2016-11-09 183 瀏覽
好耐無飲茶,但礙於點心都係肥膩,所以總係有點猶豫。難得今日朋友提議去食齋,便恭敬不如從命,順便健康一下。下午茶約好左去尖沙咀的功德林,朋友話可飲茶又望住靚景,一舉兩得。準時到達,下午人不算多,環境闊落又寧靜,幾舒服。侍應安排坐窗邊位,望住大大個維港及文化中心,景色好開揚。少食素,所以唔知食咩好,幸好部長主動推介食物俾我地,所以唔使心大心細。因為鍾意飲湯,所以先來了個竹笙蟲草花燉湯暖胃。湯好清甜,料亦足,飲完成身暖笠笠,好舒服。然而點心都陸續上枱,先來個三色蝴蝶餃,大大隻,賣相好精緻,皮薄餡靚,餡料係素翅,感覺上完全唔肥膩。磨菇包小巧玲瓏,一啖一口,唔會太飽濟,中間有磨菇餡,包身亦軟熟。臨近萬聖節,所以貪得意點左個歡喜南瓜包。其實都唔算包,因為似糕點,煙韌的糯米皮包裹著滿滿的紅荳蓉,紅荳蓉唔過甜,好味。然後是功德林三拼盤,選了最愛的雞絲粉皮,滿滿的麻香,甜甜地,粉皮爽口滑溜。無錫脆鱔其實係炸菇黎,但炸得乾身唔油膩。做法有點像甜酸排骨,甜甜酸酸的好開胃。還有腐皮卷,裏面是磨菇及蘿蔔絲,腐皮有點乾,整體感覺有點單調。見隔離枱點蘿蔔酥,我地見得意都跟住點左個。好快上枱,而且熱辣辣,有3隻,隻隻
見隔離枱點蘿蔔酥,我地見得意都跟住點左個。好快上枱,而且熱辣辣,有3隻,隻隻都好飽滿,入面啲餡料好多,而且酥底做得好鬆化,朋友大讚好食。
去到最後,因為趕時間,所以點左個薑汁湯丸,湯丸係芝麻蓉,粉皮好煙韌,值得一讚係個湯,薑味好出,而且甜度剛好。
平日很少食素,但而家食素食物多左好多選擇。望住靚景食素,輕鬆悠閒又健康,下次帶埋阿媽黎試下。
2016-10-30
  • 拼盤