2018-09-12
早排的某個星期日,非素朋友原本諗住約版主去觀塘駱駝漆大廈3期的PASTAZONE開餐,話個度有素食。點知,去到個陣,我地竟然受到鐵閘🚧的熱烈歡迎,「鐵閘大哥」點都唔肯打開俾我地入去🚫。冇法,於是我地兩個3X歲的人就唯有做「逆樓大叔」,一於搭𨋢去到11樓再掃返落黎,睇下有冇發現……. (註:如果由1至11是順序的話,那麼,由11去返1應該是叫「逆」吧😆) 掃到去4樓時,終於俾我地發現左「晚餐的一線曙光⚡」-----我地睇見MARIO係度同我地招手👋👋呀!大家可能諗,慘啦,版主係咪餓到產生幻覺呢🤦♂️?當然唔係啦,上述內容只係用左擬人法,真實情況是,我地發現左一間Little Mario’s Pizzeria的小店,有得開餐了😋。 有玩開MARIO的朋友都知道,MARIO係最鐘意食菇🍄的嘛,所以,黎到呢間小店,餐單中當然唔少得「菇類PIZZA」啦。我地揀左「魔法磨菇薄餅」🍕同埋「松露薄餅」🍕,磨菇和松露都各有不同的香味,更重要的是,薄餅的尺吋有8吋和14吋兩種,令到我地即使只得2個人,都可以食到兩種薄餅,而且仲可以繼續叫其他野食添!食完⚁個細PIZZA後,然後就到「雜菜咖哩角」以及「莫札里
食完⚁個細PIZZA後,然後就到「雜菜咖哩角」以及「莫札里拉芝士條」啦。咖哩角香脆惹味,不過記住唔好狼吞虎嚥,否則的話,大家的嘴唇就可能會……🙊。至於芝士條,就俾我地見識左佢地有幾「痴纏」💕(請看相片),這也正正反映了芝士條的份量是很足夠,絕不會「揸流攤」只得少量芝士。最後,我地仲黎多個「青醬長通粉」,為晚餐劃上滿足的句號。
最後,提醒一下,店中部分pizza,可轉為vegan cheese(+10元)。不過,版主問樓面小妹vegan cheese是否無蛋奶時,小妹完全是一個「十萬個你問甚麼」的表情,然後小妹就問身邊的「樓面叔叔」,叔叔也給版主送上❓。最後,叔叔入了廚房求證一下,出來後告知是vegan cheese。不過,在言談間,叔叔又說是vegetarian的,可以放心。對於店員們熱心❤地嘗試解答版主的疑問,這個的確是很抵讚的。不過,對於非素店來說,vegan和vegetarian這兩個概念,可能未必知道得很清楚。所以,蛋奶素的朋友,這間小店是值得一試的。如果是嚴格的純素朋友,就請自行衡量了。