2023-06-26
呢個天婦羅想食好耐!平時睇啲相都覺得好正🤤呢間係利東街都幾方便~未食之前有杯黑豆茶,都幾特別,食完飲仲可以解解膩~佢係open kitchen咁,所以見到天婦羅係即炸🤤要等一陣先有得食原來隻碗都有啲來頭架!係運用咗江戶時代嘅陶瓷工藝,佐賀有田燒來製作,碗底部做咗空心設計,係為咗保持碗中食物嘅溫度~· 車海老帆立貝天丼 $168店員話可以食咗天婦羅先~之後再拮開隻蛋撈飯食~而側面都放咗張食法比大家睇架!想講有2大隻嘅蝦!!!蝦肉唔錯唔會腍,即食係脆卜卜🤤帆立貝都係就咁食正啲🫢溫泉蛋撈飯好食!隻蛋仲要係炸過下😋其他炸物都ok,外脆內軟另外仲跟咗碗麵豉湯~· 迷你天丼&稲庭烏冬(冷) $118其實份量都好多下🤣烏冬唔會太腍,都彈牙🤤不過係幼身嘅烏冬嚟~配埋迷你丼就唔會太過飽個烏冬汁係要加蔥同wasabi,再拎適當份量嘅烏冬沾~迷你天丼就有海老、海苔、南瓜、溫泉蛋等而底下會有豉油~記得撈埋食!!!不過我覺得呢個飯量嚟講,豉油多咗啲~佢係用日本特製高級胡麻油,胡麻油製成的天婦羅芳香撲鼻同埋色澤會較深~迷你丼嘅海老就細條嘅~但都好有味,唔會腍!另外仲叫多咗溫泉蛋 (以為碗野無🫢🫢)PS 建議天婦羅
未食之前有杯黑豆茶,都幾特別,食完飲仲可以解解膩~
原來隻碗都有啲來頭架!係運用咗江戶時代嘅陶瓷工藝,佐賀有田燒來製作,碗底部做咗空心設計,係為咗保持碗中食物嘅溫度~ · 車海老帆立貝天丼 $168
溫泉蛋撈飯好食!隻蛋仲要係炸過下😋其他炸物都ok,外脆內軟
另外仲跟咗碗麵豉湯~
個烏冬汁係要加蔥同wasabi,再拎適當份量嘅烏冬沾~
迷你天丼就有海老、海苔、南瓜、溫泉蛋等
迷你丼嘅海老就細條嘅~但都好有味,唔會腍!
另外仲叫多咗溫泉蛋 (以為碗野無🫢🫢)
📍 灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖