2020-06-22
翡翠拉麵小籠包不嬲都係我中學嘅回憶,以前成日去IFC嗰間度食,人大左食嘅分店都唔同左。依家就食金鐘同銅鑼灣分店比較多。·講完啲題外話,今日嚟到銅鑼灣時代廣場地下嘅呢一間分店食返上海菜,午市來講都唔算多人唔使等位就有得直接入。·咁我哋四個人就嗌左都唔少野,不過重點影相呢就唔算多,以下係部份嘅嘢食:--除咗乾扁四季豆仲保留原有質素之外( 不過呢碟野咁易煮基本上又好難煮得難食💩),其餘食物我覺得都有明顯嘅差別。朋友抄手一啲都唔辣,反而醋味有啲強勁,唔講仲以為食緊醋雲吞🤡;總之茄子就多油,結果食咗一舊就好濟😹;雞絲粉皮係要讚嘅係青瓜絲切得好又細,但係麻醬已經唔係以前食嗰隻味,記得以前即係苦苦重麻香,今次食呢碟反而就是偏水狀~·另外叫咗個上海炒粗炒、嫩雞燴麵,就正常發揮,冇乜上海feel,好似港式咗唔少。·整體來講,我差異嘅係同以前食既相比有落差,要知道呢個價位比普通上海嘢食定得有啲高,我自然會expect再高啲嘅質素。-上海粗炒嫩雞燴麵紅油抄手醬燒茄子乾扁四季豆雞絲粉皮-翡翠拉麵小籠包銅鑼灣時代廣場B221號舖-
上海粗炒
嫩雞燴麵