2017-07-06 121 瀏覽
尋晚同好友行完街後,去左附近既美麗華食飯~間餐廳叫 WIRED CAFE,印象中希慎都有分店。點左杯水果茶,飲落好清新,味道唔會話好甜! 點左個小食大家share ,就係洋蔥圈,好耐冇食過喇~呢度炸得好脆好熱氣,不過我中意!外脆內軟,而且係剛炸起,熱辣辣唔錯 =] 朋友點左個"沖蠅塔可飯",份量極多,而且材料很多,有沙律菜、蛋絲、蕃茄、蘿蔔、免治牛肉、煎蛋等,食落口感豐富,唔錯! 而我就叫左吞拿魚牛油果沙律飯~賣相非常吸引,最中意就係佢隻溫泉蛋,仲有牛油果同吞拿魚非常新鮮 =]最怕牛油果生得滯 / 熟過頭,今次呢個係岩岩好,值得一試! 最後仲點左個牛油原味吐司先夠喉~ 切開後食落軟綿綿,而且唔算膩,食完好滿足! OVERALL 小評:味道:★★★★★環境:★★★★★服務:★★★★☆衛生:★★★★★抵食:★★★★☆
尋晚同好友行完街後,去左附近既美麗華食飯~
間餐廳叫 WIRED CAFE,印象中希慎都有分店。

點左杯水果茶,飲落好清新,味道唔會話好甜!

點左個小食大家share ,就係洋蔥圈,好耐冇食過喇~
呢度炸得好脆好熱氣,不過我中意!
外脆內軟,而且係剛炸起,熱辣辣唔錯 =]

朋友點左個"沖蠅塔可飯",
食落口感豐富,唔錯!

而我就叫左吞拿魚牛油果沙律飯~
最怕牛油果生得滯 / 熟過頭,今次呢個係岩岩好,值得一試!

最後仲點左個牛油原味吐司先夠喉~

切開後食落軟綿綿,而且唔算膩,食完好滿足!

OVERALL 小評:

味道:★★★★★
環境:★★★★★
服務:★★★★☆
衛生:★★★★★
抵食:★★★★☆
2017-07-05
2017-07-05 72 瀏覽
去咗美麗華廣場二期地庫,呢層好多都係服裝店,入面仲有間用湖水藍同黃色做主題嘅WIRED CAFE。餐廳啲梳化位擺咗唔同造型嘅咕o臣,幾得意。雖然無任何遮掩,商場嘅遊人可以輕易睇到餐廳入面嘅情況,不過嗰日人流唔多,都算舒服嘅。呢度仲有自助嘅Detox Water提供,不過要惠顧某啲套餐先可以享用。我哋呢次只試咗輕食同飲品,雜莓吐司上面鋪咗唔少鮮士多啤梨、藍莓同紅桑子,同埋淋咗士多啤梨醬,賣相吸引。我原本以為只係普通嘅吐司,切開之後先發現佢哋用嘅係多層兼鬆厚嘅丹麥方包,質感就好似牛角酥同方包嘅混合體,而且焗到外層酥脆,中間就吸滿牛奶吉士之類,食起上嚟軟綿濕潤,有啲麵包布甸嘅感覺,甜味亦唔會太高。不過因為麵包太厚,所以都幾飽肚。炸洋蔥圈,拎到嚟時熱辣辣。炸皮算薄脆,入面又唔乾身,可以蘸埋兩款醬咁食,唔覺唔覺就食晒喇。Lychee Sangria,佢加咗切粒紅蘋果、青蘋果同橙,都幾清新。Blue Lychee Fruit Tea,用咗藍莓點綴,由杯嘅側面睇係帶啲紅、紫嘅漸變色,入面嘅鮮西瓜同菠蘿切得幾大粒。飲起嚟荔枝味唔太突出,但酸酸甜甜兼有淡淡茶香,感覺討好。

餐廳啲梳化位擺咗唔同造型嘅咕o臣,幾得意。

雜莓吐司

炸洋蔥圈、Lychee Sangria、Blue Lychee Fruit Tea

2017-07-05 55 瀏覽
Wired Cafe源於日本海外店落戶於美麗華商場點了最愛的卡邦尼意粉醬汁濃厚但味道偏向淡口上面的生蛋黃絕對是重點所在沒有生蛋黃卡邦尼也失去靈魂你點了黑咖哩吉列豬排奄列飯咖哩的果味豐富是典型的日系咖哩奄列也煎得香嫩是高水準的咖哩飯炸薯角是即炸燙口非常配上蜜糖芥末醬是絕配法式吐司是wired cafe的另一得意之作熱烘烘的原味法式是厚切滿滿的蛋香味配上牛油楓糖十分滿足另點了曲奇芝士蛋糕芭菲芭菲配上雲呢拿雪糕和提拉米蘇嗜甜的我們已無話可說了
Wired Cafe源於日本
卡邦尼
法式吐司
黑咖哩吉列豬排奄列飯
2017-05-13 263 瀏覽
尖沙咀的mira mall地下全層都是collect point的衣服~裡面開了一家wired cafe~~cafe是開放式的, 日系風格的cafe跟時裝店結合在一起, 讓我有去了日本旅行的錯覺~cafe的設計以玩味十足的黃色為主~~~讓人心情好放鬆~~~-----我們幾個朋友聊得好高興~~ 聊到人家都快關門了空空的餐廳~~我們胃口很好~~點了很多食物~~友人笑說像茶餐廳的免治飯@@不過這個賣相是漂亮很多啦~還有蔬菜伴碟~這個真的忘記了是什麼意粉..只記得味道挺好的~裡面有一些菇類~最後,還叫了個甜品.又一頓完美的晚餐~~~下面這個pancake推介給不怕胖的人~pancake上面有加了一大球cream cheese,和有一小碟糖漿~

裡面開了一家wired cafe~~

cafe是開放式的,

cafe的設計以玩味十足的黃色為主~~~

讓人心情好放鬆~~~

-----

我們胃口很好~~點了很多食物~~

友人笑說像茶餐廳的免治飯@@
不過這個賣相是漂亮很多啦~還有蔬菜伴碟~

這個真的忘記了是什麼意粉..
只記得味道挺好的~裡面有一些菇類~

最後,還叫了個甜品
又一頓完美的晚餐~~~

下面這個pancake推介給不怕胖的人~
2017-04-04
2017-05-03 316 瀏覽
樣樣都好好食!好開心!白飯魚明太子忌廉意粉,pasta硬度適中,醬汁好好味,但白飯魚有點多餘茄汁水牛芝士意粉平凡但都好好味,好滿足杯芒果乳酪有d似Turkish Ayran,好貴但好好飲
樣樣都好好食!好開心!
白飯魚明太子忌廉意粉,pasta硬度適中,醬汁好好味
,但白飯魚有點多餘
茄汁水牛芝士意粉平凡但都好好味,好滿足
杯芒果乳酪有d似Turkish Ayran,好貴但好好飲
白飯魚明太子忌廉意粉
Tomato  mozzarella pasta
Margo  yogurt  drink
白飯魚明太子忌廉意粉
Tomato  mozzarella pasta
Margo  yogurt  drink
2017-04-08 446 瀏覽
去到walk in 話梳化枱比人book哂就比左張圓枱叫左三個lunch set一個餐上左都放唔落第二個餐,食物細份不太特別好食,個湯溝到好淡,個餐係無限tim飲 叫佢tim飲都黑口黑面,比錢買難受 唔會再有下次到最後埋單 張梳化枱都係吉 係咪真係有人book哂d枱都係一個謎!
去到walk in 話梳化枱比人book哂就比左張圓枱
叫左三個lunch set

一個餐上左都放唔落第二個餐,
食物細份不太特別好食

個湯溝到好淡

個餐係無限tim飲

叫佢tim飲都黑口黑面

比錢買難受 唔會再有下次

到最後埋單 張梳化枱都係吉
係咪真係有人book哂d枱都係一個謎!
2017-04-08 329 瀏覽
今日去到唔洗等位,想轉埋邊位又話比人卜佐,但係人地岩岩走,轉過去都唔得,之後見到walk in 客都係咁坐。 開頭好主動問食咩,但未諗好,飲完湯叫佢收,點知真係收一隻,朋友都飲完又唔收埋,張枱細, 之後食完野都要叫佢先幫你收,食完傾偈耐佐先好主動同你收曬,無服務無笑容,好似要 求佢咁,野食一人一份set lunch 份量女仔食都偏細份,野飲可添,不過態度咁差都唔想添多兩次囉
2017-04-07 252 瀏覽
之前路過見到餐廳環境幾好 一路想試今日同男友收工就一齊去左食揀左個美國生牛肉飯 同 檻欖油帶子意粉 仲有個炸雞鬆餅個生牛肉飯黎到 賣相都幾好 但一食落去凍既 又無味無道 好難食 好怪 再食個帶子意粉 除左勁大陣油味之外 又係無味無道既 但都食得落口既炸雞鬆餅睇相就好似好好食 實際黎到d雞勁大陣冰鮮味 個鬆餅d糖漿好似水咁 溝到稀哂 再配d椰絲沙津菜 同酸瓜 見到食都無食d配菜 夾硬食哂d鬆餅-_-同男友一致食完都覺得唔好食 中左伏 以後唔會再試
之前路過見到餐廳環境幾好 一路想試
今日同男友收工就一齊去左食

揀左個美國生牛肉飯 同 檻欖油帶子意粉 仲有個炸雞鬆餅

同男友一致食完都覺得唔好食 中左伏 以後唔會再試

2017-04-07
2017-04-03 320 瀏覽
個場都幾大, waitress就得2,3個但長期都唔見左人, 唔知去左交水費定煲煙又成日掛住傾計叫左個set, 食埋個main 先記得有個湯未到如果醒唔起就冇得飲架啦野食係唔錯, 可惜d 服務真係幾差2,3個waitress係咁圍埋傾計其他客有需要就叫人等陣個樣仲好似話人阻住佢傾計咁之前下午茶食過一次覺得野食同service 都ok可惜呢次令我好失望無下次了~bye~

2017-04-01
  • waitress西面
2017-03-10 846 瀏覽
同朋友行完街,行到好攰就直接係商場度揾食啦,呢間餐廳真係佔盡地理優勢呀。同朋友叫咗一碟白飯魚明太子意粉share泥食,意粉個汁比較稀身,但都好夠味,意粉軟硬適中,一粒粒嘅明太子份量多,增加口感。因為驚唔夠食,所以仲加多個招牌炸雞窩夫,配搭新穎!炸雞炸至金黃色,但依然保持到肉質鮮嫩。咸味嘅炸雞再偏甜嘅蜜糖窩夫,味道異常地夾,值得一試。甜品方面,就叫咗一個迷你荷蘭pancake,pancake 直接用煎pan上碟,所以手握位會有護墊,避免燙親。pancake 嘅牛油味好重,再加埋糖蜜就啱啱好。

2017-03-09 712 瀏覽
朋友係尖沙咀聚會, 被k11 的 wired green 門外廣告吸引, 我地決定晚餐就係尼度食啦!我地點左刺身5種盛合定食, 銀雪魚西京燒定食, 燒鯖魚定食伴刺身飲品: 菠蘿薄荷, 三色果, 荔枝檸檬 燒鯖魚定食伴刺身:刺身新鮮, 鯖魚燒得香脆肉鮮甜,不過勁多骨其他配菜如麵豉湯, 漬物都味道一般, 飯軟硬適中刺身5種盛合定食: 刺身新鮮, 其他配菜如麵豉湯, 漬物都味道一般, 飯軟硬適中左上角第一杯橙色個杯是三色果, 白色是荔枝檸檬, 全是溝顏色水, 三色果無兩隻果,只有1果藍莓, 荔枝無荔枝,全是酸味氣汽水, 味道怪銀雪魚西京燒定食:銀雪魚燒得香脆肉鮮甜,夾起魚肉時還有魚油流出其他配菜如麵豉湯, 漬物都味道一般, 飯軟硬適中真的菠蘿薄荷, 無菠蘿, 無薄荷,全是糖漿,顏色水溝成, 酸而無味
飲品: 菠蘿薄荷, 三色果, 荔枝檸檬

燒鯖魚定食伴刺身
刺身新鮮, 鯖魚燒得香脆肉鮮甜,不過勁多骨
其他配菜如麵豉湯, 漬物都味道一般, 飯軟硬適中
燒鯖魚定食伴嘅刺身
刺身5種盛合定食加荔枝檸檬
三色果
其他配菜如麵豉湯, 漬物都味道一般, 飯軟硬適中
銀雪魚西京燒定食
菠蘿薄荷
銀雪魚西京燒定食
周五晚上跟好友來到WIRED CAFE原因是朋友曾經來過,而且重點是晚飯時間不用等位~其實食物整體只能用OK來形容~但醒在不用等候也沒有限時~我們試了當日才開始的"日本雞蛋祭"菜單的梳乎厘奄列飯 $88~外觀還不錯的~拍照用時OK的啦~砌開後,入面是類似茄汁西炒飯~上層梳乎厘吃下去是甜甜的,而入面奄列飯是酸酸的~這2個味道配合起來有點微妙==小食:芝士燒牛肉汁薯角 $70味道不錯~不過有點咸~相比起來另一個薯角更好味!香草炸薯角 $60我個人比較推介這個~主菜:煙三文魚菠菜忌廉汁闊條麵這款依舊是不過不失而且最有保障的意粉!帶子露筍香草汁意粉 $85這個只能說吃下去很有青草的味道!我個人不太喜歡這個味道~而飲品我選了Taro Latte比我想像中好飲,雖然還是有一點點甜~但是牛奶味不會太重!所以我覺得還不錯~朋友叫的 Latte 看圖片也是滿不錯的啦~整體來說:食物 --- 只能算一般服務 --- 也就不過不失唯一好處是不用等候,而且不會限時啦~想要跟朋友喝杯東西聊聊天的話還是個不錯的選擇!而且周五的HAPPY HOUR時段也有酒精飲品的優惠!
周五晚上跟好友來到WIRED CAFE

原因是朋友曾經來過,而且重點是晚飯時間不用等位~

其實食物整體只能用OK來形容~

但醒在不用等候也沒有限時~

外觀還不錯的~拍照用時OK的啦~
梳乎厘奄列飯
砌開後,入面是類似茄汁西炒飯~

上層梳乎厘吃下去是甜甜的,而入面奄列飯是酸酸的~

這2個味道配合起來有點微妙==
梳乎厘奄列飯
小食:

芝士燒牛肉汁薯角 $70

味道不錯~不過有點咸~

相比起來另一個薯角更好味!
芝士燒牛肉汁薯角
香草炸薯角 $60

我個人比較推介這個~
香草炸薯角
主菜:

煙三文魚菠菜忌廉汁闊條麵

這款依舊是不過不失而且最有保障的意粉!
帶子露筍香草汁意粉 $85

這個只能說吃下去很有青草的味道!

我個人不太喜歡這個味道~
帶子露筍香草汁意粉
而飲品我選了Taro Latte

比我想像中好飲,雖然還是有一點點甜~

但是牛奶味不會太重!所以我覺得還不錯~
Taro Latte
朋友叫的 Latte 看圖片也是滿不錯的啦~
整體來說:
食物 --- 只能算一般

服務 --- 也就不過不失

唯一好處是不用等候,而且不會限時啦~

想要跟朋友喝杯東西聊聊天的話還是個不錯的選擇!

而且周五的HAPPY HOUR時段也有酒精飲品的優惠!
2017-02-10
香草炸薯角
2017-02-05 716 瀏覽
同好朋友shopping 完,個肚打曬鼓,見到wired cafe 有位唔使等,就坐低食lunch 補充體力。兩個人點左兩個lunch set , 牛油果吞拿魚蓉魚生飯,卡邦尼意粉。個set 包左一杯餐飲,湯,沙律和甜品。上餐速度算快,先黎魚生飯。配埋牛油果,沙律菜黎食,好清新,份量適中。卡邦尼意粉,同一般食店食開既差不多,不過味道適中,配上少雜菌,煙肉,香得黎唔算太膩。太肚餓,狂風掃落葉,相都唔記得影后記- 可能太肚餓,食飽又飯氣攻心,寫食評先醒,當日餐湯,沙律和甜品都無上,我地就埋左單,傻左

太肚餓,狂風掃落葉,相都唔記得影

牛油果吞拿魚蓉魚生飯
2017-02-04
牛油果吞拿魚蓉魚生飯
2017-02-01 625 瀏覽
約了朋友年初四去尖沙咀吃下午茶,原本想去的那間店排長龍,於是轉移來這裡。點了一客煙三文魚多士,及一客多人推薦的肉桂蘋果班戟,看看是否則的那麼好吃!先吃煙三文魚多士,印象不深,就是一般的多士味道,也不太吃得出是煙三文魚...再吃肉桂蘋果班戟,比想像中好吃,而且上桌時還是熱辣辣的,也不會太甜,有蘋果味,份量也大,二人分享剛剛好!餐廳位置處於Mira Mall 地庫,要不是習慣在open rice 搵食真的不太知道下面有餐廳啊。而且地庫商場的音響很大聲,多少有點影響與朋友聊天。不知是不是新年的關係,人流不多。點了兩個菜皆為$7x-8x,有加一服務費,以尖沙咀地段來說是可以接受吧。

2017-01-16 665 瀏覽
一向都覺得呢道既意粉同pancake都好好食,不過因為價錢有啲貴,所以就好少黎食啦。今次一入座店員就同我地講限時,夠鐘就要離座。我地望一望成間店,入座率都唔夠3分之一,都要限時?記得以前總係有人排隊架,搞咩變成咁。再望一望店員既表情..黑色既係咪太少店員做得太攰?再望望個餐牌,成個轉哂既,無左好鍾意食既洋蔥圈同炸雞薯條,得返好少既小食,意粉都係!無咩選擇之下雖有叫set dinner,個餐算抵,有湯、小食、主菜、甜品同飲品。首先係上蟹湯,一般般,太浠啦。反而個小食雞肉餅幾好食。主菜係海鮮意粉,已經變得無以前咁彈牙啦,啲餸都好少,不過啲意粉就收得大碟左最後係最期待既pancake...點知...已經無咁好食,變得好厚又唔香口。我終於都明點解少左咁多人食啦,餐牌變左,質素差左。到食完成間鋪都係好少人

係咪太少店員做得太攰?

再望望個餐牌,

首先係上蟹湯,一般般,太浠啦。

2017-01-12