2017-09-10 1014 瀏覽
今次同10 個friend一齊出街, 打算喺銅鑼灣搵地方食下野傾下偈, 朋友話呢啲間ok就跟咗嚟, 不過下次畀我揀就唔會再嚟喇。其實環境ok嘅, 幾有屋企溫馨感覺, 梳化都坐得舒服, 但就逼咗少少, 講到食物呢就... 真係好一般... 而且好貴...食物嘅主要問題係長通粉好低質, 食得出係最平嗰啲百佳牌通粉😂😂 令到其他醬汁配料幾好都冇用, 下圖啲碟煙燻三文魚長通粉其實唔太差, 去啲樓上cafe食都唔會太大期望, 但價錢去到$1XX, 我完全覺得我喺度幫佢畀緊租金😓成晚覺得最好嘅係啲杯伯爵茶, 伯爵茶味幾香, 一路飲嘢又玩board game都幾開心。 不過最接受唔到嘅係連杯清茶都賣$32!!!!!😒😒😒

煙燻三文魚長通粉

免治牛肉醬意粉

不過最接受唔到嘅係連杯清茶都賣$32!!!!!😒😒😒
伯爵茶

2017-09-09
伯爵茶
2017-08-13 820 瀏覽
Gathering with friends around ten people and sit near the window sill. Have a great Sunday and playing killer of there.Have ordered grilled chicken filet,cream mentaiko spaghetti,magic house is great and enjoy!!!!Especially the drink magic house is great for summer,fresh and cool with mango ice cream.
2017-07-15
生日
2017-07-03 3092 瀏覽
想找一個地方坐著,玩board game,朋友推介銅鑼灣這一間cafe,於是前往一試。 由於當晚未吃晚餐,於是我叫了一個晚餐。我叫了安格斯牛柳粒配意粉,另外加一杯焦糖咖啡。 由於我十分大吃,所以我另外再叫了一個小吃拼盤和焗芝士西蘭花, 當然這兩份是和朋友分享的。 這個焦糖咖啡先到,其實挺好喝的。 很滑,奶和咖啡的配合很好。 我推介熱飲。 安格斯牛柳粒意粉到了。 意粉沒有太大的驚喜,反而覺得醬汁不夠,令本身很乾身的意粉很難進食。這方面處理得不夠好。 安格斯牛柳粒味道不錯,不太硬,容易咬,而且也算入味。 小食拼盤,性價比來說不太高,因為也不便宜。另外雞翼和雞髀處理得比較乾身,欠了肉汁。 而且份量也是怪怪的, 因為一般是做雙數的分量,還好當日我們來到是三個人。 這個芝士西蘭花是最好推介的, 西蘭花生熟程度剛剛好。 環境是不錯,但這裏是有時間規定的,有點可惜,而且餐飲和食物的價格比較貴,如果有其他選擇我不會來這間了。

這個焦糖咖啡先到,其實挺好喝的。

很滑,奶和咖啡的配合很好。 我推介熱飲。

安格斯牛柳粒意粉到了。

安格斯牛柳粒味道不錯,不太硬,容易咬,而且也算入味。

這個芝士西蘭花是最好推介的, 西蘭花生熟程度剛剛好。

2017-06-16
意粉很硬,朱古力飲品很淡,沒什麼朱古力味。7點落單,8點上菜,9點多催人走,但沒看見有人等位。環境還算好,梳化位很舒服。但鑑於食物質素較劣和服務不好,不建議前往。

2017-06-30
2017-04-14 1031 瀏覽
放學後,如果想揾個靜靜地方做功課溫書係cwb好難揾,我揾到呢到your home cafe. open times 3:00pm 我放學來到,只要叫杯飲品就可以坐3個鐘,環境好舒服, 我哋叫嘢飲加兩個小食 然後就開始做功課 有是幾個人傾下 project 做完功課仲可以玩番兩鋪games.呢到好多玩具 基本講得出都有, 玩一陣6點幾就返屋企啦 我哋通常都係叫薄荷曲奇特飲, 熱情果特飲, 藍莓益力多沙冰。 仲有 粉紅救嬌小食 必叫雞翼或 蜜糖雞粒加個 加個芝士薯蓉
小食 必叫雞翼或 蜜糖雞粒加個 加個芝士薯蓉
2017-02-18 1173 瀏覽
無意中路過,發現了這間Cafe。地方唔大.終於有幸光顧,餐廳雖然細細,但裝修佈置都好有家的feel.我同朋友四個人,第一次黎感覺好舒服~因有很多套餐我們要左個吉列豬扒意粉.肉醬長通粉.小食拼盤.明太子意粉.味道不錯.如果cafe來講不錯.份量十足.不會是百幾元比三四啖個隻.我推介明太子意粉當中最好味,飲野好多款選.包餐飲好小款,但可以加錢要其他飲品,更係轉啦.我們要左個曲奇雪笆.仲有個叫粉紅咩咩同花茶都好好飲.食完飲完玩下三國殺同層層疊咁就玩左成個晚上.可次一定再來.支持小店
2017-02-16
  • 小食拼盤
  • 肉醬長通粉
  • 明太子意粉
2017-01-22 1099 瀏覽
本來上網睇餐牌 旦系冇 就2人上去 睇餐牌,影左餐牌相,仲想幫間野放餐牌上黎openrice. 睇完d價錢,吾岩就走, 有個呀嬸就話,你吾系食野,岩岩影左相嘛,del左d相佢. 我就話上網搵吾到餐牌,仲要望住del. 黑哂面,態度太好,完全冇意思會再行3層樓梯上黎。呢度食野價錢有加一 加上野飲補埋錢,可以出面食任食既野了。
第一次有衝動開帳戶去食評,真是不吐不快。以前逄聊天吹水和朋友去CAFE 也一定去YOUR HOME (MY HOME) , 因為貪它台大環境坐得舒服。今天和朋友逛完街,就去YOUR HOME 度飲野坐下。 叫左杯奇異果汁同雜果賓治,一開始招呼我地位長髮年輕小姐態度不錯,問她波子棋位置她會主動幫忙找。奇異果汁(HKD44)和雜果賓治(HKD42) 味道略淡, 溝水佔既比皇很高。 但我地唔係太介意, 不竟係想搵個地方坐下休息下。坐左一個多鐘叫結帳, 有一個男人就計左張單加左10% 服務費, 合共就HKD95。同朋友睇完兩個都係得大紙, 就問下"可唔可以分開比, 兩個都係大紙"有一個四眼肥嬸就衝左出黎, 好似要同人出頭咁既樣, 態度好差(你想像到幾差就真係有咁差-.-) 好惡咁講" 要分開比呀嘛!!! 得! 等我黎!"個樣仲要係好凶好唔友善。之後分開收左HKD49  奇異果汁 和雜果賓治47 合共HKD96 元,  我同朋友好奇佢係唔係計,膽粗粗問一句"頭先個張單HKD95 其實已經多左, 而家又多左變HKD96?"個四眼肥嬸好惡同好串就話" 你地要分開計啤呀嘛!!!!!!咁味同你計囉, 服
第一次有衝動開帳戶去食評,真是不吐不快。
個樣仲要係好凶好唔友善。
個四眼肥嬸好惡同好串就話" 你地要分開計啤呀嘛!!!!!!咁味同你計囉, 服務費都分開計囉!!!'

嘩, 奇聞真係第一次聽, 分開計張單會貴D。 喂大佬我唔係分單, 問你得唔得你又話得。 又要咁專登刁難同態度咁差咁對D客。
唔係錢問題, 臨尾真係覺得貼錢黎比人凶我地。
YOUR HOME 印象已毀, 真係無下次。
2016-11-19
2016-10-23 1584 瀏覽
話說,原本想來Your Home Cafe,最終我們跟門牌來了這間My Home Cafe (Your Home Cafe就是另一邊門口)不打緊,我們只是要一個坐得舒適的地方。這兒有set ,我們order了一個卡邦尼意粉 中規中矩,不太乾身,但又未算好creamy。可以接受。煙三文魚螺絲粉螺絲粉份量好像少了一點,但煙三文魚份量也不錯。餐還有附送餐飲。附送的甜品普通了一點但整體感覺還可以,也沒有限時。想跟朋友來這閒聊也是一個不錯的地點

不打緊,我們只是要一個坐得舒適的地方。

這兒有set ,我們order了一個卡邦尼意粉
卡邦尼意粉
中規中矩,不太乾身,但又未算好creamy。可以接受。

煙三文魚螺絲粉
煙三文魚螺絲粉 (冷盤)
螺絲粉份量好像少了一點,但煙三文魚份量也不錯。

餐還有附送餐飲。

附送的甜品普通了一點

但整體感覺還可以,也沒有限時。

想跟朋友來這閒聊也是一個不錯的地點
小食拼盤
set 附送的紅豆綠茶雪糕
set 附送的朱古力, 朱古力曲奇
2016-08-05
2016-07-11 2639 瀏覽
經朋友一次介紹,就愛上哩個地方,唔係食物特別好食,而係食對得住價錢,可以任坐,又有棋玩,係一個plan旅行,同朋友聚會既好地方!朋友叫既牛柳粒長通粉,食物好大碟,一定飽,牛柳粒好韌,並無牛味,我地決定下次唔會再叫😫雞扒長通粉,雞扒好大塊,煎到好香脆,夠多汁撈通粉,哩個抵食!飲品我最中意叫士多啤梨朱古力,味道好似日本某牌子既朱古力糖!總結,八十幾蚊就又有飲又有食,又大大份,食物質素OK,唔限時間任坐,銅鑼灣,仲想點?

2016-05-25
2016-04-17 2772 瀏覽
友人忽然提起不如來局大富翁! 住港島ge 我們就選間就腳ge cafe,順便食夜宵!因為套餐飲品會抵d, 就叫左個2人套餐×1,1人套餐x1,仲有額外叫杯飲品。食物質素的確不錯。飲品candy drinks就算驚喜。不過有少少不足之要留意: 我地因為叫多左杯飲品,見有小食套餐想加反做套餐。職員就表示需要套餐需要1小時內order,唔係就當單點呢樣就差左少少整體環境食物還不錯的。
整體環境食物還不錯的。
黑椒牛柳配薯菜
和風忌廉明太子意粉
candy drinks
  • 炸雞翼
2015-08-06 2773 瀏覽
有坐到好似屋企咁舒服!一定要去呢間cafe啦!係果度飲左杯野,邊做自己野,都坐左兩個幾鐘,之後認唔住嗌多碟炸雞翼,超好食!佢地唔會用炸粉去炸,所以皮脆肉滑!加埋杯杯芽朱古力,真係好似坐係屋企度嘆緊媽媽既愛心小食!環境舒服,舒服到訓著咁濟,野食又好味!下次會再黎!
有坐到好似屋企咁舒服!一定要去呢間cafe啦!

環境舒服,舒服到訓著咁濟,野食又好味!下次會再黎!
2015-02-06 2708 瀏覽
到了跟朋友每月一次的聚餐,這次的聚餐地點是我挑的,我喜歡樓上Cafe,因為喜歡安靜又佈置有心思的地方,可以跟朋友聊聊天又不會被打擾的地方。在Openrice看到這家位於銅鑼灣的Cafe,看到食評也不錯後就決定在這家用餐了!整家店以白色同木設計為主,我們訂的是晚上八點半,到達時人不多,可以馬上入座.店裡佈置簡單又舒適的環境,真的頗適合跟朋友來聊聊天用餐,晚餐有A -M 多款Dinner Set 可選擇.我們四個人選了2個2人餐.有拼盤,4個主菜.甜品同餐飲,份量十足,不像其他CAFE份量小得像精品一樣.我們食4個餐都不錯.其中雞扒同煙三文魚較出色,飲品款式幾多,下次有機會一定ENCORE^^
2015-02-01
2014-01-19 3768 瀏覽
與男友這次到樓上Cafe約會,主要是他上次參加了朋友在此舉行的派對後印象不錯,因此決定再試。星期一的下午cafe是完全無人,我們選了近窗的位置(但建議平日去的朋友不要坐近窗,因為外面車聲太嘈吵)。點了個肉醬飯/意粉($78)及紅茶。肉醬與飯的份量比例很好,不像時下一些cafe中間只放一小攤肉醬,導致最後需「捱白飯」。而且肉醬上還加入已焗的芝士及香草,很香口,嚐起來感覺新鮮,沒有下大量笳醬。可惜的是紅茶的味道太淡了(茶內沒有茶葉),香味足夠但味道宜加強。最好能有一整壺茶,讓客人自己斟添。甚至能在壺下加添加熱器,令茶不會冷卻,並更配合cafe店的慢生活。環境一般,主要原因是開了窗,外面的馬路車聲太多,影響cafe的整體氣氛

2014-01-13
  • 肉醬飯
2013-08-03 3061 瀏覽
HAHA~那天有同事生日那就找了一間公司附近的CAFE,然後就來到了...Your Home這幅畫應該很搶眼了吧XD但...邊個的 Home放得落@@But who care?如果說有Home的感覺...應該是有小孩的吵鬧聲和哭聲吧...主菜...個汁我就好中意下濃淡、份量的都好ok下xd不過d鴨胸實太有點焦了...尼杯粉紅救嬌真的令我很中意!!!酸酸甜甜,香香的士多啤梨,怎教人不喜歡?可惜冰略多,不然真的完美他嘛...我來時...叫叫叫!!!我走時...叫叫叫!!!雖然叫得很兇,但其實好怕陌生人的xd
HAHA~

那天有同事生日那就找了一間公司附近的CAFE,

然後就來到了...Your Home
這幅畫應該很搶眼了吧XD
但...邊個的 Home放得落@@
But who care?
法式煙鴨胸
主菜...
個汁我就好中意下

濃淡、份量的都好ok下xd
不過d鴨胸實太有點焦了...
粉紅救嬌
尼杯粉紅救嬌真的令我很中意!!!

酸酸甜甜,香香的士多啤梨,
怎教人不喜歡?
可惜冰略多,不然真的完美
他嘛...
我來時...叫叫叫!!!
我走時...叫叫叫!!!
雖然叫得很兇,但其實好怕陌生人的xd
2013-08-02
生日