2024-01-27 616 瀏覽
係google map見到評分高,上openrice 見訂座有9折,所以晚餐拍拖黎試吓。本身見到有負評有啲擔心,不過入座見到有枱 身光頸靚嘅,有啲年紀嘅貴婦同西裝佬(吾係打卡OL),黎慶祝生日,反而感覺應該有信心。waiter好禮貌,服務好好,入座有幫忙拉櫈,有即刻俾籃我地放手袋。拉櫈呢吓真係旺角啲餐廳冇咩見過,冇稔過旺角樓上舖都可以遇到有好服務嘅。入座同我地介紹menu,今晚二人套餐有88折,所以叫左呢個。小食拼盤分量都吾少,波菜芝士焗蠔好味。雞翼炸物係正常嘢,ok。餐湯蘑菇忌廉湯,係打成蓉嘅蘑菇湯,好味,好濃。主菜揀一飯一肉,我地叫左軟殼蟹龍蝦汁意大利飯,同缽仔燉牛肉。龍蝦汁飯好大份,飯量有兩碗飯,有撒啲櫻花蝦,食落飯冇咁單調,除左龍蝦汁味但不時咬到櫻花蝦有少少甜,我中意。軟殼蟹就係正常味道。缽仔燉牛肉,酥皮面好酥好脆,牛肉好多,比想像中多,有成10舊左右,我地都食吾晒啲肉。肉好淋好軟,一叉開就散開,完成吾怕韌,缽仔底仲有薯仔蘿蔔白椰菜花,好味。跟餐甜品,我地冇加錢叫tiramisu ,就試左泡芙同焦糖榛子蛋糕,吾係自家整嘅貨,不過味道ok,正正常常。有折再加番一,800蚊兩個人,

餐湯蘑菇忌廉湯,係打成蓉嘅蘑菇湯,好味,好濃。

有折再加番一,800蚊兩個人,我覺得ok,會再黎。

係旺角食個咩打卡cafe,晚餐都成300蚊位啦。喱度有服務,食物有質素,掂

2024-01-26
2023-11-30 888 瀏覽
早幾日同朋友補祝生日🎂喺網上見到呢間又平又抵食嘅西餐廳,於是決定就去試吓☺️先講吓食物評價👇🏻香辣橄欖油蜆肉意粉是一道結合了橄欖油、辣椒和新鮮蜆肉的意大利面菜式。橄欖油賦予了意粉豐富的風味,辣椒則帶來一定的辛辣感,而蜆肉則提供了鮮美的海鮮風味。這道菜通常有著豐富的口感和美味的調味,適合喜歡海鮮和辣味的人品嚐。砵仔焗牛臉頰肉這是一道使用牛臉頰肉烹製而成的菜式。通常配以豐富的調味料和香料,使菜肴更加美味。牛臉頰肉富含膠原蛋白,因此烹製後肉質鮮嫩多汁。這道菜可能會搭配蔬菜、香料和湯汁,經過烤焗而成。它通常具有濃郁的口感和豐富的風味,是一道比較複雜且需要時間烹製的菜式。南瓜忌廉湯口感通常是濃郁、滑順且綿密的。忌廉(奶油)的加入賦予湯品豐富的奶香味道和柔滑的質地。南瓜本身的口感通常是柔軟的,經過煮熟和攪拌後,南瓜的纖維會變得更加細膩。魚餅口感通常柔軟,但也有一些結實的品種。它們可以提供嚼勁,同時保持輕盈的口感田園沙律🥗質感通常豐富多樣,蔬菜的脆脆口感、水果的多汁和堅果或種子的香脆口感相互融合。這種組合在口中帶來豐富的口感層次,讓食用者享受到不同的口感體驗。玫瑰蘋果茶清新口感具有清爽和柔和的口感。蘋

香辣橄欖油蜆肉意粉

砵仔焗牛臉頰肉

南瓜忌廉湯

魚餅

田園沙律🥗

玫瑰蘋果茶
清新口感具有清爽和柔和的口感。蘋果的甜味和酸味平衡,為茶飲帶來一定的自然甜味,同時玫瑰花的花瓣也能增添茶的層次和口感。

食滿$280送tiramisu 提前同店員講生日就會寫字

環境方面𨋢口對出有個復古風打卡位☺️做吓文青都唔錯😌

仲有就係服務態度好好而且好詳細講解餐廳運作值得一讚

2023-11-27
慶祝紀念
生日
2023-11-12 591 瀏覽
於旺角鬧市中想尋找一間服務及食物質素高、舒適、遠離煩囂的餐廳,這間餐廳必定上榜。餐廳的氛圍令人感到舒適及放鬆,而且坐得舒服;還有優質的服務;而且每道食物都是精心之作,絕不馬虎,性價比非常高,絕對值得一試。香辣欖油蜆肉意大利麵 $168上枱時非常吸晴,滿滿大大隻的蜆肉,意粉煮得恰到好處,每條意粉都沾到濃郁的蒜香味,再帶點微辣,很開胃。龍蝦汁意大利飯配軟殼蟹 $168大大隻軟殼蟹炸得香脆可口,粒粒意大利飯都充滿香濃龍蝦汁,軟硬度適中,忍不住一口接一口。炸椰菜花 $58連平時不愛吃椰菜花的我,也被深深吸引,炸過的椰菜花爽脆可口,而且帶點微辣,非常惹味。炸海苔魷魚鬚 $78即叫即炸,魷魚鬚偏粗身,但都炸得外脆內軟,表面佈滿海苔,感覺清新,而店員推介要先試原味,再沾沙律醬食,兩者均一流。香煎蟹餅配番茄莎莎 $78蟹餅煎得恰到好處,滿滿的蟹肉配上新鮮番茄粒粒一起享用,開胃清新。TIRAMISU $78有別於一般的Triamisu,外觀非常吸晴,中間的鬆脆手指餅充滿濃郁冧酒及咖啡味,配上質感十足的軟滑奶油,口感一流。

香辣欖油蜆肉意大利麵 $168
  • 炸椰菜花
  • 香辣欖油蜆肉意大利麵
  • 炸海苔魷魚鬚
2023-10-24 478 瀏覽
之前朋友極力推薦Y Dining 餐廳,我上網睇過,有好多人都讚間餐廳,真心想過嚟試試,今日終於可以同女朋友有時間過嚟試試。先講地點,其實十分之方便,旺角地鐵站A1出口轉右行幾秒鐘就到大廈,餐廳就喺一樓。跟住講下環境,餐廳門口有個位置放咗個套懷舊梳化同擺設,啱哂影相打卡,真係幾有心思,要讚;入到餐廳,座位舒適,枱與枱之間嘅空間好足夠,餐廳設計簡約,唔花巧,唔似出面嘅餐廳咁...枱又細、路又窄!到講下員工服務,我哋一到餐廳門口,員工就第一時間安排座位,遞上餐牌同介紹餐牌,叫order時,我有D特別要求,員工都很有禮貌同耐性幫我去處理,其實我自己都有點唔好意思。到最重要一環,就係食物,食物擺碟唔錯,先講湯,個意大利雜菜湯,飲得出係自家製的,好足料,唔似得有D餐廳咁用罐頭或工場大量製造;我哋小食有炸蠔同蟹肉忌廉薯餅,每樣都有兩件,口感唔錯,仲有少少沙律菜跟埋添;主菜有蜆肉意大利麵同盲曹魚柳,先講個意大利麵,除咗有連殼嘅蜆肉外,原來個意大利麵裡面都有蜆肉,真係啖啖肉(蜆),另一個主菜,係盲曹魚柳,唔係一般急凍魚柳,我問咗餐廳員工,原來係買新鮮魚嚟,廚師逐條魚自己劏,自己起魚柳,嘩!無諗到百多蚊
到最重要一環,就係食物,食物擺碟唔錯,先講湯,個意大利雜菜湯,飲得出係自家製的,好足料,唔似得有D餐廳咁用罐頭或工場大量製造;我哋小食有炸蠔同蟹肉忌廉薯餅,每樣都有兩件,口感唔錯,仲有少少沙律菜跟埋添;主菜有蜆肉意大利麵同盲曹魚柳,先講個意大利麵,除咗有連殼嘅蜆肉外,原來個意大利麵裡面都有蜆肉,真係啖啖肉(蜆),另一個主菜,係盲曹魚柳,唔係一般急凍魚柳,我問咗餐廳員工,原來係買新鮮魚嚟,廚師逐條魚自己劏,自己起魚柳,嘩!無諗到百多蚊一個餐都做咁多功夫,喺魚柳上面嘅泡泡,係用蕃茄清湯造,好靚、好味,食完仲有即磨咖啡,無得輸,同區嚟講...簡直係推介之首選。
最重要嘅係餐廳無時間限制,因爲本人最憎兩類型嘅餐廳:1.嗰D咩60分鐘90分鐘還枱!2.QR code 落單,0 service 但就要收加一服務費!見到尼兩類型餐廳,即時掉頭走!
我再睇埋佢哋A la carte menu同set dinner menu,原來Y Dining 嘅晚餐仲正,下次一定要試埋晚餐,試完晚餐再同大家分享。
意大利雜菜湯+蟹肉忌廉薯餅+香辣欖油意大利麵
意大利菜湯+炸蠔+脆煎盲曹魚柳
2023-10-18
意大利雜菜湯+蟹肉忌廉薯餅+香辣欖油意大利麵
意大利菜湯+炸蠔+脆煎盲曹魚柳
  • set lunch
2023-10-21 369 瀏覽
上次食過晚餐,今次再回頭食佢個Lunch,佢地除咗服務好,環境寧靜又坐得舒服 無限時,Lunch 由12點坐到3點都無問題🤭🤭⋯⋯個Lunch Set 有餐湯 & 小食 &主食 同咖啡茶唔錯喎🫠🫠🫠⋯⋯好多選擇👍🏼👍🏼👍🏼肉醬寬條麵🤭好好味⋯好重蕃茄肉醬味!我朋友嗌蜆肉意大利麵🤭 嘩!啲蜆超大隻超鮮甜☺️☺️⋯⋯又係好好味架😄😄😄⋯⋯食滿佢$280蚊 ⋯ 仲有自家製Tiramisu 添呀🤭🤭🤭⋯⋯隻手指餅浸滿左冧酒咖啡⋯酒香超濃烈 ,咖啡味勁重😶😶兩者好平均 加埋Cream Cheese 好滑唔會好甜👍🏼👍🏼👍🏼⋯⋯好味😋😋😋
個Lunch Set 有餐湯 & 小食 &主食 同咖啡茶

唔錯喎🫠🫠🫠⋯⋯好多選擇👍🏼👍🏼👍🏼
肉醬寬條麵🤭好好味⋯好重蕃茄肉醬味!

2023-10-19
  • Tiramisu
環境優雅,燈光柔和舒適,放工約人撐枱腳或者三五知己黎食飯,飲酒,傾偈都非常適合👍🏻,盡情享受晚餐,環境絕對可以令人暫時忘憂!餐廳經理🧑‍💼會介紹適合大人,小朋友的味道,口感菜式,不用煩惱吃什麼好,嘻嘻😬!
2023-08-17 147 瀏覽
招呼同服務好貼心,高水準,有求必應食物用心,而具份量足!食得開心又滿足~牛扒話5成真係5成,肉味濃炸魷魚份量多,肉嫩外脆酥皮牛面頰一定要試,酥皮香脆,牛面肉滑各份食物汁醬配搭出色甜品加埋tiramisu~酒味份量剛好,即叫即整!回頭率極高嘅西餐廳
招呼同服務好貼心,高水準,有求必應
食物用心,而具份量足!食得開心又滿足~
牛扒話5成真係5成,肉味濃
炸魷魚份量多,肉嫩外脆
酥皮牛面頰一定要試,酥皮香脆,牛面肉滑
各份食物汁醬配搭出色
甜品加埋tiramisu~酒味份量剛好,即叫即整!
回頭率極高嘅西餐廳
2023-07-23 212 瀏覽
為食三人組好耐冇見約出嚟吹下水,但係又揀唔到食乜大家都拋左D餐廳俾大家揀富貴食神話呢間貴小小不過冇負評就試下佢果然係堅料地點又易搵,餐廳格局又舒服又唔限時,真心贊係啲燈太藍,影出嚟啲相怪怪😂不過呢個真係好好食首先啲前菜,我幾鍾意青口加埋啲白汁雖然佢兩個話太”流”驚好飽所以幾乎我食晒😂八爪魚都幾特別,係鹹咗少少少少不過老闆推介嘅海苔炸魷魚鬚真係好好食呢個係必食推介然後餐入邊嗰個三文魚都好味道我哋嗌咗牛面頰肉,煮得好好👍🏻另外嗰個蜆肉意大利麵,上之前臨啲酒上去燒,好香酒味果然係誤打誤撞揀到好嘢😆仲有OpenRice訂位有折,性價比極高下次同老公來encore
為食三人組好耐冇見
約出嚟吹下水,但係又揀唔到食乜
大家都拋左D餐廳俾大家揀
富貴食神話呢間貴小小不過冇負評就試下佢
果然係堅料

地點又易搵,餐廳格局又舒服
又唔限時,真心贊
係啲燈太藍,影出嚟啲相怪怪😂
不過呢個真係好好食
首先啲前菜,我幾鍾意青口加埋啲白汁
雖然佢兩個話太”流”驚好飽
所以幾乎我食晒😂
八爪魚都幾特別,係鹹咗少少少少

不過老闆推介嘅海苔炸魷魚鬚真係好好食
呢個係必食推介

然後餐入邊嗰個三文魚都好味道
我哋嗌咗牛面頰肉,煮得好好👍🏻
另外嗰個蜆肉意大利麵,上之前臨啲酒上去燒,好香酒味

果然係誤打誤撞揀到好嘢😆
仲有OpenRice訂位有折,性價比極高
下次同老公來encore

2023-07-13
  • 砵仔酥皮焗牛面頰肉
  • 海苔炸魷魚鬚
喺旺角想搵一間環境chill又適合同friend 暢飲談天🌙🌌💬「Y Dining」可以滿足到呢個要求✅而且每一個details位都做足😉 .時令鮮魚配西西里式煮法🐟原條馬頭魚煎到非常香脆😌肉質滑嫩鮮甜😗主要係番茄同香草味🌿薯仔🥔西蘭花🥦番茄等配料吸滿湯汁😬好好味.白酒忌廉汁煮青口10隻🐚青口新鮮鮑滿🤤creamy白酒忌廉汁帶出青口嘅鮮味🍶.香辣欖油蜆肉意大利麵🍝店員先淋上白酒做出火焰效果🔥表面滿滿新鮮厚肉的蜆肉🐚鮮味十足且無沙☺️意大利麵加入大量蒜片同欖油烹調👨🏻‍🍳加上少量酒🍾味道融合惹味,出色之作💯.炸魷魚鬚🦑沾上海苔漿炸,外脆內彈牙😆十分可口.普切塔番茄多士4片🥖多士酥脆,番茄粒🍅蒜粒🧄薄荷同橄欖油🪴味道酸甜帶薄荷清新😋.麵包籃🍞點上意大利黑醋和橄欖油🫒好味😛.意大利芝士餅🇮🇹手指餅浸滿了冧酒咖啡🥃酒香味濃烈,咖啡味重☕️餅乾保留少少脆度🍪Mascarpone cheese口感醇厚幼滑🧀口感同味道多重層次👍🏻.Pineapple Punch🍹菠蘿搭配薄荷香甜清新🍍🌿.Cranberry Chilled Juice🍒
炸魷魚鬚🦑沾上海苔漿炸,外脆內彈牙😆十分可口
麵包籃🍞點上意大利黑醋和橄欖油🫒好味😛
Pineapple Punch🍹菠蘿搭配薄荷香甜清新🍍🌿
Cranberry Chilled Juice🍒
  • 意大利芝士餅
  • 餐包
2023-05-24 993 瀏覽
🛠️放假同朋友出去旺角睇裝修野,經過見到有附近有間樓上西餐廳,就上左去試下😆餐廳環境幾好,同朋友聚餐或者拍拖都好適合,坐低之後店員都會同每枱客人講解餐牌,非常貼心💕🔹Lunch Combo🔹包括餐湯、沙律或小食,主食同飲品🔸脆煎盲曹魚柳想食得輕盈少少都幾好,盲曹外皮煎到金黃色,魚皮脆卜卜,魚肉好嫩滑,魚柳好大塊,唔會有腥味,配菜有🥔薯仔、🥦西蘭花同椰菜花,整體好平均🔸蟹肉忌廉薯餅🦀薯餅有2舊share岩哂😍炸到好香脆,入面好creamy🔸忌廉蘑菇湯當日既餐湯係忌廉蘑菇湯,個湯非常出色🤤蘑菇味好香濃,每一啖都充滿蘑菇味,仲食到蘑菇肉微粒🍄🔸蕃茄青口意大利麵朋友想食得清淡啲,所以就揀左尼款意粉🍝,意粉軟硬適中,🍅蕃茄味酸酸甜甜,青口份量都好多,正常大小,食落都幾新鮮🔸炸鹿兒島黑豚肉餅特別少少揀左炸黑豚肉餅🐖,口感較實淨但唔會乾,有少少黑椒味🔸凍玫瑰蘋果茶店員推介夏天限定既手搖凍果茶🧉,有3款口味自己就揀左玫瑰蘋果🍎,面層有層泡泡,營造啤酒既效果,淡淡既玫瑰味🌹,唔會太甜🔸熱檸茶鍾意佢無開上,茶就上枱前先加入杯😆🔸Tiramisu Tiramisu 係餐廳既招牌甜品,每兩位食滿$320就會送一

🔹Lunch Combo🔹
包括餐湯、沙律或小食,主食同飲品

🔸脆煎盲曹魚柳

🔸蟹肉忌廉薯餅🦀
薯餅有2舊share岩哂😍炸到好香脆,入面好creamy

🔸忌廉蘑菇湯

🔸蕃茄青口意大利麵

🔸炸鹿兒島黑豚肉餅
特別少少揀左炸黑豚肉餅🐖,口感較實淨但唔會乾,有少少黑椒味

🔸凍玫瑰蘋果茶

🔸熱檸茶
鍾意佢無開上,茶就上枱前先加入杯😆

🔸Tiramisu
Tiramisu 係餐廳既招牌甜品,每兩位食滿$320就會送一份,即叫即整,☕️咖啡同冧酒味都好突出,兩者好平均,手指餅中間心仲係脆,cream cheese好滑同唔會好甜👍🏻

午餐
2023-05-23 803 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 16/5/2023(Tue), Dinner🍽今晚💁‍♀️為食妙妙同💁‍♂️A先生去到旺角一間朋友介紹既Fine Dining餐廳🍽,餐廳位於旺角彌敦道,交通十分方便。入到餐廳內裡的氣氛好輕鬆好舒服🤩,枱同枱之間有足夠既空間👍,唔會坐得好迫。餐廳仲要無入坐限時,想食下飯、傾下計,都唔駛就住就住,岩晒同朋友聚會同約會拍拖食飯❤❤❤。而今晚我地order咗:🔆 CALAMARI炸魷魚鬚($78)魷魚🦑鬚面層既脆漿炸得十分香脆,入面既魷魚🦑鬚則彈牙,面層有少少海苔粉,入口有魷魚鮮味連同海苔既味道,就咁食已經好夠味🤩🤩🤩。伴碟仲有一小碟沙律醬加少少七味粉,其實唔點都已經好好味,試試點少少就加返啲沙律醬既酸甜味道,又係一種食法👍👍👍。🔆 MOULES MARINIERES白酒忌廉汁煮青口 10隻($88)青口都幾大隻,而且肉質飽滿,用上白酒忌廉汁去煮,青口煮得剛好,入口嫩滑,白酒忌廉汁雖然夠濃夠稠,但都無蓋過青口既海水味,最後我地再用埋餐前既意式香草包去點汁食,好滿足😋。🔆 BRUSCHETTA 普切塔番茄多士4片($58)一片薄薄既法包🥖烘到香脆之後,再喺上面放上新鮮切出嚟碎蕃茄🍅、

而今晚我地order咗:

🔆 CALAMARI炸魷魚鬚($78)

🔆 BRUSCHETTA 普切塔番茄多士4片($58)

一片薄薄既法包🥖烘到香脆之後,再喺上面放上新鮮切出嚟碎蕃茄🍅、檸檬🍋汁、橄欖🫒油、香草、意大利黑醋,入口蕃茄🍅味濃,而檸檬🍋汁就令到味道清新開胃。

🔆 PUMPKIN RISOTTO南瓜意大利飯($118)

Risotto煮得粒粒分明,上枱時會即席刨一些芝士🧀️碎喺risotto既面,增添芝士既香氣。用上南瓜🎃味道較清甜,食多幾啖都唔會覺得膩。

🔆 CATCH OF THE DAY 時令鮮魚 WITH SICILAN COOKING STYLE 配西西里式煮法(時價)

今晚我地食既係紅鯛魚,份量都好大條。將香草🌿、檸檬🍋放入魚肚,再將條魚用先煎後焗既方法去製作,食落無咁油膩,亦都食到魚肉既細滑同原汁原味既魚鮮味。魚既上面有一層蕃茄🍅泡泡🫧,雖然睇落係白色,但入口估唔到蕃茄🍅味都幾濃。

上枱時負責人仲即場表演起骨,只不過係簡單三兩下手勢,就已經將條魚起好骨。墊底有啲西蘭花🥦等既蔬菜🥬,因為吸收咗魚汁既關係,亦都鮮甜好食,千期唔好錯過。

🔆 TIRAMISU意大利芝士餅($78)

餐廳既Tiramisu係即叫即做既,Mascarpone芝士🧀️底,中間放浸過咖啡同Rum酒既手指餅,面層再加Mascarpone芝士🧀️。因為即做既關係,所以手指餅除咗有濕潤既口感之外,仍有部份係帶一點脆脆既口感,入口有脆有濕潤,酒味足夠,而且Madcarpone芝士🧀️打得好幼滑,食落唔會太甜。呢件Tiramisu既水準十分之高,記得要留肚食😋。

🔆 GOOSE ISLAND手工啤($68)

來自美國既手工啤,入口清爽,配合今晚既食物都不錯。

🔆 TROPICAL DELIGHT($68)

熱情果加芒果🥭味道既紅茶,上面有一層泡沫🫧,飲落有少少似啤酒泡咁細滑,味道唔太甜,熱情果味同茶味都好突出。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:8.5/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟
👉🏻 餐廳特別將一啲前菜做成TAPAS既份量,岩晒我地呢啲眼濶肚窄既人,可以試多幾款唔怕太飽
👉🏻 服務好貼心,負責人每道菜式上枱時都會同我地介紹返,又會每道菜都換碟/換餐具,唔會令到唔同食物既味道混埋一齊

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車可考慮遠少少既MOKO🅿️或者朗豪坊🅿️
👉🏻 餐廳喺正彌敦道,旺角站A1出口就直達,但要留意大廈正門開喺快富街,有大量巴士、小巴線經過,十分方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-05-16
旺角真係好多隱世高質小店值得發掘😋 位於旺角嘅Y Dining絕對稱得上為鬧市中嘅寧靜角落,係聚會談心之選😚🌃 環境 (4.5/5)Y Dining身處嘅大廈位於旺角地鐵站A1出口正後方,行出地鐵站兜去後面就到,位置超方便🤣 餐廳門口放咗唔同嘅復古擺設,佈置好有心思🥰 餐廳樓底幾高,空間感足夠,唔會侷促☺️ 入面燈光暗暗地,仲有一大塊藍色漸變落地燈飾,幾浪漫💕😋 食物🍶 白酒忌廉汁煮青口 $88🦑 炸魷魚鬚 $78🍞 Bruschetta 蕃茄多士/ 4片 $58🐟 Catch of the day $288🍝 香辣欖油蜆肉意大利麵 $168🍰 Tiramisu $78🍹 Tropical Delight $68🍸 Bellini $108Y Dining menu選擇多元,有小食類嘅tapas,又有正餐嘅pasta/ steak/ seafood等等嘅main course任君選擇👍🏻 坐低一陣店員就會奉上餐包🍞 意大利香草包新鮮出爐熱辣辣,切到四四方方咁幾的骰,香草味好香🌿我同朋友超肚餓,喺老闆推薦下就嗌咗幾款tapas同main course試吓🤪 如果鍾意飲就嘅一定要試吓白酒忌廉

🌃 環境 (4.5/5)

😋 食物
🍝 香辣欖油蜆肉意大利麵 $168
🍰 Tiramisu $78
🍹 Tropical Delight $68
🍸 Bellini $108

我同朋友超肚餓,喺老闆推薦下就嗌咗幾款tapas同main course試吓🤪 如果鍾意飲就嘅一定要試吓白酒忌廉汁煮青口🍶 白酒味好香濃,忌廉creamy但唔會太過厚身,食落唔會過膩😋 青口有成10隻,以Tapas黎講份量都幾多💖

唔好睇炸魷魚鬚平平無奇,Y Dining將大量嘅海苔混入炸漿包裹住魷魚鬚,咬落有超香嘅海苔味,好食到停唔到口😛 Bruschetta 蕃茄多士酸酸甜甜,配埋脆口多士食幾開胃~

老闆話呢度嘅catch of the day係原條魚咁上,而且每日嘅魚都唔同🤩 當晚食咗鱸魚,原條煎魚喺西餐黎講比較少見,中西合璧嘅fusion烹調方法都幾特別~

老闆話處理一條魚嘅工序非常繁複🐟 首先要將魚洗乾淨去除內臟,然後係喺魚肚裏面放入檸檬片,香草等等嘅材料闢腥同調味🍋 煎完魚之後喺上面淋上蕃茄泡沫🫧

鱸魚完全無腥味,煎得啱啱好😚 加埋面頭嘅蕃茄泡沫幾清新🌿 呢道菜味道偏淡,不過就可以食到魚嘅原味,因為係原條魚嘅關係食起上黎都幾多骨,大家要小心啊🦴

香辣欖油蜆肉意大利麵無論味道定視覺效果都滿分💯 店員會喺你面前淋上白酒,令意粉有火焰效果,打卡一流🔥 白酒味濃郁,加埋蜆肉嘅鮮味好正🍝 蜆肉食極都仲有,超足料🥰

最後試埋Y Dining嘅招牌Tiramisu🤩 呢度嘅Tiramisu全部都係即叫即整,保證新鮮🥳 因為係即整嘅關係,lady finger仲保持到少少脆嘅口感,而且平衡到酒味同咖啡味,超正❤️‍🔥

除咗食物,呢度嘅cocktail都唔錯㗎🍸 Bellini用sparking wine mix桃味liquor,清爽香甜,加埋兩粒raspberry令果味更突出🍸

朋友唔飲酒就嗌咗杯mocktail🍹 Tropical delight賣相好靚好啱打卡,茶底加埋熱情果同芒果汁真係好有夏日嘅感覺🌞

💰 價錢 (4.5/5)
Average price $500/pp
西餐full dinner連酒水呢個價錢我覺得物有所值🥳 雖然Y Dining唔稱得上旺角最平,但出品有誠意又有水準❤️ 呢度嘅lunch set更加實惠,$100-200就落到樓,值得支持💰
2023-05-11 546 瀏覽
約朋友係旺角食飯,唔知大家有冇遇到呢個問題, 就係雖然旺角有好多餐廳好多嘢食,但成日都諗唔到食乜,不過今次唔使我諗,朋友帶我去一間自家收藏既樓上西餐廳,食物好食之餘,仲有各款cocktails 及wines 選擇,而且仲要無限時,啱晒同朋友一齊黎慢慢食慢慢傾計~位於彌敦道的下半邊,確實係係比較少人知道,果然係hidden gem。餐廳環境好有氣氛,燈光微暗有情調,同另一半黎都好適合,有dinner set 選擇,望落都唔錯,但我地傾計想要有D小食比較適合,所以就點 a La Carte 算了,比較flexible,分別點了: 🥢Calamari(炸魷魚鬚) 魷魚鬚炸得酥脆,粉漿加上海苔增加味道,而且不會太厚,魷魚鬚炸得剛剛好,沒有過老及韌,魷魚鬚大條,而且本身已有調味,不需醮醬也很好吃,送酒一流🥢Mussels(白酒忌廉汁青口) 青口飽滿厚肉,肉質嫩滑沒有過老,醬汁比較creamy,醮另外叫的蒜蓉多士剛剛好,連汁都撈埋 😋🥢Braised beef cheek Pot(砵仔酥皮焗牛面頰肉) 呢個係餐廳出名菜式,所以特別點呢個試試,店員會親自將酥皮切開,內裏的牛面頰燜得軟腍入味,而且有好

🥢Calamari(炸魷魚鬚)

🥢Mussels(白酒忌廉汁青口)

呢個係餐廳出名菜式,所以特別點呢個試試,店員會親自將酥皮切開,內裏的牛面頰燜得軟腍入味,而且有好多舊,牛肉味濃郁,入面的配料如薯仔、紅蘿蔔都好入味,醬汁濃厚,可以醮酥皮,我地就醮蒜蓉多士,其實如果有白飯會更好,個汁濃郁惹味,好好食!

🥢Garlic bread(蒜蓉多士)
焗得酥脆唔硬,蒜蓉牛油惹味,醮青口酒一流!

🥢Vongole spaghetti(香辣欖油蜆肉意大利粉)
店員上枱時淋上白酒點火,既IG-able 又可以立即增加香氣,蜆肉大粒鮑滿,簡簡單的炒意大利粉便已經好好味,意粉微辣惹味

🥢Tiramisu
食完主菜當然要試吓餐廳的signature 甜品,手指餅浸滿咖啡酒,味道creamy,配上Mascarpone cheese,美味的配搭

🍹飲品:Gin fizz & Lemon grass lemonade
同朋友分別叫了2杯飲品,都是比較清爽的飲品,大大杯好啱我地
2023-05-06 157 瀏覽
朋友帶路下位於旺角既Y dining 由選料到食材烹調每個細節都非常用心從菜式就可以感受到餐廳既熱誠·裝修有情調,好適合情侶聚會慶生而且店員服務絕對到位成個用餐體驗好滿意!ꔐ餐包ꔐ白酒忌廉汁煮青口10隻($88)忌廉汁非常出色,用黎配餐包一流青口好鮮嫩飽滿,10隻完全唔夠喉ꔐ炸魷魚($78)近期吃過最高質的炸魷魚炸皮很薄不油膩,仲有海苔香唔點醬汁都好好食ꔐ肉醬焗薯角($68)薯角舖滿肉醬同芝士,仲keep到少少脆口絕對係邪惡之選ꔐ香辣欖油蜆肉意大利麵($168)蜆肉圍邊堆砌成花朵店員會加入酒,燃點火焰岩哂打卡食先蜆肉份量超多,隻隻都飽滿鮮甜意粉咬感富彈性,香辣帶酒香仲有蜆肉既咸鮮!看似簡單但風味十足既意粉ꔐ時令鮮魚鮮魚每日不同,當晚係紅鮋原條鮮魚上菜,很震撼眼球又充滿話題性鮮魚上既蕃茄泡沫係用份子料理製成令菜式增添矜貴感鮮魚採用先烤後焗鎖緊魚鮮味之餘,亦令魚皮保持香脆而魚肉仲好嫩滑,很有特式既主菜ꔐ提拉米蘇($78)即叫即製既提拉米蘇手指餅浸泡過rum酒同咖啡濕潤仲帶少少脆感 · 酒味好突出而忌廉芝士好厚好細滑, 雖然我較喜歡咖啡味重一點但偶而來個酒味的也很不錯ꔐLEMON GRASS
朋友帶路下
位於旺角既Y dining
由選料到食材烹調
每個細節都非常用心
從菜式就可以感受到餐廳既熱誠
裝修有情調,好適合情侶聚會慶生
而且店員服務絕對到位
成個用餐體驗好滿意!

ꔐ餐包

ꔐ白酒忌廉汁煮青口10隻($88)
忌廉汁非常出色,用黎配餐包一流
青口好鮮嫩飽滿,10隻完全唔夠喉

ꔐ炸魷魚($78)
近期吃過最高質的炸魷魚
炸皮很薄不油膩,仲有海苔香
唔點醬汁都好好食

ꔐ肉醬焗薯角($68)
薯角舖滿肉醬同芝士,仲keep到少少脆口
絕對係邪惡之選

ꔐ香辣欖油蜆肉意大利麵($168)
蜆肉圍邊堆砌成花朵
店員會加入酒,燃點火焰
岩哂打卡食先
蜆肉份量超多,隻隻都飽滿鮮甜
意粉咬感富彈性,香辣帶酒香
仲有蜆肉既咸鮮!
看似簡單但風味十足既意粉

ꔐ時令鮮魚
鮮魚每日不同,當晚係紅鮋
原條鮮魚上菜,很震撼眼球又充滿話題性
鮮魚上既蕃茄泡沫係用份子料理製成
令菜式增添矜貴感
鮮魚採用先烤後焗
鎖緊魚鮮味之餘,亦令魚皮保持香脆
而魚肉仲好嫩滑,很有特式既主菜

ꔐ提拉米蘇($78)
即叫即製既提拉米蘇
手指餅浸泡過rum酒同咖啡
濕潤仲帶少少脆感 · 酒味好突出
而忌廉芝士好厚好細滑, 雖然我較喜歡咖啡味重一點
但偶而來個酒味的也很不錯

ꔐLEMON GRASS GINGER LEMONADE($68)
入口超fresh,香茅味好明顯
加入薑汁,多左一份刺激感

ꔐSTRAWBERRY MOJITO($78)
士多啤梨加入大量薄荷,非常清新既飲品
2023-05-03 161 瀏覽
難得放假就梗係要食翻餐好嘅獎勵自己啦😋今次我就揀左呢間係旺角嘅y dining 黎試😍佢哋無論係食物、環境定服務都真心好好👍🏻我同朋友都好滿意,所以一定要推薦俾大家白酒忌廉汁煮青口10隻($88)呢個青口真係值得一試㗎👍🏻首先佢哋嘅青口煮得啱啱好,所以食落好嫩同幾夠鮮🤤加上佢嘅白酒忌廉汁,酒味香得黎又唔會過濃,但就有好濃郁嘅忌廉味😋整過食落好味又滿足炸魷魚鬚($78)佢哋嘅炸魷魚鬚真心好驚喜😝因為佢哋同平時嘅炸魷魚鬚好唔一樣👍🏻外皮除咗用炸粉仲有紫菜㗎,所以食落香口彈牙得黎,仲有好香嘅紫菜味😝kk真係食到停唔到口肉醬焗薯角($68)除左青口同炸魷魚鬚之外,小食我哋仲叫左肉醬焗薯角😝因為呢度嘅小食係專登設計得細份少少,希望俾大家試多幾樣野😍而呢個薯角都好正,肉醬勁香濃勁重蕃茄味,配埋外脆內軟嘅薯角,真係惹味又開胃香辣欖油蜆肉意大利麵($168)佢哋嘅主菜都好好味㗎😝呢個香辣欖油蜆肉意大利麵真係好正🤤蜆肉鮮得黎又好夠酒味,意大利粉就煮得好夠咬口😋配埋夠曬香嘅欖油同好夠辣嘅調味,整過食落惹味又滿足砵仔酥皮焗牛面頰肉($368)呢個我都要大讚下😍佢嘅牛面頰肉真心煮得好嫩滑同好入味,而且牛味都幾

白酒忌廉汁煮青口10隻($88)

炸魷魚鬚($78)

肉醬焗薯角($68)

香辣欖油蜆肉意大利麵($168)

砵仔酥皮焗牛面頰肉($368)
呢個我都要大讚下😍佢嘅牛面頰肉真心煮得好嫩滑同好入味,而且牛味都幾夠濃,加上佢煮到好似羅宋湯咁嘅蔬菜汁同又酥又香牛油味嘅酥皮,整體食落真心好正

TIRAMISU($78)
呢個Tiramisu一定要推薦俾大家😝首先佢個cream實淨得黎又夠滑,仲要甜度啱啱好同帶有少少嘅咖啡味👍🏻但重點係佢中間嘅餅😝有超濃郁嘅咖啡酒味🤤所以食落真心好味又唔膩🥰大家一定要試下