2020-03-03
《燈籠滷味》屹立台北師大夜市20年,為師大學生掀起咗一場滷味風潮🌊。價廉物美,一直受盡當地人嘅熱愛。佢哋喺銅鑼灣登龍街嘅店,係呢間台灣人氣老字號滷水小食店嘅第一間海外店。價錢比起台灣店貴啲,但喺香港黎講都算平民價,讚!👍諗住襯疫情人少少唔洗排隊去食。點知條龍長到😱,不過唔鍾意排隊嘅都可以點外賣🥰堂食座位裝修好台灣風🇹🇼,不得不提佢哋嘅霓虹燈,好靚好有特色,「吃你滷味」🤪!啱啱開業,見員工都好落力,希望佢哋會一直保持住呢股熱情啦!滷味醃得超入味🤩,滷湯用咗台灣店嘅秘方熬煮,用咗多種香料,食落十分惹味。所有滷味都係即叫即滷,熱辣辣🔥見台灣網民推介鴨血、小豆干、蘿蔔,可惜我哋唔食鴨血,小豆干當晚又售罄,淨係試到蘿蔔。蘿蔔同冬粉一樣吸盡滷水汁,非常入味✨除咗滷味之外,餐廳仲提供多款台式小食。香脆地瓜條 ($32)台式香蒜腸 ($26)台灣味道神還原,正!綜合芋圓 ($28) + 仙草 ($6)本身諗住食完呢餐就去附近嘅芋圓店食甜品,點知呢度都有,就喺呢度解決埋佢啦!份量十足,我哋仲加咗滑嫩嘅仙草😙芋圓無地瓜圓咁煙靭彈牙🤭黑糖珍珠奶茶 ($24)攞上手啲珍珠仲熱辣辣架,可見係現炒珍珠!珍珠彈牙,
價錢比起台灣店貴啲,但喺香港黎講都算平民價,讚!👍
啱啱開業,見員工都好落力,希望佢哋會一直保持住呢股熱情啦!
所有滷味都係即叫即滷,熱辣辣🔥
蘿蔔同冬粉一樣吸盡滷水汁,非常入味✨
除咗滷味之外,餐廳仲提供多款台式小食。
台灣味道神還原,正!
份量十足,我哋仲加咗滑嫩嘅仙草😙
芋圓無地瓜圓咁煙靭彈牙🤭
攞上手啲珍珠仲熱辣辣架,可見係現炒珍珠!
珍珠彈牙,不過略嫌有少少過硬;黑糖味都足👍
Menu: