2023-01-05 317 瀏覽
We found the restaurant is romantic so we seat in and celebrate my b-day. We ordered two sets,one is Australia lobster 🦞 set 。love it so much ❤️💖 😍 it is delicious! Worth give it a try 👍🏻The M9 beef 🥩 is super juicy. Love the taste so much . 💕not to mention the lobster , perfect match with the cheese 🧀 the intensity of cheese is high . For the fish, it’s crispy.For the soup, we tried the lobster soup. It’s good to drink with the lobster set. We also ordered some snack. 自家製蟹🦀️餅,avocado crab meat

We also ordered some snack. 自家製蟹🦀️餅,avocado crab meat 鰻魚卷. they look very yummy , crispy !!! I love the crab meat so much . Perfect match with the sauce and wine. Must order again.

The risotto is a special one 👍🏻 love it so much. Put a highlight on it 😋 the size is enough. The taste is good. A little bit cheese 🧀 is good. The scallops are good & the shrimp 🦐 also nice.

Wt’s more, we won’t miss the signature desserts Love it so much. It written down my name. Love the caramel cheese 🧀 cake. Special one. The brownie is little bit crispy . Nice !!!! Good to hv celebration 🎉

聽聞大㕑在五星級餐廳做過多年,由年輕做到退出來自己操刀,樣樣事情,選食材,調味都自創風格,又有美酒配合。今次第一次到餐廳,需然無咩客,但勝在環境優靜,吳洗同人迫,疲情下都感覺幾安全。講番個龍蝦餐,有半隻及一隻選擇,龍蝦果然質優鮮甜美味可口,吳怪咁多好評,北海道帶子又大大粒,都見到有d負,但有多好評,所以都抱住試一試心態,起碼無失望,價錢中規中矩啦!其他餐廳可能仲平小小,但食落口食落肚都係優質好,善待自己,善待身邊的人。

2022-12-10
2022-12-10 183 瀏覽
最近同朋友嚟過呢度食過,咁啱諗住留番個食後感之際,見到有幾個差評,八掛嘅我就睇下人地寫乜,睇完之後我又覺得唔係寫到咁差喎!多事嘅我又想講番少少中肯d嘅嘢,呢間小店環境就見仁見智啦,又未至於茶餐廳咁。咁啱訂枱當日收到店員confirm booking問我需唔需要預留龍蝦?我見到之前嘅食評有人讚過所以就一口叫店員預留左。呢隻龍蝦包左個蟹肉龍蝦湯,見到有人話個龍蝦湯無龍蝦?!以我認識嘅龍蝦湯係用龍蝦頭同殼去煲出嚟,呢間就會放啲蟹肉落個湯度,變左有飲湯之餘有啲嘢食下啫。主菜龍蝦嚟喇!賣相唔差丫隻龍蝦都好新鮮,但敗筆之處就係食完隻龍蝦之後舊肉就凍左,呢方便希望廚師改善一下!甜品就不過不失。當晚顧住同朋友飲酒傾計,影漏左啲相。
龍蝦
🍷
龍蝦
🍷
朋友生日,諗住請佢去大坑慶祝,見到呢間餐廳咁多好評,咪去試下,點知100%中伏😓Weekend 夜晚去到,成間餐廳都無客,都心知不妙(全晚到走都只有我哋呢枱客,包場😅)個湯無龍蝦肉,唔知係罐頭湯/ 上次有客食龍蝦餐嘅蝦頭蝦尾煲出黎,主菜龍蝦頭係黑黑哋,睇見都唔開胃,嗰個中年女待應仲問:係咪好好食,我仲有甜品未上,點會直接答你唔好食,我同朋友答佢好好味ar,佢走左我哋笑到碌地我哋食完,肯定所有讚嘅食評係流,今次係我第一次留言,知道寫得唔好,但真係唔想再有人中伏,呢個價錢去支持下有水準嘅餐廳好過

2022-11-06 189 瀏覽
太太生日,本來book了上山頂⛰️晚餐,因為之前一晚8號風球才剛上掛,怕上山頂危險便取消了訂座。臨急臨忙喺網上搵咗呢間,見咁多好評,應該唔會差得去邊,點知食完真係幾差。當天下午3點左右收到電話📲confirm訂座,係電話中己問使唔使留龍蝦,感覺有少少hard sell. 夜晚6點嚟到,首先感覺個環境裝修都幾似茶餐廳。坐下不久,侍應便過嚟推介我哋食二人餐,我哋見是一盤過都幾多肉。由於太太唔太好肉食,所以太太便選擇了一個龍蝦🦞餐,配帶子及鮑魚,另包括龍蝦🦞湯及甜品。我選擇了一個4道菜晚餐,包括洋蔥🧅湯,鵝肝配鵪鶉,羊扒及甜品🍮。先上了麵包🥯藍,兩款麵包各兩片,質素普通,配黑松露牛油🧈則幾香。跟住上了兩款湯🥣,太太的龍蝦🦞湯幾濃味,但我的洋蔥🧅湯可用好差來形容,睇相便可見到有幾稀。無味,飲兩啖已經唔想飲。跟住上了一份鵝🦢肝配鵪鶉,呢個唔錯,鵝肝好濃香肥美,鵪鶉肉就熟咗D,肉質較鞋。我的Main Course羊架真係茶餐廳質素。Order時有問我食幾成熟,我要5成,但切開係全熟。份量又少,又難食,點值呢個價錢。太太的龍蝦餐配帶子鮑魚,芝士龍蝦好新鮮,煮得啱啱好,肉質不會過老。帶子都好大粒,肉質鮮

龍蝦湯

洋蔥湯

鵝肝配鵪鶉

羊架

羊架

太太的龍蝦餐配帶子鮑魚,芝士龍蝦好新鮮,煮得啱啱好,肉質不會過老。帶子都好大粒,肉質鮮甜。而鮑魚則是普通放題食到的質素。
龍蝦配帶子鮑魚

最後上甜品🍮,兩份餐只有呢份甜品,比較行貨。一件Brownie蛋糕🍰,一件芝士蛋糕🍰。一啲都唔好食,擺盤靚唔靚就見仁見智啦,我就覺得唔靚。😅

環境普通,食物普通,價錢卻不平。
我係OpenRice 訂枱套餐有八折,但埋單時龍蝦🦞餐係冇折扣,有少少誤導的成份。

呢間餐廳我真係唔明點解咁多人讚,我就覺得真係名過於實,都唔會有下次啦。
2022-11-03
慶祝紀念
生日
龍蝦湯
鵝肝配鵪鶉
龍蝦配帶子鮑魚
2022-08-30 488 瀏覽
晚上8:30左右到訪,今晚套餐推介是龍蝦餐。二人點了一個推介套餐和一個羊架套餐。服務員很友善,也周到。先來洋蔥湯和龍蝦湯,美味頭盤燒帶子和蟹餅,以藜麥做底,健康。主角是龍蝦、鮑魚仔、和牛及羊架。龍蝦內部的肉有點生,份量十足,鮑魚仔鮮甜。和牛有點肥羔,走羔後,份量比較少。甜點是芝士餅和tiramisu 。Tiramisu 好味,芝士餅有點硬。吃得飽飽的。有空再來

先來洋蔥湯和龍蝦湯,美味

頭盤燒帶子和蟹餅,以藜麥做底,健康。

吃得飽飽的。有空再來

2022-08-28
2022-08-06 493 瀏覽
大坑真係有好多美食🥰今次同朋友結伴黎到Warren呢家法國餐廳🇫🇷嘆盡一位非常有熱誠嘅大廚煮既精美菜式😍先點左個精選法式二人套餐🍴哇真係好豐富.法式龍蝦湯🦞面層打到起泡,質感稠身,入邊有一絲絲蟹肉添🦀🦀法式洋蔥湯🧅超級鍾意呢款湯,係正宗法國嘅做法,味道濃郁,入面有好入味嘅洋蔥,面頭浸住一塊芝士多士🧀🍞,正吖!.Warren Platter華倫拼盤For two 🐟🦐🐷🐮🐏呢個拼盤打卡一流,真係點影都咁吸引包括三種肉類同三種海鮮,用料上乘,絕對值回票價💯💯💯.燒紐西蘭羊扒🐏燒得剛剛好,唔會韌而且個羊酥味好掂🤤 慢煮北海道黑豚西冷🐷啲肉粉嫩,啖啖都咁Juicy,黑豚都整得咁好食實屬罕有澳洲和牛肉眼🥩和牛更加唔使講,肉味非常濃郁,完全冇筋‼️鮮蝦&香煎日本刺身帶子🦐砌到成幅畫咁😚重點係粒帶子,係XXXXL size‼️好彈牙,小妹之前只會係fine dining先見到如此高級嘅帶子磯燒鮑魚🐟啲汁都好入味,煙煙韌韌咁好味😋.Warren Dessert 華倫甜品🍰🧁🍮🍩呢個甜品拼盤不得了,雖然飽飽,但見到呢個賣相,一定會清晒佢😍有心太軟🍫、crème brûlée蛋糕、芝士蛋糕、chocolate
先點左個精選法式二人套餐🍴哇真係好豐富
法式龍蝦湯🦞
面層打到起泡,質感稠身,入邊有一絲絲蟹肉添🦀🦀
法式洋蔥湯🧅

呢個拼盤打卡一流,真係點影都咁吸引
包括三種肉類同三種海鮮,用料上乘,絕對值回票價💯💯💯

燒紐西蘭羊扒🐏
燒得剛剛好,唔會韌而且個羊酥味好掂🤤
慢煮北海道黑豚西冷🐷
啲肉粉嫩,啖啖都咁Juicy,黑豚都整得咁好食實屬罕有
澳洲和牛肉眼🥩
和牛更加唔使講,肉味非常濃郁,完全冇筋‼️
鮮蝦&香煎日本刺身帶子🦐
磯燒鮑魚🐟
啲汁都好入味,煙煙韌韌咁好味😋
Warren Dessert 華倫甜品🍰🧁🍮🍩
有心太軟🍫、crème brûlée蛋糕、芝士蛋糕、chocolate brownie,每一款都好味😋

配兩杯是日餐酒
CÓTES DU RIÖNE同AMARONE紅酒🍷
唔夠喉或者女仔鍾意甜啲嘅話可以飲ROSÉ🍸
酒類做緊七折,非常抵飲‼️

除左二人晚餐,仲點左其他前菜,滿足晒我地一班朋友既胃口🤤
焗鴨肉脆角🦆咬落口勁鬆脆,餡料滿滿的!

自製蟹餅🦀入面係一絲絲嘅蟹肉啊☺️

雞泡魚乾🐟煎香左熱辣辣食,送酒一流🍷

厚切呑拿魚薄脆🐟好鍾意呢個,吞拿魚刺身個邊烘到焦香,落埋黑椒,配左蜜桃青瓜沙律🍑

連帶點左款主菜-香煎鴨胸🦆
真心的,係我食過最好食嘅香煎鴨胸🥰
個皮有油香,入面啲肉超嫩,係要比足💯分有突
焗忌廉芝士千層薯蓉🥔同翠玉瓜做配菜,個伴碟會唔會靚咗少少?😚
2022-08-04 374 瀏覽
同老公慶祝周年紀念搵到大坑呢間極之值得推介的法國餐廳,每道菜式都超級驚喜,好好味!二人套餐豐富到一個點:有和牛、鱸魚、豬柳、鮑魚、我最愛的超級大新鮮帶子、鮮蝦。最後仲有dessert surprise! 地方幽靚舒適,簡直係拍拖勝地!
低調隱世法式餐廳🥂 位於大坑小徑,門口位置夠哂Chill~環境氣氛一流,紀念日想慶祝一番🍷呢間真喺唔錯嘅選擇!Set for 2 MenuLobster Bisque 法式龍蝦湯+French Classic Onion Soup 法式洋蔥湯🦞 正宗法式龍蝦湯 有真材實料嘅龍蝦肉😍龍蝦味濃郁~🧅 正宗法式洋蔥湯 表面放上芝士法包、底部有滿滿洋蔥饀料,好豐富嘅湯品~Warren Platter 華倫拼盤 包括3款海鮮3款肉類,一盤過送上個種震撼感!可以2個人慢慢享受🥰 擺碟又夠哂靚,用了真花作裝飾🌹🍤Shrimps 鮮蝦 新鮮爽口嘅鮮蝦~🦪Japanese Style Abalone 磯燒鮑魚 鮑魚肉質細嫩鮑味濃郁~Pan Seared Hokkaido Scallop 香煎日本刺身帶子 北海道帶子勁大粒😍 烤得剛剛好啖啖肉超彈牙又鮮甜~表面仲有粒粒魚子🍖Roasted N.Z. Lamb Chop 燒紐西蘭羊扒 大大隻羊扒啖啖肉!無乜羶味🍗Slow Cook Hokkaido Pork Striploin 慢煮北海道黑豚西冷 厚身得嚟唔會好韌,肉味香濃~表面加上秘製醬汁酸酸甜甜咁~🍖A
低調隱世法式餐廳🥂 位於大坑小徑,門口位置夠哂Chill~
環境氣氛一流,紀念日想慶祝一番🍷呢間真喺唔錯嘅選擇!
Set for 2 Menu
🦞 正宗法式龍蝦湯 有真材實料嘅龍蝦肉😍龍蝦味濃郁~
Lobster Bisque
French Classic Onion Soup
Warren Platter
🍤Shrimps 鮮蝦 新鮮爽口嘅鮮蝦~
Warren Platter
🍖Australian Wagyu Rib Eye 澳洲和牛西冷 3成熟肉質軟腍粉嫩粉嫩~

🍰Warren Dessert 華倫甜品 [For two]
🍮甜品都好豐富!大廚話見我哋女仔都靚女整咗個甜品拼盤比我哋🤪
Warren Dessert
4款分別為心太軟、Chocolate Browine, Cheescake, 焦糖蛋糕~最鐘意朱古力心太軟!外脆內軟整得好好! Browine朱古力味好濃好鬆化, Cheescake濃郁芝士味, 最好嘅喺全部都唔會超甜,甜品胃仲運行到🤣

Warren Dessert

Two glass of Daily Wine 配兩杯是日餐酒
🥂餐前飲咗杯Gabriel Meffre Tavel Rose 2014, 紅莓果香味濃郁,好易入口~
再配多杯🍷Cantina Di Verona Bardolino Doc - 2019 紅酒都好易入口,帶有濃濃果香略帶回甘~
食完餐飯都醉醉哋,呢度地點比較偏僻,記得送女仔回家🤭

🥂依家叫酒每杯有7折優惠!Chill一Chill放鬆心情 ~

除咗Dinner,依家Lunch都有做,嚟呢度食Lunch都幾relax🥰
Lobster Bisque
French Classic Onion Soup
  • Set for 2 Menu
  • 法式洋蔥湯
  • 龍蝦湯
  • Warren  Desserts
2022-07-28 384 瀏覽
Warren隱藏於大坑的一間低調隱世西餐廳主打法式套餐和絕美紅酒🍷很適合約上朋友過來享受嘆世界的夜晚😴 門口的打卡位,絕對出相一流,帶上相機📷留下美好的回憶Set for 2 MenuLobster Bisque 法式龍蝦湯+French Classic Onion Soup 法式洋蔥湯濃湯十分鮮美,裡面有真材實料的蝦肉和蟹肉,營養豐富。洋蔥湯則是慢慢的暖意,增強抵抗力。Warren Platter 華倫拼盤 3 type ofMeat*Roasted N.Z. Lamb Chop 燒紐西蘭羊扒*Slow Cook Hokkaido Pork Striploin 慢煮北海道黑豚西冷*Australian Wagyu Rib Eye 澳洲和牛肉眼3 type ofseafood*Sbrimps 鮮蝦*Japanese Style Abalone 磯燒鮑魚*Pan Seared Hokkaido Scallop 香煎日本刺身世子廚師真是一身武功,挑選了精緻上等的食材,和牛肉質鮮嫩,帶子超級大大粒,鮑魚也是很新鮮,將所有最好吃的肉和海鮮都聚集在這一盤拼盤裡面,一次過品嚐人間極品。Warren
Warren
隱藏於大坑的一間低調隱世西餐廳

Set for 2 Menu

Warren Platter 華倫拼盤 [For two]
3 type ofMeat
3 type ofseafood*Sbrimps 鮮蝦
*Japanese Style Abalone 磯燒鮑魚

Warren Dessert 華倫甜品 [For two]
Two glass of Daily Wine配雨杯是日餐酒
配合紅酒🍷和 Rossa 簡直就是一流,紅酒口感甜蜜,一點都不酸澀,是我喜歡的口感。且最近有7折優惠,簡直值回票價。

餐廳也會提供午餐,聽說會有lunch優惠,下次過來試試。享受美食和午後時光,絕對愜意。

Warren
大坑華倫街9號地下1號舖
2022-07-26 241 瀏覽
剛好同朋友經過見到環境唔錯,店員話大廚係五星級酒店做咗好多年,品質有保證就入去試吓啦!呢度嘅Weekend Lunch,$258有個頭盤+主菜呢個價錢都算合理,叫咗2份餐頭盤揀咗個吞拿魚他他鮮蝦沙律+煎蟹餅,呢度嘅出品同平時出面嗰啲唔同,唔知點解夏天就會好想食個鮮蝦沙律,呢個蝦沙律仲要配埋個吞拿魚他他👍🏻蟹餅香脆,仲有個沙律汁比出面嘅特別。主菜揀咗大蝦北海道刺身帶子意大利飯+澳洲牛小排,原本鍾意食蝦嘅我今日比粒帶子吸引咗,因為好大好鮮甜😋牛小排出面好似少有啲,肉質鮮嫩肉味都算重。整體嚟講呢度嘅午餐食材比出面嗰啲質數好啲,價錢又合理。下次試埋佢啲晚餐先。
吞拿魚他他鮮蝦沙律
蟹餅
大蝦刺身帶子意大利飯
牛小排
2022-05-27 568 瀏覽
又係補食生日飯,好趕時間咁搵吓大坑有咩好食,見到openrice呢度有得直接book, 即刻畀埋錢唔洗煩,hkd1500兩個人,book完兩個鐘之後就去食,本身揀咗另一間先但見佢有set個menu好似咩都有就cfm咗呢度唔洗煩揀咩食,去到搵個門口,估佢唔到話法國餐但喺橫街窄巷,入到去比想像中細,成間餐廳得我一枱客包咗場咁,飲咗少少酒先開始食嘢(btw杯house red都唔差),首先嚟咗個洋蔥湯同龍蝦湯,之後就上咗盤嘢,原來全部嘢就齊咗,係兩個人食嘅嘢喺哂同一碟度👀我有d呆,一睇就覺得唔會飽,其實佢d嘢都好食嘅但呢個環境加呢個份量就覺得好唔值😅 睇相你就明,兩張相影完lol 都未試過食法國餐可以快到咁😌
我老公一心想帶我去fine dine tum我開心, 佢本身唔擅長搵餐廳,係openrice見到呢間餐廳介紹自己係fine dining 法國餐廳…五星級酒店廚師主理,同埋見D影門口既相幾似樣,就諗住今次肯定食叻。環境外面望餐廳大家睇寫手post既相就可以,但係其實位於後巷既餐廳裡面望出去係對住一個殘廁。Honestly, 單係憑呢一點,就唔應該用”fine dine”黎誤導食客…但係我會繼續客觀寫落去。Interior 方面,我個人幾欣賞佢既西班牙建築大師Gaudi 風格mosaic 鋪既廚房bar牆,因為我係Gaudi’s huge fans. 但係呢個design又一次同‘法國餐廳’起衝突。食物其實一去到已經知唔係fine dine, 同埋我地見dinner set menu 不太吸引,所以寧願唔要折購散叫。叫咗龍蝦湯、和牛同羊扒。龍蝦湯係濃味既、但係唔係十分新鮮。兩份main dish 既配菜(三色椒粒粒、意大利青瓜粒粒&薯)同醬汁竟然一模一樣,只係塊肉唔同,我老公話好似係茶記常餐,我地忍唔住笑咗😂和牛上菜係有個蓋打開有煙燻效果,但係嗰個煙燻味係廟宇香火味😅。和牛肉質係好既,只

食物

和牛上菜係有個蓋打開有煙燻效果,但係嗰個煙燻味係廟宇香火味😅。和牛肉質係好既,只係調味太鹹。講真如果唔好諗住係French fine dine, 都ok 既。但係對於一份over $550既和牛黎講,就很抱歉。我老公話,個羊既味唔差,只係太鹹,份羊應該係over$400。(我前一晚係海港城harbourside grill 都叫咗羊扒,份量多過佢,好食過佢,仲有維港無敵大海景,just over $300)
買單,over $1200。因為唔飽,轉場食其他嘢😂

唯一一位負責招呼客人既女士人好好客,服務唔係差,只係係family style親和式,而唔係fine dine standard。

Conclusion
我不能夠評論個廚師係唔係五星級酒店出黎,但係如果佢真係既,呢個擺盤已經證明佢係整法國菜方面學藝未精或者呢間餐廳比咗好大侷限佢…
但係,我可以保證呢間唔係fine dine。同埋,絕對係over priced.
2022-04-30
2021-12-17 1141 瀏覽
適逢老友生日佢話想食龍蝦🦞,咁啱網上見到呢度有龍蝦,一於去試吓😋好少會嚟大坑呢個地方,呢間小店位置都有少少隱蔽,幸好由摩頓臺巴士總站行過去都係幾分鐘。坐底無耐店員就送上一籃飽配上應該係黑松露菌牛油,今日為咗食龍蝦咁就當然叫佢地嘅龍蝦餐啦!叫咗原隻龍蝦+帶子同和牛,老友話想食鵝肝,所以就再加多件鵝肝。餐湯一到只見堆泡🤔跟住店員就將壺龍蝦湯倒入泡泡度,哦原來係咁(有少少大鄉里添😅)。到主角出場原隻龍蝦餐,嘩!色彩鮮艷嘅畫咁,當然又要相機食先啦!澳洲龍蝦肉質真係正啲,帶子刺身大粒鮮甜。食完隻龍蝦都已經好滿足,原來仲有甜品添,唯有抱住個肚走啦😅呢度環境都算唔錯,唯獨是可能小店關係人手不足,未必即時理到我地,反正我地自己enjoy。細細間小店下次嚟個gathering都幾正。
餐飽
餐飽
蟹肉龍蝦湯
龍蝦餐
2021-11-24 1100 瀏覽
生日中了伏🥲平時都好少中伏因為通常都係我揀餐廳, 但係今次生日我男朋友竟然嘗試揀餐廳, 咁我就梗係好開心啦, 點知中咗伏🥲但係其實我忍唔住睇咗openrice見到有啲相影咗門面, 幾靚, 價錢亦係高級餐廳level, 一心以為係隱世正嘢😊 (因為通常咁嘅地理位置+收得咁嘅價錢都唔會好差啦, 如果太差都應該會執咗)但係一入到去見到入面環境卻十足茶餐廳, 已經覺得伏伏地😛算。可能食物質素好高呢🙂我哋兩個每人叫咗一個lunch set🍽 4-course lunch set ($568)Starter • Soup • Main • Dessert 首先食咗個前菜:鵝肝煙鴨胸正正常常啦男朋友就咁飲跟餐嘅南瓜湯, 而我就身痕加咗錢轉海膽龍蝦湯🥘個所謂海膽龍蝦湯起哂泡, 扮晒fine-dine😂 海膽臭,冇龍蝦肉又冇味最後都係轉返跟餐嘅南瓜湯主菜方面叫咗羊架同銀雪魚唯獨是個羊架可以, 個魚就普通到冇乜印象至於甜品方面我諗我求其整都整得好食過佢仲要佢嗰啲decoration ”leung”到冇朋友整體我唔明佢點定價食物, 環境同價錢完全唔成正比$56.8可能會令成件事合理哂😇Overall :
生日中了伏🥲

但係其實我忍唔住睇咗openrice

但係一入到去見到入面環境卻十足茶餐廳, 已經覺得伏伏地😛
算。可能食物質素好高呢🙂

我哋兩個每人叫咗一個lunch set

🍽 4-course lunch set ($568)

首先食咗個前菜:
鵝肝
煙鴨胸

正正常常啦

男朋友就咁飲跟餐嘅南瓜湯,
而我就身痕加咗錢轉海膽龍蝦湯🥘

最後都係轉返跟餐嘅南瓜湯

主菜方面叫咗羊架同銀雪魚
唯獨是個羊架可以, 個魚就普通到冇乜印象

至於甜品方面
我諗我求其整都整得好食過佢
仲要佢嗰啲decoration ”leung”到冇朋友

整體我唔明佢點定價
食物, 環境同價錢完全唔成正比
$56.8可能會令成件事合理哂😇

Overall : 4/10