2017-10-12
放工每每經過繼光香香雞都係一陣邪惡的香味….可惜都係晚飯時間,所以都忍住口唔買。今日竟然有外驚喜,因為阿媽提議買香香雞加餸。麥樂雞做餸就不時發生,但香香雞做餸就係第一次!!! 所幸放工晚飯時間,等買的人不多,所以我地點餐無幾耐都可以拎走。臨走仲叫多杯水果冰茶,消消暑。杯茶真係幾好飲,酸酸甜甜,茶味夠香,未返到去已經俾我飲晒。 其實好耐無食過香香雞,所以上枱一刻,帶莫名的興奮。香味依然,而且邪惡的香,未食都令人流口水。 先食個炸雞扒,外面炸得微脆,入面的雞肉仍滑嫩多汁,同其他炸雞比,佢一啲都唔會令人覺得熱氣,食落口啖啖肉~ 雞翼皮薄,香口而滑嫩多汁。炸雞係一粒粒的,無骨又夠惹味,平時就咁拎住食係一種風味,係飯枱上亦一啲都唔失禮,所以招牌係有其原因的。 墨魚甜不辣唔係卜卜脆路線,反而係帶點煙煙韌,點埋個甜酸醬或沙律醬食,雖然烏卒卒,又估佢唔到幾好食。 我最鍾意個鮑菇,大大一粒拎去炸,外面的炸漿唔厚,但幾好味,個菇炸完都仲係好多汁好飽滿,差不多我自己一個食晒。 平時覺得食炸野好邪惡,但當佢地變左枱上的一碟餸時,又令人食得幾開心。這可能係懶惰阿媽的煮食智慧
平時覺得食炸野好邪惡,但當佢地變左枱上的一碟餸時,又令人食得幾開心。這可能係懶惰阿媽的煮食智慧。