2020-11-04 177 瀏覽
好不容易捱到放工,走到銅鑼灣好好食一餐。老友帶我來到這家新開的漁港薈,因為他說現在正在新張酬賓,海鮮蒸鍋好抵食,可以試試佢!我們點的是$328的套餐,原價是$488。先來是一盅自家製燉湯,湯頭清甜,入面有蟲草花、雞腳、豬肉等,飲落去冇味精味,先安頓一下飢腸轆轆的腸胃。然後是招牌黃金辣蟹,這個蟹不得了,遠遠已經聞到好惹味!橙紅色的蟹殼周圍都沾上了醬料!那點點的勾魂辣椒,令蟹食落更鮮,微辣的它有避風磄的鑊氣,加上蟹肉是彈牙爽口的新鮮貨,令人欲罷不能!我地食到每絲蟹肉都唔放過才收手。招牌果然係非浪得虛名,一定要試!然後一人一隻脆皮妙齡乳鴿,乳鴿雖然細細隻,但好肥美。鴿皮薄脆,鴿如其名!出面餐廳都有乳鴿食,但真正做得好的,卻也不多,呢度要一讚!乳鴿鮮嫩多汁,連骨都入味,燒得好香,細隻但啖啖肉,絕對會令人食上癮!如果不是點了套餐,一定再散叫多幾隻黎食!然後到了蒸海鮮,拼盤一次過上,入面有鮑魚、蟶子、扇貝、大蜆、大蝦和海斑片等。開頭以為要自己動手,但原來這裏的店員會逐一為你蒸!蒸海鮮的好處是食到其鮮甜,鮑魚、帶子、蟶子等都是吃其啖啖肉和鮮甜。斑魚雖薄但好嫩滑,骨也不算多。大蝦和大蜆都肥美!食完海鮮

食完海鮮仲有得食蒸牛肉,安格斯肥牛蒸完散發牛油香,牛肉爽中帶嫩,用蒸的,没有了燒的膩,是不同的風味。

吃了點南瓜和粟米,清清味蕾,便迎接最後的綠豆沙。它的甜度剛好,還有我喜歡的海帶。食完海鮮食一碗清熱的綠豆沙,養生之道也~

2020-10-22