2016-11-29 687 瀏覽
秋風起,又約了舊同事聚聚,原本諗住打邊爐,但朋友話昨晚已打完,提議食其他,咁當然食煲仔飯啦。但想試新店,又唔想過海,都係死死地氣返佐敦食。7點半左右到,四季煲仔飯又係一大條長龍,見到都得人驚。所以轉入下一條街,食另一間。因為朋友之前食過,所以跟佢去左生記。 生記個招牌寫住炭燒煲仔飯,但未試過所以唔知。不過都唔介意一試。阿姐安排我地上左閣樓坐,估唔到上面咁多人,而且都幾熱鬧。我地4位,因為唔太餓,所以只點左2個煲仔飯和2小菜。滑雞臘腸飯,雞肉多,而且肉也算滑,但臘腸太肥,我沒有食,但朋友就話都不錯。黃鱔煲仔飯,鱔件頗多,而且鱔肉肥美,看得到的鱔油。 雖然招牌寫住用炭火燒,但就唔覺好有炭火香味,不過飯就尚算乾身。叫左3個小菜,鮮魷西蘭花足料,魷魚都新鮮,幾好食而且大大碟。豉椒炒蜆都係大大碟,但蜆肉唔算肥美,感覺唔夠惹味,但都收貨。最失望係個炒麵,好似成碟水咁,又油又水,我完全無意欲去食,相都無影。 總括黎講,呢度啲野食大件夾抵食,每人80大洋有找,不過味道就中規中矩,唔想排隊食個煲仔飯還可以,但小菜的話,有更多更好的選擇。

2016-11-10