2010-08-28 50 瀏覽
好好味呀,今日飲完茶突然好想食乳酪,所以就一支箭去到,到達店舖,店員介紹除原味外,仲有士多啤梨同埋芒果揀,第一次食呢一間,緊係食原味隱陣d啦,之後就揀材料,我揀左木糠、曲奇、葵花子同埋杏仁,加埋一齊食好好味。係大熱天時,食d又唔肥又好味的野食,真係太好啦!

係大熱天時,食d又唔肥又好味的野食,真係太好啦!
乳酪
食左一d
2010-08-28
乳酪
食左一d
  • 原味乳酪
2010-08-26 12 瀏覽
唔知點解, Frozen Yogurt 突然間成為了城中熱賣的小吃。而屯門的 Yogurt Town,我已經食過三四次。它因為可以自己任加配料,只係計返$15/100g,平一般少少。Frozen Yogurt 有原味同當日的生果味選擇。雖然荔枝味幾好,不過都係原味酸酸地似乳酪多一點。一開張時配料比較吸引,大大粒藍苺及奇異果。但現在都沒有了,改為切碎了的芒果、士多啤梨碎;亦有熊仔糖、Oreo等,或許是成本問題。一般就住落三四樣配料,都係$24、$25,又可以比八達通,幾好丫。
外賣自取
$25 (其他)
2010-08-19 16 瀏覽
本身好鐘意飲牛奶,食乳酪.自從上次在尖咀食完BEST BERRY後,同自己說下次想食就在自己地頭食!好啦…一食就響五日內食兩次.哈哈.自己都覺得跨張~看著這店由裝修到開幕,由店等客人來,到客等排隊食.之後更試過兩次試食,好好味!值得一讚是店員是好樂意派試食杯!不似超市的試食攤需’乞’回來.星期一,頭一次當然試原味乳酩,同店員話要一杯後,她從背後的乳酪機擠出和紙杯咁上下高的份量,再整杯遞給我,然後自己玩加料了.材料分兩邊放,一邊是濕類(如水果,爆爆珠),一邊是乾類(如果仁,早餐脆片),每類有十幾款,排放清楚,樣子亦很’靚仔’.而店員周不時在客人取食材後,即用乾布抹乾食物格格邊.說回星期一乳酪,我要了火龍果,似芒果但食入口先知是罐頭水蜜桃,涼粉,人氣乳酸味爆爆珠同埋消化餅粉末~加好後先同它磅磅重,這杯成為廿幾蚊~~~噢…付錢一刻我都打個’突’呢!乳酪份量好實在,中間無窿的.哈哈.質地好滑,不過乳酸味比奶味只是多了少少,個人認為未夠酸.而且只是凍,不是冰凍.火龍果好清甜,水蜜桃…唉…點解咁似鮮芒果呢?爆爆珠果然是人氣物,好食好玩!一粒粒波波在口控滾動時,用力一夾立即爆出益力多味的乳酸汁.消化
本身好鐘意飲牛奶,食乳酪

星期一,頭一次當然試原味乳酩

點解咁似鮮芒果呢?爆爆珠果然是人氣物,好食好玩!
一粒粒波波在口控滾動時,用力一夾立即爆出益力多味的乳酸汁.消化餅粉末和乳酪真是好朋友,一乾一濕,一鞋一滑,口感好得意外,簡簡單單已經好好味
.其實好想食餅末加乳酪而已,但又覺得不好意思…

上開飯又做功課,原來這類自行加料乳酪盡可能不要水果類,原因是好’重程’.既然水果我在家是任食的,所以星期五吃的那杯,只要了松子,杏仁片,少少寒天和大量消化餅粉末.(主要食餅末XD)埋單真是平好多啊!是17蚊
.今次乳酪味是士多啤梨味,比起上次原味只是多微微士多啤梨味,而且酸味和奶味的比重和星期一食到的一樣.松子杏仁夠脆口,寒天有如透明JELLY,本身無味道只不過配乳酪食可多份咬口.

順帶一提,老闆是負責收錢(可用八達通),佢幾NICE添.而幾位店員服務幾好,本來士多啤梨味乳酪第一杯有很多奶水,我表示不要,店員本來不知所醋,阿姐見狀就叫店員擠過一杯給我,我還說如果都是有奶水就不要這味的同時,另一杯就出現了,阿姐問我是否OK?這杯正常了我當然OK!

相信好快又要寫乳酪食評了,因為好想好想食呀~幸好是低脂,全脂我不會食佢架啦~
乳酪有杯咁高
周五呢杯夠健康
可愛店名設計
  • 消化餅粉末配乳酪
(非會員)
我今次都係第一次寫食評..估唔到就俾左yogurt town之前食左第一次之後就上左癮每個星期都忍唔住再去食~早排開始多左芒果&士多啤梨味底,不過我都係覺得原味最正~~可以自助溝配料...之前嚮銅鑼x某一間食過係幾好,,不過冇得自己落配料就冇咁好囉~~我最鍾意餅碎,士多啤梨,粟米片&朱古力粒~~不過佢過一輪又會換下d配料~~不過隻乳酸魔球我個人就唔係好推介喇~可以唔岩我口味,會爆d乳酸出黎~~haha最重要佢都唔係好貴$15,100克一個人份量大約$20-25......good出面某d我個人覺得有小小呃人..得勁小都要成30蚊~~~
之前食左第一次之後就上左癮
每個星期都忍唔住再去食~
早排開始多左芒果&士多啤梨味底,不過我都係覺得原味最正~~
我最鍾意餅碎,士多啤梨,粟米片&朱古力粒~~
不過佢過一輪又會換下d配料~~
不過隻乳酸魔球我個人就唔係好推介喇~
可以唔岩我口味,會爆d乳酸出黎~~haha

最重要佢都唔係好貴$15,100克
一個人份量大約$20-25......good
出面某d我個人覺得有小小呃人..得勁小都要成30蚊~~~
5 分鐘 (外賣自取)
  • 原味優格
2010-07-27 10 瀏覽
岩岩食完晚飯 想去搭車既時候經過一間叫做Yogurt Town既乳酪店…個到既三個店員突然同時間一齊叫我試食 又向我講解點樣買乳酪 並推介不同的配料給我…令我感到很親切 服務態度非常好我要了一個原味乳酪 酸酸的 口感一流…我加左曲奇餅碎,粟米片,脆皮朱古力,芒果同不同味道的爆爆珠…比較突別的是那些爆爆珠 你放進口中會流出果汁 很有趣的…最後杯乳酪總共26蚊…很便宜

2010-07-19
  • 原味Yogurt
  • 爆爆珠
  • 粟米片
2010-07-20 8 瀏覽
自助式yougurt 據我所知係屯門第一間雖然唔係真係勁好食但味道唔太差最近仲推出多款新口味:士多啤梨及藍莓一向覺得原味已經好食既我就一定要試下兩種新口味!唔知有冇得兩溝呢唯有試左士多啤梨味先啦><藍莓我下次再返黎搵你!我加既配料幾乎次次都一樣都係朱古力粒+粟米片+杏仁片幾種加埋味道幾好,match!消費次次都係大約$16-25價錢尚可不過個人認為士多啤梨味比原味較酸開胃啲食都食得開心啲一定會好快再返黎嫁!成間鋪比人感覺幾衛生good!
自助式yougurt 據我所知係屯門第一間

雖然唔係真係勁好食
但味道唔太差
最近仲推出多款新口味:士多啤梨及藍莓
一向覺得原味已經好食既我就一定要試下兩種新口味
!
唔知有冇得兩溝呢
唯有試左士多啤梨味先啦><藍莓我下次再返黎搵你!

我加既配料幾乎次次都一樣
都係朱古力粒+粟米片+杏仁片
幾種加埋味道幾好,match!

消費次次都係大約$16-25
價錢尚可

不過個人認為士多啤梨味比原味較酸
開胃啲食都食得開心啲

一定會好快再返黎嫁!

成間鋪比人感覺幾衛生
good!
好味:p
2010-07-16
好味:p
2010-07-20 6 瀏覽
好味﹑嘅 yogurt 食過幾間yogurt店, lee 間係幾好 ka,自從Yogurt Town開咗之後,我幾乎隔幾日就要去 eat ka. 忍5到la 太好食 > - <佢哋 d yogurt 5 係太 sweet, 又酸酸地,又5會金快溶,不過就貴d,因為我每次都要2拾幾蚊ka. 最近出咗個爆珠,爆開裏面係荔枝味,幾好味ka, D 生果正,我食過草莓﹑藍莓﹑火龍果﹑mango la…..不過我5會要醬, 因為可以食到yogurt原味多 d. he he XDjennyxwong
好味﹑嘅 yogurt

食過幾間yogurt店, lee 間係幾好 ka,
不過就貴d,因為我每次都要2拾幾蚊ka.
最近出咗個爆珠,爆開裏面係荔枝味,幾好味ka,

jennyxwong
2010-07-03
1 分鐘 (外賣自取)
  • 草莓味yogurt
2010-07-06 4 瀏覽
熱辣辣食酸酸地ge yogurt就最正~不過佢$15/ 100g,之後自己揀其他配料,就算好小心揀,都一定過廿蚊....而且果度d配料都未夠鋪滿一半ge yogurt..... 我揀左淨係朱古力粉.. 就 $20我朋友揀左粟米片同杏片.. $30D 粟米片係無糖GE, 唔會太甜但朱古力粉無乜味d配料係d早餐粟米片, 罐頭水果&一d買黎整蛋糕ge杏片同乾果之類,如果佢可以減下個價會抵食好多~
熱辣辣食酸酸地ge yogurt就最正~
不過佢$15/ 100g,
之後自己揀其他配料,
就算好小心揀,
都一定過廿蚊....
而且果度d配料都未夠鋪滿一半ge yogurt.....

我揀左淨係朱古力粉.. 就 $20
我朋友揀左粟米片同杏片.. $30
D 粟米片係無糖GE, 唔會太甜
但朱古力粉無乜味

如果佢可以減下個價會抵食好多~
2010-06-28
10 分鐘 (外賣自取)
  • yogurt加橙皮乾果
2010-06-03 10 瀏覽
其實我食呢間yogurt都唔止一次兩次都好好味, 兩次我都揀左士多啤梨, 提子生果類....又唔算得上好夾, 但勝在夠健康講番個乳酪底, 我覺得可以再實d, 乳酪味夠重鍾意食雪糕同乳酪既可以一試
其實我食呢間yogurt都唔止一次
兩次都好好味, 兩次我都揀左士多啤梨, 提子
生果類....又唔算得上好夾, 但勝在夠健康

講番個乳酪底, 我覺得可以再實d, 乳酪味夠重
鍾意食雪糕同乳酪既可以一試

2010-05-23 6 瀏覽
屯門新開左一間自助Yougrt, 身為Yougrt fans 梗係要試下啦Yougrt 得一隻味--原味, 但好滑 如果淡少少仲用自助配料有好多種, 我比較鐘意新鮮生果, 今次選了芒果同椰果再加少少消化餅粉末, 作為飯後甜品真係一流

Yougrt 得一隻味--原味, 但好滑
如果淡少少仲用

再加少少消化餅粉末, 作為飯後甜品真係一流
2010-05-23
$28 (其他)
  • 梗係Yougrt啦
2010-05-17 18 瀏覽
1早已經聽聞過屯市開左1間自助式食乳酪的店鋪1向對乳酪都不甚興趣所以1直冇去試今日經過發現原來好得意的係自己動手揀鐘意既配料同幾個朋友都被吸引了而且服務員熱情地邀請我地試食所以就試下喇水果方面揀左士多啤梨椰果奇異果等另外仲揀左朱古力碎同朱古力脆波波等先講乳酪原來酸酸地好醒胃好好味食完1啖仲想繼續食水果亦好新鮮味道鮮甜朱古力碎又有小小咸咁1杯乳酪入面可以食到幾種唔同既味道乳酪仲好滑真係食完仲想食呢從此就愛上了-V-
1早已經聽聞過屯市開左1間自助式食乳酪的店鋪
真係食完仲想食呢
從此就愛上了-V-
2010-04-24
(非會員)
原來香港都引入左自助式的FORZEN YOGURT STORE, 自從係美國食過自助型式後, 返到香港見過都係由店員"不"比客人的, 禽日終於係屯門發現有閒同美國很相似的鋪頭, 立即同朋友去試, 估唔到乳酪味道竟然有美國的咁好味, 生菓種類很多, 非常新鮮, 很甜, 乾貨種類很多.....好有香港特式....價錢公道, 下次去屯門一定再食..
好豐富
2010-03-27
好豐富
2010-03-27 16 瀏覽
裝修多時的一間乳酪舖終於在這個熱潮的水尾開業~~不過在屯門區都沒有分大唔大熱~根本只唯一~~但地理位置上佳~左右盡是雞蛋仔M記秀吉~亦對正超市的電梯和輕鐵站與商場的入口~~~看來是家庭式的經營模式~而整個store concept簡直與Yogo有九成半相似~~又不好意思斷言話人抄襲~畢竟設計概念來來去去都是這樣~~~~大概是到過數間yogurt店後萌生起在屯門這偏遠地區照本宣科吧試業的第二天除了門口放出宣傳黑板外~也不停擠出小杯裝加入餅碎木糠作試食之用~$15/100g再自已add on topping然後才夾糖般過磅再計~~唯一不同的是~~乳酪的份量由店員控制~~比你幾多就幾多~~around 100g? I dunno~面前有如沙律吧的小櫃就分開了右邊是鮮果粒~左邊盡是隨手可得的cereal, oreo, bear bear糖等~其實配料相對其他yogurt店確實行貨了一點~而且不盡是匹配~接過試吃的小杯~只可說句這餅碎應該不是馬利餅~而是乏味的不知名餅碎~~不對胃~就決定試一下這種buffet式yogurt~向店員要了一杯~約1.5-2圈的份量~由鮮果區出發~只選了藍莓和士多啤梨

試業的第二天除了門口放出宣傳黑板外~也不停擠出小杯裝加入餅碎木糠作試食之用~$15/100g[也是’別店’的價錢~但這裡只是Tuen Mun Town Plaza]再自已add on topping然後才夾糖般過磅再計~~唯一不同的是~~乳酪的份量由店員控制~~比你幾多就幾多~~around 100g? I dunno~面前有如沙律吧的小櫃就分開了右邊是鮮果粒~左邊盡是隨手可得的cereal, oreo, bear bear糖等~其實配料相對其他yogurt店確實行貨了一點~而且不盡是匹配~

接過試吃的小杯~只可說句這餅碎應該不是馬利餅~而是乏味的不知名餅碎~~不對胃~就決定試一下這種buffet式yogurt~向店員要了一杯~約1.5-2圈的份量~由鮮果區出發~只選了藍莓和士多啤梨~~欣嘗店方準備原隻香蕉即切給客人~但因為之前有客人用了1/3隻左右~少女店員就不停問之後的客人要唔要香蕉~想盡快清了這新鮮香蕉~~顯然有點不知所措~~~接下來的乾貨區感覺更加平凡~corn flake~~可可脆波等cereal~Oreo是全條oreo即場擠碎倒入格內再用匙壓碎~~umumum…有點保留~總言之就站在櫃前都覺得所有配料平凡不過~~

最後我們的成品也只有藍莓~士多啤梨~oreo和蜜糖圈圈~~電子磅已減去紙杯重量秤起來共$22.5~大約150g~乳酪本身的texture偏向雪糕的滑溜感而非雪葩帶點冰感~~乳酸度高~放近一聞也會聞到~~~是不錯的~~~乳酪本身不錯~但配料款式則有改善的空間~~~~應該短時間內都不會再幫襯~~第一個理由已強調多次~配料款式~

第二是因為衛生問題~雖然配料格前有小玻璃阻隔~~但無論店員和一群群的年青顧客都會有對話或七咀八舌相討要甚麼~每每都要伸手自已"不"~對於frozen yogurt鮮果這類highly perishable food~還是hygiene重要一點~特別是現在流感高峰期~~要是有客人忍不了打個噴嚏的話~~你話即刻閂舖消毒好還是當無野發生過好???aerosol 必有機會落入配料格hardware / food surface [sorry..可能自已本身從事這方面對此較敏感]~其實小比更享受隔著玻璃櫃讓戴了手套的店員代為下配料~希望店方可以注重一下而且想多一點配料options~椰絲~dried fruit~nuts~mochi~muffin碎等都受歡迎的~別單單向低成本出發
$22 (其他)