏻
2022-09-16
甘荀薯仔湯
2022-09-10 2348 瀏覽
去之前見到好多好評,最多人影靚相的就是那隻在咖啡上可愛的朱古力熊仔,於是我也十分好奇。.🎈環境我和朋友7:30pm到,一入餐廳內不太多人,後來才知道原來餐廳8點截單,侍應沒有告訴我們,我們因為好肚餓,想加單時侍應才說廚房已停,我忍不住對侍應說,日後截單前又或帶我們入座時 (7:30pm) 可以讓客人知幾點截單。.Anyway餐廳佈置是有點西方宮廷感,華麗優雅,我和朋友入到餐廳都好開心。.因沒太多客人,我們選了一張近窗口的枱,可望出繁忙的銅鑼灣街道。.🎈餐牌餐牌包羅萬有。.🎈食物.知心相聚 Sharing platter (for 2) $198 ⭐️⭐️⭐️⭐️.有2人份和4人份,包括 Prawn Cutlet, Roasted Asparagus wrapped in Bacon, Cumberland Sausage, Australian Wagyu Beef Slider, Fried Chicken Bites。.花椒蝦意粉 Prawn Arrabbiata $168 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 (4.5分)Arrabbiata是意大利的一種意粉汁,由蕃茄、辣椒、蒜頭等造成,我很喜歡碟上有幾片可吃的

🎈環境

🎈餐牌

餐牌包羅萬有。

🎈食物

知心相聚 Sharing platter (for 2)

Arrabbiata是意大利的一種意粉汁,由蕃茄、辣椒、蒜頭等造成,我很喜歡碟上有幾片可吃的花瓣襯著意粉,色彩繽紛,貫徹室內設計帶出的華麗漂亮感。

花椒蝦意粉 Prawn Arrabbiata

玫瑰熊 Chocolate Teddy on Rose Latte $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

這就是最多人影相的玫瑰熊,我當然都一定要叫一杯💖

👇端上時朱古力熊仔是分開上的,食客自己放上咖啡上,因為要盛載著熊仔,所以咖啡上面的那層白色忌廉原來是頗”傑”身的,要有一定份量去承托著熊仔。咖啡上的玫瑰花瓣除了襯托咖啡靚之外,還有很香的玫瑰味🌹

Chocolate Teddy

🎈總結
✅環境華麗,有西方宮殿感,好似公主感
✅餐牌包羅萬萬有,好多食物選擇
✅食物及飲品賣相全都好靚,預備給食客打卡
✅比較早截單及關門

2022-08-18
知心相聚 Sharing platter (for 2)
花椒蝦意粉 Prawn Arrabbiata
下午茶外賣訂左三點拎,我早到左,問佢可唔可以早點拎,佢話唔得,唔緊要,因為我早左,叫我三點正黎拎,佢話佢地只會20分鐘前先開始整,而家冇人手,而店內當時得兩位客人,甘ok, 我準時先再去拎,三點同我講話要等多十分鐘, 我等,過左十分鐘,我見我個外賣原封不動甘,冇放過任何野入去,我走去問佢其實幾時先拎得,佢話整緊,但我望入廚房,原來而家先開始做我個外賣,堂食既就全部上晒檯,我仲見到入面廚房個師夫無戴手套、無戴好口罩,用手指篤落個煮緊既意粉既汁試味!真係一肚氣😤
2022-08-20
30 分鐘 (外賣自取)
2022-08-21 426 瀏覽
約左幾位朋友仔好想去high tea 影吓相比vivienne westwoon嘅裝修吸引到真係充滿英倫風格雖然環境唔係好好大但係裝修好別緻😍🐻熊抱沙灘英式下午茶今次以夏日芒果泰迪熊做主題特式鹹點-香煎帶子配黑魚籽多士-牛油果煙三文魚多士-蒜香大蝦多士三個鹹點都好精緻好出色,好好味😋!帶子配上黑魚籽,係奢華嘅配搭😍蒜香大蝦好惹味!-無花果希臘芝士多士-鮮芒果莎莎-手工英式鬆餅無花果同芝士配搭新穎味道清新好適合夏天😍芒果莎莎入面配搭黃椒紅椒酸酸甜甜好開胃我鍾意呢個👍🏻而且手工英式鬆餅 充滿牛油香,鬆軟濕潤口感配搭軟滑忌廉 提升層次感-士多啤梨•花•果凍-芒果燕麥乳酪杯-士多啤梨雲石芝士蛋糕-馬卡龍甜點賣相好精美真係唔捨得食泰迪熊10分可愛芒果燕麥乳酪杯酸酸甜甜加埋燕麥粒粒 我最愛呢個甜品😻一杯latte一杯cappuccino飲品賣相超靚一啲都唔馬虎而且好睇又好食好好飲,咖啡同奶泡比例做得好好👍🏻
約左幾位朋友仔好想去high tea 影吓相

特式鹹點
-香煎帶子配黑魚籽多士
-牛油果煙三文魚多士
-蒜香大蝦多士

三個鹹點都好精緻好出色,好好味😋!
帶子配上黑魚籽,係奢華嘅配搭😍
蒜香大蝦好惹味!

-無花果希臘芝士多士
-鮮芒果莎莎
-手工英式鬆餅

無花果同芝士配搭新穎
味道清新好適合夏天😍
芒果莎莎入面配搭黃椒紅椒
酸酸甜甜好開胃我鍾意呢個👍🏻
而且手工英式鬆餅
充滿牛油香,鬆軟濕潤口感
配搭軟滑忌廉 提升層次感

加埋燕麥粒粒 我最愛呢個甜品😻

一杯latte一杯cappuccino
飲品賣相超靚一啲都唔馬虎
而且好睇又好食
好好飲,咖啡同奶泡比例做得好好👍🏻

2022-08-16 295 瀏覽
這家應該都是很多吃港女Tea打咭的熱門地點星期六下午的銅鑼灣沒有預約Walk-In等了約15分鐘餐點種類比預期中豐富除了Tea set,還有主食、小食及甜品可飲咖啡,也提供不少茶類飲品❤泰迪啤啤朱古力(Oreo)打咭店的咖啡我沒有多大興趣所以叫了一杯Oreo朱古力凍飲面頭的Teddy熊很可愛超級打咭able不過吃下去其實有點很硬沒什麼朱古力味反而飲品我覺得幾出色濃濃朱古力Oreo味道甜度適中❤焦糖香蕉法式西多士對打咭店食物沒有期望但原來很驚喜意外地質素很不錯焦糖香蕉做到外脆內軟底層西多士香甜鬆軟超級好吃❤英式炸魚薯條炸魚超大件厚身盡管放了一會才開始吃切開時仍然熱的冒煙脆漿不會太厚魚肉仍然很嫩滑薯條正常味道整家店的食物飲品都有水準有興趣可以試試港女英式三層架下午茶不過我反而想下次來吃個早餐應該很不錯
這家應該都是很多吃港女Tea打咭的熱門地點

星期六下午的銅鑼灣
沒有預約Walk-In等了約15分鐘
餐點種類比預期中豐富
除了Tea set,還有主食、小食及甜品
可飲咖啡,也提供不少茶類飲品

❤泰迪啤啤朱古力(Oreo)
打咭店的咖啡我沒有多大興趣

有興趣可以試試港女英式三層架下午茶
不過我反而想下次來吃個早餐
應該很不錯
2022-05-14
15 分鐘 (堂食)
  • 焦糖香蕉法式西多士
2022-07-31 279 瀏覽
朋友生日去了Westwood tea set 餐廳環境很優雅 配合品牌品味tea set 顏值一流非常靚 味道也很好開心的打卡日 有好多打卡蛋糕仲有Westwood logo仲買了幾個蛋糕仔外賣
朋友生日去了Westwood tea set
餐廳環境很優雅 配合品牌品味