2023-08-11
尚興飯店屹立係上環一帶已經有超過五十多年,老闆堅持每日去街市入貨,務求餐廳提供最高質量既食材俾客人😌我哋一就座,職員主動拎餐前功夫茶俾我哋飲,茶杯以陶瓷製成,小小既杯盛載住濃郁鐵觀音,亦希望食客之間打開話匣子,暢所欲言!🤓餐後既功夫茶可以幫助消瀉,減輕飯氣攻心既情況!🍽潮州鹵水鵝片餐廳用汕頭既獅豆鵝,刀功了得,每一片鵝片既厚度都均一,肉質柔滑入口無渣同嚼勁十足。滷豆腐充滿滷香,非常嫩滑。唯一可以挑剔既地方就係鵝肉分量比以往減少左。🙈🦐節瓜蝦米粉絲煲一道傳統既家常便菜,節瓜切絲再加入大蝦米同粉絲烹調而成。食左咁多重口味既菜式,呢味菜最適合清清口腔,俾腸胃休息下,再繼續作戰!😂🐚汕豆炒薄殻薄殻係一種外殼極之薄既海產,同青口形狀相類似,但體型迷你非常多。餐廳用左薄荷葉同蒜粒炒香,香氣撲鼻而來,但就咁食有小小過鹹,適合餸潮州粥或者白飯😛!🥩沙茶炒牛肉沙嗲牛肉炒芥蘭,芥蘭脆口,沙嗲汁有好多花生粒🥜每一口牛肉同芥蘭都充斥住沙嗲醬充斥。但牛肉無牛味,用得太多梳打粉去醃,入口雖然嫩口,但掩蓋晒牛肉既鮮味!🍲蠔仔粥蠔仔粥保持一貫水準,用料講究,選用肥大飽滿既蠔仔,加上肉碎方魚一齊熬煮,湯頭鮮美。食既時候
🍽潮州鹵水鵝片
🦐節瓜蝦米粉絲煲
🐚汕豆炒薄殻
🥩沙茶炒牛肉
🍲蠔仔粥
蠔仔粥保持一貫水準,用料講究,選用肥大飽滿既蠔仔,加上肉碎方魚一齊熬煮,湯頭鮮美。食既時候再攤上胡椒粉同埋小小辣椒油,嘩,諗返起都流晒口水!🥳🥳
🦪潮州蠔烙
餐廳選擇用煎既方式而不係用炸,減少罪惡感,感覺上好似食得健康小小。蠔仔數量唔少,蛋亦冇煎得過火,外脆內軟,再點魚露食,蠔肉既鮮味出晒黎🤩
🍠福果芋泥
水準可以稱得上係香港數一數二。芋泥蒸得軟綿,芋頭既香氣揮之不去,齒頰留香,再
配以去核煮至入口即化既白果一齊品嘗,令人回味無窮!❤️依家已經比較小餐廳烹煮咁費時又少錢賺既菜式,覺得自己好幸運仲食到傳統既潮州甜戲品😍😍😍
📍尚興潮州飯店
上環皇后大道西33號地下