2010-09-16 20 瀏覽
行到好攰,突然好想食乳酪,記得OPENRICE的食家話LEE到唔錯,專登行過黎試下我點左原味+彩針+strawberry+blueberry乳酪酸甜度正正係我心水生果新鮮彩針勁多 朋友點左綠茶味,佢話綠茶唔特出
行到好攰,突然好想食乳酪,
記得OPENRICE的食家話LEE到唔錯,專登行過黎試下

我點左原味+彩針+strawberry+blueberry
乳酪酸甜度正正係我心水

生果新鮮
彩針勁多

朋友點左綠茶味,佢話綠茶唔特出
2010-09-15
2010-09-07 4 瀏覽
(電腦壞左2個月...所以宜家先打番D食評)我地去銅鑼灣行街...諗住去皇室堡買飛睇戲...之後見到"牛牛乳酪"就決定去試下...而且佢仲有綠茶味XDDShuShu意見:YEAH!!! 又係我最鍾意既乳酪雪糕=] 見有綠茶味就試下啦..綠茶味既乳酪感覺好似好健康咁=P-Service: 一般..冇Service可言=]-Environment: 有凳..但冇人清潔..有D污糟咁XDD-Food: 好味..好味過Crumbs..綠茶味好淡..特別既係隻匙更用木做既=] 但係我隻怪獸仔好似唔好綠荐味>W< 下次都係食返原味啦! =]KC意見:-Service: D Staff好少講野...所以冇咩意見-Environment: 得幾張檯俾人堂食用...鋪面唔大...好在店舖位置好...多人排隊都唔會好逼=] 收銀機掛左隻牛公仔...幾搞笑=]-Food: 要食多幾啖先食到綠茶味...今次食2種Topping...Blueberry一般...不過都算大杯...但我都係鍾意原味多D...綠茶味偶然食下就得喇=]Overall: 都唔錯...下次再幫襯可以食番原味...哈哈哈=]
(電腦壞左2個月...所以宜家先打番D食評)

ShuShu意見:
-Service: 一般..冇Service可言=]

KC意見:

Mochi + Blueberry Topping
2010-09-04
5 分鐘 (外賣自取)
Mochi + Blueberry Topping
2010-09-02 6 瀏覽
吃完一家froyo店, 大家還未夠, 又繼續來了這裡.店子在商場內, 門口大大個招牌. 小弟一向不喜froyo, 連這家店也是第一次吃, 之前幾次經過IFC店也沒有試過.  Froyo $35: 6分, 剛剛吃完不似froyo的froyo, 來到這裡, 就變了最froyo的froyo, 一吃下去, 實在是酸到不得了, 非常濃烈的乳酪味, 就像在超市買的乳酪一樣味道.喜愛吃酸的乳酪, 一定會喜歡這裡. 否則的話, 相信都幾難吃得完客這裡的froyo.
吃完一家froyo店, 大家還未夠, 又繼續來了這裡.

大大個招牌
酸到不得了
大大個招牌
2010-08-31 2 瀏覽
YO MAMA最初是在灣仔開店,現在越開越多分店,可見質素好的食店是有前途的 。這裏主要供應的是意大利乳酪雪糕,他不似坊間的雪糕,有很多的味度選擇,味度很簡單有原味和綠茶味,店裏的裝修也很簡潔,沒有其他的食物供應,只有雪糕。雪糕的配科主要有麥片、朱古力、生果之類,今次選擇了生果,荔枝、奇異果、龍眼和綠茶味雪糕,配科很新鮮,沒有一般坊間的甜水開水浸生果的味度,配合軟軟滑滑的雪糕很美味。雪糕雖然軟滑,但又很是冰冷,生果雖然涷涷地但也不及雪糕的冰涷,另外這裏的雪糕質素唔錯,可是價錢偏貴,28元包一個topping,每加一味要5元,有點貴。皇室堡這間新開的yomama,地方很少,只數張座位,相信主力做外賣生意,有實力價貴一點又何妨!http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2546356

$38 (其他)
2010-08-27 22 瀏覽
平時好少會食乳酪 因為無乜特別喜好最近香港興起食乳酪潮 周圍都開左種類差唔多的yogurt 店而yomama係我試食的第一間$35 - large size yogurt + 1個topping (如要加toppings,另加$5一款)最想去灣仔永豐街果間分店(見佢成間野白雪雪ma )不過唔識去所以去住皇室堡呢間果日去人流唔多 仲咁岩有位坐添叫左一杯原味 , toppings 要blueberry 同mochi (之後先知原來可以mix綠茶味!)下次要再試食落口就好鐘意喇!酸酸甜甜 夏天食就最好不過最緊要係佢唔快溶 夠實 而且原味好fresh 至於mochi個口感好得意有dee似湯圓仔加上白色粉未煙煙un un ,夾埋yogurt一齊食好特別!因為yo mama ,我會食多dee yogurt不過兩個人一杯large都夠喇
平時好少會食乳酪 因為無乜特別喜好
最緊要係佢唔快溶 夠實
而且原味好fresh
至於mochi個口感好得意
有dee似湯圓仔加上白色粉未
煙煙un un ,夾埋yogurt一齊食好特別!

因為yo mama ,我會食多dee yogurt
不過兩個人一杯large都夠喇

2010-08-24 95 瀏覽
繼續寫Froyo食評;吃完SillyBoo的mamaday Froyo,小組續到皇室堡食Yo Mama。以乳牛為標誌的Yo Mama可由星街小店,擴展至IFC再至皇室堡,水準是無用置疑的,當日的店外的人龍也是美味憑證之一。 Froyo定價沒變,仍舊Regular $28 / large $35,不過2者都是只包一款topping,加多一款就要另付$5,比起現今流行的斷秤收費,感覺是沒那麼抵。而店裡口味由始至終沒變過,還是賣著綠茶及原味,就選了一杯大的兩溝口味,配料選Oreo bits。 幾間Yo Mama分店之中,就數這店的出品乳酸味最重,初嘗綠茶味時,感覺比SillyBoo的原味也濃多了,原味的就更不用說酸甜交錯的口味更濃重;另外Froyo質感亦比一眾新開店實在,是吃得大家都滿意喜歡的口味。至於唯一的topping,揀了oreo bits鬆香又夠脆,份量又多幾好食,不過只得一款始終有點寡呢。 個人認為,吃Froyo最關鍵始終是乳酪雪糕本身,配料重要性要低一級。所以Yo Mama還是有莫大吸引力,尤其對於高消費力的一群,加3-4款toppings也不會肉痛,生意長做長有!

Froyo定價沒變,仍舊Regular $28 / large $35,不過2者都是只包一款topping,加多一款就要另付$5,比起現今流行的斷秤收費,感覺是沒那麼抵。而店裡口味由始至終沒變過,還是賣著綠茶原味,就選了一杯大的兩溝口味,配料選Oreo bits

銅鑼灣Mama
配料選擇
$28 regular / $35 large, 只包一款topping
2010-08-22
銅鑼灣Mama
  • Froyo
2010-08-06 26 瀏覽
服務未試過既朋友可以先叫佢俾你試食我同個姐姐講想試下原味, 佢主動俾埋綠茶味我, 仲好多添!試完都決定唔到, 個姐姐又主動同我地講可以mix味我見到佢每次裝完froyo都會磅一磅, 夠唒圴真!環境雖然個鋪位好細, 但裝修得好靚, 卡片同catalog都係同圓角, 夠哂detail仲有幾個位, 可以坐低慢慢嘆! 不過大家都要識做啦咪坐咁耐呀~Froyo由於我係個green tea latte fans, 見到有綠茶味好興奮!!!見佢個顏色都知佢落足料(應該冇色素掛)一試果然冇令我失望! 清香既綠茶味令個froyo冇咁'溜'原味都唔錯, 偏甜, 質感好thick好滑, 最緊要冇冰粒Toppings有好多類, 最鍾意mochi價目表$28 regular 配一個topping$35 large 都只係配一個topping$5 for any extra toppings比起其他store我覺得large同extra topping都好唔抵呀~p.s 佢係俾wooden spoon架! 好得意
未試過既朋友可以先叫佢俾你試食
我同個姐姐講想試下原味, 佢主動俾埋綠茶味我, 仲好多添!
試完都決定唔到, 個姐姐又主動同我地講可以mix味
我見到佢每次裝完froyo都會磅一磅, 夠唒圴真!

Froyo
見佢個顏色都知佢落足料(應該冇色素掛)
一試果然冇令我失望! 清香既綠茶味令個froyo冇咁'溜'
原味都唔錯, 偏甜, 質感好thick好滑, 最緊要冇冰粒

Toppings
有好多類, 最鍾意mochi

價目表

regular mix + oreo
  • green tea froyo
  • mochi
2010-08-04 8 瀏覽
同朋友周圍搵野食, 食唔飽咁岩又行過皇室堡, 想試下新野之前都食過Yogo, Crumbs, Berrygood, Holy Cow..銅鑼灣黎講應該爭呢間就征服晒喇~叫左綠茶yogurt+mochi..yogurt一般..比其他yogurt店既綠茶甜, 我個人喜歡酸D..mochi都無乜特別, 都夠煙UN!店員姐姐比木羹我地用, 我個人唔喜歡果陣木味舖頭感覺幾乾淨, 又有梳化可以同朋友傾下計水平一般 得一個topping都要收$28唔抵食 不過試一試又無妨既
同朋友周圍搵野食, 食唔飽咁岩又行過皇室堡, 想試下新野

叫左綠茶yogurt+mochi..
mochi都無乜特別, 都夠煙UN!
店員姐姐比木羹我地用, 我個人唔喜歡果陣木味

舖頭感覺幾乾淨, 又有梳化可以同朋友傾下計

水平一般 得一個topping都要收$28

唔抵食 不過試一試又無妨既
一般既綠茶yogurt+mochi
2010-07-22
2010-07-23 33 瀏覽
與小妹子和外甥相約在皇室堡,吃過漢堡包,仍然想吃點東西,讚歧烏冬?峰壽司?她們都說已很飽,吃個 Frozen yoghurt 倒可以吧?有原味和綠茶兩種,還有二十六種配料可供選擇:Blueberries, Kiwi, Mango, Strawberries.Bran Flakes, Coco Pops, Frosties, Fruit Loops, Granola, Lucky Charms.Longan, Lychee, Nata de Coco.Gummy Bears, M&Ms, Marshmallows, Oreo Bits, Shaved Chocolate, Sprinkles.Chocolate Syrup, Condensed Milk, Honey.Mochi, Sesame Powder, Slivered Almonds, Toasted Coconut.我選了綠茶配 mochi ,小妹子要原味配杏仁片, yoghurt 酸酸地,幾好味,但綠茶味欠奉,祇像是綠色版的原味,mochi 煙韌,但加在冰凍的 yoghurt上,殊不好吃。小妹子的原味加杏仁片則不錯,又香又

有原味和綠茶兩種,還有二十六種配料可供選擇:
Longan, Lychee, Nata de Coco.
我選了綠茶配 mochi ,小妹子要原味配杏仁片, yoghurt 酸酸地,幾好味,但綠茶味欠奉,祇像是綠色版的原味,mochi 煙韌,但加在冰凍的 yoghurt上,殊不好吃。小妹子的原味加杏仁片則不錯,又香又滑。

招財牛?
二十六款配料
綠茶味配 Mochi
原味配杏仁片
招財牛?
二十六款配料
2010-07-18 13 瀏覽
最近香港出現一股 Yoghurt 風,旺區既商場、大街小巷都紛紛開店,店舖或牌子名多到記唔清,今日就試下 Yo MaMa 先啦! 普通 size 原味 yoghurt 連一款芒果 topping:Frozen yoghurt 口感似雪榚,夠滑夠凍,消暑佳品。但略嫌唔夠酸(偏甜),希望糖份唔太高,否則會增加熱量,效果相反。選左時令既芒果 topping,亦夠鮮甜。 $28 蚊係最低消費,話時話真係唔平!

$28 蚊係最低消費,話時話真係唔平!

原味 Yoghurt + Mango Topping
2010-07-17
$28 (其他)
  • 原味 Yoghurt
2010-07-12 15 瀏覽
早前在某冰乳酪店的食評裡提及過,現時不少此類型的店子,所提供的冰乳酪不知何解不太酸而勁似軟雪糕,可知道現時天時暑熱,吃一口冰涼的東西乃一大快事,滿以為有了冰乳酪可以取代軟雪糕,但原來如果又是一個令人肥爆的陷阱就不妙了,是日走過順路的皇室堡,知道此處開了不少新食店,就來逛逛,怎知被我發現這個媽媽,其實也知道此店子一早在中環有店舖,但未試過的我當然因利成便,來一口冰涼的冰乳酪才說吧。此店子的裝修很光鮮,冰乳酪機大大部夠隱重,此處的Toppings其實幾貴,一款吹要五元,既然我想吃的是乳酪,當然不會另加,點了一杯大的冰乳酪,其實是已經包了一個Toppings,至於冰乳酪的味道,此店有兩款選擇,有原味及綠茶味,店員非常之友善的讓我試勻兩款味道再選,實在值得一讚的服務態度。先試原味,原味冰乳酪奶味夠,入口夠滑又冰,真的是涼透心,加上不重不膩,酸味突出,實在是要跟心目中最佳的Berrygood看齊;之後試了綠茶味,綠茶味冰乳酪入口同樣又是夠滑又冰,奶味夠但又不重不膩,不要以為冰乳酪有了綠茶味,就不會那麼酸及似雪糕,其酸味同原味的一樣強,酸甜度平衡得好,個人覺得兩者也棒,但要二選一之下,最後選了味道

先試原味,原味冰乳酪奶味夠,入口夠滑又冰,真的是涼透心,加上不重不膩,酸味突出,實在是要跟心目中最佳的Berrygood看齊;之後試了綠茶味,綠茶味冰乳酪入口同樣又是夠滑又冰,奶味夠但又不重不膩,不要以為冰乳酪有了綠茶味,就不會那麼酸及似雪糕,其酸味同原味的一樣強,酸甜度平衡得好,個人覺得兩者也棒,但要二選一之下,最後選了味道特別一點的綠茶味。

說真的,綠茶味冰乳酪的最大缺點就是綠茶味不太強,喜吃綠茶的朋友可不要期望太高,至於Toppings方面,本人一直也喜吃生果,因為感覺是較為貴一點,但吃得多也膩,在近三十款的Toppings之中選一種要夾綠茶味又談何容易,但最後被我看到有芝麻粉末,幻想它們應該很合拍,芝麻粉末一大堆的,入口較粗帶來點粒粒的口感,但勝在炒得夠身散出不弱的芝麻香,配上細滑的冰乳酪,黏在一起吃就不會又乾又粗了,但這個吃法帶來的感覺,就是始終也是酸味作了主導,但個人一直追求有酸味的冰乳酪,所以我是Buy的。

最後的題外話就是,此紐紐收的冰乳酪,內部是有點空心的,雖感覺有點呃錢,但其實是部冰乳酪機的問題,只要店員下得個球夠大,其實又不是太大問題,總括而言,此店子的冰乳酪我是吃得開心滿意的,有機會見到它再翻兜也可。
在皇室堡新開的分店
Toppings的選擇有近三十款
不同類形Toppings的列表,一目了然
綠茶冰乳酪入夠滑又冰,奶味及酸味夠但綠茶味不強
芝麻粉末炒得夠身散出不弱的芝麻香
  • 綠茶味冰乳酪,原味冰乳酪