2022-02-23 316 瀏覽
疫情下,中環返工的人大減,但工總是要返的,所以就和同事二人走到了平時午飯時間擠滿人的中環街市食lunch。一來貪其選擇多,二貪其夠空曠,空氣流通。逛了一圈,鎖定了Wako的午市定食。平均百零蚊便有齊沙律、餐湯和主菜。選了最愛的牛扒,而且正在做優惠。同事則點了鰻魚定食。落好單,店員叫我地等8分鐘左右就可取。但大概過了5分鐘,食物已經準備好,而且人不多,店員仲直接幫我地捧到座位,非常貼心。便當賣相精美!鰻魚十分肥美,醃得入味。跟餐仲有炸雞和刺身,啱晒多心又想乜都試下的人。牛扒好juicy,雖然天氣凍,但入口仲熱辣辣。肉币不單夠肥美,而且份量夠多,送飯食真係好滿足。2個餐都有跟沙律和餐湯,味道亦十分不俗,整體質素好好。食完飯再飲埋碗麵豉湯,大滿足!

便當賣相精美!鰻魚十分肥美,醃得入味。跟餐仲有炸雞刺身,啱晒多心又想乜都試下的人。

2022-02-17
2022-02-22 144 瀏覽
中環街市自從翻新後多了很多不同的食肆,有外賣店也有堂食的餐廳,很適合附近返工的朋友lunch時段來休息一下,也是一個人氣地標,今次就來試了這間日式丼飯店!這間日本餐廳提供多款日式熟食丼飯,每款丼飯都會附送沙律和面豉湯,性價比高!蒲燒鰻魚丼,這個丼飯除了有沙律和湯,還附有炸雞件和刺身!刺身有帶子、油甘魚和牡丹蝦,刺身都幾新鮮!而炸雞件是日式炸雞,外層炸到脆口,內裡雞肉嫩滑juicy!而鰻魚飯鰻魚都幾厚身,醬汁份量剛好,不會太咸!滑蛋吉列三豚丼,雞蛋嫩滑而且有蛋汁,豚肉juicy,連同蛋和洋蔥一齊食更美味!
蒲燒鰻魚丼,這個丼飯除了有沙律和湯,還附有炸雞件和刺身刺身有帶子、油甘魚和牡丹蝦,刺身都幾新鮮!而炸雞件是日式炸雞,外層炸到脆口,內裡雞肉嫩滑juicy!而鰻魚飯鰻魚都幾厚身,醬汁份量剛好,不會太咸!
2022-02-13
2022-02-18 113 瀏覽
今日去咗中環區見客,真係多咗好多唔同嘅新餐廳,今次就去咗呢一間餐廳試一試!午餐嘅時間款式亦都好多,我今次就叫咗呢個蒲燒鰻魚飯,而且仲加埋有三件刺身,日式炸雞,沙律同埋麵豉湯!呢度嘅蒲燒鰻魚醬汁非常好,而且好大塊啖啖肉!加埋好甜嘅鰻魚汁,真係非常之豐富!刺身亦都好新鮮,而且好鮮甜!價錢來講都係$168 ,非常抵食!

wako sake izakaya蒲燒鰻魚丼網銷安格斯牛扒定食價錢💲: $168/ $218好味程度😋: 3.4/5服務🍴: /環境🗾: 3.7/5 (foodcourt來講幾好)性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.4/5-唔知大家有冇係中環街市食過嘢呢?個人覺得嗰度選擇多,價錢喺中環來講都算合理,所以經過都會睇吓有咩食。有一次食左foodcourt的喇沙、叉燒飯同埋burger都唔錯,今次就試埋間日本野先😌-🆗-✅蒲燒鰻魚丼。呢個set最吸引我係包埋刺身三點、炸雞、沙律同埋麵豉湯。刺身有2片油甘魚,新鮮唔腥。2片算厚肉的帶子,同埋一隻蝦頭有膏的甜蝦😋 平時出去食呢到啲刺身都唔平‼️ 炸雞正常,粉漿有啲厚。主角鰻魚丼,用的係一般水準的鰻魚,帶細骨,食落都有小小泥味🤭 唔係好肥美,不過都大片同埋夠撈飯🤓 魚的泥味連埋鰻魚汁同珍珠米食就會被蓋過,好食D🤨 麵豉湯都夠濃。呢個價錢我會因為有刺身而叫😂-🆗-✅網燒安格斯牛扒定食。呢個似汁煮的牛扒,好薄🧐 不過肉質好腍,有牛味,食落帶啲肥膏油脂香😬 牛扒都有啲肥膏係頭尾,同埋有啲肥膏墊下底… 燒汁比較鹹,一定要送飯先搞得點🙈 牛扒份量都一定夠食晒
wako sake izakaya
蒲燒鰻魚丼
網銷安格斯牛扒定食
價錢💲: $168/ $218
好味程度😋: 3.4/5
服務🍴: /
環境🗾: 3.7/5 (foodcourt來講幾好)
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.4/5

🆗-✅網燒安格斯牛扒定食。呢個似汁煮的牛扒,好薄🧐 不過肉質好腍,有牛味,食落帶啲肥膏油脂香😬 牛扒都有啲肥膏係頭尾,同埋有啲肥膏墊下底… 燒汁比較鹹,一定要送飯先搞得點🙈 牛扒份量都一定夠食晒成碗飯。

整體正常,如果去到中環街市想食啲定食,可以選擇呢間。有2款包刺身的性價比特別高😛
同區美食🍧: #piggyfoodiein中環
周末趁住假期過左黎中環街市行下,活化後真係多左好多餐廳!地下有間Wako sake 日式餐廳主要分3part呢個位置係供客人食omakase/sushi而中間位置就是售賣清酒嘅地方設有promotion set A+ B 兩杯都只係$168而最邊邊位置就主要供應日式午市定食有11款套餐供應用餐位置算是food court style, 不過都算開揚整潔Combo set B 蒲燒鰻魚飯 $168 配刺身3點·日式炸雞·沙律·麵豉湯刺身幾新鮮,帶子同赤蝦都幾鮮甜炸雞有4塊,炸皮算薄,炸得唔乾。鰻魚大大塊啖啖肉,甜甜鰻魚汁好下飯!網格安格斯牛扒定食$218配沙律及麵豉湯現場見到好多人都叫呢個,牛扒上蒜片炸到薯片甘香脆,燒得剛好,口感軟稔有牛味,牛扒汁屬日本甜甜燒汁偏濃稠,好味!
周末趁住假期過左黎中環街市行下,活化後真係多左好多餐廳!

地下有間Wako sake 日式餐廳主要分3part
呢個位置係供客人食omakase/sushi

而中間位置就是售賣清酒嘅地方

而最邊邊位置就主要供應日式午市定食
有11款套餐供應

Combo set B
蒲燒鰻魚飯
刺身3點·日式炸雞·沙律·麵豉湯

刺身幾新鮮,帶子同赤蝦都幾鮮甜

炸雞有4塊,炸皮算薄,炸得唔乾。

鰻魚大大塊啖啖肉,甜甜鰻魚汁好下飯!

網格安格斯牛扒定食
配沙律及麵豉湯

2022-02-12
  • 網格安格斯牛扒
2022-02-10 62 瀏覽
// 𝘼𝙪𝙩𝙝𝙚𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙀𝙖𝙩𝙨 𝙖𝙩 𝙒𝙖𝙠𝙤 𝙎𝙖𝙠𝙚 𝙄𝙯𝙖𝙠𝙖𝙮𝙖 🏮 //-Situated on an 80-year-old grade three historic building that recently got revitalized, Central Market Hong Kong, 𝐖𝐀𝐊𝐎 𝐒𝐀𝐊𝐄 𝐈𝐙𝐀𝐊𝐀𝐘𝐀 is a restaurant booth hidden at the corner of Dining Ground, serving all sorts of authentic Japanese eats at reasonable prices; perfect for office workers nearby to grab lunches and go.-☞ 𝐒𝐚𝐢𝐤𝐲𝐨 𝐌𝐢𝐬𝐨 𝐘𝐚𝐤𝐢 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐂𝐨𝐝 𝐒𝐞𝐭 - 𝐇𝐊$𝟏𝟕𝟖Marinated in Saikyo Miso and baked to perfection, black cod with miso is also known as S
Marinated in Saikyo Miso and baked to perfection, black cod with miso is also known as Saikyo Yaki, a drool-worthy and classic Japanese seafood dish with delicate, buttery, and melt-in-your-mouth texture; pairs flawlessly well with every spoonful of rice.🥢
☞ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐞𝐭 - 𝐇𝐊$𝟐𝟏𝟖
Lusciously grilled in Amiyaki style, a traditional method of grilling Wagyu beef on the net over high heat; impeccable and satisfying to savor for its buttery, greasy, and umami taste, yet firm and tender in texture to indulge in.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
Saikyo Miso Yaki Black Cod Set 銀雪魚西京燒定食
Grilled Beef Set 網燒安格斯牛扒定食
Grilled Beef Set 網燒安格斯牛扒定食
2022-02-09 51 瀏覽
WAKO Izakaya, 提供多款日式熟食位於中環街市的一家日式熟食丼飯食肆,位置很方便上班族中午quick lunch,人氣熱鬧用餐打卡點,環境優美,坐在中庭彷彿在咖啡廳用餐。在一衆日式定食中,套餐應有盡有,附送湯及沙律,性價比很高,輕奢之選,午市定食選擇多樣,在中午也可以享用精緻的日式定食。網燒安格斯牛扒定食量很大,滿滿的兩層肉,日式甘口,煎牛肉熟度剛剛好,鮮嫩多汁,點綴上幾片酥脆的蒜片,好看又好吃。附送湯和沙律蒲燒鰻魚Combo套餐很豐富,有酥脆的炸鷄,有入口即化的新鮮刺身,有整條的鰻魚,再鋪上滿滿一層蛋絲,淋上香甜的醬汁,飽滿的米粒,在口中結合,層次豐富,香甜可口,很滿足。
WAKO Izakaya, 提供多款日式熟食

最近晚市禁堂食,Lunch當然要食好啲啦☺️今次就同大家介紹位於中環街市既呢間日式定食專門店,各位中上環返工嘅朋友仔有福啦🤍午市有11款套餐供應,包括定食、丼飯等等,價錢由$98-218不等,每個餐都附送麵豉湯同沙律,留意番餐廳係以food court形式運作,買完要自己搵位食🤣_🥩網燒安格斯牛扒定食 $218餐廳每個月會有一款特價優惠,呢個月係網燒安格斯牛扒定食(原價$238)牛扒肉質軟淋重牛肉味,留意番肥肉比較多,配飯一齊食有助中和油膩感,另外小編幾鍾意佢個蒜片😀好香口🐟銀鱈魚西京燒定食 $178個汁好好食😋外皮香脆肉質好嫩滑,仲可以配埋沙律醬一齊食☺️

_
🥩網燒安格斯牛扒定食 $218

🐟銀鱈魚西京燒定食 $178
個汁好好食😋外皮香脆肉質好嫩滑,仲可以配埋沙律醬一齊食☺️
2022-02-08 56 瀏覽
中環街市翻新之後,附近的打工仔多了一個飯堂,其中一間Wako就是我近期經常去食晏的餐廳。此餐廳沒人特定座位,附近餐桌有位都可以坐。餐廳分別有外賣同堂食menu,外賣主要有刺身丼飯,堂食嘅話就有多款日式熟食丼飯選擇 (💲98-💲218),套餐跟湯及沙律。➕💲28可追加烏冬/日式炸雞~ **無加一服務費** 我覺得「Combo套餐」最抵食,除咗湯同沙律,還隨餐配上三點刺身同日式炸雞:《豚肉生薑燒 💲148》豚肉薄身少脂肪,而且入味肉嫩,又夠多汁撈飯~ 《蒲燒鰻魚丼 💲168》鰻魚大塊,厚肉入味亦唔不會太乾身,汁的份量我覺得剛好,否則會太咸。 《三點刺身》都幾新鮮,因為同場有WAKE Sake Sushi•Tap ,刺身一定不會差! 《日式炸雞》即製好新鮮熱辣!咬開juicy肉又嫩,有驚喜~!3件炸雞不夠喉的話可以再+$28追加!同場仲有全港獨有的Sake Tap! 🍶🍶

此餐廳沒人特定座位,附近餐桌有位都可以坐。

➕💲28可追加烏冬/日式炸雞
**無加一服務費**

《豚肉生薑燒 💲148》
豚肉薄身少脂肪,而且入味肉嫩,又夠多汁撈飯~

《蒲燒鰻魚丼 💲168》

《日式炸雞》即製好新鮮熱辣!
咬開juicy肉又嫩,有驚喜~!

3件炸雞不夠喉的話可以再+$28追加!

同場仲有全港獨有的Sake Tap! 🍶🍶
2022-02-08
2022-02-06 33 瀏覽
今次要介紹一間位於中環街市嘅日式料理小店, 有多款日式熟食丼飯供選擇, 定食會附送味噌湯及沙律🥗𓌉◯𓇋 網燒安格斯牛扒定食即叫即燒, 牛扒已細心切成一件件, 方便享用~ 牛扒肉味濃郁, 肉質軟稔, 佐飯一流! 𓌉◯𓇋 銀鱈魚西京定食 Saikyo Miso Yaki Black Cod Set 西京燒銀鱈魚係我鍾意嘅日式料理, 甘甜嘅味噌中和銀鱈魚嘅油膩感, 超好送飯的 (๑˃̵ᴗ˂̵)و ! 銀鱈魚煎得好香, 有光澤, 魚肉細緻又嫩滑, 旁邊配上嘅日式胡麻醬沙律令人開胃~

𓌉◯𓇋 網燒安格斯牛扒定食

𓌉◯𓇋 銀鱈魚西京定食
2022-02-06
2022-02-06 31 瀏覽
中環街市依家開咗好多食店,其中包括呢間主打日式熟食丼飯嘅Wako Sake Central,愛日式料理嘅可一試啊!網燒安格斯牛扒定食我去嘅當日仲做緊優惠價$218除咗有大大塊切好嘅牛扒,附送湯及沙律,豐富配搭真係食到飽飽啊!牛扒質感剛剛好雖然全熟但唔會韌,牛香幾重,仲好鍾意佢個牛肉汁,送白飯一流。定食外佢地仲有combo set嘅選擇,蒲燒鰻魚丼($168)就有埋刺身三點及日式炸雞,鰻魚近半條嘅大小,都幾厚肉,但有細骨要小心食呢~加埋新鮮刺身同脆口炸雞令人好滿足!

網燒安格斯牛扒定食我去嘅當日仲做緊優惠價$218

加埋新鮮刺身同脆口炸雞令人好滿足!
WAKO❤️ SAKE IZAKAYA in Central Market💫..自中環街市開業以黎,多左好多市集、手作、餐廳、小食店,真係好逛好買呢。呢個週末有時間黎左行街,真係覺得好熱鬧💕。估唔到入面都有質素既日本餐廳🥢,提供多款日式熟食丼飯🍚。每個餐都附送湯 & 沙律,CP 值高喔😍。仲有一系列清酒🍶ll $218牛扒🐮 質素肉質不錯帶點肥,牛膩感豐富又有肉香🖤,一口牛一口飯很滋味。配沙律.味噌湯ll $148配刺身三點.日式炸雞.沙律.味噌湯,呢個餐更豐富呢。豚肉🐽 生薑味道總是夾,炸雞🐥 肉嫩又滑。跟上Sashimi 一解刺身魚生癮。另外驚唔夠飽❓亦追加稻庭湯烏冬🍜 +$28 夠爽滑。地點位於中環街市,真係好方便附近上班族🤗。一個人氣熱鬧用餐熱點💫,邊個會再話係中環搵食艱難👻。..×××××ש中環皇后大道中93號中環街市地下G10號舖..

仲有一系列清酒🍶

l[網燒安格斯牛扒定食]l $218

l[豚肉生薑燒 Combo]l $148

×××[WAKO SAKE IZAKAYA]×××
©中環皇后大道中93號中環街市地下G10號舖
2022-02-04 413 瀏覽
 𝕎𝕒𝕜𝕠 𝕊𝕒𝕜𝕖 𝕀𝕫𝕒𝕜𝕒𝕪𝕒 ✨· 是間日式定食專門店。餐廳在中環街市ғᴏᴏᴅ ᴄᴏᴜʀᴛ內,用餐區需與其他餐廳共享😳,但環境很大,所以也不用擔心沒位子啦~ 午市光顧有11款套餐,定食、丼飯、西日料理等等,價格由$98-218不等。而且每月會有一款特價優惠,這個月是網燒安格斯牛扒定食呀~ 「網燒安格斯牛扒定食🥩 $218 」 原價$248的網燒安格斯牛扒定食😳,只需$218就吃到啦! 薄切牛扒非常軟腍,而且相當入味,配上圓潤的米飯,味道不錯呀。 「安格斯牛肉稻庭烏冬定食🍜 $168」 原本以為全部定食都有配味噌湯和沙律,但原來只有烏冬是沒有的,服務員都沒說呢🙊。烏冬頗大一碗,牛肉份量多,不過服務員製作好後,沒有即時通知我取餐,牛肉過熟,烏冬也變腍了。 ▫▫▫▫▫ 📍#中環 皇后大道中93號中環街市地下G10號舖。 ▫▫▫▫▫

「網燒安格斯牛扒定食🥩 $218 」

「安格斯牛肉稻庭烏冬定食🍜 $168」

▫▫▫▫▫
📍#中環 皇后大道中93號中環街市地下G10號舖。
 ▫▫▫▫▫
2022-01-29
2022-01-31 36 瀏覽
農曆新年前最後一個工作日💁🏻‍♀️當然跟同事食好啲 慰勞下自己😚我地去咗中環街市地下個間IZAKAYA食午餐叫完餐之後就係open area搵位坐等取餐我地叫咗Lunch set 2份💁🏻‍♀️分別係銀鱈魚西京燒定食 同 網燒安格斯牛扒定食🔥🐟銀鱈魚西京燒定食 $178銀鱈魚充滿油香 色澤金黃 好吸引魚肉燒至外脆內滑 魚肉層層分明 爽口鮮甜脆脆的魚皮好香口 滋味滿滿!🥩網燒安格斯牛扒定食 $218安格斯牛扒薄切 燒至大約六成熟入口嫩滑 濃牛味 肉質軟腍而且沒有筋淋上香甜燒汁 可以夾蒜片食 超惹味!

農曆新年前最後一個工作日💁🏻‍♀️
當然跟同事食好啲 慰勞下自己😚
我地去咗中環街市地下個間IZAKAYA食午餐
叫完餐之後就係open area搵位坐等取餐

🐟銀鱈魚西京燒定食 $178
銀鱈魚充滿油香 色澤金黃 好吸引
魚肉燒至外脆內滑 魚肉層層分明 爽口鮮甜
脆脆的魚皮好香口 滋味滿滿!

🥩網燒安格斯牛扒定食 $218
安格斯牛扒薄切 燒至大約六成熟
入口嫩滑 濃牛味 肉質軟腍而且沒有筋
淋上香甜燒汁 可以夾蒜片食 超惹味!

2022-01-29 28 瀏覽
My favourite don placeLove the eel rice bowl set that can fulfill all your desire!With 3pcs sashimi which is fresh and full of umamiFried chicken is tender and spongy in textureEnjoyed the Eel rice’s sauce a lotDefinitely lifted up the entire texture of the Japanese riceThe eel is slightly crispy outside and moist deep in!The miso soup is rich and thick as wellWill definitely revisit for other dons
My favourite don place