2024-07-10 1013 瀏覽
原來呢間餐廳好近蘭桂坊,同埋附近有好多美食,之前bookmark呢間餐廳既原因係海膽意粉,不過餐廳有另一款招牌菜係燒牛肉,當然要試吓可能因為假日關係,餐廳不是太多人,反而比較多外賣,見到間唔中都有外賣單,原本我地諗住叫海膽意粉同埋燒牛肉,可惜當日沒有提供海膽意粉,唯有試試燒牛肉三文治2個set都包左飲品和前菜,前菜有沙律同是日餐湯可以選擇,南瓜湯都幾濃郁,沙律都幾新鮮燒牛肉有3個大小選擇,因為我們食量不是太多,所以選了8oz,燒牛肉好香,肉質好嫩,不比另外一間燒牛肉專門店遜色😋😋😋燒牛肉三文治,加咗炸洋蔥碎和其他配料,味道非常融合,而且套餐包了薯條和一個蘋果,幾豐富希望下次過嚟嘅時候,有機會試到海膽意粉💪

希望下次過嚟嘅時候,有機會試到海膽意粉💪

2024-07-01
午餐
  • Slow-roasted Prime Rib
2024-06-10 1165 瀏覽
今日再訪這家餐廳,雖然是週末,卻只有兩枱客人,所以十分安靜。今日試吓grill salmon $298餐湯係西蘭花忌廉湯。忌廉湯入口香滑,有淡淡嘅西蘭花味道,又唔會好膩,幾creamy,質地有少少厚度,都幾飽肚。三文魚$298三文魚係大約一個手掌嘅份量,三文魚煎得甘香,保留魚肉的柔軟嫩滑,唔會過熟,而且又冇腥味,加上脆脆嘅魚皮,十分可口,配上各式雜菜,係很健康嘅午餐。Lemonade 這lemonade 味道比較酸,是天然的檸檬味道,加了糖漿,比較易入口。這頓午餐還不錯。

今日試吓grill salmon $298

餐湯係西蘭花忌廉湯。

三文魚$298

Lemonade

這頓午餐還不錯。
2024-06-08
午餐
2024-05-25 954 瀏覽
呢間餐廳冇靚嘅打卡位,又唔算交通方便,完全係比佢哋嘅食物質素吸引。4人前,佢啲份量都比較大,所以只叫咗兩個set dinner ,另再自行加前菜及一個spaghetti 🍝。Set dinner 包沙律🥗或餐湯,我哋再叫咗Crab Cake and Clams ,兩個都好好食😋主菜揀咗Prime Rib 同 Pork Rib,Pork Rib 個汁好夠味,而Prime Rib 就算唔點汁都好好食👍🏻。仲有個side dish 我哋叫咗mushroom ,熱辣辣又夠juicy。另加嘅「海膽carbonara」原來喺呢度嘅signature dish,好 Creamy🤤,一定要食甜品叫咗Apple crumble 同埋 Brownie ,個人覺得Brownie好食D。

2024-05-24
慶祝紀念
生日
  • Canadian sea urchin carbonara
2023-12-03 2027 瀏覽
Westwood Carvey-Taste: 8/10Price: 300ppRevisit: 😋-Sea Urchin CarbonaraUSDA Prime Beef RibApple Crumble with Vanilla Ice Cream-中環蘭桂坊區既隱藏西餐廳 店鋪細 但係野食好好食 佢地最出名既Prime Beef Rib牛排多汁嫩滑 程粉紅色 可以配佢地既汁一齊食 而且薯條都好多 Carbonara唔會太膩 而且海膽好新鮮 超推介 加上我地仲叫左個甜品 就比較正常 但係都幾好味
Westwood Carvey
Taste: 8/10
Price: 300pp
Revisit: 😋
Sea Urchin Carbonara
USDA Prime Beef Rib
  • prime  rib
  • Apple & Mixed Berry Crumble with Vanilla Ice Cream
同另一半9週年了🥰🥰 問我正日慶祝有咩想食,即刻諗起依間有情調的西餐😚其實上一次黎已經好幾年了,一直念念不忘它的海膽意粉,幸好有save在openrice list.此店必點!!!海膽意粉😋😋 好濃厚、creamy、每一口意粉也充足醬汁,幸福的𣊬間❤️❤️驚喜!忌廉菠菜,超級好食唔漏,一啖接一啖,食唔停口😋Ribs, 肉不算多,幾野味。配菜焗得好正😚推薦推薦!雲呢拿brownie ❤️上冷下熱的感覺😍 唔會太甜,好夾好好味!依間試完一次真係太令人難忘!環境優雅、服務親切、食物質素極高。唯一問題:點解仲未拿米芝蓮?😆😆

此店必點!!!

驚喜!忌廉菠菜,超級好食唔漏,一啖接一啖,食唔停口😋

Ribs, 肉不算多,幾野味。
配菜焗得好正😚

推薦推薦!雲呢拿brownie ❤️
上冷下熱的感覺😍 唔會太甜,好夾好好味!

唯一問題:點解仲未拿米芝蓮?😆😆
2023-08-26 1552 瀏覽
平日請假想用悠閒嘅心情行下中環,平時返工放工食飯都要望住個鐘,今日係openrice book 左e間幾多好評幾小店食lunch,當然係叫signature prime rib sandwich 同 urchin carbonara !Canadian Sea Urchin Carbonara $268賣相超級靚🤩一大舊海膽係面,鋪面香口嘅煙肉碎,條條意粉都咁creamy;海膽好新鮮,就咁食完全有腥味,只有甜味,就算意粉醬都有好濃嘅海膽味,真心有驚喜,又係小店獨有~Prime rib deep sandwich(half) $148反而e個唔覺得係signature,雖然prime rib夠淋但欠缺牛肉味,比芥末味覆蓋左;麵包做到微脆;薯條幼身脆口;唔知點解會有個小蘋果😂carrot soup (with set )夠creamy好飲👍🏻Lemonade (with set)偏酸😂總結:prime rib 普通冇特別;海膽意粉就真係必叫,但係唔明兩年點解加左咁多價⋯openrice 2020年嘅餐牌lunch set 只需$208就有海膽意粉,加左28%,又唔見份人工加咁多🥺🥺咁諗就覺

carrot soup (with set )
夠creamy好飲👍🏻

Lemonade (with set)
偏酸😂

總結:prime rib 普通冇特別;海膽意粉就真係必叫,但係唔明兩年點解加左咁多價⋯openrice 2020年嘅餐牌lunch set 只需$208就有海膽意粉,加左28%,又唔見份人工加咁多🥺🥺咁諗就覺得偏貴,但材料味道係貨真價實,感謝男友大大肯陪我試一次🥰

地址:中環蘭桂坊和安里2號地舖

評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️

2023-08-06 1297 瀏覽
The restaurant is not big. If you want to have a dinner, it is better to make an appointment in advance. Electronic menu is provided but it is a bit strange to ask the waiter to place an order. Portobello fries - crispy and appetizingFisherman's crab cake - strong and crunchySignature USDA Prime Rib - tenderSide dish creamed spinach with bacon - fresh and divineAfter dinner, you will receive an email from the Catering Manager thanking you for your meal and offering a warm greeting.

2023-03-13
2023-04-07 1834 瀏覽
最近同朋友喺westwood carvery 慶祝生日問咗店員先發覺原來唔可以淨係叫一個set dinner,然後再加散叫,於是就淨係散叫好快就上咗佢哋嘅招牌prime rib(regular cut),食落係冇乜油脂,肉質軟淋,肉味好香,配嘅燒汁係比較稀但係可以令到令肉味上升到另一個層次,smashed potatoes 帶少少薯皮另外叫咗個海膽卡邦尼意粉,海膽味唔係好重,比較淡,冇融👍個汁就非常香,應該係有用酒炒香過蒜同埋紫洋蔥另外叫咗個apple crumble加ice cream,蘋果嘅份量係比較多,唔似某啲餐廳做法會將其切粒,偏酸,餅皮嘅份量相對較少,ice cream正常味道
最近同朋友喺westwood carvery 慶祝生日

2023-03-29 2658 瀏覽
上個月情人節正日無出去比人劏 我地提早幾日食左餐好既(❛◡❛✿)除左自助餐/酒店 原來仲有專門小店自家製燒牛肉@westwoodcarvery 屹立係中環LKF超過10年( Ꙭ)!◦ Signature USDA Prime Rib - Mega Cut真心厚到有少少震撼 係足足16oz既肉啊(๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)佢用慢煮處理過 肉質軟嫩到不得了愈近脂肪既位愈好食 而脂肪位都好甘香係略嫌牛肉味唔算好濃同有少少underseasoned咁除左基本salt & pepper餐廳都有提供辣根醬同gravy比大家再調味既·͜-◦ Fisherman’s Crab Cakes好足秤既蟹餅 一人一件唔洗爭一切開見到一梳梳既蟹肉 仲加左魷魚同蝦肉口感豐富 係有少少乾姐◦ Portobello Fries之前第度食過炸大啡菇念念不忘 佢都有喎.ᐟ‪‪‬佢既炸皮好似炸雞果款 帶啲硬脆咁菇菇keep到juicy重點 佢既truffle sauce好出色佢加左切碎既菇 好有咬口又更香ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )食食下有兩位男士入黎想食燒牛肉點知.ᐟ‪‪‬ 已經賣哂( Ꙭ).ᐟ‪‪‬建議大家唔好太晏去 或者同餐廳預留定我地無特登留
除左自助餐/酒店 原來仲有專門小店自家製燒牛肉

之前第度食過炸大啡菇念念不忘 佢都有喎.ᐟ‪‪‬
佢既炸皮好似炸雞果款 帶啲硬脆咁
菇菇keep到juicy
重點 佢既truffle sauce好出色
佢加左切碎既菇 好有咬口又更香ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )

食食下有兩位男士入黎想食燒牛肉
點知.ᐟ‪‪‬ 已經賣哂( Ꙭ).ᐟ‪‪‬
建議大家唔好太晏去 或者同餐廳預留定
我地無特登留都食到mega cut真係好好彩(´∇`)

#lastbitematters
#lastbitematters_central
  • Slow-roasted Prime Rib
2022-12-13 2463 瀏覽
自從幾年前同朋友食過之後一試難忘,不停推薦身邊其他既食肉獸朋友😆食物性價比高,份量偏大,而且環境氣氛輕鬆舒適,好適合同朋友/另一半黎放鬆下🥰✨當晚我地叫左ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ $𝟻𝟿𝟾/人,其中ғɪʀsᴛ ᴄᴏᴜʀsᴇ同埋ᴍᴀɪɴ既sɪᴅᴇ ᴅɪsʜ都係跟人數,𝟸-𝟹人可選𝟷款,𝟺-𝟻人可選𝟸款,𝟼-𝟽人可選𝟹款 💁🏻‍♀️✨🍹ᴍᴏᴊɪᴛᴏsᴇᴛ係唔跟飲品,同行朋友叫左杯ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ,酒味唔算濃,清爽🌱🍤ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴘᴏʀᴛᴏʙᴇʟʟᴏ ғʀɪᴇsғɪʀsᴛ ᴄᴏᴜʀsᴇ我地揀左炸大啡菇伴黑松露醬,呢個係次次嚟都必食❤️❤️外皮勁脆,大啡菇厚肉多汁,加埋黑松露醬真係一絕😂而且份量好多兼全部大大塊,好滿足,推薦!🫶🏻🥄sᴏᴜᴘ ᴏғ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ第二道係湯同沙律,我地都揀左湯,如圖係蘑菇湯上面有幾粒脆既麵包粒💫上枱係熱既但不至於燙口,好ᴄʀᴇᴀᴍʏ、好香濃😍加上綿密既口感,好快就清左😋🍖sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴜsᴅᴀ ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙ 第三道我地都揀左招牌既ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙ(ʀᴇɢᴜʟᴀʀ ᴄᴜᴛ),另外仲可以選擇大份量ᴡᴇsᴛᴡᴏᴏᴅ ᴄᴜᴛ (+$𝟷𝟶𝟶)以及ᴍᴇɢᴀ ᴄᴜᴛ(

🍹ᴍᴏᴊɪᴛᴏ
Mojito

🍤ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴘᴏʀᴛᴏʙᴇʟʟᴏ ғʀɪᴇs
Truffle portobello fries

🥄sᴏᴜᴘ ᴏғ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ

🍖sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴜsᴅᴀ ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙ
第三道我地都揀左招牌既ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙ(ʀᴇɢᴜʟᴀʀ ᴄᴜᴛ),另外仲可以選擇大份量ᴡᴇsᴛᴡᴏᴏᴅ ᴄᴜᴛ (+$𝟷𝟶𝟶)以及ᴍᴇɢᴀ ᴄᴜᴛ(+$𝟸𝟶𝟶),需要提前預訂,當晚已經無哂啦😳唯有一人叫左一份ʀᴇɢᴜʟᴀʀ ᴄᴜᴛ獨食😆😆
慢烤係呢種富含油脂部位其中一個最正既煮法,因為可以最大化肉味同埋油香‼️😋肉質夠軟嫩,把刀接觸到塊肉直頭好似切緊牛油咁,再配搭附上嘅肉汁同酸忌廉醬食用,會增添唔同既風味👍🏻伴碟既係幼身薯條,香脆、調味適中,我地兩個都清哂😆😆
Signature USDA prime rib

🌽ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄᴏʀɴ
sɪᴅᴇ ᴅɪsʜ我地揀咗奶油粟米,一大兜份量足夠𝟸-𝟹人分享。奶味、牛油味香濃,粟米好甜,有少少拉絲效果😋😋推薦!🫶🏻
Cream corn

🍰ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ʙʀᴏᴡɴɪᴇ ᴡ/ ᴠᴀɴɪʟʟᴀ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ (+$𝟻𝟾)
sᴇᴛ包左一份雲呢拿雪糕(圖左),好重奶味,裡面仲會見到一點點既雲呢拿籽💫我哋另外叫咗一份甜品sʜᴀʀᴇ🤎暖笠笠既朱古力布朗尼配上冰凍既雲呢拿雪糕,甜度剛剛好,反而伴碟既提子好酸🤔份量適合sʜᴀʀᴇ,我地食完都超飽😂😂
Chocolate brownie with vanilla ice cream
Mojito
Truffle portobello fries
Signature USDA prime rib
Cream corn
  • Signature USDA Prime Rib (Mega Cut)
  • Creamed Corn
  • Portobello Fries
和安里對我黎講簡直係美食天堂,第一次食Westwood Carvery晚市,味道依舊😋😋 午市會附送蘋果🍎拎住蘋果返公司,同事都會好快聯想到係食完Westwood🍎🍎🍎🍎🍎K1664 $98 🍻***酒鬼attention please: Happy hour 6pm to 9pm - buy one get one free 🍺🍺Virgin Colada $70 8oz Prime Rib Regular $398餐廳使用slow cooked烹調方法🥩以達致牛肉本身能夠保留原汁原味,而且肉質特別嫩滑 味道濃郁起初見到滿滿的油脂真係有啲卻步,但淺嘗了一口,發現油脂係肥而不腻,十分甘香可口👍🏻👍🏻Canadian Uni Carbonara $268海膽好鮮甜又大舊;唔止意粉面頭鋪咗海膽,連個意粉醬都係滿滿嘅海膽味,落足料!🍝意粉好多醤汁好creamy 而醤汁係由海膽煮成所以好濃好入味,海膽嘅精華完全被意粉吸收😋食之前可以加少少青檸檬汁落個意粉到做點綴,更加開胃喔!Chocolate Brownie $88New York Cheesecake $88

K1664 $98
Canadian Uni Carbonara
Chocolate Brownie
Canadian Uni Carbonara
2022-11-13 2058 瀏覽
Westwood Carvery係極之低調嘅一間餐廳門面細細好易miss咗好多朋友都介紹過今日終於有緣試到🎃Fried Calamari比起其他菜式calamari比較普通🎃Portabello Fries 炸漿唔會太厚 portabello仍然爆汁一上枱已經all gone🎃Signature USDA Prime Rib (Mega Cut)全晚高潮 their prime rib never fails! shut up and take my money 🎃Slow Roasted Beef Short Rib佢哋連short rib都好好味肉味濃郁 肉質軟稔唔會咬到痴牙最貼心 係已經切好一件件 唔洗我哋自己處理🎃Canadian Sea Urchin Carbonara食過無數間主打海膽意粉嘅餐廳今次呢個先係無敵 次次嚟親嘅海膽都係鮮甜 無一次係腥臭pasta 足料creamy 加咗青瓜碎令到個pasta無咁膩🎃Spaghetti Mixed Mushroom with Black Truffles大量雜茹加上黑松露 果種香味非常誘人條條pasta都被個菇汁包到實一實
Westwood Carvery係極之低調嘅一間餐廳

Slow Roasted Beef Short Rib
Canadian Sea Urchin Carbonara
  • Signature USDA Prime Rib
2022-09-19 1826 瀏覽
📍CENTRAL - HONG KONG 📍LUNCH SET Everyday 12:00pm-02:30pm Starter + Main + Drink#頭盤Soup of the Day - Cauliflower Soup 🍲賣相普通 但飲落幾creamy 🥰#主菜 Prime Rib "Dip" Sandwich 半份對細食既人黎講岩岩好 薯條好脆 Prime Rib肉質唔會好難咬 味道都唔錯 仲有個蘋果跟set🍎😆————————————————————————Prime Rib "Dip" Sandwich 💰 Half HKD $138 Full HKD $178Westwood Carvery📍 G/F, 2 Wo On Lane, Lan Kwai Fong, Central 中環蘭桂坊和安里2號地舖#hongkong#hkfoodie#hkig#travel#foodgasm#foodphotography#central#tstcafe#foodie#hkfood#hkfoodblogger#sandwich#westwoodcarvery#中環美食#香港#
📍CENTRAL - HONG KONG 📍

Prime Rib "Dip" Sandwich
💰 Half HKD $138
Full HKD $178

Westwood Carvery

#hongkong#hkfoodie#hkig#travel#foodgasm#foodphotography#central#tstcafe#foodie#hkfood#hkfoodblogger#sandwich#westwoodcarvery#中環美食#香港#中環#中環好去處#美食#美食分享#食評#香港美食 #西餐#香港食評#香港打卡#香港好去處#中環好去處#蘭桂坊#蘭桂坊美食#香港打卡
2022-09-16 1458 瀏覽
屹立中環十年 低調美式扒房🍷去完長洲玩,夜晚坐番船去中環繼續食好野🤣招牌加拿大海膽卡邦尼意粉 Canadian Sea Urchin Carbonara Spaghetti 268 🍝✨✨✨呢間原來去香港海膽意粉嘅始祖😍 海膽好鮮甜,大舊足料;意粉軟硬度適中有咬口,配埋creamy既海膽醬(加左啲炒香既洋蔥粒)好好食喔🥂原條炸魷魚 Fried Calamari 158 🦑外脆內煙韌既炸魷魚,點埋個garlic aioli sauce,用左大量炒香左既蒜蓉加埋沙律醬調製,好特別❗️必點❗️慢煮bb back pork ribs 268 🦴🐷十分正路既ribs,肉質軟腍,唔會overcook,配bbq sauce幾juicy,啲配菜都好有誠意🤣另外再叫左個普通既蒜香鯷魚油(係意大利人用黎提鮮既海魚,類似中式咸魚)大蝦炒意粉🦐🍝 我記得意粉偏乾,口味偏淡既,對比海膽意粉自然失色左啲🤣 其實呢間最出名係prime rib 不過人唔多驚食唔哂 下次有機會再試😙
屹立中環十年 低調美式扒房🍷
去完長洲玩,夜晚坐番船去中環繼續食好野🤣

原條炸魷魚 Fried Calamari 158 🦑

慢煮bb back pork ribs 268 🦴🐷

10 分鐘 (堂食)
  • Fried Calamari
Westwood Carvery位於中環和安里,喺蘭桂坊附近🍾🪩,呢條街好多嘢食😛餐廳最吸引我嘅係佢嘅海膽意粉(lunch set: HK$278),唔止意粉面頭鋪咗海膽,連個意粉醬都係滿滿嘅海膽味😝 美中不足係有一次我去食嘅時候個意粉係凍左嘅🥲 記得呢個意粉唔係成日有㗎,要食要睇緣份🤣餐廳嘅招牌菜係prime rib🥩 個prime rib “dip” sandwich🥪好食,圖中嘅只係半份,lunch set HK$148,就連埋前菜(可以揀沙律🥗、蔬菜湯、或者是日餐湯🥣例如蘑菇湯)同飲品。塊肉夠嫩滑,冇筋,仲有少少芥末搽咗上去,好match,不過跟sandwich上嘅蘋果🍎我就覺得有少少格格不入,特別係喺餐廳好少會攞住個蘋果嚟咬😅整體嚟講,Westwood Carvery性價比係高嘅!💰: HK$200-300 pp (Lunch)💝: 8/10

整體嚟講,Westwood Carvery性價比係高嘅!

💰: HK$200-300 pp (Lunch)
💝: 8/10