2020-05-28 5200 瀏覽
一個陽光普照的中午,我有幸受邀去Ladies Recreation Club (LRC) 「女士俱樂部」午餐。此處座落中環舊山頂道,要行斜坡上,沿途環境幽靜,不過,今日我哋揸車嚟,無机會欣賞山嶺風光。呢度除咗食嘢,重有好多康樂設施:網球埸、泳池和健身室等。昔日係一班英國貴婦社交活動聯誼嘅場所。時至今日,香港回歸中國, 但 LRC 仍然係唔少有錢婆, 特別係外籍人士家庭樂嘅好地方。餐廳內舖上地毯,四圍環境安静整潔,個别食客在座位上喁喁細語,氣氛和諧。意式午市套餐熱辣歐陸麵包前菜呢道沙律係由切片番茄,mozzarella cheese , Basil(羅勒)組合,配意大利香醋。顏色悦目,食味清新煙三文鱼甘腴,配Mascarpone芝士伴沙律菜,加上藜麥及鮮魚子。呢款芝士係做義大利著名甜品Tiramisu主水要材料,奶味香滑,口感豐富龍蝦濃湯太咸主菜牛肉燉得極腍,牛腩texture ,個人嫌味太濃,通心粉稍硬伴碟有烤茴香,水煑土豆,鮮番茄他他配紅鲻魚,清新不腻甜點經典的歐式水果撻,上面舖满散發淡雅清香糖漬嘅杏桃厚切片餐飲一杯份量啱啱好,奶味香滑十足嘅latte,交織出令人回味嘅美好下午時光

意式午市套餐

Wild mushroom

龍蝦濃湯太咸

Lobster bisque

主菜

伴碟有烤茴香,水煑土豆,鮮
番茄他他配紅鲻魚,清新不腻

甜點
baked apricot almond tart

經典的歐式水果撻,上面舖满散發淡雅清香糖漬嘅杏桃厚切片

餐飲
latte

seared red mullet
wild mushroom & beef stew
2020-05-19
生日