2024-10-25 2189 瀏覽
《YAKINIKU KAKURA - 元朗》燒肉吃不停😋大埔其實同元朗都好近,所以間唔中我都會入去元朗搵食同行街。前幾日約左朋友收工喺元朗買鞋同睇衫,然後就帶左佢去呢間我成日去既燒肉店食飯🥰咁耐無見,點都要啤啤佢的🫶🏻我就叫左我最愛既威士忌梳打(薑味)$58餐廳呢度好有空間感,坐得唔會侷促,我地坐喺卡坐位置自成一角,傾計飲野都唔會太嘈同有私隱度🤓💁🏻‍♀️大判燒!黑毛和牛西冷 $178呢度既必食item 之一,兩個人分其實都好夠,因為佢既油花好足而且幾大片,燒至五成熟再點上溫泉蛋漿後,食落更加滑溜香口,牛肉本來已經落左甜醬油,所以唔洗點任何醬汁已經好夠味👍🏻💁🏻‍♀️黑毛和牛腹柳小排 $148肉質比較軟嫩既部位,同樣地係已經落左醬汁,食落脂肪比例平均有油花,我覺得算係佢地店內性格比好高既一款和牛💁🏻‍♀️黑毛和牛上肋骨中肉 $198同樣係我好喜歡既一款牛肉,大大件原條放上網燒香先再剪開一片片,燒既時候已經聞到好香醬油既味道,燒完會帶有焦香既口感同味道,口感都好嫩滑易咬👍🏻👍🏻必叫💁🏻‍♀️牛腸 $58我同朋友都喜歡食內臟,牛腸就係其一又邪惡但又好想食既一個部位😋燒香左個皮之後再稍為燒燒脂肪位置
《YAKINIKU KAKURA - 元朗》

💁🏻‍♀️大判燒!黑毛和牛西冷 $178

💁🏻‍♀️黑毛和牛腹柳小排 $148

💁🏻‍♀️黑毛和牛上肋骨中肉 $198

💁🏻‍♀️牛腸 $58
我同朋友都喜歡食內臟,牛腸就係其一又邪惡但又好想食既一個部位😋燒香左個皮之後再稍為燒燒脂肪位置,火光熊熊,聞落特別香😌食落油香爆滿好好食,不過要用多少少時間咬塊皮,但真係好好食

💁🏻‍♀️塩味上牛舌 $128
上牛舌咬落彈牙有口感,每邊各燒十至十五秒就食得,點番檸檬汁或醋汁已經好好食🤤都係每次必點的

💁🏻‍♀️鹿兒島和牛他他 $128
第一次試呢度既和牛他他,睇個顏色都知佢一定好香油花,落左醬汁後再將紫菜、香葱、蛋汁同牛肉拌勻,醬汁微微帶酸好醒胃,係一道好開胃同送酒一流既前菜

💁🏻‍♀️石燒肉泡菜鍋飯 $88
當晚我地叫左石鍋飯做主食,入面既肉碎係用左免治雞肉製作,泡菜微辣好開胃,用石鍋盛上既飽會有一大層飯焦,連埋醬汁食真係好惹味,成個飯既食材好多,所以口感好有層次同濃味
2024-10-15
2024-10-23 2543 瀏覽
前幾日同男朋友食飯,食左呢間燒肉界既天花板!超級推薦!想食高質既和牛高食呢間 唔會後悔‼️ 我地揀左set🥗沙律,前菜 (泡菜三點盛) ✨大判燒!黑毛和牛西冷🥩拜託,唔叫set都要單叫佢,黐咗線咁好食!好大塊,肉質好軟滑細嫩,油脂分布平均,做到入口即溶牛味同油香💯💯💯加埋蛋真係又滑又香放心,Staff會幫你燒,仲會問你幾成熟,唔會嘥左塊靚牛 ✨黑毛和牛精選2種🥩黑毛和牛腹柳小排,油脂較豐富,鮮嫩出色和牛赤身,肉質感同牛味重啲,一樣超高質 👅牛舌好鍾意呢啲爽口既牛舌,夠厚身,用少少鹽調味已經好好食 🦐海老佢地用左半刺身海蝦,勁大隻,燒到啱唔啱好熟就得!超彈牙👍🏻 🐓葱鹽味雞雞都幾嫩滑,鹽味提升雞鮮味 🍜冷麵係韓國冷麵,麵質煙韌,酸酸地又解膩又開胃🤤 🎃野菜有冬菇,南瓜,雞脾菇等,可以解膩 🍮甜品估唔到甜品都有驚喜!甜品係杏仁豆腐,超級滑!我唔係太好杏仁都覺得幾好食! .__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__. 環境:🐥🐥🐥🐥🐥/5服務態度:🐥🐥🐥🐥🐥/5 食物質素:🐥🐥🐥🐥🐥/5 性價比:🐥🐥🐥🐥🐣/5 回頭率:🐥🐥🐥🐥🐥/5

我地揀左set

🥗沙律,前菜 (泡菜三點盛)

✨大判燒!黑毛和牛西冷🥩
牛味同油香💯💯💯
加埋蛋真係又滑又香
放心,Staff會幫你燒,仲會問你幾成熟,唔會嘥左塊靚牛

✨黑毛和牛精選2種🥩
黑毛和牛腹柳小排,油脂較豐富,鮮嫩出色
和牛赤身,肉質感同牛味重啲,一樣超高質

👅牛舌
好鍾意呢啲爽口既牛舌,夠厚身,用少少鹽調味已經好好食

🦐海老
佢地用左半刺身海蝦,勁大隻,燒到啱唔啱好熟就得!超彈牙👍🏻

🐓葱鹽味雞
雞都幾嫩滑,鹽味提升雞鮮味

🍜冷麵
係韓國冷麵,麵質煙韌,酸酸地又解膩又開胃🤤

🎃野菜
有冬菇,南瓜,雞脾菇等,可以解膩

🍮甜品

環境:🐥🐥🐥🐥🐥/5
服務態度:🐥🐥🐥🐥🐥/5
食物質素:🐥🐥🐥🐥🐥/5
性價比:🐥🐥🐥🐥🐣/5
回頭率:🐥🐥🐥🐥🐥/5
2024-10-15 2008 瀏覽
好味嘅燒肉總係會令人無法抗拒!呢間YAKINIKU KAKURA 就係其中一間千奇唔可以錯過嘅寶藏燒肉餐廳😚~大判燒!黑毛和牛西冷💰HK$178黑毛和牛西冷嘅肉質極為柔嫩,入口即溶,配搭埋溫泉蛋一齊食,入口更加順滑,每一啖都係大滿足🥰~壺漬KAKURA 牛胸腹肉💰HK$138用咗秘製嘅調味料去醃製之後,牛胸腹肉吸收哂調味料嘅香氣,仲要保留到好豐富嘅肉汁,都係進店必食嘅名物之一~黑毛和牛上嫩肩里肉💰HK$198上嫩肩里肉油脂分布平均,一咬落去就感受到油香四溢,味道鮮美~特上牛胸腹肉💰HK$128肉質比較緊實細膩,肉香味更加濃郁~腹前小排💰HK$118肉質軟嫩多汁,齒頰留香~火炙黑毛和牛壽司盛海膽💰HK$98融合咗黑毛和牛嘅肉香同埋海鮮嘅鮮味,口感豐富,而且層次分明,令人回味無窮~火炙黑毛和牛壽司💰HK$58經過火炙之後,黑毛和牛嘅表面有微微嘅煙燻味,連埋壽司飯一齊食,味道一流~佐賀紫菜飯💰HK$48將帶有咸香嘅紫菜、滑溜嘅溫泉蛋同埋粒粒分明嘅白飯撈埋一齊食,既有層次感又不失和諧,用來配搭燒肉真係一級棒🌟~乳酸梳打💰HK$38味道酸酸甜甜,梳打嘅氣泡感令整杯飲品嘅口感更加清爽~甜品🍨雲呢拿

大判燒!黑毛和牛西冷💰HK$178

壺漬KAKURA 牛胸腹肉💰HK$138

黑毛和牛上嫩肩里肉💰HK$198

特上牛胸腹肉💰HK$128
肉質比較緊實細膩,肉香味更加濃郁~

腹前小排💰HK$118
肉質軟嫩多汁,齒頰留香~

火炙黑毛和牛壽司盛海膽💰HK$98

火炙黑毛和牛壽司💰HK$58

佐賀紫菜飯💰HK$48

乳酸梳打💰HK$38
味道酸酸甜甜,梳打嘅氣泡感令整杯飲品嘅口感更加清爽~

甜品🍨

雲呢拿雪米糍外皮軟糯Q彈,內裡係冰涼嘅雲呢拿雪糕,味道甜而不膩!杏仁豆腐杏仁味濃郁,質地嫩滑~

不得不說,餐廳食物水準高,座位又闊落舒適,店員服務態度又好,真係一間值得再訪嘅日式燒肉店~
5 分鐘 (堂食)
壺漬KAKURA 牛胸腹肉
餐廳開在元朗西鐵站新開的商場那邊,門口看似小小的,但裡面挺大的,而且還有窗邊的卡位,晚上吃飯的時候挺浪漫的。餐廳的燒烤爐挺不錯的,排氣很好,而且火牛夠大,所以燒起肉來特別焦香!大判燒!黑毛和牛西冷(178元)一大片的和牛西冷,是A5級別的,可以叫店員幫忙燒,燒到半熟左右,再配上溫泉蛋一起吃,入口超嫩滑,帶點入口即化的口感,既又油香又有蛋香。黑毛和牛腹柳小排(148元)和牛的油花都挺高的,而且切得挺厚,吃起來肉質柔軟多汁,能吃到和牛的香甜!壺漬KAKURA牛胸腹肉(138元)超大塊的牛胸腹肉肉,而且還是非常厚的,經過醃製,吃起來比平常的更嫩滑多汁,而且吃起來有一陣水果的香甜味,燒到表面帶點焦就剛剛好!腹前小排(118元)這個油花對比起和牛就肯定差很多了,不過就牛肉味會比較濃,吃起來不會太油膩的,肉質也不錯。鹽味上牛舌(128元)上牛舌就是牛舌芯,而且把邊邊的都修掉了,只剩下最肥美的部位,燒到帶點焦香,吃起來焦嫩焦嫩的,又有油香,牛味特別濃。日本產雞肉拼盤(98元)一次能吃上三款不同的雞肉,性價比不錯,分別有雞頸肉,雞肝和雞胸腹肉。個人喜歡雞頸肉多一點,口感彈牙有肉香。雞肝自己比較難燒到剛
大判燒!黑毛和牛西冷(178元)
黑毛和牛腹柳小排(148元)
壺漬KAKURA牛胸腹肉(138元)
腹前小排(118元)
鹽味上牛舌(128元)
日本產雞肉拼盤(98元)
一次能吃上三款不同的雞肉,性價比不錯,分別有雞頸肉,雞肝和雞胸腹肉。個人喜歡雞頸肉多一點,口感彈牙有肉香。雞肝自己比較難燒到剛剛好,比較考技巧,口感綿滑。雞胸腹肉挺特別的是爽滑的口感。
牛腸(58元)
愛吃肥的一定要試試這個牛腸,上面雖然是一大堆脂肪,但烤完以後,吃起來是入口即化的口感,連著部分的牛腸,是愈咬愈香的味道!
黑毛豚無骨小排(88元)
用的是黑毛豬腩肉,吃起來口感更爽滑,又有肉香,肥而不賺的,沒有豬的異味。
KAKURA牛肉飯(98元)
性價比挺足的一碗牛肉飯,上面滿滿都是大大片的牛肉,再加上溫泉蛋拌勻來吃,既有牛肉香,又有滑嫩的口感,大口大口吃肉和飯,吃起來特別滿足。味道是鹹甜味的,甜味突出點。
最後還有一份的免費甜點,分別是杏仁布丁和雪米糍。
2024-10-09
2024-09-12 299 瀏覽
為咗慶祝自己完成左一個小目標,今日決定去食餐好既犒賞自己。知道元朗新商場開左一間來自日本九州佐賀的NO.1超人氣燒肉店,就出發去食。今次點了黑毛和牛大判燒盛合(黒毛和牛ランチ),內有🤎大判燒!鹿兒島 A4和牛西冷🤎鹿兒島和牛裏腹小排🤎鹿兒島和牛背未脊肉🤎飯set (白飯、沙律、餐湯、小食、甜品及餐飲)我加$8轉飲神戶茶房烏龍茶另外再點了一些海鮮-日本蠔、帆立貝、同埋雜茸錫紙包❤️大判燒!鹿兒島 A4和牛西冷雪花均勻,可請服務員幫手燒,服務員會問想半成熟定再熟啲,我揀咗半成熟,服務員純熟手法開爐快燒,火光熊熊的真係好有「氣氛」😃服務員提醒記得伴溫泉蛋去食,果然食落牛味非常濃郁,肉質嫩而多汁,十分難忘。和牛裏腹小排同埋和牛背未脊肉燒既時候香氣撲鼻,都係燒大約半成熟就可上碟,好濃郁的牛肉香味。❤️另外日本蠔、帆立貝、同埋雜茸錫紙包都係用錫紙兜配上牛油,放在爐上燒,日本蠔鮮滑,帆立貝鮮味,雜茸美味。❤️最後送上甜品,係用寶盒放上杏仁豆腐和雪糕糯米糍,賣相十分靚,忍唔住要同個甜品打卡。平日會有午市套餐,下次可以再嚟食。YAKINIKU KAKURA (元點) (元朗)元朗朗樂路1號元點1樓B155號舖

今次點了黑毛和牛大判燒盛合(黒毛和牛ランチ),內有
🤎大判燒!鹿兒島 A4和牛西冷
🤎鹿兒島和牛裏腹小排
🤎鹿兒島和牛背未脊肉
🤎飯set (白飯、沙律、餐湯、小食、甜品及餐飲)
我加$8轉飲神戶茶房烏龍茶
另外再點了一些海鮮-日本蠔、帆立貝、同埋雜茸錫紙包

平日會有午市套餐,下次可以再嚟食。

YAKINIKU KAKURA (元點) (元朗)
元朗朗樂路1號元點1樓B155號舖
2024-09-09
午餐
這間來自佐賀的人氣燒肉店,讓我胃口大開!首先,活鰻魚海鮮拼盤中,鰻魚鮮嫩可口,燒完後加上他們的鰻魚汁,味道十足,搭配刺身級的大蝦和烏賊,真是好吃到不得了。跟住叫的大判燒黑毛和牛西冷, 呢個和牛真的比在日本吃到的更好吃, 肉質極為柔軟,肉汁豐富,入口即化,讓人忍不住多點幾份。海鮮味足的帆立貝, 和雜茸錫紙包內的雜菇, 燒完後特別可口, 香氣樸鼻。含有辣配菜的冷麵, 可以中和一下口中的燒烤熱感, 再加一碟健康的豆腐沙律, 美味極了!而飲品的白桃乳酸梳打和青森蘋果乳酸梳打,更是為這頓飯增添了清新感,絕對值得推薦!埋單後, 店員即送上甜品, 有杏仁布甸和糯米糍, 真是意想不到呢!
這間來自佐賀的人氣燒肉店,讓我胃口大開!

之前食過銅鑼灣分店,心心念念佢個大判燒!黑毛和牛西冷🙈今次同朋友喺元朗試埋佢個二人餐🤪唔駛煩要揀咩肉~大判燒!黑毛和牛西冷大大塊,肉質好軟滑,加埋雞蛋🥚入口即溶正👍🏻今次都係搵職員幫手燒❤️燒得岩岩好😋黑毛和牛精選2種黑毛和牛腹柳小排 &黑毛和牛嫩上肩里肉2款油花都好均勻好靚😍一樣好嫩😋鹽味上牛舌雖然薄身,但無筋👍🏻一啲都唔會韌海老勁大隻,原來係用咗刺身蝦,燒到佢白身就食得,彈牙肥美~葱鹽味若雞雞都唔錯,幾嫩~調味岩岩好冷麵係韓式,幾多配料有泡菜,個湯好解膩,麵又夠煙韌最後食埋個甜品(杏仁豆腐,雲呢拿雪糕)勁滿足😌Btw 依到抽風好好,燒完都唔會好大味同油,坐得又舒服👍🏻

大判燒!黑毛和牛西冷
大大塊,肉質好軟滑,加埋雞蛋🥚入口即溶
正👍🏻今次都係搵職員幫手燒❤️燒得岩岩好😋

黑毛和牛精選2種
黑毛和牛腹柳小排 &黑毛和牛嫩上肩里肉
2款油花都好均勻好靚😍一樣好嫩😋

鹽味上牛舌
雖然薄身,但無筋👍🏻一啲都唔會韌

海老
勁大隻,原來係用咗刺身蝦,燒到佢白身就食得,彈牙肥美~

葱鹽味若雞
雞都唔錯,幾嫩~調味岩岩好

冷麵係韓式,幾多配料
有泡菜,個湯好解膩,麵又夠煙韌

最後食埋個甜品(杏仁豆腐,雲呢拿雪糕)
勁滿足😌

Btw 依到抽風好好,燒完都唔會好大味同油,坐得又舒服👍🏻

2025-01-20 0 瀏覽
係元朗行街,見到YOHO MIX 有燒肉就想一試餐廳好有空間感,好大,係卡坐可以慢慢傾計飲野當日仲做緊Hoegaarden有買一送一當日都叫左唔小食物,每一樣都好高質:🐮大判燒!黑毛和牛西冷 $178🐮黑毛和牛裹腹小排 $188大判燒係必食item 之一,星期二仲有Promotion! 好抵食!好大片,兩個人分都夠油花好足,五成熟再點上溫泉蛋漿,好香口🦐海鮮拼盤 $178有驚喜!比想像中多! 內有蝦,魷魚,帶子。蝦大大隻,好新鮮🐷黑毛豚無骨小排 $88🐷黑毛豚脛肉 $88🐔若雞腿 $78肉很香,本來就帶有味,不用點醬已經很好食🍃雜茸錫紙包 $68🍃凱撤沙律 $58食肉一定要叫番d菜,睇落健康d凱撤沙律好多,仲問左staff拎多少少醬🍡甜品最後,仲送左雪米糍和杏仁豆腐,好滿足!
係元朗行街,見到YOHO MIX 有燒肉就想一試
餐廳好有空間感,好大,係卡坐可以慢慢傾計飲野
當日仲做緊Hoegaarden有買一送一

當日都叫左唔小食物,每一樣都好高質:

🐮大判燒!黑毛和牛西冷 $178
🐮黑毛和牛裹腹小排 $188
好大片,兩個人分都夠
油花好足,五成熟再點上溫泉蛋漿,好香口

🦐海鮮拼盤 $178
有驚喜!比想像中多!
內有蝦,魷魚,帶子。蝦大大隻,好新鮮

🐷黑毛豚無骨小排 $88
🐷黑毛豚脛肉 $88
🐔若雞腿 $78
肉很香,本來就帶有味,不用點醬已經很好食

🍃雜茸錫紙包 $68
🍃凱撤沙律 $58
食肉一定要叫番d菜,睇落健康d
凱撤沙律好多,仲問左staff拎多少少醬

🍡甜品
最後,仲送左雪米糍和杏仁豆腐,好滿足!
  • 大判燒!黑毛和牛西冷
之前去日本經過啲燒肉店好想食,但係原來要預先booking,唔可以walk in,攪到一直耿耿於懷。最近朋友同我講元朗元點商場開咗間日本🇯🇵過江龍天花板燒肉店🔥🥩,呢晚就帶咗我去試🤤📌大判燒!黑毛和牛西冷🔥🥩🐮呢個大大片長過支筷子🥢嘅黑毛和牛西冷係~必~食~!📣一睇就知極為鮮嫩!油花分佈均勻!可以請店員幫手燒🔥,店員會先問想要幾成熟,之後就係show time!佢地手勢超純熟,燒到火光四起,火紅火綠,新一年一定當旺!個牛燒到有少少焦香味之餘,肉質豐滿,口感滑腻,牛味香濃沾上溫泉蛋蛋液🥚,更加順滑,入口即溶,咬落肉汁四溢!朋友係牛魔王都大讚!👍🏻📌黑毛豚無骨小排🔥🥩🐷豚肉肉質細膩、鮮嫩 ,夾雜住適量嘅油花,油脂豐富,豐腴多汁燒烤後香噴噴,加D檸檬汁,更能突顯豚肉嘅甜味📌若鶏雞胸柳🔥🥩🐔係GG最愛嘅雞胸❤️雞胸肉質結實,燒烤過後外焦內嫩,好惹味真係想再追加多份,滋味無窮!😋📌海鮮拼盤🔥🦪🦐🦑有烤過後依然非常彈牙嘅烏賊+鮮甜嫩滑嘅帆立貝+同達刺身級別,有成隻手板🤚🏻咁長嘅海老,蝦頭多膏之餘,肉質爽口彈牙三款都超級新鮮!📌日本蠔🔥🦪係錫紙兜上烤,蠔仍然保持水份,超級Juicy鮮味爆發📌涼拌三點盛

📌大判燒!黑毛和牛西冷🔥🥩🐮
個牛燒到有少少焦香味之餘,肉質豐滿,口感滑腻,牛味香濃
沾上溫泉蛋蛋液🥚,更加順滑,入口即溶,咬落肉汁四溢!
朋友係牛魔王都大讚!👍🏻

📌黑毛豚無骨小排🔥🥩🐷
豚肉肉質細膩、鮮嫩 ,夾雜住適量嘅油花,油脂豐富,豐腴多汁
燒烤後香噴噴,加D檸檬汁,更能突顯豚肉嘅甜味

📌若鶏雞胸柳🔥🥩🐔
係GG最愛嘅雞胸❤️
雞胸肉質結實,燒烤過後外焦內嫩,好惹味
真係想再追加多份,滋味無窮!😋

📌海鮮拼盤🔥🦪🦐🦑
有烤過後依然非常彈牙嘅烏賊+
鮮甜嫩滑嘅帆立貝+
三款都超級新鮮!

📌日本蠔🔥🦪
係錫紙兜上烤,蠔仍然保持水份,超級Juicy
鮮味爆發

📌涼拌三點盛 + 📌涼拌菠菜🧊🥬
開胃小菜,腌得入味
餐前可以warm up下個胃仔先

📌生菜🥬
夾住燒物大大啖甘食,減膩一流

📌七味豆腐鍋🍲
低卡減脂瘦身湯又暖身
有豐富纖維,又有助維持腸道健康、提升免疫力等功效
熱辣辣嘅石鍋,除左有入口即化又豆味香濃嘅嫩滑豆腐之外,仲有大量豚肉同蛋花
湯頭微辣但鮮甜,送飯一流

📌免治雞肉石燒肉泡菜鍋飯🔥🥩🐷🍲🍚
唔使驚淨係得燒肉唔夠飽,呢度仲有石鍋飯
店員都會幫手攪拌,手法專業,所有食材同飯攪拌到完全均勻
等一等先食仲會形成一大層飯焦,連埋醬汁食真係好有口感同惹味

📌二人前大辣冷麵🌶️🧊🍜
食完熱辣辣燒肉同窩飯,再食返個冷麵就可以降降溫
麵條彈牙煙韌又爽滑
搭配清爽醬汁同酸酸辣辣嘅泡菜,非常開胃

📌巨峰提子乳酸梳打🍇🍹 & 📌白桃乳酸梳打🍑🍹
本身店舖都會有一大壺茶提供
不過食燒肉要更爽,就一定要叫清新嘅梳打先夠過癮

📌杏仁豆腐花配雪米糍🍨
最驚喜係有free 甜品,仲要裝係月光寶盒裡面,更有feel
杏仁豆腐花杏仁味濃郁,超滑嫩,入口即溶
搭配雪米糍外皮軟糯超級Q彈,味道甜而不膩

🤩食燒肉最怕攪到全身油煙味,但係呢度嘅抽風系統真係好到全身、衫同袋都完全唔會殘留股燒烤味 。而且餐廳座位寬敞,食物品質水準高。店員既專業又殷勤,值得大讚,可以再encore

📍YAKINIKU KAKURA (元點)
元朗朗樂路1號元點1樓B155號舖

#若鶏
#日本蠔
#海鮮
#豆腐鍋
Yakiniku Kara真係我喺元朗YOHO mix嘅至愛日式燒肉店,已經唔止一次幫襯,次次都好滿足,真係食極都唔會厭! 首先,佢哋嘅招牌「大判燒黑毛和牛西冷」係必點之選!嗰啲油脂分布靚到好似藝術品咁,西冷帶出濃郁嘅牛味,加上職員專業嘅燒烤手法,可以按你要求嘅熟度控制得啱啱好。燒完之後,沾埋生蛋,嗰種蛋香同牛味夾埋一齊,入口即化,真係超級滿足! 另外,我今次仲試咗幾款牛肉,其中黑毛和牛腹前小扒係我嘅另一個必點推介!佢嘅油花分布均勻,霜降粉嫩,厚切設計令到燒完之後表皮脆而內裡仍然多汁。一啖咬落去,肉汁喺口腔爆發,再配埋生菜,清新同濃郁撞擊嘅感覺,絕對令人回味無窮! 除此之外,黑毛和牛特上嫩肩里肉同黑毛和牛上嫩肩里肉都冇令我失望。霜降程度高,入口即溶嘅牛脂香味,瞬間喺口腔爆開,超級滿足! 今次仲試咗加泡菜,令整體口感更加豐富。而家仲有啤酒買一送一優惠,冰凍啤酒配燒肉,簡直係天作之合!最後食完仲有甜品送,比佢哋嘅細心服務加分!

2025-01-10 87 瀏覽
約元朗嘅朋友食晚飯,今次介紹朋友食元點商場呢間日式燒肉,餐廳以卡座為主坐得舒適,店員安排一張圓枱在一間包箱內更舒服,朋友對於選擇係有一點困難,店員推介OMAKASE係唔錯選擇。前菜有沙律菜新鮮爽脆,泡菜三點盛係傳統泡菜、青瓜、大根,朋友就覺大根係最好食。燒肉有塩味上牛舌好爽彈又唔會乾,蔥鹽味若雞無乜脂肪,燒起上嚟皮脆而香。大判燒!黑毛和牛西冷係必食,若是散點都一定要食,脂肪比例均勻,油花滿滿一燒香氣溢出,非常嫩滑肉味濃。另外係和牛腹柳小排及和牛裏腹小排兩部位,都是高級數的,肉比大判燒厚身,同樣油香豐富。冷麵有兩小碗,同樣不能錯過酸酸甜,涼涼地解膩一流,食晒所有食物,店員會送上甜品。燒肉店質素好,環境好,服務好,價錢合理。
燒肉店質素好,環境好,服務好,價錢合理。

2025-01-09 64 瀏覽
🍖 黑毛和牛大判燒盛合 ($368)係必食item,黑毛和牛既油花非常足,大片肉燒至五成熟,再點上溫泉蛋漿,食落滑溜香口。牛肉本來已經落左甜醬油,所以唔洗點任何醬汁已經好夠味。🍖 黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉($278) 呢款大判燒和牛真係每次都會好掛住!西冷大大塊,雪花分佈靚爆,侍應會問你鍾意3成熟、5成熟定7成熟。我哋揀左7成熟,肉質保留鮮嫩之餘又唔會有生肉口感。牛肉軟熟配搭溫泉蛋,食落好似食壽喜燒咁,濃郁嫩滑。牛板腱肉雖然瘦,但完全唔韌,肉味仲非常突出。🍽️ 呢間燒肉真係一間值得再訪既高質日式燒肉店,食物水準高,環境舒適,服務貼心,食完真係好滿足!YAKINIKU KAKURA(元點) 📍元朗朗樂路1元點1楼B155號铺

YAKINIKU KAKURA(元點)
📍元朗朗樂路1元點1楼B155號铺

年尾食好啲一定要食燒肉~👉🏻大判燒!黑毛和牛西冷特上牛胸腹肉必食推介,可以請店員幫手燒~我地自己燒都好容易,燒到8成熟就係入口即溶嘅口感,超級香。👉🏻牛板腱肉偏瘦,但肉質意外地鬆軟。👉🏻塩味牛舌、蔥塩味牛舌兩款分別不大,厚切好有咬口。👉🏻日本蠔性價比高👉🏻凱撒沙律食咁多肉要叫個沙律,生菜好新鮮爽脆。👉🏻石燒肉泡菜鍋飯擺耐小小會有好正嘅飯焦😍材料超多,有免治雞肉、泡菜、芽菜、紫菜等等,每啖都食到豐富食材,食到最後都係熱辣辣。👉🏻KAKURA牛肉飯經典嘅洋蔥牛肉飯,甜甜地好開胃,份量好大。👉🏻甜品送既~超正
年尾食好啲一定要食燒肉~
👉🏻大判燒!黑毛和牛西冷特上牛胸腹肉
👉🏻牛板腱肉
偏瘦,但肉質意外地鬆軟。
👉🏻塩味牛舌、蔥塩味牛舌
兩款分別不大,厚切好有咬口。
👉🏻日本蠔
性價比高
👉🏻凱撒沙律
食咁多肉要叫個沙律,生菜好新鮮爽脆。
👉🏻石燒肉泡菜鍋飯
👉🏻KAKURA牛肉飯
經典嘅洋蔥牛肉飯,甜甜地好開胃,份量好大。
👉🏻甜品
送既~超正
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間日式燒烤店食燒烤🤣$148「活鰻魚」:叫咗2件,2件都非常大件兼超級厚肉,一邊係鰻魚皮一邊係鰻魚肉,咁我嘗試運用技巧慢慢燒,餐廳仲提供咗一兜蒲燒汁,燒咗約2分鐘就有一個好幫得手嘅店員妹妹嚟幫我哋繼續燒,店員妹妹剪開鰻魚成一件件 bite size 跟住喺鰻魚皮塗上蒲燒汁,燒一燒反轉再喺鰻魚肉上邊又塗上蒲燒汁,然後再燒多2-3分鐘就食得🤣;鰻魚真係好厚肉,肉質鮮甜又爽滑,充滿 umami 🤣,店員妹妹service 又好好👍$178「大判燒!黑毛和牛西冷」:「黑毛和牛西冷」薄切大大一片,店員妹妹繼續幫我哋燒,睇得出有啲啲技巧,店員妹妹鉗住塊摺埋咗嘅「黑毛和牛西冷」快速喺火爐上邊來回移動又快速打番開繼續快速移動然後再快速摺番埋,咁大約10多秒就燒好,跟住將「和牛西冷」放落有一隻生雞蛋黃嘅醬油裏邊,咁就食得🤣,「大判燒!黑毛和牛西冷」肉質非常軟熟幾好牛味同埋夠晒滑,同鰻魚一樣都係充滿 umami 🤣,仲有我話要7成熟 店員妹妹 控制生熟程度亦都控制得好👍$58「凱撒沙律」:簡簡單單加隻溫泉蛋幾好味🤣$38「涼拌菠菜」同 $38「泡菜青瓜」:菠菜爽脆,青瓜爽口,兩個涼拌都
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間日式燒烤店食燒烤🤣
$58「凱撒沙律」:簡簡單單加隻溫泉蛋幾好味🤣
$38「涼拌菠菜」同 $38「泡菜青瓜」:菠菜爽脆,青瓜爽口,兩個涼拌都幾惹味🤣
$88「黑毛豚脛肉」 同 $88「黑毛豚無骨小排」:「黑毛豚脛肉」睇落同食落都有啲啲似「豬頸肉」,脂肪亦都係勁充足,不過呢個「黑毛豚脛肉」比普通「豬頸肉」鮮味又好味啲,仲唔會有「豬頸肉」經常有嘅「臊味」🤣;「無骨小排」好似「五花腩」,目測大約 38%脂肪 62%瘦肉,好豬味又甘香🐷
$78「若鶏雞腿」:即係雞髀,連埋雞皮,咁肉質就梗係嫩滑啦🤣;$80「若鶏雞脛柳」:肉質偏瘦得來又好軟熟喎,可能呢隻雞真係非常年青(咁當然啦叫若鶏呀嘛)🤣;仲有,個名都好得意,有日文鶏字同中文雞字🤣
$78「帆立貝」:用個錫紙兜裝住成兜燒幾好味🤣
食完仲有甜品,係「雪米糍」加「布甸」,細細份,清新好食😋
2024-12-31 228 瀏覽
一家四口去慶祝聖誕節,兒子選了吃燒肉,早早便訂座到Yoho Mix的燒肉店2小最喜愛這裏的和牛,每次必點黑毛和牛大判燒盛合,包括了:鹿兒島A4和牛西冷鹿兒島和牛裏腹小排鹿兒島和牛背末脊肉A4和牛西冷肉質豐滿,肉味濃郁。肉質較為緊實,咬下去有韌性,每口也帶出肉味腹小排肉質滑順,富含豐富的油脂,燒烤後的香氣撲鼻而來。喜歡肉質較為軟嫩的食客不能錯過。背末脊肉的油花相對較少,但肉質依然鮮嫩。這一部位的肉適合搭配清淡的調味,讓肉的本味更為突出。追加了US牛腹柳小排肉質非常柔嫩,燒烤時更有濃郁的香氣,肉汁也較為豐富,是牛愛好者不二之選套餐配有白飯,沙律,麵豉湯,小食,甜品(杏仁豆腐及雪米糍) 和 餐飲另一套餐點了Kakura燒肉盛合,包括:特上牛胸腹肉黑毛豚無骨小排雞腿追加雞腿以下是對Kakura燒肉盛合中各種肉類的食評:牛胸腹肉油脂分佈均勻,肉質柔嫩且帶有適度的嚼勁。個人十分喜愛。黑毛豚無骨小排肉質細膩,油脂豐富,燒烤後的香氣十分誘人。這部位的肉在口感上非常滑嫩,多吃幾口呢。雞腿肉質結實,燒烤後外焦內嫩。這一部位的肉汁豐富,味道鮮美,所以吃完再追加一份來回味。牛肉壽喜燒烏冬麵條Q彈有嚼勁,與醇厚

1960 瀏覽

2小最喜愛這裏的和牛,每次必點黑毛和牛大判燒盛合,包括了:
鹿兒島A4和牛西冷
鹿兒島和牛裏腹小排
鹿兒島和牛背末脊肉

追加了US牛腹柳小排

另一套餐點了Kakura燒肉盛合,包括:
特上牛胸腹肉
黑毛豚無骨小排
雞腿
追加雞腿

以下是對Kakura燒肉盛合中各種肉類的食評:

牛肉壽喜燒烏冬

麵條Q彈有嚼勁,與醇厚的壽喜燒醬汁完美融合。嫩滑的牛肉在鍋中燜煮,吸收了醬汁的味道,口感鮮美,香氣四溢。

辣牛肉湯

內的牛肉切片厚實,燉煮至軟嫩,與湯中的香料配合很好。湯中的辣味層次分明,不會過於刺激,適合這冬天時節吃呢

大滿足的一餐,每人也捧著肚子離開,非常推薦喜愛燒肉的朋友過來吃呢。
2024-12-25
午餐