2016-12-10 1245 瀏覽
朋友生日,聽講呢間食物唔錯就黎咗食。見到Menu有好多野揀,就叫咗唔少食物。海鮮焗飯海鮮焗飯嘅味道略為遜色,食唔出有咩特別,感覺就好似炒飯一樣,略乾身。迷你荷蘭式pancakePancake有濃濃的蛋味同牛油嘅香味,唔會好粉,加上糖漿,食落唔錯招牌菜 窩夫炸雞估唔到窩夫竟然可以同炸雞配合?今次叫咗黎試吓先,切成四塊配上四舊炸雞,炸雞唔脆但保持住肉汁。以為紅色既醬係番茄醬?錯啦,呢個係辣辣醬。呢個菜式都可以分開食,分成炸雞,窩夫就可以加糖漿。感覺呢道菜式有新意白飯魚明太子意粉呢碟意粉味道好。以為白飯魚既配搭應該係伏黎,估唔到好好味。食完一碟又叫咗一碟食。個staff 俾我哋幾個女仔食量吓親。意粉煙韌,有咬口,加上食落有一粒粒,醬汁潔身,配搭特別芝士燒牛肉汁薯角芝士較少,面頭食到薯角加芝士,下面既只能食到薯角。薯角柔軟,較林身。
海鮮焗飯

迷你荷蘭式pancake

招牌菜 窩夫炸雞

估唔到窩夫竟然可以同炸雞配合?今次叫咗黎試吓先,切成四塊配上四舊炸雞炸雞唔脆但保持住肉汁。以為紅色既醬係番茄醬?錯啦,呢個係辣辣醬。呢個菜式都可以分開食,分成炸雞,窩夫就可以加糖漿。感覺呢道菜式有新意
白飯魚明太子意粉

芝士燒牛肉汁薯角

2016-12-03
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2016-11-25 3660 瀏覽
欣賞聖誕燈飾前的晚餐 @WIRED CAFE * * * * * * * * * * 11月19日,星期六,計劃到尖沙咀觀賞聖誕燈飾,提早感受節日氣氛,晚飯時候我們希望再到WIRED CAFE回味一下,晚上7時45分抵達,還有walk-in的座位,店員提提我們用餐時間大約是兩個小時, 時間相當充裕。 靜靜坐下,感覺餐廳的格局和設計有些微調整,昏黃的燈光和柔和的輕音樂,依舊令人感覺舒服,我們被安排到4人座位,軟綿綿的梳化,提供cushion和攬枕,營造出充滿家的舒適感。 菜式定時更新,這次再到訪已經有所不同,想吃的墨西哥粟米脆片消失了 前菜、湯及沙律系列,簡單數款,不會花多眼亂 意粉及飯類 薄餅、拼盤、熱狗、漢堡及雜錦腸拼盤 Seasonal special 晚市套餐 HK$178元,好適合患有選擇困難症的朋友先來的是一份Seasonal special 晚市套餐 HK$178元,包括餐湯、前菜、主菜、甜品和飲品各一款。 套餐飲品選了凍咖啡味很淡, 是意料中事,幸好倒入淡忌廉夠香滑,水準平平吧!😖 是日餐湯,番茄濃湯是估不到的驚喜,天然番茄香好濃厚,內裏發現粒粒蔬果和
欣賞聖誕燈飾前的晚餐 @WIRED CAFE

* * * * * * * * * *

前菜、湯及沙律系列,簡單數款,不會花多眼亂

意粉及飯類

薄餅、拼盤、熱狗、漢堡及雜錦腸拼盤

是日餐湯,番茄濃湯是估不到的驚喜,天然番茄香好濃厚,內裏發現粒粒蔬果和煙肉,似乎是加入牛奶或淡忌廉,清甜香滑,味道豐富。😍

香煎雞肉餅煎得焦香,加入香草醃製好香口,入口柔軟不乾,也吃到雞肉質感,在旁提供大量沙律菜,清新建康, 我喜歡蘸點芥末籽同吃,惹味非常。😋

主菜二揀一,要了一份烤豚肉眼配茴香香橙莎莎,大件厚切的豚扒採用rosemary及其他香草醃製後煎得金黃油亮,實在吸睛。😄

雖然略嫌鬆肉粉份量微微過火,唯質地爽脆嫩滑,充滿甘香肉汁,咸度適中,也屬滿意之選。沙律菜加入薯仔粒增加飽肚感,原片意大利青瓜即時注入歐陸風情。

迷你荷蘭式pancake

迷你荷蘭式pancake,充滿蛋和牛油香氣,質感幼滑細緻,加上楓樹糖漿和酸忌廉,唧一點新鮮的檸檬汁, 甜度平衡,不會滯膩。
另外的一客WIRED特色拼盤包括小食、沙律 飯或意粉各一款,HK$198元, 可從餐牌上自行選擇。

墨西哥雞肉沙律, 雞肉大大粒有咬口,不算嫩也不至乾身, 墨西哥片份量少得可憐呀,加入牛油果的番茄沙律菜拌酸咪咪的千島沙律醬,十分可口。

煙三文魚菠菜忌廉汁闊條麵, 分量是迷你版本,菠菜爽脆新鮮不會煮得過腍, 忌廉汁香濃度適中,加入洋蔥更甜美,筆者重口味, 認為汁醬可以調得更濃稠一點。 闊條麵爽滑但欠缺煙韌度,煙三文魚蛋 彈性與光澤,一般煙燻味吸引,鹹味降低些更理想, 整體不過不失。

小食選擇了炸脆皮雞及甜番薯脆片炸雞外層炸粉香脆油潤,怕胖的可能會抗拒,內裏雞肉可算嫩滑,保留一些肉汁,醃得入味沒有腥臊。

甜番薯脆片, 原片新鮮乾炸,熱辣辣,硬身帶脆口,在旁有香辣莎莎醬供應,姨甥女好受落,我就興趣不大。

蔬菜蛋餅,充滿濃郁牛油香,內裏混合薯仔、青紅甜椒、火腿粒、紅蘿蔔和菠菜,口感和味道豐富,軟綿綿,夠嫩滑又具彈性。

小寶,我與媽媽永遠愛你呀! 😗

以往來訪3次,心知道這兒食物水準中規中矩,是次也不例外,唯由於她定期更新菜式,不乏新鮮感,對食客當然是喜事,位處地庫位置,避過鬧市的嘈吵,這裏的風格有家的輕鬆溫暖感,令人坐得自在,難怪她至今一直門庭若市。😎

*收取加一服務費

* * * * * * * * * *

口味各有不同,食文只作參考。 ❛◡❛✿

2016-11-19
2016-10-31 1454 瀏覽
Heard that it was quite a famous restaurant and can hardly get a table at dinner time.  Perhaps it's in the halloween season, we can get in by calling it in advance for 30 mins.   I just had a very late lunch, and so, can't really have much.  So, taking this Taco rice was a wonderful choice for tonight.  Mixing with some nachos, and Ground Beef .. .  ... full of Mexican favour... ... and this one is really a killer... I was watching the server to prepare the utensil and putting it aside, but my
Taco Rice
 ... full of Mexican favour...
Apple Pancake
... and this one is really a killer... I was watching the server to prepare the utensil and putting it aside, but my heart is so much longing for the Pan to come onto my table... as from about 20 cm apart, I can already smell the rich eggy taste and cinnamon smell...  Remember to add a chocolate ice-cream topping, as this is the forever friend of Apple Pancake... (some may prefer vanilla ice-cream  too).

2016-10-29
Taco Rice
Apple Pancake
2016-10-08 1490 瀏覽
是日約了好友shopping, 行逛後有點累, 來到 Wired café稍作休息. 店內地方頗大, 亦很開揚, 坐得頗舒適, 很適合朋友間chit-chat. 看看menu, 筆者點選了Green apple & orange squash (HK$58). 友人則要Chocolocos (HK$58). 試一口Green apple & orange squash, 夠冰凍, 味道有點像吃著熊仔軟糖, 加上檸檬的酸味, 沒有過甜的情況, 可以的. 好友的Chocolocos, 賣相美美的, 應該也不錯吧? 休息過後, 又往下一站出發去.

好友的Chocolocos, 賣相美美的, 應該也不錯吧?

休息過後, 又往下一站出發去.
2016-08-13
$63.8 (下午茶)
2016-10-02 1563 瀏覽
好鍾意店內decoration,舒適日系cafe店。晚上是有dinner set 的,但係想食waffle chicken,所以單點!Tomato sauce & mozzarella cheese spaghetti ,very tasty!份量啱啱好,意粉又好彈牙,加配料蕃茄和mozzarrlla,簡單又美味。蒜蓉飽都好yum!主菜waffle chicken with maple syrup,有3款配菜與雞共食。炸雞好味,waffle亦唔錯,但係可以分開食,唔係好夾,but可以一試。重點推介系呢個apple cinnamon pancake,真係不吃不可,好得意用pan上,pancake texture 同一般pancake唔同,加多D蛋味,topping有煮過的蘋果、cream、碎nuts加 肉桂粉配熱pancake,真係只融係口!
2016-10-01 951 瀏覽
食物唔錯呀.. 價錢適中, 每碟都大份. 可以食好飽. 建議叫嘢飲唔好叫花茶. 因為用茶包沖既. 唔多好飲. 環境一般. 比較吵雜.... 誠意推介海鮮焗飯 同pasta. 好味. 每人大概300左右可以食飽. 唔介意吵DD 絕對可以去試下.
2016-09-22
慶祝紀念
生日
  • 芝士焗章魚小丸子
  • 明太子意大利粉
2016-09-20 812 瀏覽
收完工去銅鑼灣搵個老友食飯,行開希慎,見到有間cafe都幾多人等位,上openrice睇下食評,都有幾十個like,決定一試坐低點左幾樣多人推介既菜式前菜係煙三文魚沙律,清爽型的沙律菜配以黑醋和橄欖油,入口感覺清新輕柔,醬汁味道不太濃,卻能蓋過菜葉的青草味,煙三文也很大塊,不錯主食有香燒鷄扒同咖啡炸鷄蛋包飯,兩者整體都不錯.香燒鷄扒煎香外皮令肉汁鎖在鷄肉內,非常嫩滑,少少芫茜提味,更能食出食物原本的味道如果覺得味淡,亦可配有醬汁可沾咖喱炸鷄蛋包飯,蛋呈半熟狀況,非常滑,而且陣陣蛋香,好好送飯!反而唔係好鐘意咖哩汁淋上炸鷄面,令炸鷄軟身,脆食更好味野飲方面就揀左一杯wintry,感覺都ok,值得一試

坐低點左幾樣多人推介既菜式

主食有香燒鷄扒同咖啡炸鷄蛋包飯,兩者整體都不錯.
如果覺得味淡,亦可配有醬汁可沾
反而唔係好鐘意咖哩汁淋上炸鷄面,令炸鷄軟身,脆食更好味
野飲方面就揀左一杯wintry,感覺都ok,值得一試
2016-09-13 736 瀏覽
今日係每月聚會,約咗兩個好姊妹去食lunch, 見呢間地點就腳,食評又唔錯,即管一試。環境幾舒服嘅,不過服務就一般,因為大部分時間要叫兩次先有回應。今次每人揀咗個 Set Lunch(包餐飲)沖繩塔可飯 (牛肉) $98Beef Taco Rice份量都好多,最啱share食,靚靚的流心蛋好吸睛。周邊沙律酸酸甜甜,整體味道較濃,似窩蛋牛肉飯的感覺。明太子意大利麵 $88Mentai Cream Pasta 三個之中呢個最好食,味道好夠,明太子同意大利麵一齊食又幾夾,口感似食緊蟹籽咁。超級牛肉漢堡 $95Wired Burger個漢堡包有d失望,牛肉感覺好粉,無juicy感覺。但薯條就外脆內軟,還可以接受。是日甜品士多啤梨 + 類似布丁的甜品,入口好滑,唔會太甜,唔錯。整體嚟講算抵食,我哋3個女仔都食唔晒。我2:00去到唔算太多人,我哋傾計加用餐坐咗3個鐘,都無人趕我哋走算係咁。因為侍應喺我哋入坐後講過個半鐘要還枱。可能果日無咁多人,所以可以坐耐d都無所謂。但女孩子們最好帶件外套,因為冷氣都幾凍。

沖繩塔可飯 (牛肉) $98
Beef Taco Rice

明太子意大利麵 $88
Mentai Cream Pasta

超級牛肉漢堡 $95
Wired Burger

是日甜品
士多啤梨 + 類似布丁的甜品,入口好滑,唔會太甜,唔錯。

2016-09-10
午餐
2016-08-01 1432 瀏覽
臨近風球,啲店員話如果掛八號即刻關門😂推薦啲pancake我覺得太甜,唔係好中意。溫泉蛋意粉ok味道小小淡咯。水果茶今次冇嗌,下次一定試下。。。。。。。。。。

2016-08-01 1214 瀏覽
WIRED CAFE係我每月必到既餐廳西日fusion菜👍🏻今晚叫咗個$168既一人套餐 再加個TACO飯海鮮明太子意粉係我既最愛!必食!TACO飯就好特別,好似肉醬意粉+飯噤最重要係有好多菜!因為而家喺街食飯好少食菜有菜健康啲😆😆😆
WIRED CAFE係我每月必到既餐廳
西日fusion菜👍🏻
今晚叫咗個$168既一人套餐 再加個TACO飯

海鮮明太子意粉係我既最愛!
必食!
TACO飯就好特別,好似肉醬意粉+飯噤
最重要係有好多菜!
因為而家喺街食飯好少食菜
有菜健康啲😆😆😆
2016-07-28
  • 明太子意大利麵
  • 沖繩塔可飯
2016-07-23 912 瀏覽
班戟好好味,尤其係荷蘭式楓糖檸檬味。入口清新,尤其滴上檸檬汁後更覺口味清新!惟美中不足係員工既服務態度實不感恭維啦!目無表情都算啦!仲要面帶及語帶不耐煩既反應!連最重要既埋單反應都顯得帶麻煩給她們一樣,更不要祈望會向你說一聲 “多謝” !有點可惜!
2016-07-23
5 分鐘 (堂食)
  • Banana Chocolate Pancake
  • apple cinnamon pancake with caramel syrup
今日與Tom 難得出來尖沙咀 @ Wired Cafe 食下午茶,天氣咁熱,這間餐廳在 Mira Mall 地庫,隔離 賣時裝地方,冷氣充裕,cafe 在地庫最後位置,餐廳裝潢不算高格局,但勝在食物有特色和多款有酒精和非酒精飲料可供選擇,在這個炎炎夏天是最佳消暑方法,味道仲好好味。我們點了幾款餐廳特色菜分別是<西班牙海鮮燴飯>飯粒吸收了海鮮和醬汁味道好入味,<風乾火腿配意大利芝士班戟> 估不到這個配搭出奇地 match 火腿不會腥又能將火腿鹹味溶入到班戟 ,好有創意。,<忌廉煙肉意大利麵伴溫泉蛋> 意大利已經夠0麵爽口再加上溫泉蛋使味道更滑更口味,<炸薯角>,飲料有<Blanc beer>, <Alcoholic Sangria> , <Lychee fruit tea>, 特飲不太甜夠特色。

風乾火腿班戟和西班牙海鮮燴飯
風乾火腿班戟和西班牙海鮮燴飯
經常去尖沙咀Mira mall一定會去Collect Point睇衫👚👕👖👔👗不過唔知大家有無留意到🤔原來行到盡頭 就會有間Wired Cafe👻與友人係尖沙咀行街行到攰外面又悶熱🔥🔥🔥真係唔想再離開呢個涼快的商場所以唔再周圍搵 就試下呢間啦😂😂😂呢度主打日式西餐有意粉、蛋包飯、班戟等供應 仲有好多款顏色繽紛的特色cocktail可以選擇我和友人二人不是很肚餓所以只點了忌廉汁煙肉意大利麵伴溫泉蛋風乾火腿配意大利芝士班戟和一杯Peach Sangria忌廉汁煙肉意大利麵伴溫泉蛋Carbonara Spaghetti Wired Style ($90)賣相都算吸引😏材料也看得出很豐富 有煙肉、本菇同洋蔥絲等🙈最重要要有嫩滑的溫泉蛋在意大利麵上面等待我們把它弄破😳😳😳事不宜遲 我們把溫泉蛋弄破後 把蛋漿和意粉拌勻🍝濃郁的忌廉配上幼滑的蛋漿😚😚😚蛋香味十分突出🐣🐣🐣意粉亦幼細彈牙比較特別的是意粉旁邊附上一塊烤得香脆可口的danish toast😼完全係Japanese Western Style👍🏻👍🏻👍🏻風乾火腿配意大利芝士班戟Prosciutto with Cheese Pancake(
經常去尖沙咀Mira mall
外面又悶熱🔥🔥🔥
真係唔想再離開呢個涼快的商場
所以唔再周圍搵 就試下呢間啦😂😂😂
呢度主打日式西餐
有意粉、蛋包飯、班戟等供應
仲有好多款顏色繽紛的特色cocktail可以選擇

我和友人二人不是很肚餓
所以只點了忌廉汁煙肉意大利麵伴溫泉蛋
風乾火腿配意大利芝士班戟和一杯Peach Sangria

忌廉汁煙肉意大利麵伴溫泉蛋
賣相都算吸引😏
材料也看得出很豐富 有煙肉、本菇同洋蔥絲等🙈
最重要要有嫩滑的溫泉蛋在意大利麵上面
等待我們把它弄破😳😳😳
事不宜遲 我們把溫泉蛋弄破後 把蛋漿和意粉拌勻🍝
濃郁的忌廉配上幼滑的蛋漿😚😚😚
蛋香味十分突出🐣🐣🐣
意粉亦幼細彈牙
風乾火腿配意大利芝士班戟
Prosciutto with Cheese Pancake($80)
平常甜味的班戟見得多
口感亦比一般的更香口 蛋味亦相當突出
配上啖啖半溶的芝士 味道意外地夾😯😯😯
本來因為鹹味班戟比較特別想試一下🙈
點知一試便愛上😋😋😋
風乾火腿配意大利芝士班戟 Prosciutto with Cheese Pancake
Peach Sangria($58)
個人本來不太喜歡飲Sangria
因為覺得酒味不重 容易釀得太甜😲
而且平時的Sangria好多時都會照傳統西班牙的那種用紅酒和各種水果浸製的
個人不太喜歡紅酒的味道 所以可免則免🙈
不過由於這樣酒的種類以Sangria為多
而這裡的Sangria卻不是傳統的那種 (可能是因為Japanese western style?!🤔🤔🤔)
而是有多款不同的水果味可選擇 所以就叫一杯試下😬
Peach  Sangria
的確酒味不濃烈 水果味較重 所以十分容易入口😏
而且顏色鮮豔繽紛 又有多款味道選擇
難怪是不少女士的最愛😜
2016-06-27
10 分鐘 (堂食)
  • 忌廉汁煙肉意大利麵伴溫泉蛋 Carbonara Spaghetti Wired Style
2016-06-24 1263 瀏覽
炎炎夏日要在街上遊走確實辛苦,頂唔順之際就要找間坐得舒服的餐廳坐企飲杯凍飲品,不然真的會中暑。為何要挑選Mira Mall地庫的WIRED CAFE呢? 因為這裡有沙發座,那我跟男朋友就可以同時坐一邊了Iced Strawberry Onlong $48非常大的一杯冰凍飲料,雖然內裡的士多啤梨切片有點酸,不過由於士多啤梨味的糖漿加得有點重手,所以我在喝了半杯之後,再加入清水,味道依然是一杯士多啤梨飲料。一杯凍飲可以自製為1.5杯,算是很划算的了。

Iced Strawberry Oolong
Iced Strawberry Onlong $48

一杯凍飲可以自製為1.5杯,算是很划算的了。
2016-06-19
下午茶
Iced Strawberry Oolong
2016-06-20 982 瀏覽
行街想搵地方休息就入黎試下兩點零鐘到,下午茶時段,人唔多,唔洗等位,地方坐得都舒適,我地三個人坐左兩三個鐘,無人趕你叫左個班尼迪蛋茶餐,連一杯飲品,約七十元,伴碟有茶沙律,薯片,個汁有啲難食,點樣樣都唔係好岩薯片係一包包果啲現成薯片,硬夾酸個蛋太熟,唔好食以cafe 來說,個咖啡一點也不好喝,無咩特別價錢貴,七十幾下午茶可食更好!
行街想搵地方休息就入黎試下
叫左個班尼迪蛋茶餐,連一杯飲品,約七十
元,伴碟有茶沙律,薯片,個汁有啲難食,點樣樣都唔係好岩
薯片係一包包果啲現成薯片,硬夾酸
個蛋太熟,唔好食
以cafe 來說,個咖啡一點也不好喝,無咩特別
價錢貴,七十幾下午茶可食更好!