2023-05-23
💁♀️💁♂️ 16/5/2023(Tue), Dinner🍽今晚💁♀️為食妙妙同💁♂️A先生去到旺角一間朋友介紹既Fine Dining餐廳🍽,餐廳位於旺角彌敦道,交通十分方便。入到餐廳內裡的氣氛好輕鬆好舒服🤩,枱同枱之間有足夠既空間👍,唔會坐得好迫。餐廳仲要無入坐限時,想食下飯、傾下計,都唔駛就住就住,岩晒同朋友聚會同約會拍拖食飯❤❤❤。而今晚我地order咗:🔆 CALAMARI炸魷魚鬚($78)魷魚🦑鬚面層既脆漿炸得十分香脆,入面既魷魚🦑鬚則彈牙,面層有少少海苔粉,入口有魷魚鮮味連同海苔既味道,就咁食已經好夠味🤩🤩🤩。伴碟仲有一小碟沙律醬加少少七味粉,其實唔點都已經好好味,試試點少少就加返啲沙律醬既酸甜味道,又係一種食法👍👍👍。🔆 MOULES MARINIERES白酒忌廉汁煮青口 10隻($88)青口都幾大隻,而且肉質飽滿,用上白酒忌廉汁去煮,青口煮得剛好,入口嫩滑,白酒忌廉汁雖然夠濃夠稠,但都無蓋過青口既海水味,最後我地再用埋餐前既意式香草包去點汁食,好滿足😋。🔆 BRUSCHETTA 普切塔番茄多士4片($58)一片薄薄既法包🥖烘到香脆之後,再喺上面放上新鮮切出嚟碎蕃茄🍅、
而今晚我地order咗:
🔆 CALAMARI炸魷魚鬚($78)
🔆 BRUSCHETTA 普切塔番茄多士4片($58)
一片薄薄既法包🥖烘到香脆之後,再喺上面放上新鮮切出嚟碎蕃茄🍅、檸檬🍋汁、橄欖🫒油、香草、意大利黑醋,入口蕃茄🍅味濃,而檸檬🍋汁就令到味道清新開胃。
🔆 PUMPKIN RISOTTO南瓜意大利飯($118)
Risotto煮得粒粒分明,上枱時會即席刨一些芝士🧀️碎喺risotto既面,增添芝士既香氣。用上南瓜🎃味道較清甜,食多幾啖都唔會覺得膩。
🔆 CATCH OF THE DAY 時令鮮魚 WITH SICILAN COOKING STYLE 配西西里式煮法(時價)
今晚我地食既係紅鯛魚,份量都好大條。將香草🌿、檸檬🍋放入魚肚,再將條魚用先煎後焗既方法去製作,食落無咁油膩,亦都食到魚肉既細滑同原汁原味既魚鮮味。魚既上面有一層蕃茄🍅泡泡🫧,雖然睇落係白色,但入口估唔到蕃茄🍅味都幾濃。
上枱時負責人仲即場表演起骨,只不過係簡單三兩下手勢,就已經將條魚起好骨。墊底有啲西蘭花🥦等既蔬菜🥬,因為吸收咗魚汁既關係,亦都鮮甜好食,千期唔好錯過。
🔆 TIRAMISU意大利芝士餅($78)
餐廳既Tiramisu係即叫即做既,Mascarpone芝士🧀️底,中間放浸過咖啡同Rum酒既手指餅,面層再加Mascarpone芝士🧀️。因為即做既關係,所以手指餅除咗有濕潤既口感之外,仍有部份係帶一點脆脆既口感,入口有脆有濕潤,酒味足夠,而且Madcarpone芝士🧀️打得好幼滑,食落唔會太甜。呢件Tiramisu既水準十分之高,記得要留肚食😋。
🔆 GOOSE ISLAND手工啤($68)
來自美國既手工啤,入口清爽,配合今晚既食物都不錯。
🔆 TROPICAL DELIGHT($68)
熱情果加芒果🥭味道既紅茶,上面有一層泡沫🫧,飲落有少少似啤酒泡咁細滑,味道唔太甜,熱情果味同茶味都好突出。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆♂️(A先生)整體食評:8.5/🔟
❤🙆♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟
👉🏻 餐廳特別將一啲前菜做成TAPAS既份量,岩晒我地呢啲眼濶肚窄既人,可以試多幾款唔怕太飽
👉🏻 服務好貼心,負責人每道菜式上枱時都會同我地介紹返,又會每道菜都換碟/換餐具,唔會令到唔同食物既味道混埋一齊
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車可考慮遠少少既MOKO🅿️或者朗豪坊🅿️
👉🏻 餐廳喺正彌敦道,旺角站A1出口就直達,但要留意大廈正門開喺快富街,有大量巴士、小巴線經過,十分方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆