2024-04-09 434 瀏覽
約咗朋友食好耐冇食過嘅泰國菜,首選一定係諗住係九龍城揾食。揾到一間幾正宗又抵食嘅試試佢。兩個女仔係好餓嘅情況下叫咗一個咖哩、一份蒜蓉包、一碟菜、一碟炒粉、一份魷魚同埋一人一杯飲品。炭燒鮮魷好大條,即燒,食落肉質好嫩好易咬,佢配咗個酸辣醬汁(有啲似點生蝦果個汁)一齊食。泰式黃咖哩雞一個小砂煲上唔太辣但好香,偏水一啲,鍋入面都好足料。另外叫咗一份蒜蓉包,個法包都唔係hea,面頭有啲生蒜,夠晒味。馬拉盞炒椰菜苗泰國餐廳一定要食馬拉盞炒菜,今日揀咗從來未食過嘅椰菜苗。食落好爽口,炒真係好好食,仲有啲蝦米。豬頸肉炒捲心粉好出色好好食,又係第一次接觸捲心粉。個粉好似河粉但捲埋然後切到不規矩咁,但佢比一般河粉煙韌,食落好有鑊氣。好簡單嘅料(芽菜,蔥,蛋,豬頸肉)但炒埋一齊好好食。兩杯飲品 : 青檸沙冰 & 珍多冰正常發揮,冇乜特別。整體佢啲碟頭都幾大,啲野都係即叫即炒,feel到係有啲鑊氣,當中我最推介嘅係炒捲心粉同炒椰菜苗。Menu都幾多選擇,比較適合多啲人一齊去食。環境都闊落,幾’麻甩’,有啲似飯堂嘅感覺,但都幾嘈下,約一大班人黎食應該幾開心。

泰式黃咖哩雞

泰式黃咖哩雞

青檸沙冰,珍多冰

兩杯飲品 : 青檸沙冰 & 珍多冰正常發揮,冇乜特別。

2024-03-05
$230.5 (晚餐)