2021-06-30 947 瀏覽
1.每次爬山後必去的地方。很多東西都很不錯,比如牛扒,焗蝦蒜香麵包條。每次去都很想吃燒雞,他們家燒雞是有明火燒🔥別開生面!不過實話說燒雞沒有其他做得出色,可能肉太厚了2.服務生態度挺好,幽默風趣。而且我們去了4次,每次都見到同一個服務生,感覺她一直在工作,但是也沒有不耐煩
2021-06-19 965 瀏覽
幾個月之前同狗仔一齊由山腳行上太平山頂行到上去當然就係會覺得肚餓又肚餓又口渴所以就求其走左入去一間餐廳食飯因為帶住狗仔,所以都冇咩選擇咁就揀咗呢一間有戶外位嘅餐廳侍應都好歡迎動物首先叫咗蘋果汁同檸檬茶然後慢慢睇吓風景等食物嚟可以一路同狗仔玩,一路等食物北京填鴨薄餅唔會因為北京填鴨嘅皮而感到肥膩個醬嘅甜酸恰到好處蕃茄牛肉闊條麵百幾蚊,都算係經濟之選牛肉嘅份量都好多麵條嘅質感都彈牙最尾再嗌一個芝士薯條薯條夠熱就係王道加埋一個唔算太鹹嘅芝士咁就完成咗呢一餐因為驚肥所以冇嗌甜品我地覺得下次可以試吓
幾個月之前同狗仔一齊由山腳行上太平山頂
行到上去當然就係會覺得肚餓
又肚餓又口渴
所以就求其走左入去一間餐廳食飯

因為帶住狗仔,所以都冇咩選擇
咁就揀咗呢一間有戶外位嘅餐廳
侍應都好歡迎動物

首先叫咗蘋果汁同檸檬茶
然後慢慢睇吓風景等食物嚟
可以一路同狗仔玩,一路等食物

北京填鴨薄餅
唔會因為北京填鴨嘅皮而感到肥膩
個醬嘅甜酸恰到好處

蕃茄牛肉闊條麵
百幾蚊,都算係經濟之選
牛肉嘅份量都好多
麵條嘅質感都彈牙

最尾再嗌一個芝士薯條
薯條夠熱就係王道

加埋一個唔算太鹹嘅芝士
咁就完成咗呢一餐
因為驚肥所以冇嗌甜品
我地覺得下次可以試吓
【 望到山頂纜車|飽覽維港靚景的餐廳 】🍕上次搭纜車去山頂玩,我哋去左「Wildfire pizzabar」食Lunch,我哋好幸運,walk in都可以坐到窗邊靚位,餐廳環境好開陽,落地玻璃令餐廳好光猛,維港景色一覽無遺,成餐飯眼睛都離唔開窗外的靚景,好享受。🚠最開心應該係仔仔,可以望到山頂纜車上上落落,過足佢的纜車癮。💕推介菜式 :💟北京功夫烤鴨Pizza北京功夫烤鴨Pizza好特別,烤鴨好嫩滑,醬汁香濃令人好開胃。我哋叫咗12吋,份量啱啱好,如果兩個人食可以選擇8吋的size。💟8oz安格斯牛肉漢堡漢堡size都幾大,塊牛肉好厚好入味,配搭的粗薯條大人小朋友都鍾意食。💟卡邦尼意大利粉我哋點左小鹽,唔太濃味啱唒小朋友食,意粉內有好多蘑菇和煙肉,但份量比較細碟,小朋友自己都食得哂。
【 望到山頂纜車|飽覽維港靚景的餐廳 】

💕推介菜式 :

💟北京功夫烤鴨Pizza

💟8oz安格斯牛肉漢堡

💟卡邦尼意大利粉

2021-06-14
2021-06-18 565 瀏覽
【瘋癲試食】|真·火雞🔥每次到山頂都必定黎到尼到幫襯下 只因有靚景仲要價錢係同市區一樣🙊 平平地又可以睇哂夜景都係唔錯選擇 只可惜當日我地遇上Full house 拎唔到Window Seat就同夜景有一段距離啦🥲唔算太餓既的地都唔係好敢亂叫野食 廢事又搞到成檯食物食唔哂浪費左😂 結果就叫左兩碗湯+燒雞+Pizza就算啦👀蘑菇湯就算普普通通 仲有啲偏鹹左 但就估唔到龍蝦湯竟然會俾左咁大舊龍蝦肉一齊 成件事都即刻開心晒😂之後有火焰香草燒雞肉串🔥 尼個燒雞真係不得了 當住你面俾你睇住佢燒😂 其實都係見到隔離枱食即刻叫林小姐叫個黎玩下😂食落雞肉好Juicy 勁多肉汁不停流出嚟 食落其實我覺得有啲似天多利烤雞😋😋 即叫即拉即焗Pizza🍕 尼到所有Pizza都係即叫即整 即刻放埋入明火大爐焗 出到黎係熱辣辣 😍-
【瘋癲試食】|真·火雞🔥

2021-06-05
60 分鐘 (堂食)
2021-06-12 565 瀏覽
一家人行山之前諗住醫飽個肚,媽咪話先前食過呢間唔錯所以再食多次😁窗外係山頂嘅美景,室內一邊嘆住冷氣一邊食飯真係好疏乎。今次點菜有沙律丶炸魚薯條丶意大利飯丶薄餅,仲有我最愛嘅朱古力,食飽飽之後就開始行山觀賞山頂嘅香港。

2021-05-21
2021-05-28 5046 瀏覽
🌹炎炎夏日去行山,選擇了林蔭路徑,由西環行上山頂,順便在山頂廣場食午餐,最近在網絡發現一間餐廳《wildfire》,參看完openrice 食評,決定去探店。🌹星期天,行到上山頂廣場正是食飯時間,等了數分鐘,便可以入座,座位正是窗邊位置,對正香港景色,藍天白雲,恍如一幅美麗的畫,餐廳環境開揚,一幅幅落地玻璃,景色一覽無遺,日光是燈光,坐在其中有一種休閒放鬆感覺,加上服務員態度親切希禮,很滿意!🌹翻看餐牌,叫了一個Pizza,一個拼盤,兩個香蕉船甜品,飽足的一個午餐。Hawaiian ⭐️⭐️⭐️⭐️大大的pizza,餡料很豐富,薄薄的餅底,脆口Snack Platter⭐️⭐️⭐️⭐️豐富組合,每樣幾件,香口小吃Happy banana Split⭐️⭐️⭐️⭐️兒時香蕉船,不錯的飯後甜品個人評分食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️衛生⭐️⭐️⭐️抵食⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Hawaiian ⭐️⭐️⭐️⭐️
大大的pizza,餡料很豐富,薄薄的餅底,脆口

Snack Platter⭐️⭐️⭐️⭐️
豐富組合,每樣幾件,香口小吃

Happy banana Split⭐️⭐️⭐️⭐️
兒時香蕉船,不錯的飯後甜品

個人評分

2021-05-23
Snack  Platter
Hawaiian
Happy  banana  Split
今日同🐢蜜一行3人去一趟山頂旅行!約好係中環等一起坐纜車上山頂,上到山頂正直午餐時間醫左肚先再周圍玩!原先打電話book 位,但職員說Full了!唯有Walk In 碰碰運氣,去到餐廳等左一陣就可以坐低喇,好開心!我地點了四樣食品,1. 炸魚孖堡首先個包新鮮好味,真係試過個包唔新鮮影響成個漢堡包🍔既整體味道!炸魚薄粉很鬆脆,醬料剛剛好,真心好吃!2. 野牛孖堡呢塊牛肉漢堡比較普通,無牛肉味,唯一個包新鮮。3. 北京功夫烤鴨薄餅烤鴨薄餅好有新鮮感,醬汁好濃又好味😋4. 水牛城雞翼6件雞翼好好食,炸粉漿夠薄又脆,正!反而跟個兩個醬點雞翼個人口味覺得麻麻地!整體都係好食!下次黎想試意粉同其他小食最底張相就係山頂露台影出去既風景,好靚呀!
今日同🐢蜜一行3人去一趟山頂旅行!
原先打電話book 位,但職員說Full了!

我地點了四樣食品,
1. 炸魚孖堡

2. 野牛孖堡
呢塊牛肉漢堡比較普通,無牛肉味,唯一個包新鮮。

3. 北京功夫烤鴨薄餅
烤鴨薄餅好有新鮮感,醬汁好濃又好味😋

4. 水牛城雞翼6件

整體都係好食!
下次黎想試意粉同其他小食

最底張相就係山頂露台影出去既風景,好靚呀!
北京功夫烤鴨薄餅
2021-05-18
北京功夫烤鴨薄餅
2021-05-20 673 瀏覽
去山頂一定要黎呢間wildlife 無論食物質素環境舒適度,落地玻璃,樓底高,最重要就是無敵海景,價錢唔貴合理,本身前一日電話book枱話full house, 叫我Walk in,原來餐廳會預留一半位置Walk in,所以大家book唔到枱唔使緊張💗(以上是閒日)星期六日最好book枱,一行三人山頂lunch 8’‘Kung Fu duck 8寸片皮鴨pizza$128第一次食這種口味Pizza中西合璧有創意,不再是菠蘿辣肉腸,薄薄的餅底,有種燒烤醬味加鴨肉,有驚喜👍🏻大家可以一試Beef mini sliders $68迷你牛肉漢堡配薯條🍟,牛肉漢堡麻麻哋,牛肉碎冇味,一咬就碎,👎🏻fish mini sliders $68迷你炸魚配薯條沙律🥗炸魚外脆內軟好味道,推介buffalo wing $68水牛城雞翼👍🏻炸得好趣好香有口感,雞翼好入味👍🏻推介
一行三人山頂lunch
第一次食這種口味Pizza

Beef mini sliders $68
fish mini sliders $68
迷你炸魚配薯條沙律🥗炸魚外脆內軟好味道,推介
buffalo wing $68
水牛城雞翼👍🏻炸得好趣好香有口感,雞翼好入味👍🏻推介
2021-05-02 1102 瀏覽
位於山頂嘅 Wildfire 分店, 環境一流, 全部落地玻璃, 景觀開揚, 樓底又高, 未食嘢已經加曬分。打開餐牌, 佢哋啲食物冇因為餐廳位於山頂而提高價格, 今次叫咗小食拼盤、 炸雞翼、 意大利粉和 Pizza, 全部都新鮮美味, 而且價錢合理, 真係物超所值。服務員態度好, 會關心你食物質素是否合適。 如果假日來,記住早啲訂位, 除了預約之外, 餐廳會留番一半的座位俾 Walk - in 客, 呢個安排都唔錯,讚!
2021-04-18 1105 瀏覽
朋友提議到山頂行山,順道到 Wildfire Pizzabar 午餐,因她之前去過,覺得那甜品好好吃,可順道再一試,當我聽到她的推介,超級想立刻去吃這甜品,所以對我來說,重點當然是吃,其次是行山。我們約11:30到達餐廳,一入餐廳,那廣闊的觀境令人很舒暢,加上今天天氣很好,籃天白雲,維港境色一覽無遺,而侍應亦很貼心,安排近窗的位置給我們,在這裡用膳,有一種很幸福的感覺。餐牌設計很別緻,我們點了一個8”辣肉腸Pizza、野火拼及甜品-熱情脆焗蛋白餅。8”辣肉腸Pizza ($118) – Pizza上桌時,很熱騰騰,看到辣肉腸的汁跟芝士滾起的小泡泡仍滾動,餅底是薄身的那種,脆口得來不是一陣風的,辣肉腸很多汁味道香濃,加上濃郁的芝士,味道超級豐富配合,餅面上還有幾片香葉作點綴,如不介意這些獨特香味的香葉,配合薄餅一起吃,味道很特別呢,朋友就不喜歡這香葉的味道了。野火拼 ($198) – 即小食拼盤 (配有三款醬汁),拼盤包括炸魷魚圈、水牛城雞翼、炸薯條、紐倫堡香腸、煙三文魚。炸魷魚圈及雞翼的炸粉不會很厚,而且加入調味,而魷魚圈及雞翼本身亦有些調味,兩者融合的味道很夾。烤過的紐倫堡香腸,外表

8”辣肉腸Pizza

野火拼 ($198) – 即小食拼盤 (配有三款醬汁),拼盤包括炸魷魚圈、水牛城雞翼、炸薯條、紐倫堡香腸、煙三文魚。炸魷魚圈及雞翼的炸粉不會很厚,而且加入調味,而魷魚圈及雞翼本身亦有些調味,兩者融合的味道很夾。烤過的紐倫堡香腸,外表帶有微微焦香, 腸皮很脆,內裡的豬肉跟蒜頭味很香,豬肉味濃,而吃過這些味道較濃的肉類後,再吃味道清新的煙三文魚,有些平衡味蕾的感覺。三款醬汁,我較喜歡辣汁,朋友則喜歡芝士醬。
野火拼

熱情脆焗蛋白餅 ($38) – 實物比我想像中大,如不是甜品控的話,二人分享亦夠,外脆內軟的蛋白餅外表鋪滿鮮忌廉,而內裡跟我過往吃的蛋白餅不同,會吃到些少煙煙靭靭的感覺,是放了棉花糖 / 糯米糰子一起焗??  配上超甜的芒果、甜中帶微酸的士多啤梨、藍莓及酸味味的熱情果醬汁,味道和口感都非常豐富,超級極度推薦大家品嚐這甜品
熱情脆焗蛋白餅

我們二人這餐吃得很飽,以上三款食物都很好味,加上用用膳環境一流,服務亦很好,價錢亦不貴,CP 值很高,我已心思思下月帶肥先生再來用膳呢!
2021-04-10
8”辣肉腸Pizza
野火拼
熱情脆焗蛋白餅
2021-04-11 892 瀏覽
/坐係窗口位從山頂俯瞰香港既景色 坐成日都唔會厭啊🐟魚柳包配薯條($68)魚柳包有兩個 size比較細 個包有好香牛油味 魚柳新鮮炸起 食個時仲出緊煙架 魚柳炸得岩岩好 入口嫩滑 呢度用嘅係粗薯條 薯仔味好重仲配一個椰菜沙律 酸酸甜甜 食落好開胃🐤水牛城雞翼($68)水牛城雞翼有6隻 雞翼經過醃製後就咁食都好入味 最欣賞佢個芝士醬汁 食到粒粒芝士架 非常足料 同炸物好夾Wildfire Pizzabar📍山頂山頂道128號凌霄閣1樓2號舖#anygoodfood_hk#anygoodfood_thepeak

坐係窗口位從山頂俯瞰香港既景色 坐成日都唔會厭啊

🐟魚柳包配薯條($68)
呢度用嘅係粗薯條 薯仔味好重
仲配一個椰菜沙律 酸酸甜甜 食落好開胃

🐤水牛城雞翼($68)

Wildfire Pizzabar
📍山頂山頂道128號凌霄閣1樓2號舖

#anygoodfood_hk
#anygoodfood_thepeak
2021-03-19 1079 瀏覽
For those athletically-inclined, this place is a great reward if you've just walked up to The Peak. I love their pizzas. This time upon entering, I smelled the aroma of BBQ sauce upon entering, so opting for the 8" Peking Duck pizza (Hoisin Sauce) was an easy choice. My female  dinner companion and I coupled it with the Quinoa salad with salmon.The best part of this evening meal, was that before our food came, the staff let us know that since a reservation had cancelled, they were able to move u

The best part of this evening meal, was that before our food came, the staff let us know that since a reservation had cancelled, they were able to move us down to one of the tables next to the floor-to-wall windows, which offer an amazing view of the Hong Kong skyline. Given I had requested one of these coveted tables both while making the reservation and after arriving, this was a most-appreciated gesture from the staff.

Of course I'll be coming back.
2021-03-18
  • Peking Duck Pizza
2021-03-18 946 瀏覽
山頂午餐真係可以享受到擁有全世界嘅感受,望住個香港景,食住個Pizza, 睇住人地放狗仔,哩個餐廳係開放比寵物添嫁,幾有心。今日就點咗個pizza 薄餅皮薄料多,可以每啖都是肉肉,另外因為係即整即烘,個種新鮮出爐嘅感覺真係冇嘢可以比得上。另外仲叫咗個蝦,蝦肉爽彈。屋企人仲叫咗個burger , 肉嫩多汁,好多汁,肉質真係好嫩滑,個包皮金黃鬆脆,薯條份量都好足夠,食完個薯條都夠曬飽肚。服務都幾貼心,安排位置都好近窗口,同埋建議都要book 位,都幾易full 曬。
另外仲叫咗個蝦,蝦肉爽彈。

2021-01-08 1696 瀏覽
現時上山頂人比較少, 看看風景, 餐廳吃餐, 感覺輕鬆自在這間餐廳有室內外座位, 都可俯瞰香港景色 , 這樣吃吃聊聊 , 同時享受美食和美景剛好現在餐廳做買一送一, 價錢更優惠今天五個人 , 點了兩個餐, 送兩個餐每人必須點一杯飲品埋單每人唔使200元, 算係超值 👍
現時上山頂人比較少, 看看風景, 餐廳吃餐, 感覺輕鬆自在
剛好現在餐廳做買一送一, 價錢更優惠
今天五個人 , 點了兩個餐, 送兩個餐
每人必須點一杯飲品
雜菌意大利飯
卡邦尼意粉
Rose Garden Black Tea
2020-12-26 1001 瀏覽
Taste of food is mediocre. Meat is tasteless and not cooked well. Soup is bland.Extremely poor service attitude by staff who keeps rushing diners to eat faster so they can serve another round.  Unprofessional and very rude. Pay around  800 hkd for 2 person meal only to be asked every 10 minutes whether we have finished our meal yet.

2020-12-25
45 分鐘 (堂食)