2016-05-06 1867 瀏覽
今日行完山返元朗揾食,因為好想食三文魚,所以提議去食日本野。因為唔想排太耐,所以揀左內街的酒泉。雖然係內街,但因為星期六,所以人好多,等左成8個字先有5人枱。入到去,其實都好迫,張枱好細,叫多幾樣餸,會迫爆。朋友們好似餓鬼咁,係咁點壽司,又要點烏冬又點沙律,好瘋狂。元朗壽司出名大件,佢地真係無得救。啲野等左大概10分鐘,陸續有黎。啲三文魚壽司,件三文魚好長,三文魚唔算特別肥,但過口癮都不錯。鰻魚好大件,見到都開心,啲鰻魚肉好好食,加埋啲醬汁,一流。至於烏冬係好滑,但因為味道太淡,我唔特別鍾意。帶子壽司啖啖肉,好鮮甜,啲壽司其實好食得過,因為上面件料,不欺場,份量十足。三文魚子沙律好大碗,沙律醬超多,不過可能青瓜絲未乾水,所以撈左之後其實好水,而且三文魚子唔夠多,食到最後,剩返好多青瓜絲。食到最後,壽司剩返好多飯,因為啲飯實在太大嚿,好浪費,唉。整體黎講,呢度食物份量十足,味道不錯,雖未至於高水準,但行完山,踩完單車黎食返餐,係不錯,但就唔好瘋狂咁點,因為最後眼大肚窄就好浪費。

2016-01-16
40 分鐘 (堂食)