2024-07-15 1545 瀏覽
❝𝐓𝐡𝐞 𝐓𝐢𝐟𝐟𝐚𝐧𝐲 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐁𝐨𝐱 𝐂𝐚𝐟𝐞❞全新𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 𝐚𝐭 𝐓𝐢𝐟𝐟𝐚𝐧𝐲’𝐬套餐,啟發自𝟔𝟎年代經典電影,以鹹點為主的𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡,用上鵝肝、魚子醬等矜貴食材,加上美美的𝐓𝐢𝐟𝐟𝐚𝐧𝐲配色餐具、銀器,整個感覺都好奢華,食完記得順便去埋外面打卡牆影相呢🧚🏻‍♀️࿐🩵𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 𝐚𝐭 𝐓𝐢𝐟𝐟𝐚𝐧𝐲’𝐬 ($𝟐𝟓𝟖/𝐩𝐩;$𝟒𝟖𝟖/𝟐 𝐩𝐩)🍽️𝐓𝐨𝐰𝐞𝐫特別喜歡雞蛋杯,嫩滑蒸蛋配魚子醬、鵝肝等,味道豐富!另外新餐肉拿破崙亦十分有創意,香脆餐肉配酥皮,較少見的配搭又幾好食👅✧ 𝐓𝐈𝐅𝐅𝐀𝐍𝐘'𝐒雞蛋杯💫✧ 迷你煙燻牛肉吐司✧ 時令水果丹麥酥💫✧ 新餐肉拿破崙💫✧ 自家製穀物杯🍞𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭選用自家製酸種麵包,較喜歡芝士蘑菇款,相對較濃味,拌上蛋汁更香口!✧ 煙三文魚配牛油果開放式吐司✧ 太陽蛋芝士蘑菇開放式吐司💫🍸𝐂𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥特別叫咗兩款𝐂𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥,𝐓𝐢𝐟𝐟𝐚𝐧𝐲 𝐓由𝐈𝐫𝐢𝐬𝐡 𝐖𝐡𝐢𝐬𝐤𝐞𝐲配吉士、可可粉等調成,味道較甜,似甜品多過酒,易入口,仲有招牌𝐓𝐢𝐟𝐟𝐚𝐧𝐲圖案,打卡一流!另外𝐇𝐚𝐫𝐝𝐖𝐞𝐚𝐫即𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐀𝐟𝐟𝐨
❝𝐓𝐡𝐞 𝐓𝐢𝐟𝐟𝐚𝐧𝐲 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐁𝐨𝐱 𝐂𝐚𝐟𝐞❞

🍞𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭
✧ 煙三文魚配牛油果開放式吐司
✧ 太陽蛋芝士蘑菇開放式吐司💫

🍸𝐂𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥
另外𝐇𝐚𝐫𝐝𝐖𝐞𝐚𝐫即𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐀𝐟𝐟𝐨𝐠𝐚𝐭𝐨,酒味會較濃,適合鍾意𝐬𝐭𝐫𝐨𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐭𝐚𝐬𝐭𝐞嘅🤍
✧ 𝐓𝐢𝐟𝐟𝐚𝐧𝐲 𝐓💫
✧ 𝐇𝐚𝐫𝐝𝐖𝐞𝐚𝐫

2024-07-07
$240 (早餐)
【無法抗拒。碧籃色下午茶】每位女生都難以抗拒的碧藍色,餐廳外形就如一個巨大版的禮物盒。餐廳的主色調是Tiffany Blue,帶點夢幻感。地點就在海港城旁,逛街後可以來一點輕食。❈ TIFFANY 下午茶 HK$688包括4款甜品+4款鹹點和2款包點香蒜鹽之花鬆餅帶有淡淡的香蒜香氣,搭配珍珠蜜糖,鹹甜交接挺特別。椒麻鮑魚撻和龍蝦三文魚籽沙律味道很突出,鮑魚彈牙加上撻皮酥脆,豐富了口感。沙律裝在Tiffany 小鐵盒裡好吃又精緻,也很打卡。布朗芭菲裡面的咖啡啫喱中和了栗子蓉的甜度,香脆杏仁脆片也增加了層次感。最打卡也是招牌的迷你BLUE BOX,一定不能錯過。甜點✦ 迷你BLUE BOX✦ 迷你蒙布朗芭菲✦ 車厘子雲呢拿蛋糕✦ 鳥巢朱古力蛋鹹點✦ 椒麻鮑魚撻✦ 魚子醬香蔥吞拿魚他他最中餅✦ 龍蝦三文魚籽沙律✦ 番茄芝士爆谷包點 ✦ 香蒜鹽之花鬆餅 -配奶油忌廉、番茄果醬及蜜糖珍珠✦ 法式杏仁蛋糕選配指定咖啡或茶($78或以下)✦ 伯爵茶✦ 洋甘菊茶❈ 雞尾酒 - Tiffany Blue HK$128杯里是藍色圓形的棉花糖,倒上接骨木花汽水、伏特加的調酒後,就變成一杯淺藍色的雞尾酒,有點
【無法抗拒。碧籃色下午茶】

❈ TIFFANY 下午茶 HK$688

✦ 魚子醬香蔥吞拿魚他他最中餅
✦ 龍蝦三文魚籽沙律
✦ 番茄芝士爆谷

包點
✦ 香蒜鹽之花鬆餅 -配奶油忌廉、番茄果醬及蜜糖珍珠
✦ 法式杏仁蛋糕

選配指定咖啡或茶($78或以下)
✦ 伯爵茶
✦ 洋甘菊茶

❈ 雞尾酒 - Tiffany Blue HK$128

杯里是藍色圓形的棉花糖,倒上接骨木花汽水、伏特加的調酒後,就變成一杯淺藍色的雞尾酒,有點甜。

2024-05-30
2024-06-18 1530 瀏覽
Tiffany Blue Box啱啱開嘅時候去過食一次afternoon tea🫖,今次friend話想試dinner就揾左日weekday嚟🍽️。雖然有a la carte但見佢個set menu有5個dish + champagne🥂就唔諗咁多啦!💰Tiffany’s Dinner $738🔸Starter - Tiffany’s Caviar Box🔸Soup - White Asparagus Chicken Consommé🔸Foie Gras Morel Risotto🔸Main - French Spring Chicken or Slow Cooked Beef Cheek🔸Dessert - Mont Blanc最深刻印象係starter - Caviar Box💎,Tiffany blue盒入面舖滿caviar,底下係一層Hamachi Carpaccio🐟,啖啖都足滿住奢華嘅海鮮風味😋。Main可以揀beef cheek或雞,小編同朋友各叫一樣嚟試,若兩者要二揀一會prefer French Spring Chicken🐔,松露香濃雞肉紮實但係都Juicy。甜品環節

💰Tiffany’s Dinner $738
🔸Foie Gras Morel Risotto
🔸Dessert - Mont Blanc

甜品環節原本以為Tiffany gift box嘅cake,點知係Mont Blanc🌰,chestnut purée 偏甜但好smooth,栗子味都幾濃郁!
2024-03-28
2024-06-06 917 瀏覽
The Tiffany Blue Box Cafe位於尖沙咀北京道1號,顧名思義餐廳外觀如同一個禮物盒🎁 而裝潢當然以Tiffany Blue湖水藍色為主調🩵 整體給人一種優雅而夢幻的感覺,十分適合打卡拍照🤩 而且餐廳空間很寬敞,座位之間都有足夠的距離,坐得很舒服~😌🩵TIFFANY AFTERNOON TEA🩵甜點:🤍迷你BLUE BOX🤍迷你蒙布朗芭菲🤍車厘子雲呢拿蛋糕🤍鳥巢朱古力蛋鹹點:🤍椒麻鮑魚撻🤍魚子醬香蔥吞拿魚他他最中餅🤍龍蝦三文魚籽沙律🤍番茄芝士爆谷包點:🤍香蒜鹽之花鬆餅 (配奶油忌廉、番茄果醬及蜜糖珍珠)🤍法式杏仁蛋糕下午茶套餐包括茶或咖啡 (HKD688 for two persons)每款鹹點的味道都很有驚喜,特別是椒麻鮑魚撻🤤 一口鮑魚彈牙惹味,配搭鮑汁杏鮑菇及忌廉,口感層次豐富,十分滋味😋 甜點的味道也不錯,其中最喜歡迷你蒙布朗芭菲🌰 裡面是栗子蓉、糖漬栗子、咖啡啫喱及香脆杏仁脆片🤩 栗子味香濃,層次豐富,而且不會過於甜膩👌🏻 而鬆餅則是香蒜鹽之花鬆餅,帶有淡淡的香蒜香氣,微鹹的味道很特別呢~❣️個人認為Tiffany的afternoon tea set是我近期吃

🩵TIFFANY AFTERNOON TEA🩵

🤍龍蝦三文魚籽沙律
🤍番茄芝士爆谷
番茄芝士爆谷

包點:
🤍香蒜鹽之花鬆餅 (配奶油忌廉、番茄果醬及蜜糖珍珠)
🤍法式杏仁蛋糕
包點

個人認為Tiffany的afternoon tea set是我近期吃過最好吃的,而且賣相也很出色,絕對值得再次到訪😍🩵

📍The Tiffany Blue Box Cafe - 尖沙咀北京道1號大堂207-208號舖
TIFFANY AFTERNOON TEA
番茄芝士爆谷
  • Tiffany  Afternoon  Tea
春天果然係最適合品嘗下午茶嘅日子~ 今次介紹嘅絕對係港女必試下午茶系列嘅頭三名!望到呢隻熟悉嘅顏色,就知道係位於尖沙咀嘅「 𝘛𝘩𝘦 𝘛𝘪𝘧𝘧𝘢𝘯𝘺 𝘉𝘭𝘶𝘦 𝘉𝘰𝘹 𝘊𝘢𝘧𝘦 」🤩 見到好多美女黎到都盛裝打扮,就知道呢一個𝘛𝘦𝘢 𝘚𝘦𝘵有幾咁打卡𝘈𝘣𝘭𝘦🥴套餐價錢合理$688已經嘆到鮑魚仔、魚子等矜貴食材👍🏻 賣相華麗,尤其係甜品造型😍 一定要相機食先啦~《 龍蝦三文魚籽沙律 》 先來介紹鹹點部份,最特別就係哩個用鐵盒仔裝住嘅沙律🥗 三文魚籽一半滿,龍蝦肉又實淨又多,連埋最底嘅薯仔片一齊食好清新🤤 《 椒麻鮑魚撻 》撻皮做得好出色,脆得黎唔鬆散而且唔會好厚👍🏻 內頭包住鮑汁杏鮑菇粒,好惹味🤤 而主角鮑魚仔亦好爽口彈牙👍🏻《 魚子醬香蔥吞拿魚他他最中餅 》矜貴嘅魚子醬鋪係吞拿魚他他上面,連埋鬆軟嘅餅底一齊食好夾👍🏻《 香蒜鹽之花鬆餅 》哩款𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦質地特別,入口酥化好似酥皮撻🤤 加上有薄薄蒜味同鹹香,配搭奶油忌廉食好滋味😋《 法式杏仁蛋糕 》鬆軟香口🤤 《 迷你蒙布朗芭菲 》輪到介紹最喜愛嘅甜品環節😍 哩款迷你芭菲內藏唔少細節位!例如栗子上面嘅金箔🌰 曲奇餅表層一塗上金色食用粉末,更顯

《 龍蝦三文魚籽沙律 》

《 椒麻鮑魚撻 》

《 魚子醬香蔥吞拿魚他他最中餅 》

《 香蒜鹽之花鬆餅 》

《 法式杏仁蛋糕 》
鬆軟香口🤤

《 迷你蒙布朗芭菲 》
輪到介紹最喜愛嘅甜品環節😍 哩款迷你芭菲內藏唔少細節位!例如栗子上面嘅金箔🌰 曲奇餅表層一塗上金色食用粉末,更顯貴氣👍🏻 以杏仁脆片分隔兩層,上層嘅栗子蓉甜味天然,入口即化好幼滑😍

《 迷你𝘉𝘭𝘶𝘦 𝘉𝘰𝘹 》
最𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦非哩款莫屬!外層禮盒係白朱古力皮,內裡係焙茶慕絲夾住濃縮咖啡啫喱,整個蛋糕都唔會太甜👍🏻

《 車厘子雲呢拿蛋糕 》
賣相好別緻,尤其是香葉包着車厘子有種清香🍒哩款因為有雲呢拿流心餡比較甜,好岩女孩子🤤

《 鳥巢朱古力蛋 》
起初以為只係裝飾,睇清楚餐單先知道佢係可以食嘅😂 幾可亂真嘅朱古力豆~

《 蕃茄芝士爆谷 》
爆谷脆波波,加上蕃茄芝士味粉十分香口😎

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
下午茶
Tiffany Blue Box Café has just launched an amazing new French-inspired brunch menu!For just $258 (for one) or $488 HKD (for two), you and a friend can treat yourselves to Tiffany’s decadent brunch spread. I’d also highly recommend trying their signature Tiffany-themed cocktails, like the “Tiffany T” Crème Brûlée Eggnog or the “Knot” Pink Grapefruit Vodka. 🍸 Trust me, you’ll leave feeling super satisfied! 🧾 BREAKFAST MENU (Afternoon Tea Style) 🍓Upper Tier: 🍽️Tiffany’s Egg in a Shell (caviar, foie

🍓Upper Tier:
🍽️Tiffany’s Egg in a Shell (caviar, foie gras, sakura shrimp)
🍽️ Mini Beef Pastrami Sandwich

🍓Lower Tier
🍽️Seasonal Fruit Danish
🍽️Omni Pork Mille Feuille
🍽️House Granola

🍓Open Toasted Sourdough Sandwich
🍽️Smoked Salmon Avocado Toast or
🍽️Truffle Egg Toast (Chicken a là king) or
🍽️Sautéed Mushroom & Spinach Toast

☕️ Beverage
🍽️ Served with a selected coffee / tea / juice (below $78HKD)
🍽️ Free Flow Champagne +280PP
2024-07-14
用餐優惠
試食活動
位於北京道一號嘅打卡餐廳成間餐廳以Tiffany blue為主色<煙三文魚班尼迪配魚子醬>Hollandaise sauce 做得好creamy偃唔係用一般嘅English muffin而係 Risotto cake加埋三文魚一齊食唔錯<烤檸檬法國春雞>春雞烤得唔錯 食果時雞肉都係嫩嘅唔韌雞下面有手指薯仔同埋迷你甘筍可惜上菜時雞係室溫 暖都唔係 非常影響整體味道<山椒香煎西班牙伊比利亞豬扒>不建議呢個dish同春雞一樣食物都係室溫生菜直頭難食 煎完凍左好似吸左油嘅油攤凍左
位於北京道一號嘅打卡餐廳

不建議呢個dish
同春雞一樣食物都係室溫
生菜直頭難食 煎完凍左
好似吸左油嘅油攤凍左

有冇Tiffany&Co嘅fans!相信都會知北京道一號有間The Tiffany Blue Box Cafe 外型似支淡藍色嘅香水外型望落十分夢幻 有提供唔同類型嘅餐點甜品酒水近日推出咗全新嘅Brunch menu 以鹹點為主包括如圖見到有Upper Lower Tier 每人一份Toast同飲品𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 𝗔𝘁 𝗧𝗶𝗳𝗳𝗮𝗻𝘆’𝘀 ($𝟰𝟴𝟴 𝗳𝗼𝗿 𝟮)🤍𝗨𝗽𝗽𝗲𝗿 𝗧𝗶𝗲𝗿 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬上層有魚子醬鵝肝雞蛋杯同迷你煙燻牛肉吐司雞蛋杯應該係造型最奢華嗰款😂入面主要係蒸蛋高湯味濃郁 蛋夠滑 加埋魚子醬鵝肝入口更加鹹香鮮味牛肉toast 西冷牛肉片香口肉味濃 邊位帶少少脂肪香 重點係配黑松露蛋黃醬 兩片麵包微脆 好食!!🤍𝗟𝗼𝘄𝗲𝗿 𝗧𝗶𝗲𝗿 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬呢層唯一嗰款鹹點新餐肉拿破崙就冇上面兩款咁出色雖然中間有雞蛋沙律醬但整體入口都比較乾 味道普通提子丹麥酥就幾唔錯 我哋放咗差唔多兩個鐘先食到佢酥皮依然超級脆 中間有檸檬吉士醬同提子 味道酸甜開胃 食曬成個咁飽嘅brunch再食都唔會膩仲有個自家製穀物杯 將燕麥奶倒入杯到有穀物片 香蕉 覆盆子

有冇Tiffany&Co嘅fans!相信都會知北京道一號
外型望落十分夢幻 有提供唔同類型嘅餐點甜品酒水
近日推出咗全新嘅Brunch menu 以鹹點為主

🤍𝗨𝗽𝗽𝗲𝗿 𝗧𝗶𝗲𝗿 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬
上層有魚子醬鵝肝雞蛋杯同迷你煙燻牛肉吐司
雞蛋杯應該係造型最奢華嗰款😂入面主要係蒸蛋
高湯味濃郁 蛋夠滑 加埋魚子醬鵝肝入口更加鹹香鮮味
牛肉toast 西冷牛肉片香口肉味濃 邊位帶少少脂肪香
重點係配黑松露蛋黃醬 兩片麵包微脆 好食!!

🤍𝗟𝗼𝘄𝗲𝗿 𝗧𝗶𝗲𝗿 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬
呢層唯一嗰款鹹點新餐肉拿破崙就冇上面兩款咁出色
雖然中間有雞蛋沙律醬但整體入口都比較乾 味道普通
提子丹麥酥就幾唔錯 我哋放咗差唔多兩個鐘先食到佢
酥皮依然超級脆 中間有檸檬吉士醬同提子
味道酸甜開胃 食曬成個咁飽嘅brunch再食都唔會膩
仲有個自家製穀物杯 將燕麥奶倒入杯到
有穀物片 香蕉 覆盆子 奇亞籽 即刻有翻健康早餐嘅感覺🤣

🤍𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗘𝗴𝗴 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬
賣相好靚 旋風蛋嘅下面係滿滿嘅白汁雞皇!
係比較少見嘅toast款式 一啖入口主要食到奶香味芝士味
蛋滑身 但少少扣分位係松露味會冇乜存在感

🤍𝗦𝗮𝘂𝘁é𝗲𝗱 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗽𝗶𝗻𝗮𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
呢款成個配搭比較common 但味道就比較出色
滿分流心效果嘅太陽蛋下面係蘑菇粒同菠菜葉
蘑菇出奇地超香口!! 撈埋芝士同蛋黃 十分滿足🫶🏻
自家製嘅sourdough 酸度可以 如果包邊再脆啲會更好^^

🤍𝗧𝗶𝗳𝗳𝗮𝗻𝘆 𝗕𝗹𝘂𝗲($𝟭𝟮𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬
已經喺ig見過無數次 出鏡率十分高嘅signature cocktail
將vodka同接骨木花氣水 倒落藍色棉花糖波波到
打卡度真係比滿分 超級夢幻嘅一杯酒啊!!
不過vodka嘅比例幾重 飲落個人就不是很習慣呢

🤍𝗧𝗶𝗳𝗳𝗮𝗻𝘆 𝗧($𝟭𝟭𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
另外 Cafe推出咗全新嘅cocktail menu 有四款
分別用四個系列嘅珠寶 HardWear, Knot, Lock
同Tiffany T 作為靈感同命名 試咗望落最吸引到我嘅T
Irish Whiskey底 上面係Cream Brûlée浮層
超 級 好 飲!! 酒味唔會太濃 易入口 真係有焦糖同蛋香☺️
如果唔飲酒 呢四款都會有相對應嘅mocktail 可以揀!

整體體驗不錯 食個咁嘅brunch應該就係good day嘅開始🫶🏻
價錢比起下午茶平 如果唔介意早食少少
又比較鍾意食鹹點嘅 呢個menu就會比較推薦
環境闊落乾淨 服務態度好 鍾意Tiffany Blue呢隻色嘅
真係會瘋狂打卡😂快啲約埋啲fd子一齊去做港女!🥱
誰說打卡 𝖲𝖾𝗍 要下午才有夢幻由一大早就要開始了~~在透光的 𝖳𝗂𝖿𝖿𝖺𝗇𝗒 𝖡𝗅𝗎𝖾 盒子用餐是高級感儀式感的東西也能讓人快樂感🆙.由頂層精美細滑的魚子醬雞蛋杯到下層新鮮的時令水果丹麥酥層架每一款都相當精緻吸引.迷你煙燻牛肉吐司有點驚喜烤得外脆的吐司夾著煙燻牛肉、酸黃瓜仔再配上黑松露蛋黃醬 味道層次豐富!.新餐肉拿破崙概念新穎把日常平凡的早餐都變得更高級了~.𝖡𝗋𝖾𝖺𝗄𝖿𝖺𝗌𝗍 𝖲𝖾𝗍 $𝟦𝟪𝟪 兩位除了以上的層架小點還有 𝗈𝗉𝖾𝗇𝖾𝖽 𝗍𝗈𝖺𝗌𝗍𝖾𝖽 𝗌𝖺𝗇𝖽𝗐𝗂𝖼𝗁 選擇.選了太陽蛋芝士蘑茹的一款有重重的蘑茹味. 而且看著蛋汁流下就很治癒煙三文魚牛油果的一款就是沉穩. 除子鮮牛油果還特意做了牛油果慕絲配酸種麵包就不會太乾.若覺隨餐的咖啡茶的單調不妨一試由各手飾鑽戒啟發的 𝖼𝗈𝖼𝗄𝗍𝖺𝗂𝗅𝗌概念真的了不起.挺喜歡 𝖢𝗋𝖾̀𝗆𝖾 𝖡𝗋𝗎̂𝗅𝖾́𝖾 𝖤𝗀𝗀𝗇𝗈𝗀 ~

誰說打卡 𝖲𝖾𝗍 要下午才有
夢幻由一大早就要開始了~~
在透光的 𝖳𝗂𝖿𝖿𝖺𝗇𝗒 𝖡𝗅𝗎𝖾 盒子用餐是高級感
儀式感的東西也能讓人快樂感🆙

由頂層精美細滑的魚子醬雞蛋杯
到下層新鮮的時令水果丹麥酥
層架每一款都相當精緻吸引

迷你煙燻牛肉吐司有點驚喜
烤得外脆的吐司夾著煙燻牛肉、酸黃瓜仔
再配上黑松露蛋黃醬 味道層次豐富!
新餐肉拿破崙概念新穎
把日常平凡的早餐都變得更高級了~

𝖡𝗋𝖾𝖺𝗄𝖿𝖺𝗌𝗍 𝖲𝖾𝗍 $𝟦𝟪𝟪 兩位
煙三文魚牛油果的一款就是沉穩. 除子鮮牛油果
還特意做了牛油果慕絲配酸種麵包就不會太乾

若覺隨餐的咖啡茶的單調
不妨一試由各手飾鑽戒啟發的 𝖼𝗈𝖼𝗄𝗍𝖺𝗂𝗅𝗌
概念真的了不起.
挺喜歡 𝖢𝗋𝖾̀𝗆𝖾 𝖡𝗋𝗎̂𝗅𝖾́𝖾 𝖤𝗀𝗀𝗇𝗈𝗀 ~

2024-07-18 402 瀏覽
📍#尖沙咀 The Tiffany Blue Box Cafe#羊羊在尖沙咀#羊羊在九龍之前朋友送了這家餐廳現金卷,這家餐廳是全亞洲第一間分店,所以特意去吃😃還以為會很貴,但是餐廳有提供全天套餐,搭下來就很划算了☺️🍴餐廳點評職員親切有禮,會幫忙搬椅子來放袋👜環境光亮,好像在閃閃發光的首飾箱,很打卡📸食物質素中上,不會只有外表😎💁🏻‍♀️三道菜套餐 $458 (另設兩道菜套餐$358✨前菜🌱新餐肉伴蛋花雖然是素食,但是吃下去跟平常的午餐一樣,反而蛋花有點像大豆製🤣伴著脆米餅吃,很新奇的體驗呢😳🦐鮮蝦配千層腐竹很大一隻蝦,味道比較淡🤪腐竹和豆乳很搭,伴著吃有濃濃的豆香😤✨湯🥦椰菜花濃湯真是很重椰菜花味,打得很滑,加了忌廉更香滑😋🐓法式清雞湯配鴨肝小雲吞味道相對清淡,細嚐會感受到雞湯的鮮味🐔雲呑有點小,真的不太嚐到甚麼味😂✨主菜🐄澳洲牛頰肉意粉蝴蝶粉吸滿了醬汁,是很濃的牛肉汁🐮牛頰肉是切碎,但是保留了顆粒感,所以每吃都是牛的滋味😍🐖山椒香煎西班牙伊比利亞黑毛豬扒外表很討好呢,是五顏六色的🌈豬扒是厚切,還是粉粉嫩嫩,有微微的肉汁💦旁邊的配菜也不錯,外面烤得焦香,裡面保留汁水😉✨甜點🍞 特色BLU

#羊羊在尖沙咀

🌱新餐肉伴蛋花

🦐鮮蝦配千層腐竹

✨湯
🥦椰菜花濃湯
真是很重椰菜花味,打得很滑,加了忌廉更香滑😋

🐓法式清雞湯配鴨肝小雲吞

✨主菜
🐄澳洲牛頰肉意粉

🐖山椒香煎西班牙伊比利亞黑毛豬扒

✨甜點
🍞 特色BLUE BOX吐司
小小一隻卻藏有無限驚喜🤭吐司是千層丹麥吐司,特別有牛油香🧈切開還有香蕉焦糖醬,是有點甜,但配麵包和咖啡剛剛好👍🏻

☕️飲料
特別在於熱飲有品牌logo裝飾,原本單點了牛奶咖啡走咖啡,職員說可能做不到,但還是特意打奶泡替羊加上去,很窩心💗

總價錢-朋友請,詳情看餐牌

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #尖沙咀美食 #九龍美食 #西餐 #打卡餐廳 #牛扒 #食肉獸 #美食推介 #朋友聚餐 #情侶好去處 #紀念日 #節日慶祝 #生日飯 #情人節 #香港打卡 #打卡餐廳 #生日餐廳 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #香港必食 #香港旅遊 #流量密碼

1903 瀏覽
2024-07-12 406 瀏覽
點樣食推介✨⭐️ 超豐富又不失精緻嘅brunch⭐️⭐️ 尖沙咀cafe⭐️The Tiffany Blue Box Cafe 地址:尖沙咀北京道1號大堂207-208號舖🍖Breakfast at Tiffany‘s for 2px $488 (7.8/10)本身以為得一座塔,點知仲包兩份toast同埋兩杯野飲,超飽肚!! 係男仔都覺得飽嘅份量,即刻覺得好抵食😂最上層係有魚子醬同鵝肝嘅雞蛋杯,煙燻牛肉多士,牛肉鋪得好厚!基本上係啖啖肉下層有提子丹麥酥,夠酥脆,同埋用左檸檬醬好清新;仲有款gimmick野新餐肉拿破崙,係有酥片夾住d蛋沙律同新餐肉🤣🤣;最後一款就係自家製granola,可以淋上燕麥奶或者就咁食(杯奶比我飲曬🤣🤣🍖煙三文魚配牛油果toast二人餐跟餐包埋兩個toast,全部配料豐富澎湃❤️,差唔多有原個牛油果嘅份量,煙三文魚都好厚身,個牛油果mousse係酸酸地嘅,好開胃🍖松露旋風蛋toast估唔到裡面係白汁雞皇飯d fd😂,好似食左個蛋包飯咁!🍸Hardwear $118 (8/10)係佢地最新推出嘅cocktail,非常有巧思,其實係whisky affogato黎,酒味同咖啡

點樣食推介✨

⭐️ 超豐富又不失精緻嘅brunch⭐️
⭐️ 尖沙咀cafe⭐️

The Tiffany Blue Box Cafe
地址:尖沙咀北京道1號大堂207-208號舖

🍖煙三文魚配牛油果toast

🍖松露旋風蛋toast
估唔到裡面係白汁雞皇飯d fd😂,好似食左個蛋包飯咁!

🍸Hardwear $118 (8/10)
係佢地最新推出嘅cocktail,非常有巧思,其實係whisky affogato黎,酒味同咖啡香融合得完美,球雲呢拿雪糕都好滑,值得一試!

🍸Knot $118 (7.5/10)
係西柚配搭vodka嘅cocktail,非常清新
回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
人均:$200~$300
服務:(7/10)
非常推薦佢地嘅早餐set👅💦,勁飽足
2024-07-09 340 瀏覽
老公同我慶祝生日,俾個驚喜我餐廳裝修很時代餐具很美,充滿少女氣息我地試左下午茶甜點除了很好看,同野食打卡都用左一段時間,一入口很好味,朱古力很濃,甜度恰當。鹹點用料最好味是魚子醬香蔥吞拿魚他他薄脆,粒粒魚子很新鮮。餐酒是白酒很易入口,喝了兩杯便有醉意🤣🤣用餐後餐廳仲會送一份小禮物,很有心思下午茶餐牌甜點:焙茶慕絲、濃縮咖啡啫喱、朱古力果仁脆片士多啤梨芭菲斑蘭椰子慕斯蛋糕蛋白檸檬撻鳥巢朱古力蛋鹹點:椒麻鮑魚撻鵝肝巴馬火腿泡芙魚子醬香蔥吞拿魚他他薄脆龍蝦三文魚籽沙律包點:配奶油忌廉、番茄果醬及蜜糖珍珠配無限暢飲雷司令氣泡白葡萄酒及指定飲品兩位起$788
老公同我慶祝生日,俾個驚喜我
餐廳裝修很時代
餐具很美,充滿少女氣息
我地試左下午茶
鹹點用料最好味是魚子醬香蔥吞拿魚他他薄脆,粒粒魚子很新鮮。
餐酒是白酒很易入口,喝了兩杯便有醉意🤣🤣
用餐後餐廳仲會送一份小禮物,很有心思

下午茶餐牌
甜點:
焙茶慕絲、濃縮咖啡啫喱、朱古力果仁脆片
士多啤梨芭菲

鵝肝巴馬火腿泡芙
魚子醬香蔥吞拿魚他他薄脆
龍蝦三文魚籽沙律

包點:
配奶油忌廉、番茄果醬及蜜糖珍珠

配無限暢飲雷司令氣泡白葡萄酒及指定飲品

兩位起$788
2024-06-18 327 瀏覽
話咁快又到同老公慶祝的日子,今次揀選了這間想試好耐的餐廳,就是這間位於尖沙咀的Tiffany Café!餐廳以Tiffany Blue為主色,而且外型亦好似禮物盒,好靚!TIFFANY晚餐,晚市時段有套餐亦有散叫,晚餐set包咗有香檳一杯、前菜、湯、主菜、甜品和飲品!點餐後店員為我們送上香檳和麵包,包括有酸種麵包同埋軟綿嘅法式小餐包!前菜-Tiffany的魚子醬盒子,前菜擺盤好靚,碟的最底層有白色的貝殼做裝飾,上面金色的盒仔放有魚子醬管漬油甘魚,油甘魚的魚味濃郁,再加上魚子醬,味道咸香又美味!白露筍法式清雞湯,雞湯由店員倒入碟中,碟內有西班牙黑毛豬火腿片和白露筍粒,雞湯非常清甜,黑毛豬火腿片有淡淡的咸香,不錯!香煎鵝肝羊肚菌意大利燉飯,燉飯味道香濃又creamy,鵝肝煎到香口,味道濃郁,而羊肚菌味道鮮甜,飯上面仲有一塊葉子形狀的薄脆,跟意大利飯一齊食特別美味!法國春雞伴松露慕斯,春雞沒有骨,方便食用,而雞肉口感嫩滑,入面仲醸有羊肚菌、蘆筍和甘筍蓉,而雞肉上面淋有榛子粒和松露醬,第一次食雞肉配有榛子粒,估唔到咁好食!慢煮牛頰肉,牛頰肉用上葉包住,什有藝術感!牛頰肉用上慢煮的方法,保留左肉
慢煮牛頰肉,牛頰肉用上葉包住,什有藝術感!牛頰肉用上慢煮的方法,保留左肉的鮮味,牛肉味道濃郁,肉質鬆軟!配有軟綿的薯蓉,有淡淡的牛油香味!
蒙布朗,最後黎到甜品部分,蛋糕上面有滿滿的栗子蓉,味道好香濃,唔會好甜,而且細細份,不怕膩!
2024-03-28
2024-06-09 371 瀏覽
餐廳以tiffany blue為主調💙 晚市有ALC也有dinner set,五道菜加香檳和飲品🍾餐包有兩款,最喜歡brioche軟熟富牛油香🍞 前菜魚子醬盒子很精緻,魚子醬下是漬油甘魚片🐟 咸鮮味與香檳尤其夾🥂白露荀法式清雞湯伴以黑毛豬火腿🥄 鵝肝羊肚菌意大利燉飯口感creamy😋,鵝肝滿油香☺️ 最喜歡主菜法國春雞伴松露慕斯! 雞肉嫩滑,釀了松露醬,加添香氣😋 最後甜品以經典法式甜品蒙布朗作結🌰

餐廳以tiffany blue為主調💙

晚市有ALC也有dinner set,五道菜加香檳和飲品🍾

餐包有兩款,最喜歡brioche軟熟富牛油香🍞

最後甜品以經典法式甜品蒙布朗作結🌰
2024-06-08 404 瀏覽
每年都最少來一次🩵通常都係黎食Tea或晚餐,今次同小朋友黎,所以就揀左食brunch,因為早午餐關系,menu比較多包類,但小朋友同我都好鍾意食包,所以都覺得ok🥪除左有好精美既tower,每個set就可自算一款open toasted sandwich,我地5人所以3款toast都試晒,個人比較喜歡煙三文魚牛油果🥑味道會豐富d,而tower主要係咸食,所以冇咁容易覺得漏,另外再單點左每次都會食既咸蛋卡邦尼🍝小朋友都超鍾意,特別係咸蛋片弟弟話似食緊芝士🧀總括大家都食得滿足,特別姐姐覺得餐廳好靚,女仔都係鍾意靚,考完試當係一個小獎勵😋
Breakfast  at  Tiffany’s
煙三文魚牛油果吐司