2019-06-11 569 瀏覽
在網路上看到太子區內,開了一間西餐廳,今晚便和太太來到了。店內播放英文金曲,配合帶有以木為主的裝修令人感覺舒服又放鬆。精選晚餐推介:沙律或餐湯、主菜、是日甜品,咖啡或茶。煙三文魚沙律他他汁,煙三文魚和火箭菜,份量適中,吃著沙律來等德國原味豬手,就最配合不過。德國原味豬手$238 ,豬手皮香脆,而內裡肉汁豐富,這個豬手要等約三十分鐘,因為豬手是即點即製,廚師保留給我們自己切的權利,所以上枱時切開,還是熱騰騰的。醬汁是黑椒汁,黑椒香味,正好減少豬手的肥膩感。配菜翠肉瓜、紅蘿蔔🥕,青瓜和薯蓉,而蒜蓉的牛油香味濃,最為我喜歡。另加$48配德國Weiss啤酒一杯,來自德國的Schneider Weiss 啤酒麥味香醇、入口柔滑、能解豬手嘅肥膩質感,是豬手的最佳拍檔,喝完全身有股䁔流在流動。是日甜品:奶涷味道不甜。咖啡或茶(轉特色咖啡涷加$25),巧克力咖啡加上忌廉,甜度適中,巧克力和咖啡比較均勻,適合個人喜好。晚餐:沙律或餐湯、主菜、咖啡或茶。柚子沙律,酸酸甜甜的醬汁,加上新鮮的火箭菜,感覺健康。露絲瑪莉燒春雞$138配薯蓉,春雞皮香肉嫩,雞腔內香草味濃,和雞肉配合得很好。凍咖啡跟餐加$3,咖啡
在網路上看到太子區內,開了一間西餐廳,今晚便和太太來到了。

精選晚餐推介:沙律或餐湯、主菜、是日甜品,咖啡或茶。

醬汁是黑椒汁,黑椒香味,正好減少豬手的肥膩感。

是日甜品:奶涷味道不甜。

晚餐:沙律或餐湯、主菜、咖啡或茶。
柚子沙律,酸酸甜甜的醬汁,加上新鮮的火箭菜,感覺健康。

凍咖啡跟餐加$3,咖啡味道濃郁,甘香清甜。

吃完晚餐,坐著享受環境和太太都有點意猶未盡,所以點了些甜品
蘋果脆脆$38,是用蘋果、蛋、牛油、麵粉,味道不太甜,蘋果還有點爽脆,是太太最愛的。

北海道特濃芝士餅$48,芝士嫩滑,味道十足,這個是我最愛的一道甜品
2019-06-09 66 瀏覽
今天約了舊同學吃飯,我去了太子接她下班,經過這間餐廳,環境氣氛不錯,便決定一試。裝潢環境蠻有質感的,氣氛佳,適合跟朋友聊天或是情侶約會的餐廳。巴拿馬火腿船賣相無可挑剔!十分之漂亮。以蜜瓜的清甜中和parma ham  的鹹,甘香油脂在口腔內維持很久,一鹹一甜恰到好處,百吃不厭。煙三文魚沙律這是main course附送的,煙三文魚味道一般,不過羅馬菜非常新鮮,脆卜卜,配上黑醋汁,開胃至極。安格斯西冷牛扒牛扒熟度剛剛好,鎖住了甜美的肉汁,油花勻稱,肉質鮮嫩,咀嚼時於口中縈繞著牛肉的迷人脂香。不過牛扒厚度略為薄,再厚一點就perfect!德國原味豬手外皮烤到黃金色,切下去,就是響脆的烤豬皮聲音,非常脆口。肉質非常軟腍嫩滑,鹹香惹味,且帶點酒香和香草味,不用沾醬汁也非常好吃。是日甜品本來以為普通布甸,但原來最頂層有袖子清香味的啫喱,為平平無其的布甸帶點特別。

巴拿馬火腿船
賣相無可挑剔!十分之漂亮。
煙三文魚沙律

安格斯西冷牛扒
德國原味豬手

是日甜品
  • 安格斯西冷牛扒
  • 德國原味豬手
2019-06-07 50 瀏覽
想同家人相處吃一頓晚餐,在太子你可以搵到很多火鍋店、快餐、茶餐、酒吧等....多的是。但可以靜靜坐低、我女朋友聽吓英文歌仔或悠和的音樂......好似冇咩選擇。Wing’s Kitchen 可以比到我想要的環境和食物👍👍👍
👍👍👍
2019-06-06 45 瀏覽
喺openrice見到呢一間新開嘅餐廳, 於是特登過去試一下 。去到門口 已經覺得餐廳好特別 ,入到去嘅環境, 就令人覺得好舒服 ,餐廳配著柔和嘅音樂, 而且枱與枱之間嘅空間感都好大, 加上餐廳都好乾淨,令人坐得舒服 。服務方面,一位女侍應 態度都非常好 ,落單時都很有禮貌 ,亦主動同客人 傾下偈 。食物有水準, 午餐價錢亦大眾化, 我點了一個咖哩雞午餐 ,咖哩辣度係微辣, 適合一啲 唔食得太辣嘅朋友。 阿仔就點了一個漢堡包 ,佢食咗幾啖之後都話好好食。 整體嚟講 ,有如此環境 , 午餐大概都係六十零蚊 ,係抵食嘅。 仲有一點值得讚揚嘅就係,佢哋有另外一個餐牌係畀一啲素食者點餐,此舉比較窩心, 因為好多餐廳都好少有素食者餐牌供應
2019-06-03 15 瀏覽
食物品質、味道及賣相,覺得幾好味,炸物不會太乾,牛扒味道啱啱好,沙律菜很新鮮但只有羅馬菜單調咗少少,薯條就差咗啲,其他很滿意,只收現金很不方便,如果唔夠錢比會很尷尬。
2019-06-02
慶祝紀念
生日
2019-06-01 420 瀏覽
太子地鐵站附近方便就腳,以為會好逼好嘈,原來佢真係旺中帶靜,柏樹街一帶仲多左好多精品餐廳,佢地唔係大集團連鎖店,好多都似係homemade 出品,年青創業的模式,我反而覺得好似一股清泉,感覺到佢哋對食物製作嘅熱情同埋用心💕好似Wings Kitchen 咁,似乎係開業不久, 半開放嘅門面,紅磚牆油畫,很歐式的風格,悅耳嘅樂曲🎼🎶🎵,令人好放鬆👍👍👍,難得咁有情調嘅餐廳,定價非常親民,服務員又友善熱情❤️,令我一坐下已經好鍾意喇⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️基本嘅粟米忌廉餐湯,穩穩陣陣沒有太大驚喜,前菜嘅煙三文魚沙律,自家調製嘅他他汁,甜甜酸酸的柚子味,配搭處理得冰涼的沙律菜,入口清新舒爽 ,相當不錯😋😋😋露絲瑪莉燒春雞$138.-製作需時,我和朋友也樂得悠游,靜靜的傾吓計,這正正就是吃西餐嘅樂趣,突然一股BBQ嘅香氣,我們的燒雞好香喔,🐔原隻烤焗最正就係開心share,我跟朋友一人一隻雞脾,焦香㚈皮之下,雞肉嫩滑多汁,以為食到雞胸冇咁好食,厚厚的雞肉勝在醃製入味 ,烤焗時間亦剛剛好,入口仍然juicy ,非常美味😋8oz 西冷牛扒有咁大件,依我目測應該超重喇🤫,食牛扒最緊要料靚,用餐刀🔪一推,感覺係軟腍順滑

露絲瑪莉燒春雞

8oz 西冷牛扒有咁大件,依我目測應該超重喇🤫,食牛扒最緊要料靚,用餐刀🔪一推,感覺係軟腍順滑,內裡鮮嫩粉紅,係我要求的五成熟,一啖入口肉汁豐富,質地易𡁻不帶渣,我沒有考究牛的來源地,$228.-有這個質素,已經心滿意足👑👑👑

套餐還有基本的咖啡☕️,檸檬茶🍋,小布甸🍮係窩心甜品,若然不是晚上不慣飲咖啡,一定會試一下Latte ,相信同樣出色。今時今日的社會環境,衣食住行樣樣都貴,Wings Kitchen 選址柏樹街,或許是為了減輕租金成本,但我卻鍾情內街嘅清幽格調,今天來過,食物質素之高、環境和氣氛都令我很感動,大愛喔💕

露絲瑪莉燒春雞
其實深水埗及太子真的有很多隱世美食,重點是深水埗及太子的橫街窄巷鋪租便宜,所以食店的價格都相對便宜。位於太子的Wing’s Kitchen 裝修很別緻,裡面掛面很有特色的畫作,看著就開心。我們選了兩個晚餐,附送的挪威煙三文魚沙律的菜應該是加了柚子醋吧?很喜歡這種酸甜味呢!本來我們點了牛油芝士香草焗美國龍蝦伴牛西冷,但因為店子當日沒有龍蝦,所以就改了烤春雞給我們(太好了,話說我最近已經吃過龍蝦,本來這頓飯就不想吃龍蝦,只是男友很想吃西冷)首先說說西冷扒,真的超級無敵軟嫩,牛味很香濃!烤春雞也啖啖肉,超惹味!即使不沾醬料吃也好好吃!不要看烤豬仔骨好像有點烤焦,其實裡面超Juicy!表面也烤得脆脆的~加上淋上面的醬汁很像BBQ醬,真的很好味!另外值得一提的是配菜薯蓉,真的超~~滑!!!!我一個人就吃了兩顆!!!!甜品方面,我們點了北海道特濃芝士餅,而是日甜品則是莓味布甸~北海道特濃芝士餅的芝士味果然是超濃郁!而布甸則超彈(想起那個羅拔臣啫喱廣告)我超愛這個布甸呀!!!
其實深水埗及太子真的有很多隱世美食,
重點是深水埗及太子的橫街窄巷鋪租便宜,
所以食店的價格都相對便宜。

位於太子的Wing’s Kitchen 裝修很別緻,
裡面掛面很有特色的畫作,
看著就開心。

我們選了兩個晚餐,
附送的挪威煙三文魚沙律的菜應該是加了柚子醋吧?
很喜歡這種酸甜味呢!

本來我們點了牛油芝士香草焗美國龍蝦伴牛西冷,
但因為店子當日沒有龍蝦,
首先說說西冷扒,
真的超級無敵軟嫩,
牛味很香濃!
烤春雞也啖啖肉,
超惹味!
即使不沾醬料吃也好好吃!

不要看烤豬仔骨好像有點烤焦,
其實裡面超Juicy!
表面也烤得脆脆的~
加上淋上面的醬汁很像BBQ醬,
真的很好味!
另外值得一提的是配菜薯蓉,
真的超~~滑!!!!
我一個人就吃了兩顆!!!!

甜品方面,
我們點了北海道特濃芝士餅,
而是日甜品則是莓味布甸~
北海道特濃芝士餅的芝士味果然是超濃郁!
而布甸則超彈(想起那個羅拔臣啫喱廣告)
我超愛這個布甸呀!!!
2019-05-22 451 瀏覽
路過太子又開始落大雨, 咁就諗住係呢頭搵間餐廳食野見到有間新開既餐廳門口擺左好多花牌, 原來開左一間叫Wing's Kitchen既餐廳望下個餐牌價錢都幾抵食, 百幾蚊就有餐湯, 一款主菜同飲品餐廳既裝修都幾外國feel, 一邊係磚牆, 一邊係木板, 好似外國d街頭小店, 環境都幾好除咗set dinner, 仲有散叫嘅Menu,多謝最後都係決定咗食set dinner 因為抵食d今日嘅餐湯係粟米忌廉湯,都幾香幾好味上主菜之前我哋仲叫咗個凱撒沙律 $78沙律菜好新鮮,食到菜嘅甜味,真係好耐冇食過咁新鮮嘅沙律菜我哋叫咗兩個set,第一個係露絲瑪莉燒春雞$138 係原隻燒春雞,細細隻好可愛,好似卡通片入面嘅燒雞咁,食落去有好香嘅香草味,醃得幾好,雞肉都嫩滑,整體黎講唔錯第二個餐就係原隻龍蝦燴飯$218龍蝦開邊之後放咗芝士上去焗,焗都幾香,龍蝦肉都算新鮮,跟住就要試吓個飯,個飯係蕃茄汁再加入咗花膠汁去煮,所以食嘅時候會覺得有少少黏口,茄汁酸酸甜甜好開胃食完主菜就梗係要食返個甜品先至完滿,我哋叫咗Apple crumble $38, 好香嘅玉桂味,甜度啱啱好,性價比高除此之外仲叫多咗個chee
路過太子又開始落大雨, 咁就諗住係呢頭搵間餐廳食野
望下個餐牌價錢都幾抵食, 百幾蚊就有餐湯, 一款主菜同飲品

今日嘅餐湯係粟米忌廉湯,都幾香幾好味
粟米忌廉湯

上主菜之前我哋仲叫咗個凱撒沙律 $78
沙律菜好新鮮,食到菜嘅甜味,真係好耐冇食過咁新鮮嘅沙律菜
凱撒沙律

我哋叫咗兩個set,第一個係露絲瑪莉燒春雞$138

第二個餐就係原隻龍蝦燴飯$218
原隻龍蝦燴飯
  好大隻龍蝦肉呀!

Apple Crumble

除此之外仲叫多咗個cheesecake ,唔會有酸味,因為我好怕食有酸味嘅cheese cake,芝士味幾香,食落去唔會好膩
Cheesecake

食完埋單嗰陣老闆都會好主動同我地傾計,了解下我哋對餐廳食物嘅感覺,咁樣先會令到餐廳有進步,希望佢哋生意越來越好

2019-05-21
原隻龍蝦燴飯
Apple Crumble
Cheesecake
2019-05-21 315 瀏覽
哩間西餐廳之前係尖沙咀食過,點知見佢執左,原來搬左黎太子,如果唔係行間街都見唔到喔新鋪開張,裝修固然新淨,整體感覺好舒服😚😚朋友生日,所以決定黎哩度食啦一行八嗰人,一早book定位,一去到就見到留左位❤️烤雞肉牛油果沙律,冇乜特別嘅,不過個烤雞肉好似過咗火,好老,好鞋🥺🥺❤️炸物拼盤,賣相好似幾吸引但係食落去就好一般,首先個腸仔味道好奇怪,咬落去有啲似臘腸嘅味道炸芝士條可能炸得太耐,入面啲芝士未能做到拉C效果❤️水牛雞翼算OkAy 既,一碟有八隻,四隻雞翼四隻雞鎚❤️白酒海蜆海蝦意粉,朋友一致贊成要成呢碟意粉係今餐最好味既!❤️炸魚薯條🍟條魚其實炸得幾嫩滑既,不過略嫌魚肉炸完比較鬆散,同埋啲薯條份量好似少得滯🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻❤️招牌檸檬燒春雞,春雞燒得不錯,唔會過咗火,不過啲肉就少咗少少,呢隻春雞比較瘦❤️招牌漢堡,好有麥當當嘅味道,牛肉係做juicy 既😋😋😋可惜都係太細份了❤️溫泉蛋肉醬意粉,簡單嘅意粉冇理由唔好食嘅,我哋一直都覺得呢個意粉係OK嘅。❤️牛西冷香蒜意粉,我哋要咗七成熟,但係廚房煎出嚟嘅牛扒勁多血水,而且切極都切唔到,最後我哋都係要求廚房幫我地再煎一煎
新鋪開張,裝修固然新淨,整體感覺好舒服😚😚

朋友生日,所以決定黎哩度食啦

一行八嗰人,一早book定位,一去到就見到留左位

炸芝士條可能炸得太耐,入面啲芝士未能做到拉C效果

❤️水牛雞翼算OkAy 既,一碟有八隻,四隻雞翼四隻雞鎚

2019-05-16
慶祝紀念