因為新景園出名份量大,但飯腳們基本上都小鳥胃🙈,所以返左灣仔咁耐一直都未去試😂,今日搵左個同事同我一樣大胃就去試下😎。去到見到堂食得幾個人排,但外賣就超多人,所以我地決定都係堂食😌。堂食位置唔多,等左10~15min左右有位,唔算好耐。揀左角落頭坐都唔逼👍🏻。無記錯佢最低消費係$74,所以基本上每人都要叫個main,無得share。第一次食梗係揀最招牌既2樣野同同事一齊試(staff仲好醒拎定碗仔俾我地share 😚)。🔅咖喱豬扒飯 ($90)叫完等5min左右就有得食,咖喱同豬扒分開上,豬扒就有2大塊,飯都多到就跌出黎😂。咖喱有椰香又帶點辣,送飯一流!薯仔好入味好夠腍,好啱我口味👍🏻。一咬豬扒同同事即刻對望👀,終於知道點解呢間咁多人排🤤。唔單止因為係黃店,係食物都真係好高質!豬扒炸到好香脆,炸既時間同火喉都控制得啱啱好,炸到上左色唔會好燶,但肉質仲好鮮嫩好juicy,同鬆肉粉乸過既假鬆軟口感係唔同。我特登上openrice再望過,全部都相既豬扒都係同我今日食既差唔多,證明keep到同一水準👍🏻(薯仔原來固定都係一舊😂)。🔅干炒牛河 ($82)相比之下我同同事都覺得乾炒牛河就普通啲,但

咖喱豬扒飯
🔅咖喱豬扒飯 ($90)

干炒牛河
🔅干炒牛河 ($82)
相比之下我同同事都覺得乾炒牛河就普通啲,但要強調絕對唔係難食!只係咖喱豬扒飯實在太正😂,即刻比下去🙈。牛河份量都係極多,炒得好均勻,條條分明但又唔油(食到最尾碟都無一灘灘油),再配上爆香左既芽菜同蔥,加埋牛肉又大塊又入味,一啲都唔吝嗇。鐘意既可以加辣醬就會惹味啲😝。

🔅凍檸茶 ($19)
凍0T加$19就貴左少少,但無理由食咁濃味既野唔飲番杯凍飲架嘛😂。不過佢既凍0T同同事都覺得幾好飲,茶底一啲都唔hea,少甜少冰就啱啱好。

💬整體雖然係唔平(特別係堂食),但食過一次就明白點解佢定價唔低都仲有咁多人食😋。外賣特價飯盒雖然都有咖哩豬扒飯,仲要$50有找,比堂食平大半,但同事食過話個咖哩無貴版咁正,大家可以自己取捨下😝。如果仲有人好似我咁out未試過,本人誠意推介經過灣仔既時候去試!希望大家都

🤫原本見到落單個遮遮以為個好惡,點知其實好好人😂。聽到有第二枱想叫少飯,遮遮唔俾佢少飯叫佢lunch食多啲😂 😂 😂。另一枱唔知有最低消費,想叫野飲又叫湯砌夠,遮遮話咁樣唔抵🤣🤣,好貼心!